Torre del Moro…….

I tisdags förra veckan åkte vi till Matboden och fikade!

IMG_8069 kopiaIMG_8068 kopia

Semlorna är ”svenska”, för dom kommer från ett svenskt bageri i Sverige.    Det är så många som 160  st semlor som ”flygs ner” till Matboden varje vecka.

IMG_8070 kopiaStatyn föreställer Nils Göbel,                                                                                                     som var den första utländska invånaren i Torrevieja.

IMG_8073 kopia

IMG_8074 kopiaTorre del Moro

Torre del Moro ligger vid Cabo Cervera, cirka fem kilometer från centrum av Torrevieja vid kustvägen mot La Mata några hundra meter från kusten.

Dess form är cirkulär och det är byggt med frimureri (avser arbete som utförs med ojämna stenar tillsammans med murbruk som är en blandning av kalk, sand och vatten). Det har genomgått flera restaureringar genom historien, varav en som gjordes 1960 och en 1994.

Den första restaureringen gjordes för att återfå den ursprungliga konstruktionen, som hade en spiraltrappa för att nå den övre delen. 1994 restaurerades tidigare lämningar och det byggdes ett krenelerat torn (krenelerat betyder eller hänför sig till formen, av typen krona, som har inretts på toppen av tornet), vilket framhäver tornet som en symbol för staden Torrevieja.

Tornet förklarades som skyddat kulturminne 1985. (Wikipedia)

IMG_8099 kopia

 Saltproduktionen i Torrevieja har använt sjöfarten som ett vanligt transportmedel. Man lastade godset i La Mata och därefter i viken Cornuda, känt som Saltepoken. Tornen för övervakning och försvar var en del av den kustnära infrastrukturen i området Cabo Cervera. De viktigaste var det i Torrelamata som ger namn åt socknen Torrevejense och Torre-Vieja, (gammalt torn) som låg nära viken Cornuda och som gav namnet till staden Torrevieja.

Ursprunget till detta system av torn är inte exakt daterat, men det är känt att under år 1312 bemyndigade Jaime II borgmästaren i Orihuela att bygga ett vakttorn på Cabo Cervera, men det är inte känt om tornet som restes år 1320, byggts på ett tidigare eller om man byggt ett helt nytt.

Bredvid detta torn skulle finnas en liten grupp soldater som tillsammans med kustbevakningen skulle skydda tornet och dess omgivning.

1378 anfölls tornet av två muslimska galärer, och man behövde kalla in hjälp från militären i Orihuela för att slå tillbaka attacken. Det spelade även en roll i kriget mellan de nuvarande provinserna Castilla och Aragón. (Wikipedia)

IMG_8084 kopia

 Torre del Moro, som ibland kallas för Torre del Cabo Cervera, som är ett vakttorn från 1400-talet, därifrån man kunde bevaka kustlinjen mot dåtidens pirater.

IMG_8085 kopia

90px-Escudo_de_Torrevieja.svg

IMG_8080 kopiaHärlig utsikt över Cabo Cervera och La Mata.

IMG_8087 kopiaSå här skulle tydligen stadshusen ha sett ut förr i tiden. 

FullSizeRender300 kopiaIMG_8090 kopia

IMG_8098 kopia

Saltbåten är riktigt tjusig, trots sin enkelhet.

IMG_8091 kopia

KRAM!

Annons
Detta inlägg publicerades i Historiska händelser, Info om Torrevieja, Okategoriserade, Restaurangbesök, Sevärdheter, Torre del Moro. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Torre del Moro…….

 1. Ama de casa skriver:

  Tycker mig känna igen både tornet och tornvaktaren… 😉

  Gilla

 2. Ann-Kristin skriver:

  Tack för trevlig läsning om tornet. Tänk att där var jag 1985 på hösten och bodde hos vänner på höjden Torre del Moro. Ofattbart vad tiden går. En kväll gick uppför backen till Hotell Berlin ( numera Masa) vi åt och dansade. Så lite det var byggt då.
  Kram/A-K

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Det måste ha vara riktigt kul att du har fått sett och uppleva hur Torre har förändrats under alla dessa år som du har varit här nere. Jättekul att du vill dela med dig, jag själv tycker ju att det hänt så mkt bara på dom 16 åren som vi har varit här.
   Tack så mkt!
   Kram

   Gilla

 3. Yvonne skriver:

  Godförmiddag, ja tornet känner jag väl igen för vi hade vårt första hus i Panorama i ”ravinen” mittemot Cabo Cervera. Fantastiskt vackra bilder du visar, men saltbåten var vackrare förr när den hade saltkristaller på hela sig, men tror inte det var så lyckat egentligen för saltet försvann och sen blev det inget nytt.

  Finns en jättefin liten restaurang, El Cenador, nästan nere vid vattnet i Cabo Cervera som en spansk familj driver. Riktigt god mat har de, en bortglömd pärla var det någon som kallade den. Barlovento åt andra hållet i Cabo Cervera är ju också en jättebra restaurang. Som du läser så är jag mycket intresserad av mat och restauranger 🙂 . Ikväll ska vi åka in till stan och gå på Gourmet, eller Le France som den nu heter. Fantastisk mat och dryck och deras meny för 17 euro/pers kan man bara inte motstå.

  Här blåser det mycket friska vindar i dag och himlen är inte så blå som den brukar, imorse var den kolsvart men nu är den gråblå iaf. Tyvärr har de lovat sånt här väder hela veckan, men kanske bra att ha gjort bort ”påskvädret” redan nu så alla som kommer ner till påsk får njuta av sol och varme. Vi är här så länge så för oss gör det inte så mkt om det är några dåliga dagar, då får man roa sig med att ha innedag.

  Ha en fortsatt fin onsdag

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Du har helt rätt att den ”gamla” saltbåten var mkt vackrare förr, speciellt när solen lyste på saltkristallerna. Jag undrar om dom inte bytte ut den ”gamla båten” och bytte ut den mot en helt ny saltbåt, tycker nämligen att den ser lite annorlunda ut idag, men jag kan ha fel.
   Har aldrig varit på El Cenador, tack för tipset!, men däremot brukar vi parkera alldeles bredvid för att gå ner och sola på klipporna.
   Vore kul att ses!
   Kram

   Gilla

   • Yvonne skriver:

    Ja det vore kul att ses. Vi bor som sagt norr om stan i Parquemar alldeles nära parken ni var och besökte. Vi pendlar lite mellan Åkersberga och Torre, nu är vi kvar till 10 april sen kommer vi ner 31 maj igen med enkel biljett, men åker väl hem i början av aug skulle jag tro, sen ner i sept -okt igen osv.
    När är ni nere nästa gång?

    Vi körde ner till Cabo Cervera nu när vi kom från middagen i stan för det är halv storm och det var mäktigt att se det upprörda havet även om det var mörkt.

    Gilla

   • torrebloggen skriver:

    Vad kul! då kanske vi kan ses någon gång i juni, ev. även i juli eller under hösten.
    Kram

    Gilla

 4. Ingrid skriver:

  Vilka underbara bilder och kul att få höra lite historia. Här ska det regna, men än
  kan man ut och gå, siktar på Locos med en väninna och sedan in mot stan.
  Kram

  Gilla

 5. Ditte skriver:

  Tack för vackra bilder och fin info. Lärde mig en del nytt. Har varit vid tornet på våra cykelturer och promenader till och från La Mata.
  Vad gäller semlorna, som vi ju testat, så trodde jag att de tillverkades på plats. Men ack, så fel jag hade.
  Den blå himlen får vi njuta av här hemma ett par dagar till och det är skönt. Betydligt gråare i Torre. Men vi kommer ju tillbaka med det fina vädret så småningom…..
  Kramar!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ang. semlorna så trodde vi det också, men killen som jobbade på Matboden berättade att dom kom från Sverige. Vilket härligt väder vi hade idag, sol och 12 grader. Ska visst bli ännu varmare i morgon, men till helgen kan det komma snö eller regna.
   Kram

   Gilla

 6. Preciosa skriver:

  Hej pareja! Så fina bilder!! Jag gillar detta torn Så vackert. Par brukar gifta sig där har jag sett 🙂
  Tack för infon! Kram P ♥

  Gilla

 7. torrebloggen skriver:

  Hej P. Ja det är väldigt vackert däruppe på höjden. Trevligt att dom brukar gifta sig där , men det visste jag inte om, så tack så mkt för infot.
  Ha det bra!
  Kram

  Gilla

 8. Pingback: 31/7 Tisdag Augusti och Värmebölja på G | Torrebloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s