Onsdag – fredagsmarknad/flytt?

Hej!

Igår var La Syrra och vi och fikade i La Mata

IMG_0402Vi fikade på café bar Juan som ligger bredvid saluden i La Mata.

IMG_0401Himlen blev så vacker när den färgades röd och gul när solen sakta gick ner över saltsjön i La Mata. Sen åkte vi vidare till Torreoro där Preciosa och Lex satt. Vi satt en bra stund och pratade, men sen blev det lite kyligt när solen försvann. Tack för en trevlig fikastund.

L3Rvb2xzL3Bob3RvYWxidW1fdmlldy9jdXN0b21lci9pbWcvMzA2My9tZWRpdW0yLzMwNjM1OS5qcGcvQ3JvcC8_eD0xMCZ5PTAmd2lkdGg9NjIwJmhlaWdodD0zNTA

Här vill de ha sommartid hela året.  Önskar att slippa ställa om klockan.

BALEARENE
På Mallorca ønsker man nemlig å slippe å stille tilbake klokken én time hver høst.

Regionen ønsker å forbli på sentraleuropeisk sommertid og mener at det faktum at det blir tidligere mørkt fra den siste søndagen i oktober gjør ferieøya mindre attraktiv for turistene.

Så er det også slik at solen kommer opp på Balearene først – og før resten av Spania.

Det har lenge pågått en debatt her i Spania hva som er den geografisk riktige tidssonen. Opprinnelig var det diktator Franco som flyttet klokken frem én time for å få samme tid som sine allierte i Berlin. (Vikingposten)

*********************************************************************************

Separatisterna inleder vägen mot separation

Separatisterna vann regionalvalet i Katalonien den 27 september, men det blev en seger med en bitter eftersmak. Egen majoritet i parlamentet. Men bara 47 procent av rösterna betyder att valresultatet om det varit en folkomröstning varit ett nej till självständighet. 53 procent av katalanerna ville inte lämna Spanien.

Men trots att resultatet i regionalvalet inte riktigt blev i som ledarna för separatisterna hoppats har ändå vägen mot utropandet av en självständigt Katalonien inletts. Den 27 oktober gick de båda separatistformationerna Junts pel Si och CUP samman i parlamentet i ett gemensamt beslut om att inleda processen.

Avtalet om att gemensamt arbeta för utbrytning ur Spanien kommer formellt att klubbas i det katalanska parlamentet under den första veckan i november, redan innan den nya katalanska regeringen är tillsatt. Arbetet med att bygga upp egna institutioner och, framför allt, skriva en ny konstitution kommer att ta 18 månader. När detta är klart kommer separatisterna att genomföra en ny folkomröstning där katalanerna för säga ja eller nej till en utbrytning. Målet är att utropa den självständiga republiken Katalonien redan under våren 2018.

Det är när detta skrivs osäkert om Artur Mas får fortsatt förtroende som katalansk regionalpresident och kan leda hela processen. CUP har tidigare förklarat att de inte vill ha kvar Artur Mas som ledare då de anser honom för marknadsvänlig och korrupt. En för katalanisterna försvårande omständighet är att det katalanska separatistpartiet CDC är djupt indraget i en allvarlig korruptionshärva.

Regeringschefen Mariano Rajoy har förkastat hela processen. Han har samtidigt lovat att göra allt han kan för att på juridisk väg hindra processen. Brytningen mellan centralmakten i Madrid och Katalonien är total så länge den nuvarande centralregeringen sittet kvar. Resultatet av parlamentsvalet den 20 december kommer därför att få en helt avgörande roll för hur relationen mellan Katalonien och Spanien ska utvecklas i framtiden. Inget är säkert för Katalonien. (Spanienportalen)

Man undrar verkligen hur det kommer att bli om Katalonien blir självständigt! Katalonien kommer då att inte få tillhöra EU, vilken valuta kommer de att använda då, allt kommer att bli kaos. FC Barcelona får inte spela i spanska ligan och de ”före detta” spanska fotbollsspelarna får inte heller spela i det spanska landslaget. Oj oj!!

**********************************************************************************

Flytten av fredagsmarknaden i Torrevieja utsatt
…igen. L3Rvb2xzL3Bob3RvYWxidW1fdmlldy9jdXN0b21lci9pbWcvNzQ0NS9tZWRpdW0xLzc0NDU1MC5qcGcvQ3JvcC8_eD0wJnk9MCZ3aWR0aD01NjcmaGVpZ2h0PTM1MA
TORREVIEJA
Torrevieja kommune har besluttet at flyttingen av fredagsmarkedet fra sin nåværende plassering i Nueva Torrevieja til hallen i la Avenida de Delfina utsettes til begynnelsen av 2016. (Vikingposten)

Anledningen till att flytten dröjer beror tydligen på att det behövs mer tid till och planlägga placeringen av stånden och bussförbindelserna till och från marknaden (säkerheten). Kommunen beslutade därför att skjuta på flytten, som också säljarna önskade, speciellt på grund av den hektiska tiden nu fram till jul. Så vi får väl se om det blir någon flytt efter nyår.

Kram!

P.S  Idag är det marknad i La Mata

Detta inlägg publicerades i Fredagsmarknaden, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Onsdag – fredagsmarknad/flytt?

 1. Ditte skriver:

  Utflykt till La mata är trevligt och så fin himlen var. Vi satt ute länge igår och väntade på fullmånen och så småningom kom den, men stundtals var det mycket moln.
  Vad gäller Katalonien är det nog en lång, lång, process. Svenska medier hade inte en rad om det igår och inget sades heller på tv. Idag har jag inte tittat…
  Däremot hörde jag en hel del på spansk tv om det, men förstod bara lite.
  En hel del trassel blir det säkert…
  ”Vamos a ver”.
  Vad gäller marknaden så kan den för min del flyttas genast. Förstår inte alls varför det ska dröja…
  Men inget vi kan påverka….
  Kram och trevlig onsdag.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   ja det var trevligt med en liten utflykt till La Mata.
   Anledningen till att flytten dröjer beror tydligen på att det behövs mer tid till och planlägga placeringen av stånden och bussförbindelserna till och från marknaden. Kommunen beslutade därför att skjuta på flytten, som också säljarna önskade, speciellt på grund av den hektiska tiden nu fram till jul. Så vi får väl se om det blir någon flytt efter nyår.
   Kram!

   Gilla

 2. Ingrid skriver:

  Hej tack för i går alltid trevligt med en tur utanför sta`n. Ja hur ska det gå om Katalonien utropar sig självständigt så småningom, följer andra regioner efter ? Huh!
  Jag tillhör dom som kommer att sakna marknaden, det är en folkfest varje fredag, bra för restauranger och barer. (jo jag vet, framkomligheten) men ändå..
  Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Javisst var det trevligt med en tur utanför stan.
   Det ska verkligen bli spännande att se hur det blir efter parlamentsvalet i december.
   Ja det blir nog många restauranger och barer som kommer att få ekonomiska problem när marknaden flyttar. Kommer nog också att sakna marknaden.
   Kram!

   Gilla

 3. Fia skriver:

  Jag vill också ha sommartid alltid, ett jäkla bök med omställning av klockor och vad kan den kostnaden bli….? Vi njöt av den fantastiska fullmånen hos vänner vid Mas Amigos-torget igårkväll, verkar bli några fina dagar nu. Vi badade i La Mata idag, försöker göra det vi helst vill, nu när vi på allvar börjat nedräkningen! Till helgen blir det tvätt o städ…..
  Ska nästan bli roligt att komma hem ett tag, tänk vad man kan ställa om sig…..
  Kram
  Fia (Lasse hälsar)

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Vilket härligt väder det var idag! Vi gillar också att bada i La Mata, härlig sandstrand.
   Låter toppen att ni passar på att göra det ni helst vill göra innan det är dags att fara hem.
   Ja visst är det skönt att komma hem ett tag och träffa sina barn och barnbarn.
   Det är väl det som är så mysigt att man kan ställa om sig…..
   Kram!
   (Horst hälsar)

   Gilla

 4. Ami skriver:

  Jag vill också ha sommartid året om 🙂
  Ja, då får vi se om marknaden flyttar i början på året!
  Kram

  Gilla

 5. Ama de casa skriver:

  Den där flytten… Den tror jag på när jag ser den. Eller snarare INTE ser marknaden på en fredag 🙂

  Trevligt med fika 🙂

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Samma här! När jag INTE ser alla människor som går förbi med sina dramatenvagnar här utanför på fredagarna, då har marknaden flyttat.
   Ja det är alltid trevligt med fika.
   Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s