Tisdag 8/12

 

Hej!

Skyddshelgonfesten fortsätter

Tisdag 8 december – själva skyddshelgondagen med stor procession

Kl.7: Diana
Kl.12: mässa
Kl.18.30: mässa, följd av stor och högtidlig procession med skyddshelgonbilden utefter följande gator: Caballero de Rodas-Clemente Gosálvez-Paseo Vista Alegre-Joaquín Chapaprieta-Vicente Blasco Ibáñez-Azorín-Caballero de Rodas åter till domkyrkan. (torrevieja.com)

Så här kan vädret bli de närmaste dagarna i Torre!

12299120_1145654422131301_5692419495324105477_nInfo från Proyecto Mastral

 

Viktig information från:

10583795_974857105873034_6661411833556117970_n

Sveriges Konsulat i Torrevieja via UD Resklar, Regeringskansliet och EU

Förberedelser inför resan

Det finns några förberedelser som är viktiga att göra innan du reser. Se alltid till att ha en reseförsäkring, ett giltigt pass och rätt vaccinationer. Tänk på att du alltid lyder under det lands lagar som du vistas i. Se därför till att vara väl påläst om ditt resmål.

Se till att vara försäkrad

Om olyckan är framme och du saknar försäkring kan din resa bli väldigt dyr. De flesta hemförsäkringar har ett reseskydd som täcker 45 dygn. Men det räcker inte alltid. Ring ditt försäkringsbolag och fråga exakt vad som gäller. Ingår till exempel kostnad för sjukhusvård och hemtransport vid dödsfall? Har du ingen hemförsäkring bör du köpa en separat reseförsäkring. Visst föräkringsskydd kan ingå när du betalt din resa med ett bankkort. Kontakta din bank för närmare besked om de villkor som gäller.

Beställ det europeiska sjukförsäkringskortet om du ska resa inom EU. Kortet beställer du hos Försäkringskassan.

Läs på om ditt resmål

Under reseinformation från Sveriges ambassader kan du läsa på genom att ta del av ambassadernas reseinformation och läsa Utrikespolitiska institutets landfakta. Håll dig gärna uppdaterad genom att följa nyhetsrapporteringen om landet du ska resa till.

Det är viktigt att veta vad som gäller i landet du ska resa till. Håll dig informerad om säkerhetsläget, ta reda på hur trafiksäkerheten är i landet, glöm inte att kontrollera hur många dagar ett eventuellt visum gäller.

Du omfattas alltid av lagen som gäller i landet du besöker. Finns det lagar och regler för till exempel var du får lov att fotografera, hur du bör vara klädd och vad du får lov att ta med dig när du lämnar landet?

Visum till andra länder

En svensk medborgare behöver visum för att besöka vissa läner. UD ansvarar inte för detta, utan vänd dig till landets ambassad, konsulat eller till din resebyrå i god tid innan avresa.

Behövs vaccination

Innan du reser till något land utanför Europa är det viktigt att du ser över vilka vaccinationer du behöver. Många länder kräver att man har ett intyg om vaccination mot vissa sjukdomar för att få resa in.

Gå in på reseinformation från Sveriges ambassader och läs mer om hälsa och vaccinationer från 1177 Vårdguiden för information om ditt resmål.

Pass och ID-kort

Innan du reser utomlands bör du kontrollera att du har en giltig resehandling (pass- eller nationellt id-kort). Du behöver alltid pass, eller inom Schengenområdet ett nationellt id-kort. Trots att passkontroll endast sker i undantagsfall inom Schengenområdet måste du kunna legitimera dig under utlandsvistelsen.

Pass och det nationella id-kortet är de enda giltiga handlingar som styrker din identitet och ditt medborgarskap. Körkort är inte en resehandling.

Vid resor inom Norden krävs inte pass för svenska medborgare men du bör ändå ha med dig giltig legitimation, för att styrka din identitet.

Kontrollera att din resehandling är i gott skick inför utlandsresan. Du kan komma att nekas inresa i ett annat land om din resehandling är skadad. Observera att vissa länder kräver 6 månaders kvarvarande giltighetstid i pass vid hemresa.

Om du tappar bort eller blir bestulen på din resehandling under utlandsvistelsen ska du kontakta svenska ambassaden eller konsulatet där du befinner dig. Om du snabbt vill anmäla förlusten kan du också kontakta Polisens kontaktcenter, tel +46 77 114 14 00 och göra en förlustanmälan. Resehandlingen spärras då samtidigt som ingen obehörig kan använda sig av den. På ambassaden eller konsulatet kan du skaffa ett provisoriskt pass som gäller för en resa, oavsett om det är till Sverige eller annat land. Det finns dock vissa länder som inte tillåter in- eller genomresa på ett provisoriskt pass, liksom att det kan krävas visering. Du bör därför kontakta respektive lands ambassad dit du ska fortsätta resan för att höra vad som gäller vid innehav av provisoriskt pass.

Du kan även ansöka om ett nytt ordinarie pass på de flesta ambassader men det kan ta ett par veckor att få eftersom alla ordinarie pass utfärdas i Sverige. Finns det ingen svensk representation i landet kan en svensk medborgare få hjälp av ett annat EU-lands representation. Där kan man få hjälp med ett europeiskt resedokument (European Travel Document, ETD) för en enkel resa till Sverige.

Att söka resehandling utomlands är dyrare än i Sverige eftersom omkostnaderna är större. Avgifterna regleras av en avgiftsförordning som gäller från den 15 juli 2009.

Avgiften för resehandlingen betalas samtidigt som du ansöker om den. Om du vill hämta det nya ordinarie passet eller id-kortet på en annan ambassad än där du ansökt, eller på ett konsulat, tillkommer en extra utlämningsavgift på 150:-.

Avgifter utomlands:

Vanligt pass: 1400:-
Provisoriskt pass: 1600:-
Nationellt id-kort: 1400:-

Tips: Ta en kopia på ditt pass och bär med dig.

Om du vill att UD eller den svenska ambassaden ska kunna nå dig under resan – lämna dina kontaktuppgifter via den så kallade svensklistan.

Uppgifterna du lämnar används för att snabbt kunna kontakta dig om det blir nödvändigt i en större krissituation i landet. Uppgifterna sparas enbart under den period du själv anger och tas sedan automatiskt bort. Möjligheten att anmäla dina uppgifter till UD/ambassaden finns för alla länder.

Uppgifterna du lämnar används för att snabbt kunna kontakta dig om det blir nödvändigt i större krissituation i landet.Uppgifterna sparas enbart under den period du själv anger och tas sedan automatiskt bort. Möjligheten att anmäla dina uppgifter till UD/ambassaden finns för alla länder.

12299258_1141776222519121_1162893707906303970_n

Kram!

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade, Skyddshelgonfesten i december,Torre, Viktigt!. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Tisdag 8/12

 1. Ama de casa skriver:

  Men fy då? Ska det regna??? Dumma väder… 😉

  Gilla

 2. Ditte skriver:

  Fest idag igen! Mycket som händer och på många olika sätt! Kanske ser vi processionen i kväll, den brukar var fin.
  Regn blir det nog inte, det blåder vi bort.
  Kram och soliga hälsningar!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det är ju sista festdagen idag, så passa på.
   Nej tror inte heller att det kommer att regna nu på torsdag.
   Vi tänkte gå och vaccinera oss mot influensan om ett tag.
   Ha en bra kväll!
   Kram!

   Gilla

 3. Ami skriver:

  Ja, det är mycket festligheter här nere nu 🙂 Och väderkartan brukar aldrig stämma….Oftast blir det varmare än vad den visar. Och regnet brukar utebli 🙂
  Solkram från oss!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det är svårt att hinna med allt som erbjuds. Men ni har ju varit med på en hel del festligheter de senaste dagarna.
   Regnet blåser nog bort, eller så kommer det en pytteliten skur, alt. en störtskur och sen är allt som vanligt igen.
   Kramar från oss!

   Gilla

 4. Ann-Kristin skriver:

  Tack för all info! Det var mycket lärorikt.
  Tror nog inte på regn här i stort sett klarblå himmel här nu.
  Många kramar till er båda/A-K

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s