Äntligen svar på……

I mitt tidigare inlägg om vår promenad i Parque del Molino del Agua, undrade vi om det är någon som visste vad denna svarta tubliknande sak användes till? Vi funderade ju på om det var någon form av ett mätinstrument eller en insamlare av något slag. Hör gärna av er om ni vet vad den är till för!

Här kommer äntligen svaret på frågan!

L3Rvb2xzL3Bob3RvYWxidW1fdmlldy9jdXN0b21lci9pbWcvNzMyNC9tZWRpdW0xLzczMjQ5OC5qcGcvQ3JvcC8_eD0wJnk9MCZ3aWR0aD01NjcmaGVpZ2h0PTM1MA

Setter ut feller i Torrevieja-parker mot barkebiller.

Det er plassert ut feller i rekreasjonsområdet Lo Albentosa og i Molino del Agua-parken.

Det er er kommunen som har som står bak utplasseringen og hensikten er å bekjempe barkbillene.

Ved bruk av fermon i fellene prøver man å få bukt med Tomicus Destruens og Tomicus Piniperda,som er billene som angriper trærne .

Byråd med ansvar for byens parker, Carmen Gómez Candel, opplyser at kommunen igangsatte preventivt arbeid mot prosesjonslarven (Thaumetopoea pityocampa) før jul. Fra november til februar er det foretatt tre forskjellige forebyggende behandlinger.                   ( text och bild från Vikingposten)

Här hittade jag några bilder på hur larverna kan se ut:

Unknown-2Unknown

Tomicus Destruens og Tomicus Piniperda

250px-Thaumetopea.pityocampa.01

 Thaumetopoea pityocampa : fjärilslarv

120px-Traumatocampa_pityocampa01

Ha det så bra tills vi hörs igen!

Här skiner solen och det är ”nästan” vår i luften!

KRAM!

Detta inlägg publicerades i Allmän info, Info om Torrevieja, Okategoriserade, Parque del Molino del Agua - Kvarnparken. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Äntligen svar på……

  1. Ami skriver:

    Tack för infon! Vi undrade också häromdagen vad det var för något när vi såg dem i ett träd strax ovanför oss!
    Kram

    Gilla

  2. torrebloggen skriver:

    Ja nu behöver vi ju inte gå och fundera längre!
    Kram

    Gilla

  3. Yvonne skriver:

    Tack, vi gick i parken i söndags och jag kikade på nära håll men kunde inte fatta vad de är bra för. Sa till min man att kanske är det något för de farliga larverna, men trodde inte det. Nå, nu vet vi och det är bra. Här i parken har de ju satt ut rätt många och ett tag var jag lite ”orolig” att kanske de funnits där i alla tider och vi aldrig sett dem (bott här mittemot parken sedan 2005), men tack och lov var de nyligen dithängda.

    Vi har lite si så där väder just nu, gassande sol och sen moln och lite kyligare och sen blåser det till och då är det ordentligt kyligt och värre ska det visst bli resten av veckan.

    I dag åt vi på Johnnys Zupperia som ägs av norske Johnny som i alla tider serverat fantastisk mat på Henrik Ibsen. Jättegoda soppor och gott bröd åt vi i dag, kostade 3.50 euro och då fick du äta hur många portioner soppa du ville. Han har såklart kvar även Henrik Ibsen, men här var det lättare mat och öppet från kl 12.00. Väl värt ett besök. Ligger på en parallellgata till Av Habaneras, ganska langt ner mot Los Locoshållet.

    Ha en fortsatt bra där hemma och tack för infon om de där svarta sakerna

    Gillad av 1 person

  4. torrebloggen skriver:

    Ja nu vet vi varför! Tack för tipset om Jonnys, det måste vi prova.
    Såg att ni hade lite sämre väder just nu, men det vänder nog snart.
    Ha det bra!
    Kram

    Gilla

  5. Ulla skriver:

    Bra att det kom ett svar!! Men jag fattar inte riktigt, fjärilslarven den gigantiskt långa, skadar den också träden?
    Ulla

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Jag kollade lite….Ja det verkar som om larverna bygger ”tältliknande” bon högst upp i pinjeträdens grenar och bladverk, det kan finnas flera bon i samma träd. Larverna tillbringar hela dagarna i boet och på natten ger dom sig ut efter föda på trädens barr. Larvernas bon och framfart kan också skada träden, så att löven och barren ramlar av. Sen utgör larven också en stor hälsorisk för folkhälsan.
      Kram

      Gilla

  6. Ditte skriver:

    Anade att det var något liknande , men nu vet jag. Skönt att få lite ordning på lösa👍 funderingar. Tack för detta. Kram ! Just nu på väg hem från Uppsala. Tänkte på er.

    Gilla

  7. Tina skriver:

    Hola! Ovanpå tornen eldade man 👍 som varning till byns övriga befolkning, att pirater skådats på havet och var i antågande!☺️

    Gilla

  8. torrebloggen skriver:

    Ja det stämmer, det finns ju flera vakttorn längs med Costa Blanca kusten.
    Kram

    Gilla

Lämna en kommentar