Minibloggträff

HEJ!

Igår hade vi bestämt träff med Karin, Stig, Anna-Carin och Preciosa, för att ha en liten minibloggträff här i stan. Såg direkt att Preciosa inte var med i bilen när dom kom in på Willys-parkeringen! Karin berättade att hon hade hört av sig precis innan avfärd och berättat att hennes hopplösa mage hade krånglat igen. Så trist, så trist!

Vi hade tänkt att åka till Botaniska trädgården, men vi fick snabbt ändra våra planer för det pågick en bouletävling (SM) på flera ställen i stan, bl.a vid Botaniska.

Domkyrkan!

1FullSizeRender kopiaUppsala domkyrka är en katedral i gotisk stil (exteriört huvudsakligen en nygotisk tegelefterbildning av fransk höggotik runt en medeltida stomme). Den är domkyrka i ärkestiftet, församlingskyrka för Uppsala domkyrkoförsamling och rikshelgedom för Svenska kyrkan. Den invigdes slutgiltigt 1435 och hade Sankt Erik, Sankt Lars och Sankt Olof som skyddspatroner.

2FullSizeRender kopiaHär står vi och kollar upp på Domkyrkans torn

Kyrkan är tillsammans med Nidarosdomen i Trondheim och Mariakyrkan i Gdansk den största i Östersjöregionen (och störst i Norden; 118,7 meter lång och lika hög i de båda västtornen). Den största av dess klockor, kallad Storan, är med sina 6 200 kg Sveriges största kyrkklocka.

I norra tornet finns sedan renoveringen på 70-talet ett museum med kyrkliga textilier. Södra portalen har en rik uppsättning stenskulptur från början av 1300-talet och ovanför den finns Sonens fönster, under medeltiden kallat Stora glas, som är Sveriges största kyrkfönster (totalt 119 kvadratmeter) 3FullSizeRender kopia Svenska Kyrkan gör uppskattningen att ca en halv miljon människor besöker Uppsala domkyrka varje år. Bland kyrkoskatterna finns bl a det förgyllda skrinet med Erik den heliges reliker som står i ett sidokapell nära högaltaret. Även Gustav Vasa, Johan III och deras gemåler, Magnus Stenbock, Emanuel Swedenborg, Carl von Linné och Nathan Söderblom är begravda i Uppsala domkyrka.

************************************

Vi gick vidare till universitetsparken 

500px-Universitas_Regia_Upsaliensis

Uppsala universitet är ett svenskt statligt universitet i Uppsala. Det grundades 1477, vilket gör det till Nordens äldsta universitet, av ärkebiskop Jakob Ulfsson.[4Uppsala universitet har alltsedan stormaktstiden utvecklats till ett av Europas främsta lärosäten och rankas regelbundet som ett av Sveriges främsta, samt bland världens 100 främsta inom samtliga discipliner.

IMG_9421 kopiaVy från universitetsparken

24FullSizeRender kopiaRunsten med inskrift från 1000-talet e.Kr

Holmfast lät resa stenen till minne av Igulger, sin fader, och Torbjörn

Runsten påträffades 1910 i nordvästra hörnet av Gamla Torget. Där låg under medeltiden en del av ett franciskankloster. Denna liksom flera av runstenarna i Universitetsparken har påträffats inom klosterområdet. Texten är mycket kortfattad. Det går inte att säkert säga vilken roll Torbjörn hade, om han deltog i resandet av monumentet tillsammans med Holmfast, eller om han var död och hedrats med runstenen tillsammans med Igulger.

6FullSizeRender kopiaAsk trädet planterades för ca 118 år sen

***************************************************

Vi åkte vidare till

Stadsträdgården som är Uppsalas stadspark.

Den ligger vid Fyrisån i höjd med Islandsfallet och är öppen året runt.

Under slutet av 1800-talet, mycket tack vare landshövding Robert von Kraemer och Trädplanteringskommittén, anlades början till den vackra park som idag är känd som Stadsträdgården, Uppsalas ”stadspark”. Parken, som är öppen året om, innehåller många spännande platser och roliga attraktioner. På våren och sommaren sprakar parken av blomsterprakt när grönskan blommar ut i paradradplanteringarna. 10FullSizeRender kopia 9FullSizeRender kopia IMG_9423 kopia Mitt i näckrosdammen ligger Lycksalighetens ö. Dammen fanns redan på Linnés tid, och här har man hittat flera av de vattenväxter han skrev om. Till Stadsträdgårdens 150-årsjubileum renoverades dammen och den mytomspunna ön varsamt. Nu är platsen ljusare, mer tillgänglig och vattnet är klarare. IMG_9424 kopia Inte långt därifrån, i den centrala delen av parken, ligger en stor lekplats med massor av roliga lekredskap och saker att upptäcka och göra för dig som har familjen med dig. I parkens södra del ligger Parksnäckan, en friluftsteater utrustad med ljud- och ljussystem där du kan se och uppleva mängder olika kulturevenemang.

18 kopia

I anslutning till lekplatsen ligger ”Gula villan”, som förr i världen var stadsträdgårdsmästarens hus men som på senare år har bedrivits som sommarkafé. Här kan man slå dig ner, njuta av en fika och den sköna atmosfären.

En liten oas mitt i parken.

11038870_990874684258111_8737123927306999279_nMycket gott att välja på. Foto: Gulla villans

13FullSizeRender kopiaKillarna och jag åt pannkakor och tjejerna tog varsin paj. Det smakade jättegott. IMG_9425 kopia

Rosarium

IMG_9427 kopiamed massor av rossorter, men också clematis och perenner.

IMG_9426 kopiaOtroligt vacker färg på rosen.

IMG_9428 kopiamysigt med ett skrivbord mitt i rabatten

15FullSizeRender kopiaPelle Svanslös

16FullSizeRender kopiaUppsala hamn. 

Härifrån avgår turistbåtarna till Skokloster

17FullSizeRender kopiaNu är vi på väg tillbaka till parkeringen. Flustret i bakgrunden. 

10408626_1000250889987157_7053325186949981900_nHasta luego!

Vilken trevlig dag vi fick tillsammans!

Tur med vädret hade vi också!

KRAM!

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilder från Sverige, Okategoriserade, Sevärdheter, Spontanträffar, Utflykter. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Minibloggträff

 1. Ama de casa skriver:

  Vilken härlig rundtur i Uppsala! Synd bara att Preciosa inte kunde vara med…

  Ha en härlig mitt-i-veckan-dag! 🙂

  Gilla

 2. Preciosa skriver:

  Wow vilka fina bilder och så vackert överallt. Sånt såg jag inte när man var där och jobbade i bland…Parken var finare än Bergianska 🙂 Domkyrkan är så himla vacker!! I Torre säger dom domkyrka om Stora kyrkan Inmaculada men det är fel. Jag älskar kyrkor fast jag är ateist 😀
  Kommer ihåg att jag ritade en teckning av Uppsala domkyrka i folkskolan 🙂
  Roligt att se er alla och ett sting av besvikelse att jag inte kunna vara med. Men jag försökte iaf till sista minuterna att åka men insåg min begränsning 😦
  Kram P ♥♥♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Tack så mycket! Vi saknade dig!
   Ja det är väldigt vackert just nu i parken, grönt och lummigt.
   Vi går ofta till parken och fikar på Gula Villan.
   Vad kul, har du kvar teckningen?
   Självklart var vi ledsna över att du inte kunde vara med.
   Trist att din mage ska krångla så där!
   Ha det så bra!
   Kram!

   Gilla

 3. Karin skriver:

  Stort tack för en jättefin dag. Vi fick ju se delar av Uppsala som inte tidigare sett. Jättefint !!!
  Dessutom trevligt sällskap, synd bara att Irene inte kund följa med.
  Kram

  Gilla

 4. Ami skriver:

  Vad kul att ni träffas även på hemmaplan 🙂 Men så trist att Preciosas mage skulle krångla 😦
  Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Javisst är det kul att man även kan ses här hemma!
   Nu har vi faktiskt träffats två gånger på kort tid!
   Synd att ni bor så långt ifrån!!!
   Ja det var så synd att hon inte kunde komma med!
   Ha det så bra!
   Kram!

   Gilla

 5. Fia skriver:

  Roligt att ni fick till en miniträff i alla fall, och tack för att vi får njuta vackra uppsalabilder! Parken har jag aldrig sett men hört mycket talas om! Jag var 12 år när jag första gången besökte Uppsala, åkte ensam tåg från Umeå och besökte min farbror som studerade där. Första gången
  jag åkte tåg också, pappa skjutsade mig till Umeå 10 mil från Fredrika. Minns att jag plockade blåbär vid vattentornet!
  Vi ses!
  Fia

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det blev verkligen en mycket lyckad och trevlig dag.
   Parken är jättefin! Det är så mysigt att bara att gå runt i parken.
   Strongt gjort av dig att åka tåg ensam ner hit.
   Alldeles nyss kom en liten hagelskur.
   Hasta mañana.
   Kram!

   Gilla

 6. A-C skriver:

  Sitter just nu på tåget ner till Göteborg. Tack så mkt för en jättetrevlig dag i Uppsala. Det är väldigt fin stad. Stadsparken var ju otroligt vacker. Tack Stig o Karin för skjutsen. Trist att Preciosa inte kunde följa med. Kram //
  A-C

  Gilla

 7. torrebloggen skriver:

  Tack själv för en jättetrevlig dag. Extra kul var det ju att få visa dig runt, eftersom du aldrig hade varit här i Uppsala tidigare. Ja man blir lite hemmablind, men Uppsala är verkligen en fin stad.
  Härligt med skjutsen, smidigt och bra! Ja det var verkligen tråkigt att Preciosa inte kunde följa med!
  Trevlig resa ner till Göteborg, som också är en härlig stad på sommaren.
  Kram
  //Carina & Horst

  Gilla

 8. Stig skriver:

  Tack Carina,Horst och C-A för en jättetrevlig dag och ett särskilt tack dig Carina som fixat ett perfekt väder. Måste ha behövts många soldanser för att blidka vädergudarna?
  Roligt med lite fakta kring de fina bilderna.

  Gillad av 1 person

  • torrebloggen skriver:

   Tack själv! Det blev ju en jättetrevlig dag!
   Ja jag hade det ju inte lätt, för jag fick ju stafettpinnen av dig sist, när vi var vid Bergianska trädgården. Med dina sista uppmanande ord klingande i öronen innan vi skildes åt, var att nu var det faktiskt min tur nästa gång att fixa ett perfekt väder ! Du anar inte hur mycket jag har blidkat, hoppat och dansat dom senaste dagarna och det hjälpte faktiskt – Hi Hi För vi fick ju ett perfekt väder igår!
   Ha det så gott!
   Kram!

   Gilla

 9. Ann-Kristin skriver:

  Gokväll!
  Hemma som hastigast efter en vända till Puttgarden. Förfärliga köer så det blev 2,5 tim väntetid i båda riktningarna rödbyn-Puttgarden. Minst 5 timmars försening till hotellet i Markaryd. Kom insäng 02.15 natten till i dag.
  Så trevligt du hade ordnat på bloggträffen. Synd att jag inte kunde komma med. Trots att jag ”bodde ” 7 v i Uppsala var jag aldrig till den vackra trädgården.
  Men så tråkigt att P inte kunde komma med pga sin mage.
  Kram/A-K

  Gilla

 10. torrebloggen skriver:

  Gokväll!
  Men oj oj oj, vad jobbigt det lät! Måste vara skönt att vara hemma igen.
  Det blev verkligen en trevlig rundtur i stan. Synd att du inte kunde vara med!
  Ja parken är riktigt fin. Trist att Preciosa inte heller kunde komma med.
  Hoppas vi ses snart igen!
  Kram!

  Gilla

 11. Ditte skriver:

  Vilken trevlig dag ni fick och Uppsala är ju en fin stad. Jag är ju där ganska ofta och ett besök i Stadsparken blir det, för barnbarnen tycker om att leka där. Båda pojkarna är döpta i Domkyrkans kapell och Liv och Johan gifte sig också i kapellet så vi tittar även in där då och då.
  Du hade verkligen ordnat en trevlig rundtur i stan och dessutom hade du ordnat med bra väder.
  Vi ”gjorde” Västerås och hade dte bra där. Ibland går inte ekvationerna ihop, men det ordnar sig ändå.
  Trist att Preciosa inte kunde följa med, men det kommer fler tillfällen.
  Kram!

  Gilla

 12. torrebloggen skriver:

  Det blev verkligen en trevlig dag. Synd att ni och Preciosa inte kunde komma med. Det var så kul att turista runt i sin egen hemstad. Ja du har ju varit i stan några gånger.
  Tack, jag lyckades tydligen blidka vädergubbarna – vi fick ju fint väder hela dagen.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s