Fikastund i backen

forts. på gårdagens inlägg: Biltur längs med ån

 HEJ!

UnknownVi åkte hemåt över bron. Men när vi åkt några hundra meter, kom vi på att vi var väldigt kaffesugna. Så vi svängde av till höger och stannade vid Sunnerstabacken.                             Nära Fyrisåns utlopp i Mälaren, 9 km från centrala Uppsala, ligger Sunnerstaåsens friluftsområde. Det är ett litet kompakt område som rymmer både vandringsstigar, elljusspår (3,4 km), mountainbikespår (4 km), skog, slalombacke med lift och tre nedfarter, pulkabacke och eldstäder. Vintertid spåras skidspår längs elljusspåret. Centralpunkt och en bra startplats är Sunnerstastugan som är öppen året om.

IMG_8491 kopia

Sunnerstastugan med ”Café Stjärnhimmel” ligger vid en stor grop, ett gammalt grustag på Sunnerstaåsen. Sunnerstaåsen är en del av den mäktiga Uppsalaåsen som sträcker sig genom hela Uppland. Det är vid gropen de fina pulkabackarna finns och nere i botten hittar du ett vindskydd med två eldstäder, vedförråd och rastbord.

Cafe Stjärnhimmel och bastun är öppen varje dag mellan 9-15

IMG_8494 kopia Här sitter vi och njuter i det vackra vädret med en kopp kaffe. Till kaffet blev det en hembakad äppelkaka och en sockerkaka med vaniljsås.

IMG_8496 kopia

Det smakade jättegott med lite fika!

IMG_8499 kopia

Vi pratade en bra stund med ägarinnan som är från Israel. Hon heter Tall, som betyder ”morgondagg” på hebreiska.

f3600b7a59b3138589215b27729094bd_9ad0bbc11ae019840dd70a19245d3b8a.jpgFoto: Anna Vera Burin

Tar du en promenad runt gropen kan du på olika platser hälsa på Skogsmulle och hans vänner i Mulleriket. Från Sunnerstastugan går en upplevelsestig fram till Skogsmulles koja. Den är framkomlig även för dig som sitter i rullstol.

Stigarna i området är mycket kuperade men i övrigt lättgångna. Från Sunnerstastugan går en gång- och cykelväg ner genom gropen och vidare fram till ån. Längs ån fortsätter gångvägen in till Uppsala eller söderut mot Flottsund.

Stor parkering intill Sunnerstastugan, eldstäder, vindskydd, slalombacke, skidspår, elljusspår, vandringsslingor, kanotuthyrning, boulebana, café, toalett och handikapptoalett i Sunerstastugan samt handikapsanpassat torrdass vid gropen

Sunnerstabackarna. 

Inom Sunnerstaåsens friluftsområde finns två olika backområden – Gropbacken för pulkaåkning och Åsidan för utförsåkning med skidor och snowboard. Under säsong är både pulka- och skidbackar upplysta kvällstid.

IMG_8490 kopiaIMG_8489 kopia

Gropbacken

Gropbacken
När snön ligger finns pulkabackar i två väderstrek i gropen. Café finns i Sunnerstastugan intill pulkabackarna. På åskanten och nere i gropen finns iordningställda grillplatser.

6d758b0f758f87ab9337fc3106ad28b6_9ad0bbc11ae019840dd70a19245d3b8a.jpgFoto: Anna Vera Burin

Åsidan

Slalombackarna ligger i östra delen av området där åsen sluttar ner mot Fyrisån. Backarna är inte så långa men lutningen räcker väl till. Här finns en ankarlift ända upp på åsen och en mindre knapplift för de som föredrar lite mindre brant backe. I en av backarna prepareras en freestylebana med hopp och rails när snön är riklig. Kalla, snörika vintrar prepareras upp till 3 nedfarter på åsidan. En ankarlift finns i Backe 2 där man lätt tar sig till alla nedfarter. I Backe 3 byggs hopp i en mindre freestylepark. Backe 1 har en storslalomsväng och en under säsongen 2011/2012 invigdes en ny barnlift och barnbacke. (Upplandsstiftelsen)

Vi brukar ofta åka ut hit till Sunnerstabacken.

11082542_1010695072293904_2501333336065449777_n

Vilken härlig eftermiddag det blev! 

KRAM!

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilder från Sverige, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fikastund i backen

 1. Ditte skriver:

  Vad trevligt! Här har jag ännu inte varit och givetvis får det bli i sommar. Jag vet att Livfamiljen i Uppsala varit här flera gånger, men nu är det min tur. Härliga bilder som verkligen påminner mig om att Sverige är så fint.
  Kram!

  Gilla

 2. torrebloggen skriver:

  Ja det är så mysigt att sitta här och fika.
  Det är också härligt att gå upp på åsen och kolla ut över Fyrisån.
  Ja man glömmer lätt bort att det finns många fina smultronställen även i vårt avlånga land.
  Samma sak gäller ju i Spanien.
  Blir det Marquesa idag!
  Trevlig helg!
  Kram!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s