173-åringen

Hej!

 Flustret

I 173 år har Flustret varit och är fortfarande en anrik restaurang och ett lika anrikt dansställe i Uppsala vid Fyrisån och Svandammen.                                                                                                            

Själv har jag varit här några gånger under årens lopp på dans och ätit julbord med jobbet.

Flustret etablerades år 1842 av källarmästare Sven Norberg med namnet ”Strömparterrens schweizeri”, och var då något mindre än idag. Studenthumorn döpte snabbt om det till Lilla Fördärvet, i motsats till Stora Fördärvet, dvs konkurrentkrogen Hagalund, mittemot på andra sidan Fyrisån.

paviljongen 1840-talet          Paviljongen från 1840-talet. Oljemålning av J.O Högstadius. Foto okänd

Flustret är en av Uppsalas äldsta nöjesinstitutioner. Det första Flustret var en paviljongsbyggnad som uppfördes omkring 1842 med namnet Strömparterrens Schweizeri. Där serverades framför allt bakverk och finare spritdrycker. Schweizeriet kunde byggas i och med att landshövdingen Robert von Kraemer upplåtit det tidigare inhägnade området närmast ån som allmän promenadplats för Uppsalaborna. von Kraemer lade grunden till dagens stadsträdgård, bland annat genom att låta uppföra planteringar av träd och växter i området. flustret Namnet levde inte kvar länge, för studenterna döpte om schweizeriet till Flustret (efter fluster, brädet på bikupor där bin lyfter och landar), eftersom studenterna svärmade som bin på paviljongens veranda. Den gamla byggnaden revs 1858 efter att den nuvarande tillkommit. Byggnaden var på denna tid utformad som en paviljong och man tyckte att denna påminde till utseendet om en bikupa. Detta intryck förstärktes ännu mer när det var ett stort folkmyller där. Byggnaden byggdes om något 1858 då den fick sin andra våning och blev större.

flustret ca 1870-1880Flustret omkring 1870-1880. I bakgrunden Akademiska sjukhusets huvudbyggnad

1872 fick byggnaderna sina torn, och därefter har byggnaden i princip sett likadan ut fram till idag. Både Flustret och den förste källarmästaren Norberg nämns i sångsamlingen Gluntarna (c:a 1850) i sång nummer 13, vers 2. Dagens Flustret är en restaurangbyggnad i två våningar av trä med plåttak. Den äldsta delen uppfördes 1858 som en tvåvånig restaurangpaviljong med altaner. Huset har byggts om och till i flera omgångar. 1863 tillkom ett första mindre torn i stil med dagens byggnad. 

032s9YC1WEKgTidningsartikel, tecknat foto, från 1877

flustret fyrisånFlustret och Fyrisån.

På det tidiga 1870-talet tillkom ytterligare tornbyggnader samtidigt som övervåningens altaner förlängdes. I samband med den förändringen började Flustret också förvandlas konditori till en servering med mat och dryck. Det blev därmed också i större utsträckning en plats för festligheter.

012s93sc4sbHSvanar i Svandammen, 1890

I början av 1920-talet ritade stadsarkitekten Gunnar Leche om Flustret till det utseende det till största delen har kvar idag. Den inbyggda altanen på övervåningen och trapphusens sidoverandor tillkom, samtidigt som även interiören gjordes om.                          En matsalsbyggnad i en våning byggdes till i söder 1955.

1906Fontänen i Stadsparken, 1906

1976 började Flustret i och med att det fick en ny ägare bli den nattklubb som det i dag kanske är allra mest känt som. Samtidigt byggdes också en inglasad veranda mot uteserveringen.

BrandFoto: Fotosidan

1984 drabbades byggnaden av en stor brand, men reparerades till samma utförande som den hade före branden.

Brand 2Foto: Fotosidan

Flustret utsatt för mordbrand den 2002 – 10 -29 UPPSALA Anrika nöjespalatset Flustret i Uppsala utsattes vid 01-tiden natten till i går för mordbrand. Fyra molotovcocktails kastades in genom ett fönster, men tack vare sprinklersystemet släcktes branden nästan på en gång. Baren på bottenvåningen blev bränd och nersotad och vattenskadorna blev stora. Nu återstår ett omfattande saneringsarbete. 1984 brann 1800-talsbyggnaden ner till grunden på grund av elfel men byggdes upp igen enligt gamla ritningar – i trä och med tinnar och torn. (Aftonbladet)

Brand 3Foto: Fotosidan

Flustret genomgick från 2006 en omfattande restaurering och renovering av byggnaden som var klar 2011 med ny nattklubb på övervåningen. Nattklubben är ritad och designad av Alexander Lervik.

Flustret 2009Flustret 2009

Idag är Flustret en nöjeskrog där allt från mässor, krogshower, studentskivor och stora middagar anordnas. ImageHandler.ashxText: Wikipedia och Kulturella spår Uppsala kommun

Gissar att det är nog en och annan som nog har varit här och dansat någon gång!

Avslutar med att lägga ut en bild över hamnen i Torre 11088233_1011450528885025_3366258083299494146_n

KRAM!

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilder från Sverige, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till 173-åringen

 1. Lena i Wales skriver:

  Vad kul med lite Uppsalabilder! Är i staden minst en gång om året och senast var för ca en månad sedan. Trevligt att få se de gamla bilderna och mycket intressant skrivet.
  Ha det bra!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Tack! Vad kul att du gillade mitt inlägg. Kul då känner du ju till stan rätt så bra.
   Ja jag gillar att titta på gamla bilder från förr och sen jämföra mot hur det ser ut i dag.
   Ha en fortsatt trevlig dag!
   Kram

   Gilla

 2. A-C skriver:

  Jag gillar också att titta på gamla bilder från förr och jämföra. Kram

  Gilla

 3. Preciosa skriver:

  Hej Carina!
  Undrar om jag inte varit på Flustret nån gång 😀 Minnet är kort men när jag sitter på hemmet om det finns nåt så kommer jag väl ihåg 😀
  Kram P ♥

  Gilla

 4. Ditte skriver:

  Från Flustret har jag många härliga minnen från 1970 talet…
  Jätteroligt att se de gamla bilderna och få en historisk tillbakablick.
  Kram från ett blåsigt Torre, men trevligt och skönt ändå.

  Gilla

 5. Pingback: 28/7 Del 2: Vi promenerade vidare mot….Bilträff… | Torrebloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s