Varför firar vi påsk?

Hej!

Varför firar vi egentligen påsk? 

Påsken är den största kristna högtiden. Från början är det en judisk tradition som firas till minne av israeliternas uttåg ur Egypten. De kristna började fira påsk till minne av Jesu död och uppståndelse, och de äldsta beläggen för det firandet är från 100-talets mitt.

I gamla tider påbjöds påskfrid onsdagen före påsk. Då bytte man i kyrkans klocktorn ut den vanliga järnkläppen mot en träkläpp, eller dymmel, för att få en dov ringning.
Tiden mellan dymmelonsdagen och påskafton var en allvarsam period, och man skulle inte arbeta.

11057945_1127992663892810_4202556104017546721_n

Dymmelonsdag, skärtorsdag och långfredag…

Dymmelonsdag kallas onsdagen i veckan före påsk. Det är nu påskfriden startar. Förr i tiden bytte man ut kläppen i kyrkklockorna mot en i trä, eller virade in den i tyg för att kyrkklockorna skulle få en mer dov klang som inte skulle störa påskfriden.

Dagen därpå kallas för skärtorsdag och har fått sitt namn från ordet ”skära” i betydelsen ”rena”. Skärtorsdag var syndaförlåtelsens dag, det var på skärtorsdagen Jesus höll sin första nattvard och senare förråddes av Judas.

Långfredagen upplevs säkert som namnet antyder som en så lång dag just eftersom det är sorgens dag då vi ska minnas Jesu lidande och död på korset, förr i tiden fick inga affärer vara öppna och ingen glad musik fick spelas på radion.

Även påskafton var en sorgens dag och fastans sista dag. Nu var det tillåtet att arbeta igen och man kunde städa huset och förbereda inför

186365416-430x286

festen och firandet som började på påskdagen, dagen för jesu återuppståndelse.

På annandag påsk var definitivt alla förbud och påbud om stillhet över. Nu kunde man hålla gillen, leka och dansa! Läs mer om våra traditioner på skansen.se

11121793_808204475925350_4151141440918494085_n

Påskägg! 

 Att äta just ägg under påsken är en gammal tradition för kristna i hela världen. Folklivsforskare tror att det beror på att hönorna kommer igång med värpningen vid påsktid och det kan också ha att göra med att man inte fick äta ägg under fastan och därför festade till när man slutligen fick tillfälle. Efter den sex veckor långa påskfastan hade man också en hel del ägg sparade.

images

 Seden att måla äggen, och att göra påskmåltiden festligare, finns i hela Europa. Den kom i folkligt bruk i Norden på 1700-talet. I början var det vanligt att man kokade äggen till exempel med lökskal och i rödbetsvatten för att de skulle få en vacker färg. Omkring sekelskiftet 1900 började man använda speciella äggfärger som då fanns att köpa. För att ägget skulle få en fin glans kunde man efter färgningen gnida det med en bit fläsksvål.

farger_ma_2011_089_0Förr gav man bort dekorerade ägg i påsktid, både till sina vänner och även till sitt tjänstefolk. Vid slutet av 1800-talet gav man även bort öppningsbara påskägg av papp – som fylldes med godis. Sådana godisfyllda ägg ger vi bort än idag! Boken ”Hårdkokta fakta om ägg” säljs i Skansenbutiken

10264548_808204945925303_3973988230823178047_n*********************************************************************************

images-2

 Trevlig långfredag !

KRAM!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Varför firar vi påsk?

 1. Ann-Kristin skriver:

  Gomorron!
  Tack för historiken. Hade glömt en hel del 😃. Tänk så lång långfredagen var när man var i tonåren! Önskar er en Glad Påsk! 🐥🐣🐥🐣
  Kram/A-K

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja långfredagen var hemskt lång! Kommer ihåg att man inte fick gå ut och träffa sina kompisar (detta gällde för alla), man skulle umgås med familjen hela helgen.Allt var stängt så det fanns ingenting att göra heller. På påskafton höll mjölkbutiken öppen några timmar på f.m och då gick vi dit med en tom glasflaska, sen fyllde handlaren flaskan full med mjölk.
   Glad Påsk!
   //Carina & Horst

   Gilla

 2. Leffe skriver:

  Tack för den informationen! Önskar dej en riktigt Glad Påsk!

  Gilla

 3. Preciosa skriver:

  Gomorron Carina!
  Tack för info! Här i Spansklandet verkar dom inte värst äggintresserade 🙂
  I kväll kl 20 går sorgliga paraden….
  Kram P ♥

  Gilla

 4. Ama de casa skriver:

  Har du sett Johan Glans underbara syn på påsktraditionerna?

  🙂

  Gilla

 5. Ditte skriver:

  Tack för en bra repetition! Och som komplement tittade jag på Amas klipp. Visst var det en bra förklaring?
  Ja, förr var denna dag extremt låång, men nu har det ju luckrats upp och skönt är det. Minns i min barndom när radion bara spelade sorglig musik och den mest uppiggande som visades på tv var Ingmar Bergmans ”Sjunde Inseglet” på långfredagen och inte fick man gå ut och leka heller. Nej, det kan jag ledigt avstå.
  Att just äta ägg tror jag mycket är en nordisk tradition, för medelhavsländerna har inte just ägg som biktiga. Här har vi ju påskägg med godis i och i flera länder kommer påskharen. Så visst är det olika med seder och bruk.
  Och roligt att ta del av.
  Önskar er en trevlig dag.
  Här skall det bli kyckling till middag så jag håller mig ju inom ramen.
  Kram!
  Bosse hälsar!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s