katedralbesöket

 

HEJ!

St. John´s Co-Cathedral, Valletta

RTEmagicC_Facade-of-St-John__s-painte.jpgBeställdes 1572 av stormästare Jean de la Cassiere som klosterkyrkan av beställa av riddarna Hospitaller av St John och designad av den berömde maltesiska militärarkitekten Gerolamo Cassar, står St Johns Co-Cathedral som ett unikt monument av internationell betydelse. Kyrkan är tillägnad Johannes Döparen, skyddshelgon av beställningen.
St Johns Co-Cathedral, Maltas mest imponerande kyrka, ritades av arkitekten Gerolamo Cassar. Den byggdes mellan 1573 och 1578, tar över från kyrkan St Lawrence i Vittoriosa som den plats där riddarna skulle samlas för gemensam gudstjänst. Det höjdes till en status lika stor som St Pauls Cathedral i Mdina – det officiella sätet för ärkebiskopen av Malta – genom ett påvligt dekret av 1816, därav termen ”co-katedralen”.
Riddarna var adelsmän från de viktigaste familjerna i Europa, och deras uppdrag var att skydda den katolska tron ​​från angrepp av de ottomanska turkarna. Efter att försvara den lilla ön Malta från ottomanerna i belägringen av 1565, vände de Malta till en fästning som anstod en militär och byggde en ny huvudstad värdig adelsmän. 
Byggnaden stod färdig på St Johns i 1577. Slätten fasaden flankerad av två stora klocktorn är stram och har karaktären av en fästning som återspeglar den nyktra stämningen i ordning efter den stora belägringen. Långhuset är 53 meter lång och 15 meter bred med sidokapell på vardera sidan. Dessa kapell tilldelades de olika langues enligt tjänstgöringstid. De franska, italienska och Aragonien langues, är framträdande, placerades närmast altaret. Källa: katedralens hemsida
I början av 17-talet inledde den nya barockstil, Grand Master Cotoner beordrade ommålning av kyrkans interiör.

IMG_4905 kopiaRenovering pågår och här är vi på väg in i katedralen

Välkomna in!

IMG_4938 kopia

IMG_4940 kopia

IMG_9845 kopia

IMG_4936 kopiaAlla golv var tänkta med marmorplattor och under varje platta fanns det en grav. (präster och biskopar)

IMG_9841 kopia

IMG_4942 kopia

IMG_4941 kopia

IMG_4951 kopia

IMG_4952 kopia

IMG_4973 kopia

IMG_4984 kopia

IMG_9840 kopia

IMG_4731 kopia

IMG_4925 kopia

IMG_4927 kopiaIMG_4928 kopia

IMG_9836 kopia

IMG_9844 kopia

En av de mest berömda konstverken är kanske Caravaggios målning ” Johannes Döparens halshuggning” som hänger i oratoriet. Tyvärr fick man inte fota där inne i oratoriet.

RTEmagicC_Caravaggio-Beheading_03.png”Johannes Döparens halshuggning” från 1608  Foto: St john´s Co-Cathedral hemsida

En av de vackraste katedraler jag har besökt. Den var fylld med barock konst, skulpturer, inredning och arkitektur. Glänsande och överdådigt är bara förnamnet. Väl värt ett besök.

Trevlig helg!

KRAM!

Annons
Detta inlägg publicerades i Malta, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till katedralbesöket

 1. Stig Levin skriver:

  Otroligt fina bilder från katedralen. Men hur kunde man på den tiden lägga ner sådana resurser i form av arbete, konstverk och material? Under den tiden som det tog att bygga dessa byggnader ( tiotals kanske hundratals år) dog folk i svält och umbäranden. Men för oss i dag är de fantastiska byggnadsverk.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det var väldigt vackert i katedralen. Kyrkan har ju alltid haft gott om pengar och det verkade som att riddarna bidrog också. Men det är faktiskt fascinerande att de kunde bygga dessa fantastiska byggnader på den tiden. Palma och Roms katedraler är snäppet värre. Kul och se Karin och dig på bild i Preciosas blogg.
   Kram!

   Gilla

 2. Fia skriver:

  En sån vacker katedral! Fantastiska byggnader dessa, denna tycker jag påminner litet om katedralen i Toledo fast det var länge sen jag var där. Var ni inne i Palmas katedral? Jag besökte den för jättelänge sen, när jag gick reseledarkursen, minns att jag var imponerad.
  Godnatt, nu i säng, bröllop imorn i Sthlm!
  Kram
  Fia

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja den var vacker. Katedralen i Toledo har jag inte varit i, men katedralerna i Palma och i Rom var helt klart snäppet värre, mycket tjusigare!
   Hoppas allt gick bra igår, vad härligt med bröllop.
   Många lyckönskningar till brudparet!
   Kram!

   Gilla

 3. Preciosa skriver:

  Hej Carina!
  Ja man kan ju bli imponerad att dom kunde bygga detta fantastiska byggnadsverk! Otroligt!
  Fia skrev om La Seu, Palmas katedral…en av dom största som finns har jag för mig. Man fick svindel där inne 🙂 Toledo var det kö så vi orkade inte vänta…Nåt annat har jag inte besökt 🙂
  Kram P ♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det är verkligen fascinerande att de kunde åstadkomma dessa fantastiska konstverk, skulpturer och målningar på den tiden.
   La Seu katedralen ”domkyrkan” i Palma och Peterskyrkan i Rom är helt klart de vackraste och tjusigaste katedraler jag sett. Får bli ett besök till Toledo någon gång…
   Kram!

   Gilla

 4. Ann-Kristin skriver:

  Vilken vacker katedral. Den pampigaste jag varit i är St Peterskyrkan i Rom.
  Kram/A-K

  Gilla

 5. Ditte skriver:

  Trevligt med ett återbesök här i katedralen, var många år sedan jag var där. Jättefina bilder! Och man kan verkligen undra hur pengarna räckte till att bygga både denna och andra katedraler. men å andra sidan har kyrkor ofta haft mycket pengar.
  Jag brukar besöka kyrkor i de städer jag besöker (både hemma och utomlands) och tycker att man får en stor del både historia och kultur genom att besöka kyrkor. Katedralen i Palma, Peterskyrkan i Rom och Santa Maria del Fiore i Florens är också katedraler jag minns.
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Kul med ett återbesök. Det var mkt vackert att se alla dessa utsmyckningar och målningar inne i katedralen. Ja man kan verkligen undra var de fick pengarna ifrån, säkert billig arbetskraft, men allt material måste ju ha kostat en hel del.
   Kul, vi brukar också besöka kyrkorna när vi kommer till ett nytt ställe, dessutom brukar vi alltid tända ett ljus i var och tänka på våra nära och kära som inte finns med oss längre i livet.
   Ja Palmas och Roms katedraler är helt klart i en egen division, så tjusiga och pampiga.
   Den i Florens har vi tyvärr inte besökt.
   Ha en bra dag!
   Kram!

   Gilla

 6. Ami skriver:

  Oj, vilken otroligt tjusig katedral!
  Vilket arbete att göra allt detta…
  Kram

  Gilla

 7. Ama de casa skriver:

  Gissar att det är superfina bilder. Med mitt – för tillfället – urusla internet så kunde jag inte se så mycket 🙂

  Gilla

 8. Ama de casa skriver:

  sv: Min gikt är puts väck nu – så jag hade inte ett enda dugg ont i foten. Bara träningsvärk i benen… 😉

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Men vad härligt att du inte har ont längre och att gikten har stuckit sin kos.
   Att du har träningsverk efter alla backar och trappor det kan jag förstå!
   Spännande att följa er ”nya” resa!
   Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s