Ovisst val….

Hej!

Vill ni veta lite mera inför parlamentsvalet nu på söndag……

Ovisst val i Spanien

Spanien går till parlamentsval söndagen den 20 december 2015 och enligt de undersökningar som har gjorts så lär inget parti få egen majoritet.

valundersökning-2015-2-300x205

Valundersökning
Beräknad mandatfördelning,

Metroscopia har precis publicerat en undersökning som klart visar att tvåpartisystemets dagar definitivt är förpassade till historien. Enligt undersökningen blir det konservativa Partido Popular (PP) det största partiet med 28,3%, vilket är en svag uppgång sedan förra mätningen.

Det socialistiska Partido Socialista Obrero Español (PSOE) som tappade regeringsmakten vid valet 2011, backar något till 21,2%. Mitten-högerpartiet Ciudadanos går svagt framåt till 18,1%. Det vänsterinriktade missnöjespartiet Podemos stiger en procentenhet till 17,6%.

Datainsamlingen för den undersökning som Metroscopia nu har publicerat skedde mellan den 7 och den 10 december så mycket kan givetvis ändras innan valdagen. Valkampanjen hettar till i kväll då kommer det den enda tv-sända debatten mellan huvudrivalerna premiärminister Mariano Rajoy (PP) och socialistledaren Pedro Sánchez (PSOE). Programmet heter Cara a Cara (ansikte mot ansikte) och sänds i La1 programstart 19:55 den 14/12.

På fredag slutar valkampanjerna klockan 24:00, lördagen före valet är i Spanien dagen för eftertänksamhet (Jornada de reflexión) och då liksom på valdagen är allt spridande av valpropaganda förbjudet i lag. Från 5 dagar före valet är det också förbjudet att publicera och sprida valundersökningar, därför publicerar vi Metroscopias undersökning idag medan det fortfarande är tillåtet. För den som är intresserad så finns hela undersökningen  på Megafon.net Skriven av Jonny Erixon, 2015/12/14

valundersökning-2015-1-1024x621

**********************************************************************************

svt 2 Dokument utifrån                                                                                                                   Se programmet:Vart går Spanien?

på Kunskapskanalen i morgon den 15:e december kl.21:50

Sändes: 13 december Tillgänglig: 29 dagar kvar (svt play ?)

Fransk dokumentär från 2015. Den 20 december är det val i Spanien, ett land som präglas av en djup ekonomisk kris med hög arbetslöshet, utbredd korruption och starka krafter som vill upplösa nationen. Frågan är om det är möjligt att ena Spanien som i dag är mer splittrat än någonsin.Vart går Spanien?

Snart är det val i Spanien, ett land i svår ekonomisk och politisk kris. Den spräckta fastighetsbubblan, drastiska sparåtgärder och en skenande arbetslöshet har tillsammans med allvarlig korruption väckt spanjorernas vrede och utlöst en rad protester. Landet står inför stora oförutsägbara förändringar. Det politiska system som upprättades efter diktatorn Francos död för 40 år sedan kan snart ha gjort sitt.

Fransk dokumentär från 2015.

Kram!

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmän info, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Ovisst val….

 1. Preciosa skriver:

  Hej Carina!
  Ja så spännande detta val är! Man fattar inte hur dom räknar sen. Nåt speciellt sätt att räkna ut hur många mandat partierna får. Men som sagt otroligt spännande att se hur det går!
  Tack för infon!
  Den här artikeln är också intressant:
  http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/darfor-gar-frankrike-och-spanien-i-helt-olika-politiska-riktningar/
  Kram P ♥

  Gilla

 2. Stig Levin skriver:

  Tack för en jättebra sammanfattning. Såg i går programmet ”Vart är Spanien på väg” så det här var en perfekt sammanfattning.
  Kram
  Stig

  Gilla

 3. Ditte skriver:

  Tack för bra info! Såg programmet idag på SVT play och visst blir dte intressant att se vad som händer.
  Kram!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s