Besökte katedralen

Hej!

Historien om Mdina spår mer än 4000 år tillbaka. Enligt traditionen var det här som aposteln Paulus sägs ha bott efter att ha lidit skeppsbrott på öarna. Dessutom är det sagt att Paulus bott inne i grottan Fuori le Mura (utanför stadsmurarna) numera känd som Paulus grotta i Rabat. Mdina är fascinerande att besöka för sin tidlösa atmosfär samt dess kulturella och religiösa skatter.

IMG_9890-1 kopia

Mdina’s Main City Gate Mdina har haft olika namn och titlar, beroende på dess regenter och sin roll men dess medeltida namn beskriver det bäst – ‘Citta’ Notabile: den ädla stad.

Det var hemma då, som nu, till Maltas adelsfamiljer; en del är ättlingar till normandiska, sicilianska och spanska överherrar som gjort Mdina till sitt hem från 12-talet och framåt. Imponerande palats kantar de smala, skuggiga gatorna.

IMG_9891-1 kopia

Mdina är ett av Europas finaste exemplen på en gammal muromgärdad stad och blandningen av medeltida och barock arkitektur. Det är så rent och snyggt överallt

IMG_2561 kopia

Stadens centrala torg, St. Paul´s Square ligger precis framför katedralen i Mdina. Till höger om katedralen ligger Banca Giuratale och till vänster ligger Casa Gourgion. Banca Giuratale var under revolten mot fransmännen huvudkontor för den nationella kommittén. Härifrån förde de samtal med Lord Nelson för att få hans stöd i kampen mot fransmännen.

mdinacathedral_04_bigFoto: Mdinacathedral.
Katedralen är tillägnad St Paul – som är skyddshelgon för Malta.

Flankerad av två klocktorn, öppnar katedralens imponerande ockra fasad till en imponerande utrymme beströdd med marmor, utsmyckade murverk-arbete och rikt detaljerade sido kapell. Den förgyllda välvda valvet visar skeppsbrottet i St Paul i Malta som beskrivs i Apostlagärningarna i en serie av hisnande takpanel-målningar av Manno bröder.

IMG_9895-1 kopiaEnligt legenden står katedralen på den plats där Paulus omvände den romerske guvernören Publius till kristendomen. Det sägs också att ursprungligen stod här även en liten kyrka på 400-talet, men att normanden Count Roger beslöt att den lilla kyrkan skulle byggas ut och restaureras år 1090.

År 1693 totalförstördes nämligen kyrkan av en jordbävning. Den kände maltesiske arkitekten Lorenzo Gafa ligger bakom den nuvarande katedralen.                                     Katedralen i Mdina anses allmänt vara Gafas mästerverk.

St. Paul’s Cathedral är en romersk-katolsk katedral som byggdes efter jordbävningen 1693 då den tidigare katedralen förstördes. Den nya katedralen är byggd i barockstil och var färdig år 1702.

IMG_9897-1 kopiagraverade marmor gravstenar (för maltesiska präster och adelsmän).

mdinacathedral_01_bigfoto: mdinacathedral
mdinacathedral_02_bigFoto: mdinacathedral

IMG_2560 kopia

IMG_9902-1 kopia

IMG_9899-1 kopia

IMG_9906-1 kopia

IMG_9905-1 kopia

IMG_9904-1 kopia

IMG_9900-1 kopia

Den 900 år gamla originaldörren kan fortfarande
IMG_9909-1 kopia

beskådas och fungerar nu som entré in till sakristian.

IMG_9910-1 kopiaKyrkovärdinnan berättade för oss att dörren har många underliga symboler som är mycket ovanliga på Malta och att dörren är också så gott som det enda som fanns kvar efter branden av den gamla kyrkan.

Idag hyser katedralen ovärderliga konstskatter.

IMG_9894-1 kopia

På katedralmuseet Mdina Cathedral Museum kan man titta på det som de lyckades rädda från den ursprungliga katedralen, som exempelvis målningar och träsnitt. Palazzo Falzon var hem åt stormästaren L’isle Adam och är den mest välbevarade medeltidsbyggnaden i Mdina. Källa: Resa till Malta och Malta turist.

Museet har en rik samling av historiska artefakter, inklusive gravyrer av Rembrandt, träsnitt och kopparstick av Albrecht Dürer, arkiverade dokument från inkvisitionen, en sällsynt mynt samling som spänner över 2000 år, en uppsättning av 15 silver- och guldstatyer av apostlarna, och en silversamling testamenterade till katedralen museet av Dr Jimmy Farrugia, tidigare talman i Maltas representanthuset.                                                                   Källa: Resa till Malta och Malta turist.

Kram!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Malta, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Besökte katedralen

 1. Ditte skriver:

  Tack för en bra repetition! Jag hade glömt det mesta måste jag villigt erkänna. Men lite kom jag ihåg…Har beskt både katedralen och muséet…
  Fina bilder som friskar upp minnet. Behövligt.
  Kram!

  Liked by 1 person

 2. Stig Levin skriver:

  Ni hann med mycket den där veckan inte bara att hålla koll på badande hästar i hamnen. Fina bilder och det är lätt att ”känna historiens vingslag” när man vet att byggnaderna är tusentals år gamla.
  Kram och välkomna ner till inte fullt så gamla Torrevieja.

  Liked by 1 person

 3. Preciosa skriver:

  Otroligt vackert!! Fantastisk katedral med 900 år gammal dörr!!! Vilken stad det där är!
  Välkomna ner i dag!! Hoppas ni slipper förseningar!
  Kram P ♥

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s