Gårdagen

Hej! Idag har vi varit hemma och tagit det lugnt, kände mig lite hängig.                                                Vi hade ingen lust att gå ut heller för att kolla på sista april firandet nere på stan. Sista april firar vi vårens ankomst, och det allra mest i studenternas Uppsala. Firandet pågår hela dagen enligt speciella traditioner, med grötfrukost, forsränning, sillunch, mösspåtagning, champagnegalopp – och på kvällen samlas man kring Gunillaklockan vid Uppsala slott, där Allmänna Sången sjunger klassiska vårsånger och Curator Curatorum talar. Det är en tradition sedan 1820-talet. Radiosändningen därifrån är också en gammal tradition, sedan 1920-talet. Allmänna Sången är Skandinaviens äldsta universitetskör, bildad 1830. Ursprungligen en manskör, men sedan 1963 en blandad kör. Kören leds sedan ett par år av Maria Goundorina. Vårtalet hålls traditionellt av Uppsalastudenternas Curator Curatorum, alltså den som leder studentnationernas samarbetsorgan kuratorskonventet.

FORSRÄNNINGEN

Forsränningen startades av uppsalateknologerna vid mitten av 1970-talet. En mängd olika farkoster, mer eller mindre fantasifullt utstyrda, glider nerför Fyrisån. Det är en grann och mycket populär tradition. I år – 2015 – fyller forsränningen 40 år!

10363660_753803634738926_6006499694578665959_n 11209375_753803441405612_3506207575505406341_n                                                                                        foto: Erik Carlman

 Forsfestivalen…

Under sista veckan innan Sista april i Uppsala förvandlas området utanför Ångströmlaboratoriet i Uppsala till en stor festival.

IMG_3671 kopia***********************************************************************************

defaulteventSillunch på UKK (Musikens hus).

carolinarediviva-300x123Wijkmanska Blecket spelar på trappan till Carolina Rediviva

universitetshuset-300x126OD:s konsert i universitetsaulan/universitetsparken

MÖSSPÅTAGNINGEN

 Mösspåtagningen äger rum nedanför Carolina Rediviva – Universitetsbiblioteket.              Exakt kl 15 höjer rektor sin vita mössa och detta är signalen till alla att sätta på sig sina studentmössor och springa ned för Carolinabacken. 3706697preview-jpg Ett par veckor innan sista april monteras en nedräkningsklocka på Carolina Redivivas balkong. Klockan räknar ned till Mösspåtagningen klockan 15.00.                           Mösspåtagningen är en gammal tradition Efter mösspåtagningen är det champagnegalopp på studentnationerna.

VÅRSÅNG OCH VÅRTAL VID GUNILLAKLOCKAN

279260_3gunillaklockan Under tidigt 1800-tal började studenterna gå upp till Slottsbacken på kvällen för att se på uppsalaslättens flammande kasar. De som var sångkunniga tog tillfället i akt; detta var studentsångens födelsetid. Så småningom blev det också sed att man skulle utbringa ett leve för kungen och fosterlandet och kanske hålla ett tal till våren. I slutet av 1800-talet var ceremonien fullt utvecklad, hela studentkåren tågade upp och så blev det regel att studentkårens vice ordförande skulle hålla vårtalet. Detta ofta mycket uppmärksammade tal har sänts i radio sedan 1926 (med ett enda undantag, 1951). Men sedan 1971 är det curator curatorum som håller talet. Gunillaklockan ringer klockan 21 och Allmänna Sången medverkar fortfarande.

MAJBRASOR – EN VARM VÅRTRADITION

1661249_520_250Majbrasa, Vårkase, Kase, Valborgsmässobål, Våreld, Majbål – en kär tradition med många namn.

Traditionen att tända eldar kommer ursprungligen från Tyskland där man tände eldar för att skrämma bort häxorna. I Sverige började vi med det som vi idag kallar majbrasa under medeltiden. Först ut var östra Sverige som tände sin eld i slutet av april, medan andra delar av landet väntade så länge som till mitten av maj. I Sverige tänder man eldar för att skrämma bort vargar och häxor innan man skulle släppa ut djuren på sommarbete.Runt elden sköt man med gevär, skramlade med grytor eller skrek för att skrämma bort vilda djur och övernaturliga väsen. Idag skräms vi med en eller annan smällare men mest så samlas vi där för att hälsa våren välkommen med tal och sång.

KRAM!

P.S Jag säger ”sista april” och ”kase” ibland ”majbrasa”                                                                    Vad säger DU ?

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilder från Sverige, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Gårdagen

 1. Tina skriver:

  Hej! Hoppas du känner dig piggare snart! ❤️
  Att se brasa och ducka för raketer, är något jag avstår.
  Vi firade med goda vänner. Tänk vad Umeå har bjudit oss! Nu vårdar jag varje stund extra mycket och sparar i minnesbanken, bara två månader tills vi inte längre är Umebor.

  Gilla

 2. Ann-Kristin skriver:

  Gomorron!
  Jag säger nog majbrasa.
  Hoppas att du piggnar på Dig innan resan hit ner.
  Ser ser ut att bli en fin dag idag.
  Kram/A-K

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Känns bättre idag. Kul att du också säger lika som mig!
   Det ska bli så skönt att få komma ner till värmen och få träffa alla igen, det blir ca 31-32 grader nu på söndag.
   Ha en bra dag!
   Kram och vi syns snart!

   Gilla

 3. Ami skriver:

  Hoppas du känner dig piggare….det bär ju snart iväg söderut för er del 🙂
  Vi säger majbrasa!
  Ha en fin dag
  Kram

  Gilla

 4. torrebloggen skriver:

  Jo tack det känns lite bättre idag! Kul att ni också säger majbrasa. Ja snart så….
  Hoppas ni får en skön 1:a maj!
  Kram!

  Gilla

 5. A-C skriver:

  Hoppas du fortsätter att må bättre o bättre. Säger också majbrasa. Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Tack för må-bättre hälsningen! Jag mår bättre idag, så det går åt rätt håll iaf.
   Roligt att du också säger majbrasa. Ska bli så skönt att få åka ner nu på söndag.
   Vi syns om ett tag!
   Trevlig helg!
   Kram

   Gilla

 6. Ditte skriver:

  Minns så många valborsmässoaftnar och 1:a maj jag firat som studen i Uppsala men för oss var det antingen sillfrukost eller champagnefrukost. Grötfrukostar har jag inte varit med på. Men allt det andra. Dock nöjde jag mig med att vara publi vid forsränningen.
  Tur att jag nu är gammal och kan le åt dessa tider. Och roligt hade jag.
  Hoppas du är piggare idag!
  Stor krya- på- dig- kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Javisst har man många minnen från sista april och jag nöjde mig också med att bara titta på forsränningen. Tack jag känner mig piggare idag så det lovar gott inför flygresan i morgon. Ska bli så kul att få träffa alla igen!
   Kram!

   Gilla

 7. Ama de casa skriver:

  Majbrasa säger vi med. Konstigt. Vi brukar inte säga samma sak som skåningar… 😉

  Hoppas du är pigg och alert nu!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det är ju faktiskt lite konstigt! Men alla som har svarat säger ju majbrasa, så då kanske det inte är så underligt ändå.
   Nu är jag (nästan) på G!
   Vi syns snart!
   Kram

   Gilla

 8. Preciosa skriver:

  Krya på dig!
  Har aldrig gillat majbrasor för killarna slängde i väg läskiga brännande saker som väste 😦
  Och smällar och fylla ….Lugnast hemma 🙂
  Kram P ♥

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s