HEJ!
Vallettas historia.
Valletta, befästningsstaden, Citta’ Umilissima, ”en stad byggd av gentlemän för gentlemän” är Maltas huvudstad: en levande, strävsam stad, öarnas administrativa och kommersiella hjärta. Valletta har fått sitt namn efter sin grundare, Johanniterordens ansedde stormästare Jean Parisot de la Valette. Den fantastiska befästa staden växte fram på den karga klippan på halvön Mount Sceberras, som reser sig brant från de två hamnarna Marsamxett och Grand Harbour. Valletta, med sina imponerande bastioner, fort och katedraler, började byggas 1566 och var klart på bara 15 år.
Valletta har många benämningar, alla med historiskt ursprung. Det är den ”moderna” staden som byggdes av Johanniterorden, ett barockmästerverk, en europeisk konststad och en stad på världsarvslistan. Staden styrdes i tur och ordning av fenicierna, grekerna, kartagerna, romarna, bysantinerna, araberna och Johanniterorden, och är en av de mest koncentrerade historiska platserna i världen.
Dagtid är staden mycket livlig, även om den behåller sin tidlösa stämning. Rutnätet av trånga gator kan stoltsera med några av Europas vackraste konstverk, kyrkor och palats.
De flesta butikerna hittar man på huvudgatan Republic street, även lätt att ta sig fram med rullstol
När man vandrar runt i Valletta, som är fyllt av kulturella begivenheter, stöter man på fascinerande historiska platser runt varje gathörn: offerstatyer, nischer, fontäner och vapensköldar högt uppe på bröstvärnen. Små, pittoreska butiker och kaféer trängs på smala sidogator, medan Vallettas huvudgator kantas av större internationella kedjor med mode, musik, smycken och mycket annat.
+30 grader
När riddarna anlände till Malta 1530 slog de sig ner i den lilla byn Birgu (Vittoriosa), som beskyddades av fortet Saint Angelo. De lyckades bygga ut det gamla vakttornet Saint Elmo mittemot Sceberras-halvön, men deras försvar var ändå för svagt. Att Mount Sceberras var strategiskt viktigt skulle bli alltför tydligt under den stora belägringen.
Valletta hade planerats före belägringen. Men planerna kunde inte genomföras förrän tacksamma kristna generöst belönat riddarna för deras seger över Suleiman. Påven Pius V och kung Filip av Spanien gav ekonomiskt stöd och tog hjälp av en enastående militär ingenjör, italienaren Francesco Laparelli.
En modern stad
Laparelli fick en unik möjlighet att skapa den perfekta staden. Valletta kanske inte framstår som en modern stad, men är ett av de första exemplen på en stad som planerats baserad på ett rutnät av gator.
Staden sörjde väl för alla samhällets skikt, från riddarna till deras tjänare och handelsmän. Laparellis planlösning försåg staden med vattenledningar och sanitära anläggningar, vilket var avancerade idéer för den här tiden. Rutnätet av gator gjorde det möjligt att på ett smidigt sätt låta friskluft från de två hamnarna cirkulera genom de smala gränderna – en sorts luftkonditionering för staden.
Valletta är ett utmärkt exempel på en planerad 1500-talsstad: det var ovanligt för den här tiden då städerna oftast växte fram ur tidigare bosättningar. Det steniga Mount Sceberras, som staden byggdes på, var inte något lättillgänglig plats: det krävdes omfattande utjämningar innan arbetet kunde påbörjas. La Valette dog 1568, innan staden var fullbordad. År 1571 var så pass mycket av staden färdigställt att Johanniterorden kunde flytta dit från Birgu.
Laparelli lämnade Malta 1570, men arbetet fortsatte under ledning av den maltesiske arkitekten Gerolamo Cassar. Cassar ansvarade för de flesta av de större byggnaderna, allt från Saint John-katedralen till Sacra Infermeria, auberges, eller härbärgen, som hyste johanniterna, samt regeringspalatset.
Vid 1600-talets början var Valletta en stad av betydande storlek. Människor kom från öarnas alla hörn för att få bo i den säkerhet som bastionerna erbjöd.
Valletta blev snart den viktigaste staden för Johanniterorden och för livet på öarna. De tre städerna på andra sidan om hamnen, som var johanniternas första hemtrakter, behöll dock sin ekonomiskt viktiga ställning tack vare sina lastkajer. Den gamla medeltida huvudstaden Mdina förlorade nästan helt sin roll och blev en avkrok. Den förblev dock hemstad för den maltesiska societeten, ättlingar från sicilianska och spanska överherrar. Källa: visit.Malta.com
Andra världskriget gick hårt åt Malta. Valletta blev illa åtgånget under bombningarna, men staden lyckades stå emot kriget med många av sina skatter, som johanniternas mästerverk Saint John-katedralen, i behåll.
I dag är invånarna i Valletta färre än före kriget, men som öarnas huvudsakliga företagscentrum och regeringssäte är det ändå en livlig plats.
Det blev en jättetrevlig dag i gamla stan.
¡Muy interesante! Valetta är ju världsarv…Inte många invånare läste jag.
Bara ca 6000. Historisk plats. Kram P ♥
GillaGilla
Ja det var verkligen mysigt att gå omkring i gamla stan. Men det var många branta backar och trappor på båda sidorna om huvudgatan, så där funkade det inte alls att ta sig fram med rullstolen. Läste någonstans att ön Malta är lika stort som 1/4 av Öland, svårt att fatta att ön inte är större. Kommer ett inlägg så småningom om besöket i katedralen.
Kram!
GillaGilla
Hej!
Historiens vingslag!! Muy interesante! Världsarv också. Läste att det är bara ca 6000 invånare i Valetta. Poco!
Kram P ♥
GillaGilla
Ja det var verkligen mysigt att gå omkring i gamla stan. Men det var många branta backar och trappor på båda sidorna om huvudgatan, så där funkade det inte alls att ta sig fram med rullstolen. Läste någonstans att ön Malta är lika stort som 1/4 av Öland, svårt att fatta att ön inte är större. Kommer ett inlägg så småningom om besöket i katedralen.
Kram!
GillaGilla
Hej Carina! Nu fick man lära sig nåt nytt igen, tack för det! Mycket roligare med historia med privata bilder! Pinsamt nog kom jag inte ens på vad Maltas huvudstad heter innan du berättade det!
Hoppas att ni får en fin helg, litet lugnare nu när du fått diagnos och behandling. Hälsa Horst, kram från oss båda!
Fia
GillaGilla
Hej!
Tack, det var ju kul att du tyckte om det. Gamla stan var mysig, många barer och restauranger fanns det gott om. Det fanns mkt att titta på också, speciellt katedralen.
Tack det ska bli skönt att få koppla av lite och få träffa barnbarnen.
Trevlig helg!
Kram!
//Carina & Horst
GillaGilla
Va trevligt att få en historik om Valetta och fina bilder. Min kunskap om Valetta är att Sverige 1973 slog Maltas fotbollslandslag med 2-1 på en läskig grus/betongplan. En rysare för både svenska spelare som för oss fans.
Kram till er båda.
Stig
GillaGilla
Tack det var så lite så. Jag kommer faktiskt inte ihåg den matchen, men det måste ha varit en riktig rysare att spela på den planen.
Kramar tillbaka!
//Carina
GillaGilla
Tack för den fina guidningen 🙂
Det känns nästan som man är med på resan!
Kram
GillaGilla
Tack det var roligt att höra!
Kul att du hängde med!
Trevlig helg!
Kram!
GillaGilla
Tack för en uppdatering! Jag kände igen mig på en del platser och det var extra rolitgt för det är några år sedan jag var där.
Oftast tänker man inte på att Malta är en ganska liten ö och även har olika natur beroende på var man är. Förstår att ni hade fina dagar där.
kram!
GillaGilla
Kul att du kände igen dig, skulle tro att gamla stan inte har förändrats så mkt sen du var där. Ja vi hade verkligen en härlig vecka.
Ha en trevlig lördagkväll!
Kram!
GillaGilla
Ser himla fint ut! Nån gång måste vi ta oss dit och kolla själva 🙂
GillaGilla
Ja det var fint där! Det är lätt att ta sig runt ön med buss, båt, taxi och hyrbil (vänstertrafik) för att se alla andra fina ställena på Malta + ön Gozo (korta avstånd).
Trevlig helg!
Kram!
GillaGilla
Nu har jag läst ifatt lite. Det har varit mycket i veckan.
Tack för fina bilder och historik.
Kram/A-K
GillaGilla
Tack för det!
Hoppas du får chans att koppla av lite i helgen.
Kram!
GillaGilla