Onsdag – höst

HEJ!

12036511_1109569019073175_2322885858205166135_nVarmt och skönt (+33) under ”sommarens sista dag” i Torre

56563499476760624_8324_custom_itemDagjämningarna inträffar mellan vinter- och sommarsolstånden och innebär att dag och natt är ungefär lika långa.  Foto: SMHI grafik

I dag den 23 september infaller höstdagjämningen.                                                             Meteorologiskt sett har höstjämningen inte någon direkt betydelse men det innebär att det nu snabbt blir allt mörkare.

Höstdagjämningen är en av de två dagar på året då solen står i zenit över ekvatorn och dagen är ungefär lika lång som natten. Den andra är vårdagjämningen som inträffar i slutet på mars. Vid dessa två dagar är dag och natt ungefär lika långa, inte bara här utan på alla platser på jorden.
Efter höstdagjämningen blir det mörkare, nätterna längre och dagarna allt kortare. Solen står allt lägre på himlen och orkar inte värma upp luften lika mycket som under sommaren. Med andra ord, hösten är här.
I Norden är skillnaderna i dagslängd under årets gång mycket stora. Under våren och hösten går förändringen i dagslängden snabbt, det märks särskilt längst i norr där dagarna går från att på vintern vara helt mörka till att på sommaren vara ljusa dygnet runt.
Som mest under höst minskar dagslängden med mer än tio minuter per dag allra längst i norr. I söder är minskningen inte lika stor, men det rör sig ändå om cirka fem minuter per dag som mest. Sett över en vecka blir det en minskning med 35 minuter. (Weatherpal)

12036422_1109787715717972_1044362524315881898_nHej höst!

Framför oss har vi nu hela 89 dagar och 20 timmar tills vintern kommer.

Gillar absolut inte att hösten och vintern är på väg………

Nu till något roligare. Idag var jag upp till Ackis och tog ett nytt ultraljud och det visade sig att jag inte hade någon propp i mitt högra ben. Så underbart skönt!

KRAM!

Annons
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade, Vintersolståndet, Vintertid. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Onsdag – höst

 1. Ditte skriver:

  Vad skönt att få veta att du inte har/hade en propp i benet. hoppas nu att läkningen pågår för fullt och att du snart är helt bra. Så goda nyheter! Hoppas att prognoserna ser bra ut och att du fått bar smärtlindring.
  Höstdagjämningen har jag inte tänkt på. Men inser ju att hösten är här. Men ändå känns det som om det är sensommar ett tag till.
  Att det blir mörkare märks ju och dte blir det ju söderut också. Vet att när vi varit i Thailand höstar och vintrar blev det mörkt strax efter 18 och så är det ju här nu också. Kanske t.o.m. lite senare.
  Hösten och vintern gör mig inte så mycket om det inte är regn och rusk. Men å andra sidan kan vi ju resa till varmare trakter.
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det var ett skönt besked! Nu är det bara att vänta på att såren ska sluta vätska och läka, men det verkar ta sin lilla tid.
   Hösten och vintern kan vara riktigt fina här hemma, men inte när det är mörkt, regn och slask. Då är det ju mkt skönare att åka söderut ist.
   Ha det bra!
   Kram

   Gilla

 2. Preciosa skriver:

  Hej Carina!
  Härligt att du var proppfri 🙂 Tyvärr fick min dotter åka in akut då hon trodde hon hade en propp i benet häromdagen. Men ultraljud sa nej. Bra det men ont har hon och stödstrumpa ända upp…
  Knäet svullet…Jobba måste hon…anser hon 😦
  Ok, snart är ni här! Kul! Hoppas på strejkfri resdag då!! Kram P ♥♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Preciosa!
   Det var så skönt att jag var proppfri, det känns jättebra!
   Men stackars din dotter – hoppas verkligen att hon mår bättre nu!
   Usch jag läste alldeles nyss att nu är de uppe i 700 personer som har blivit ihjäl trampade vid pilmgrimshögtiden i Mecka. Tragiskt!
   Vi ses snart!!!!
   Kram!

   Gilla

 3. Ann-Kristin skriver:

  Gomorron!
  Åh, va skönt att höra att det inte var någon propp. Känns väl tryggt.
  Snart så slipper vi höstrusket.
  Syns snart och kram/A-K

  Gilla

 4. Ama de casa skriver:

  Åh vad skönt att det inte var nån propp!

  Här gillar jag hösten, det är inte lika tokvarmt längre 🙂

  Gilla

 5. Ami skriver:

  Det var skönt att höra att det inte var någon propp 🙂
  Och hösten gillar inte jag heller, men här nere märks den ju inte av på samma sätt!
  Kram

  Gilla

 6. Karin skriver:

  Toppen att få veta att benet är OK. Nu börjar det dra ihop sig och det innebär ju att det där med den tråkiga hösten och vintern skjuter vi framför oss ett tag. Vi har ju förmånen att få njuta av värme och sol längre😝. Ska bli så kul när ni kommer ner!
  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s