En f.d huvudstad….

Hej!

Vi tog en taxi och åkte ut till en f.d huvudstad………….

IMG_1761Maltas tidigare huvudstad heter Mdina och är en av de verkliga upplevelserna på ön.

IMG_5050 kopia

Mitt på ön ligger Maltas medeltida huvudstad. Mdina kallas också för ”den tysta staden” och åtskilliga är de som menar att har man inte sett Mdina så har man inte varit på Malta!

Häng gärna med på en promenad……..

IMG_2571 kopia

Medeltidsstaden Mdina är Maltas äldsta stad och var öns huvudstad fram till 1530. Mdina grundades runt 1000 f.Kr. och en stor del av dess gamla arkitektur är fortfarande bevarad.

IMG_2572 kopia

IMG_2563 kopia

När man strosar längs stadens smala gator kan man känna hur historiens vindar sveper förbi. Mdina ligger på en höjd mitt på ön och är omgiven av försvarsmurar, och om man går upp på muren har man en otrolig utsikt över stora delar av ön.

IMG_2562 kopia

Här kan man vandra runt bland de vackra palatslikande husen som även idag har boenden, även om det känns som att staden är övergiven när man strosar runt i
de smala gränderna.

IMG_2566 kopia

IMG_9882-1 kopia

Mdina är en av Maltas största sevärdheter och stadens tjocka murar stänger ute oljuden från resten av ön, vilket har gett den smeknamnet ”den tysta staden”.

IMG_9885-1 kopia

IMG_9886-1 kopia

IMG_9887-1 kopia

Staden har bara 400 invånare och knappt några fordon, och när man går omkring innanför stadens murar möts man av en fantasisk atmosfär. De smala, slingrande kullerstensgatorna, välbevarade husen, kyrkorna och stora torgen ger en känsla av att gå omkring i en saga.

IMG_9884-1 kopiaHär gjorde vi ett stopp utanför tortyrmuséet Mdina Dungeon.

IMG_2565 kopia

Man har gjort feniciska fynd i området, vilket gör att man tror att fenicierna slog sig ner här runt 700 f.Kr.. Man tror även att det var fenicierna som grundade staden, som de kallade för Maleth. Sedan har både romare, normander, bysantiner och araber härskat i området. Detta har gjort att staden bytt namn flera gånger, och det var araberna som gav staden namnet Mdina. Staden stärktes mycket under medeltiden men delar av den förstördes i en jordbävning år 1693, varpå korsriddarna återuppbyggde flera byggnader i barockstil. Källa: Resa till Malta och Malta turist

Några av servärdheterna i Mdina är St. Paul’s Cathedral (kommer i ett separat inlägg), Katedralmuseet och Palazzo Falzon.

IMG_9917-1 kopiaHär sitter jag medan killarna kollade utsikten

IMG_9928-1 kopia

IMG_9912-1 kopiaUtsikten från stadsmuren var fin.

IMG_2567 kopia

IMG_9934 kopiaDet var mysigt att strosa omkring i gränderna.

IMG_2569 kopiaVilken härlig dag det blev i Mdina.

Precis intill Mdina ligger Rabat, där man kan besöka den romerska villan och St Pauls katakomber, gravkamrar som användes fram till 400-talet f.Kr. Rabat har spelat en viktig roll i Maltas förflutna och är en utmärkt källa till sitt kulturarv. Denna stora provinsiella församlingen var en del av den romerska staden Melita, med de platser och arkeologiska lämningar som finns vittnar om stadens betydelse under den romerska perioden.

IMG_9937-1 kopia

Mdina var faktiskt en riktigt mysig stad. Värt ett besök.

KRAM!

Annons
Detta inlägg publicerades i Malta, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till En f.d huvudstad….

 1. Ditte skriver:

  Trevligt att få återkomma till Mdina och jag kände allt igen mig. Kul! Roligt att ta sig runt lite och se sig omkring. Och avstånden är ju ganska små på malta. Absolut en fördel.
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Kul att du kände igen dig. Det var riktigt fint i Mdina, men Rabat hann vi tyvärr inte med att besöka. Verkligen korta avstånd, från där vi bodde var det ca 3-5 mil till alla ställen på ön.
   Det var inte dyrt heller att ta en taxi och åka runt på ön.
   Ha det så bra!
   Kram!

   Gilla

 2. Preciosa skriver:

  Hej!
  Så fin gammal stad! Så fin utsikt också. Ser så välbevarat och rent ut…Och tyst som du skrev. Så skönt 🙂
  Ska bli roligt att se katedralen! Kram P ♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Staden var verkligen fin och välskött! På alla ställen vi var på ön, så var det otroligt rent och snyggt, helt fantastiskt måste jag säga. Tyst var det också när vi strosade runt i stan.
   Vi ses snart! Hälsa till syrran från oss båda!
   Kram

   Gilla

 3. Ama de casa skriver:

  Såg verkligen fin ut! 🙂

  Gilla

 4. Ami skriver:

  Så vackert och mysigt det ser ut att vara där!
  Ha en fin fredag
  Snart ses vi 🙂
  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s