Trädgårdsträff..Bergianska trädgården

HEJ!

IMG_4252 kopia

I lördags hade vi bestämt träff med Torrevännerna Preciosa, Karin & Stig, på bensinmacken vid Järva Krog, så himla kul att ses igen, många kramar blev det också. Vi hade bestämt att vi skulle åka till Bergianska trädgården som inte låg så långt därifrån

IMG_4257-1 kopiaHär står Horst, Karin & Stig framför en Kanariepalm

Bergianska trädgården

image

Bergianska trädgården är en botanisk trädgård med två innehållsrika växthus, Edvard Andersons växthus och Victoriahuset. Här finns växter från hela världen, t.ex. medelhavsområdet och tropikerna. Trädgården ligger naturskönt belägen vid Brunnsvikens strand i norra Stockholm. Förutom hundratals träd- och buskarter, stora gräsytor med blommande örter finns växtsystematiska kvarter där man ser hur växter är släkt med varandra, växtgeografiska områden såväl som frodiga köksväxtland, örtagård och frukt- och bärträdgård. En plats för kunskapsinhämtning, inspiration och rekreation.

IMG_4255 kopiaEdvard Andersons växthus

Det största nybyggnaden på 1900-talet var dock Edvard Andersons växthus som öppnade sina portar 1995 och hade uppförts efter ritningar av arkitekt Per-Rune Semrén. Grosshandlare Edvard Anderson hade efter sin död 1936, testamenterat pengar till Kungliga Vetenskapsakademien ”För inrättandet och drivandet av en vinterträdgård, där medelhavsklimatets och därmed jämförliga klimatområdens träd, buskar och örter äro uteslutande representerade”.

I Edvard Andersons växthus kan man hämta inspiration året runt. Här strövar man från medelhavsområdets doftande ginst och lavendel genom Sydafrikas och sydvästra Australiens blommande buskmarker till kalifornisk öken och fuktig regnskog. I de tropiska avdelningarna finns nyttoväxter som kaffe, te och kakao samt insektsfångande växter.IMG_4259 kopiaBergianska trädgården har sitt ursprung i den trädgård vid namn Bergielund, som bröderna Bengt och Peter Jonas Bergius anlade i Kvarteret Resedan mellan nuvarande Karlbergsvägen och Vasaparken i Stockholm i mitten av 1700-talet. Efter brödernas död donerades egendomen 1791 efter ett testamente av 1784 till Kungl. Vetenskapsakademien och Bergianska stiftelsen som bildades. Enligt testamentet skulle en föreståndare tillsättas i egenskap av professor. Olof Swartz var den förste professor Bergianus. Vid sin sida hade han en arrendator av trädgården som drev skötsel och växtförsäljning. Trädgården skulle tjäna som trädgårdsskola och försöksanläggning. Trädgården låg på samma ägor tills 1885 då man flyttade till det nuvarande läget vid Brunnsviken, på grund av att området skulle bebyggas enligt den nya stadsplanen.

IMG_1688 kopiaTamarix parviflora  JUNITAMARISK  Tamaricaceae

20FullSizeRender kopiaJunitamarisk  kan vara namnet på dessa underbara träd i Torre

IMG_4261 kopiaJätteloka eller Björnloka odlades tidigare som prydnadsväxt i trädgårdar. Deras stora blomflockar och monumentala uppenbarelse gjorde arten populär men deras härdighet ger den snarast karaktären av ogräs. Lokan odlas knappast längre eftersom den därtill är giftig då den innehåller furanokumariner som är irriterande på hud, särskilt om huden utsätts för solbestrålning. Brännskadeliknande symtom med kraftig hudirritation, rodnad och blåsor, som kan bli stora och smärtsamma. Besvären kan kvarstå i veckor, eventuellt även ärrbildning och mörkläggning av huden. IMG_5824 kopia IMG_4262 kopiaVictoriahuset invigdes år 1900. Växthuset byggdes för att kunna odla och visa upp jättenäckrosen, Victoria. Huset utformades ursprungligen i järn och glas efter ritningar av trädgårdsmästaren Ivar Anders Örtendahl. På 1980-talet genomgick växthusets glaskupol en omfattande renovering, Järnet byttes ut mot aluminium, förutom i de åtta bärande huvudbjälkarna och nytt glas sattes in. Idag finns bara enstaka växthus av den här typen kvar, vilket gör Victoriahuset särskilt värdefullt. Byggnaden är statligt byggnadsminne sedan 1993, förvaltas av Statens fastighetsverk. IMG_4267 kopiaVi (Stig) lyckades fånga jättenäckrosen Victoria på bild, genom att sticka in mobilen genom ett öppet vädringsfönster. Ingen av oss kände för att gå in och betala entré.

IMG_1681 kopiaVacker utsikt över Brunnsviken och mot Haga slott på andra sidan.

IMG_4269 kopiaHär kunde man sitta och vila en liten stund

IMG_5826 kopia  Så underbart vacker trädgård, man kan skymta näckrosdammen längst bort i bilden

IMG_4272 kopiaNär vi hade strosat färdigt i trädgården så var det dags för lite fika

                Bärpaj med vaniljsås                  GOFIKA                       Morotskaka

IMG_4270 kopia      IMG_4271 kopia

Tack till

Preciosa, Karin & Stig för en jättetrevlig eftermiddag i trädgården!!

KRAM!

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilder från Sverige, Härliga möten, Namn på träd & växter, Okategoriserade, Restaurangbesök, Sevärdheter, Utflykter. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Trädgårdsträff..Bergianska trädgården

 1. Ami skriver:

  Så vackert det är där i trädgården! Och jättekul att ni kunde träffas även här hemma 🙂
  Och gofika säger man ju inte nej tack till 🙂
  Ha en fin måndag
  Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Det var så himla kul att träffas igen, det blev ju en liten mini bloggträff.
   Ja det var väldigt fint ordnat med gångar runt hela området.
   Vacker utsikt över Brunnsviken. Självklart får man ju inte missa gofikat!!!
   Ha en fortsatt bra dag.
   Kram!

   Gilla

 2. Karin skriver:

  Ja det var verkligen trevligt att ses igen! Vi fick ju några fina timmar på Bergianska. Vilket otroligt arbete ni lagt ner med all informationen om trädgården och växter. Nu fick man lära sig nåt igen!!!
  Vi hörs!
  Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Tack själva! Det var verkligen härligt att ses igen!
   Tack för att ni tog med oss till Bergianska, det var faktiskt en riktig vacker trädgård.
   Ha det så bra idag!
   Så ses vi snart igen!
   Kram!

   Gilla

 3. Preciosa skriver:

  ¡Hola pareja!
  Ja tack så hemskt mycket för den grymma info:n om trädgården 🙂 Tänkte på tamariskträdet eller busken…Finns juni-tamarisk och höst-tamarisk enl Wiki. Undrar vad skillnaden är…Iaf så är det en av sort av dom där vid paseon i Torre.jag försöker kurera mig…går hyfsat 🙂
  Kram P ♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Tack själv för en jättetrevlig e.m! Det var ju så otroligt fint i trädgården.
   Aha, finns det både en juni och höst-tamarisk – det måste man kolla upp.
   Har för mig att träden nere i Torre ”blommar rosa” flera gånger under året.
   Krya på dig!
   Hasta mañana!
   Kram

   Gilla

 4. Ditte skriver:

  Vad trevligt med ett besök på Bergianslka. Och tack för info och väckra bilder! Vi brukar ett par gånger per år besöka Bergianska och kombinera med en promenad i Hagaparken och det är verkligen fint här. Dessutom finns så många vackra växter att köpa med sig.
  Bergianska och Ulriksdals Slottsrädgårdar är verkligen pärlor och så nära innerstan.
  (Trevligt också att det finns gofika eller mat att inmundiga )
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det var verkligen ett trevligt besök, vi hade nämligen aldrig varit där tidigare.
   Dessutom var det ju så himla kul att återse Torrevännerna igen.
   Gofikat var jättegott!
   Ha det så bra i morgon!
   Kram!

   Gilla

 5. Fia skriver:

  Så vackert det ser ut att vara där, och vilka fina bilder med historisk information dessutom! Förstår att gofikat smakade extra gott efter denna härliga promenad!
  Kram
  Fia

  Gilla

 6. torrebloggen skriver:

  Ja trädgården låg så vackert med en underbar utsikt över Brunnsviken. Väl värt ett besök!
  Absolut, det var riktigt gott med lite gofika efter promenaden.
  Ha det så bra!
  Kram

  Gilla

 7. Ama de casa skriver:

  Himla fint, gott och trevligt! 🙂

  Jag gillar trädgårdar – att titta på. Jag saknar dock inte min egen ett allra minstaste dugg 🙂

  Gilla

 8. torrebloggen skriver:

  Ja det var så otroligt fint och vackert i trädgården.
  Vacker utsikt över Brunnsviken var det också.
  Ha en skön dag!
  Kram!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s