20/1 Onsdag

Hej!

I morse hade vi -13 grader och det ser faktiskt ut som det blir en riktigt härlig och solig vinterdag. I kväll visas andra avsnittet av ”Vänligen Lars Lerin” då han möter Mikael Persbrandt, vars liv har, precis som Lars Lerins, varit en berg- och dalbana av kreativa toppar och självdestruktiva dalar. Programmet sänds i SVT 1. Ska bli kul att se avsnittet.

50ar

Club Náutico fyller 50 år

Kungliga segelsällskapet i Torrevieja, Real Club Náutico, firade 50-årsjubileum i början av året.Klubben bildades 1966 och etablerade sig året därpå på den strand som i folkmun kallades Playa del Bufa efter fiskaren José Vidal Mercader, allmänt känd som ”El Bufa” (Filuren). Vidal var den tredje generationen fiskare vid Playa del Bufa. Han bodde i två sjöbodar mer eller mindre för jämnan med sin hustru och sina fyra barn.

bufaPlaya del Bufa där nu Real Club Náutico ligger
Fisket upphörde när Club Náutico tog över stranden. Men tre söner och en sonson Vidal kom tillbaka när de fick jobb på den nya marinan. Sonen Pepe Vidal håller minnet av de gamla tiderna levande och kan berätta livfullt om samtliga fiskarfamiljer som bodde i sina sjöbodar på stranden och om barn och ungdomar som höll till här och dök efter fisk och skaldjur.
Nu, vid 50-årsjubileet, är Club Náutico i Torrevieja en av de största klubbarna i provinsen Alicante. Den har 1900 medlemmar och 570 egna båtplatser plus inhyrda platser i andra marinor.
Klubben driver två seglarskolor och bidrar dessutom till kulturella och andra aktiviteter i Torrevieja.
Sällskapets frontfigur och klubbmästarinna kallas La Sirena (Sirenen). Inés Mollá, som nu innehar uppdraget, var en av högtidstalarna på jubileumsfesten. Hon efterlyste ungdomligt engagemang och uppmanade yngre kvinnor att kandidera till posten när hennes mandat går ut under året.
Över 300 personer med borgmästaren José Manuel Dolón i spetsen deltog. Dokumentärer visades om aktiviteter under jubileumsåret, som kulminerar med en galamiddag 25 juni 2016. (aktivitorrevieja)
rcnKlubbhuset vid strandpromenaden

12509909_532021016957521_3911160091059071030_n

Åk på Vinresa med Más Amigos, Asociación

Säsongens resor kör igång något tidigare än vanligt, vi börjar med en dagsresa upp till Hacienda del Carche, Jumilla den 17 februari. Det blir ett besök på vingården, vinsmakning och lunch bl.a. Bara några dagar återstår till sista anmälningsdag för denna vinresa så vi vill tipsa om att boka nu, för mer information och bokning: http://www.masamigos.com/sv/evento/hacienda-del-carche-bodegas-vinresa

images-2

OST var det rätta svaret!

Tetilla är den mest karakteristiska ost gjord i Galicien, och sedan 1993 är en av fyra ostar från Galicien med certifiering av ursprung. Det är nu en vanlig del i galiciska köket, som ofta används som en efterrätt.

Ursprungligen produceras i små städer längs gränsen mellan provinserna A Coruña och Pontevedra såsom Arzúa, Melide, Curtis eller Sobrado dos Monxes, är det nu produceras i hela Galicien. Den mjölk som används kommer främst från galiciska Blond ko rasen.
Namnet tetilla (galiciska för små bröst) beskriver formen av osten, ett slags kon toppas av en nippel, eller en halv päron (därav dess andra valör, perillaolja ost). Den väger från halv till en och en halv kg, med en diameter och höjd som sträcker sig från 90 till 150 millimeter. (Wikipedia)

Tack! till alla er som försökte komma på vad bilden föreställde, det var också många fina förslag ni kom med. Ama & A-K var närmast, de skrev att det var ”ngt man kunde äta”

12509313_1171300206233389_4554357532024610327_n

Kram!

Annons
Detta inlägg publicerades i Födelsedagar, Okategoriserade, Stränderna i Torre. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till 20/1 Onsdag

 1. Preciosa skriver:

  Hej Carina!
  Va kul att läsa om Playa del Bufa!! Intressant!
  Jaså det var ost. Skulle visat Lex eftersom han bott i Galicien så hade jag vunnit på lite fusk 🙂
  Kram! P ♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Jag tyckte också det var intressant, måste faktiskt kolla upp om stranden fortfarande heter Playa del Bufa. Kanske man hittar några gamla foton också hur det såg ut med alla sjöbodarna på stranden.
   Ja det var svårt, jag visste inte heller att det var en ost. Synd att du inte frågade Lex …. Men nu vet vi ju vad det var.
   Kram!

   Gilla

 2. Ama de casa skriver:

  Ost… Ja, det såg jag ju genast! 😉

  Gilla

 3. torrebloggen skriver:

  Hi hi Om du säger det så var det så ……
  Ha det så bra!
  Kram!

  Gilla

 4. Ditte skriver:

  Kul att läsa om Club Nautico. Vet att vi varit där och ätit en gång och vi kollade också upp möjligheten att hyra segelbåt. Men inte så kul att segla när det bara finns en ö, Tabarca i närheten.
  Aha det var ost! Bra tänkt av AC! Men kansk ekan man ha de som ljuslyktor när man ätit upp osten.
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Javisst var det intressant! Vi har också varit där för flera år sen. Det var ju synd att det inte blev någon segling, för ni gillar ju verkligen att segla.
   Ja det var ju ost,men det var många bra gissningar som ni kom med.
   Gillade verkligen din idé att man kan ha de som ljuslyktor när man har ätit upp osten, .hi hi …….men hur ?
   Kram!

   Gilla

 5. farfar hebbe skriver:

  Kväller,,Hej du,kul med en ny besökare,,ser att du har hjärtat i Spanien,,Ama har jag som bloggvän sen många år…Jag brukar ha lite klurigheter i bloggen med ojämna mellanrum.Ditt svar är noterat,,lösning kommer om någon dag..Du är hjärtligt välkommen tillbaka..Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Gokväll!
   Vad kul att du tittade in hos mig! Alltid trevligt med nya bekantskaper.
   Ama lärde jag känna tack vare bloggen för några år sen.
   Vi ses lite då och då när vi är nere i Torre.
   Tack detsamma!
   Hoppas vi hörs snart igen!
   Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s