En härlig dag i parken

 Tullgarnsparken

Den långsmala Tullgarnsparken som sträcker sig längs en del av Fyrisån fick sitt namn 2002.
IMG_0019 kopia
I området Tullgarn uppfördes i slutet av 1800-talet både gjuteri och mekanisk verkstad.
tullgarn_1-2Tullgarns gjuteri till vänster och Tullgransparken till höger i bild Foto: Oskar Bladh 1937 (crop)

Området har en längre historia än dessa bostadshus även om det är svårt att avgör när den började. Gjuteriet startades 1879 och fick sitt namn efter en ombildning 1899. Det är lite oklart vart det ursprungligen låg men på 1890-talet flyttar det till den byggnad som vi idag kallar ”Åsikten” längs med Östra Ågatan. (Scribo)

IMG_3327 kopiaÅsikten

IMG_8265 kopia 2

Idag är dom gamla fastigheterna rivna, utom Åsikten det röda huset till höger i bild.                                     Nu byggs det i stället nya bostäder längs med Östra Ågatan

1000_asikten-flygvy-afton_liten

Härlig utsikt över Tullgarnsparken och Fyrisån. (”Åsikten” byggs av Riksbyggen)
Man kan också se på bilden att Åsikten, som är den gamla röda byggnaden får vara kvar.

1FullSizeRender kopia

gillbergska_barnhemmet_1                        Gillbergska barnhemmet eller judiska barnhemmet. Foto: Ola Ehn 1964

Barnhemmet inrättades 1895 och drevs fram till 1928 då det flyttade till Sysslomansgatan. Efter flytten skall husen i Tullgarnsparken stått övergivna fram tills 1939. Under kriget nekades judar politisk asyl i Sverige men genom ett privat initiativ öppnade man här ett barnhem för ensamma flyktingbarn. Harry Schein bodde tydligen här på barnhemmet ngt år. Enligt en berättelse i UNT var huset nergånget men verksamheten var omtyckt av de som bodde här. De sista flyktingbarnet flyttade ut runt 1946. Som berättelsen tidigare säger så hyrde man sedan ut husen som bostäder fram till mitten av 1970-talet. (text: Scribo)

tullgarn_3                  ”Barnhuset” Fotograf och årtal okänd

 Strax före andra världskrigets slut kom en grupp judar som överlevt förintelsen till Sverige med främlingspass. Just den här gruppen judar hade inget val. Ingen annan stad i Sverige ville ta emot dem. Här i Uppsala hamnade många av dem inom textilindustrin som fanns i staden under den här tiden. De allra flesta av dessa flyktingar med judiskt ursprung hittade sina nya bostäder i området mellan järnvägsstationen och Fyrisån. De judiska barnen som kom utan föräldrar blev placerade på ett barnhem vid Tullgarn.

tullgarn_4                  Gillbergska barnhemmet Foto: Ola Ehn 1964

2FullSizeRender kopia

Konstnären Ulla Viottis konstverk och minnesmärke.

Full1 kopiaKonstverket ”Poetisk viloplats”

Konstverket i Tullgarnsparken är ett minnesmärke över judarna som kom hit till Uppsala år 1945, samma år som andra världskriget fick sitt slut.

Efter Andra världskriget var det inte tillåtet för överlevande judar att bosätta sig i de svenska storstäderna; men främlingspass och uppehållstillstånd gällde på landsbygden under åren 1945-1953 dit också Uppsala räknades

Vi vill därför genom denna blomstrande viloplats hedra minnet av de unga judiska kvinnor och män som utblottade kom till Uppsala, tog emot lågt betalda arbeten vid stadens fabriker och som rotade sig här och bildade nya familjer.

I konstverket Poetisk viloplats skapat 2009, kan det svartbrända teglet symbolisera det judiska folkets hårda arbete för att bygga ett nytt liv i ett nytt land. De växter som planteras i stolens sits kan ses som nya generationers spirande liv. (Ulla Viotti och Uppsala Kommun)

IMG_8279 kopiaSmåbåtshamnen

 KRAM!

Detta inlägg publicerades i Bilder från Sverige, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till En härlig dag i parken

 1. Ama de casa skriver:

  Vackra hus för barnhem/barnhus.

  Gilla

 2. Ditte skriver:

  Vilken trevlig promenad här i parken och med fakta och jättefina bilder. Längs Fyrisån har jag promenerat, men kan inte påminna mig att jag varit i Tullgarnsparken. Men i sommar skall jag ta mig en tur dit.
  Kram!

  Gilla

 3. Fia skriver:

  Härliga bilder och intressant historik! Skönt att värmen kommit till Sverige, här blir också bättre och bättre!
  Fia

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det är jättefina promenadvägar runt ån! Populärt utflyktsmål för både barn och vuxna!
   Här finns ju förutom Tullgarnsparken, Stadsparken med en stor lekplats för barn, café Gula villan, Parksnäckan med utomhusscen, Flustret, Svandammen, minigolfbana, Studenternas idrottsplats, skateboardramp, hamnen med båtkryssning till Skokloster, restauranger och lite till.
   Härligt att vädret där nere har blivit bättre!! Längtar så, men det är ju bara 3 veckor kvar!
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s