10/2 Onsdag

Hej!

Igår åkte vi till Sumpan för att träffa våra härliga Torrevänner Preciosa, Karin och Stig.

Sundbybergs kommun eller Sundbybergs stad är en kommun i Stockholms län. Den kommunala administrationen är belägen i stadsdelen Hallonbergen. Kommunens tätbebyggelse ingår i sin helhet i tätorten Stockholm. Sundbybergs kommun är Sveriges till ytan minsta.

Kommunen är belägen i södra delen av landskapet Uppland och består huvudsakligen av områden som en gång i tiden utgjorde delar av Bromma och Spånga socknar i Sollentuna härad. Den gränsar i söder, väster och norr till Stockholms kommun, i norr också till Sollentuna kommun och i öster till Solna kommun, alla i Stockholms län.
Gårdsnamnet Sundhby omtalas i källor från 1347. Förleden Sund antas syfta på ett historiskt sund beläget vid Bällstaåns mynning. Under slutet av 1700-talet lades tre hemman på platsen samman till ett säteri. Dess ägare Z. J. Strandberg ändrade 1775 gårdsnamnet till Sundbyberg.[5]
När Sieverts Kabelverk byggdes uppdagades flera intakta vikingagravar i området. Några lämnades kvar. På Sundbybergs museum förvaras en kropp, samt föremål, från en av gravarna.
Sundbyberg växte fram vid slutet av 1800-talet som en förstad till Stockholm längs Västeråsbanan (nuvarande Mälarbanan). Första stadsplanekartan är daterad 1870.

IMG_5235 kopia

Vi hade bestämt att vi skulle fika på Princess, så vi körde in på en tvärgata alldeles i närheten av fiket och parkerade. Horst använde mappen Easy park på mobilen för att betala P-avgiften, så himla smidigt, för går tiden ut så är det bara att gå in i mappen och förlänga tiden. I bakgrunden kan man skymta Signalfabriken en vacker gammal byggnad

IMG_1053 kopia

Signalfabriken är ett stadsutvecklingsprojekt i kvarteret Plåten i Centrala Sundbyberg. Kvarteret är bebyggt med 15 byggnader, både äldre industribyggnader och nybyggda hus som uppförts som en del av ombyggnaden.

320px-Signalfabriken_April_2013_04Kvarteret Plåtens äldsta del med bevarade fabriksbyggnader under ombyggnad i april 2013. Wikipedia

Kvarteret ligger mellan Esplanaden, Sundbybergs torg, Landsvägen, Vasagatan och Mälarbanans järnvägssträckning genom Sundbyberg. (Wikipedia)

SigFab_fullpage_omkvarteret

Historien om Signalfabriken börjar redan i slutet av 1800-talet. Då köpte tysken Max Sievert tomtmark på båda sidor av Esplanaden. Här skulle han bygga fabrikslokaler för sina företag, Sieverts Kabelverk och AB Alpha, eller ”Järn-Alpha” som alla i Sundbyberg skulle komma att kalla den mekaniska verkstaden.

I dopbeviset heter kvarteret ”Plåten”. Nu har vi givit det smeknamnet Signalfabriken. Det passar bra, med tanke på allt som hänt här. I lokalerna har man tillverkat kabel och telefondelar. Här låg länge stadens telegrafstation och senare drevs både skivbolag och tryckeri under det välbekanta namnet Alpha. Alla bidrog de till att skicka signaler från hjärtat av Sundbyberg och ut över världen.
Idag har industrierna flyttat ut, men de flesta byggnaderna står kvar. Och i väggarna finns en viktig del av Sundbybergs historia för alltid inmurad.
Det är nästan som om det gamla kvarteret bara har väntat på att få leva upp. Som om husen har längtat efter att fyllas av myllrande människor igen och få en alldeles ny betydelse för livet i vår stora lilla stad. Mer än hundra år efter Max Sievert har vårt kvarter blivit ungt på nytt! (signalfabriken)

IMG_1056 kopia 2

Vi gick till Princess och det märktes verkligen att det var Fettisdagen

IMG_1055 kopia

för det fanns semlor i fönstren och inne på disken

IMG_5236 kopia

Det var så himla kul att ses igen, för det var ett bra tag sen sist. Vi gick in, men det fanns inga bord lediga så det var bara att gå ut igen. Preciosa kom på att vi kunde gå till Café Boullan i stället, så vi gick dit. Först såg det fullt ut där också, men sen blev ett bord ledigt

IMG_5238 kopia

Först såg det fullt ut där också, men sen blev det ett bord ledigt längst in

IMG_5237 kopia

Gott och prisvärt: smörgås 30kr, kaffe med påtår 20kr, kondisbit 20kr.                                 Det blev en jättetrevlig eftermiddag, precis som det alltid brukar bli när vi ses.

IMG_1057 kopia

Preciosa berättade att tornet där uppe på höjden var ett gammalt vattentorn

250px-Tornparken_2(Wikipedia)

Tornparken har fått sitt namn efter vattentornet som är beläget där, vattnet hämtades från Brunkebergsåsen vid Ulriksdal och pumpades upp i tornets cistern, som rymde 400 kubikmeter vatten. Tornet stod färdigt 1912 och arkitekt var Ivar Tengbom, som under 1910- och 20-talen var en av landets mest framgångsrika och inflytelserika arkitekter. Han förknippas med prestigefyllda uppdrag som Enskilda banken och Handelshögskolan i Stockholm. Tornet är 27 meter högt och har fem våningsplan, inklusive cisternen på femte våningen. Högst upp i tornet finns en terrass. Redan 1926 blev vattentornet utan funktion, eftersom Sundbyberg då bytte vattentäkt till Görväln i Mälaren, samtidigt som ledningsnät och reservoarsystem förändrades. Under 2005 bestämdes det genom en folkomröstning att tornet skulle byggas om till ett café. Det finns dock flera skyddsbestämmelser för vattentornet: byggnaden får till exempel inte rivas och exteriören får inte förvanskas. (Wikipedia)

12705238_1185101938186549_2701297445577666590_n

Om några veckor ses vi ju allihopa här nere i Torrevieja igen.

Kram!

P.S Här spöregnar det just nu och det är bara + 2,0*, så det blir nog en innedag i dag.

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilder från Sverige, Härliga möten, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till 10/2 Onsdag

 1. Preciosa skriver:

  Hej pareja!
  Ja tack för i går…så himla kul att ni kom till lilla Sumpan. Och tack för infon om staden 🙂 En del jag inte visste trots närmare 30 år i stan 😀
  Ha det så bra i gråvädret 😀 Tur att man har några TV-kanaler 😛
  Kram till er! P ♥♥

  Gilla

 2. A-C skriver:

  Förstår att ni hade en trevlig fikastund. Princess har jag varit på men Boullan var nytt för mig. Jättekul att läsa om o se bilder från min barndomstad. Kram//A-C

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det blev en trevlig e.m, det var kul att ses igen. Café Boullan ligger i samma lokaler som Boulevardkonditoriet och tvärs över gatan ligger Boulevard restaurangen. Ja just det du kommer ju från Sumpan, kul att gillade inlägget.
   Var det du som gillade min kommentar ang. insläpp på FB?
   Ha det så bra!
   Kram!

   Gilla

 3. Stig skriver:

  Jättetrevligt att träffas. Har inte varit på Boullan tidigare men gått förbi många gånger. Kul med info om Sumpan. Håller med Preciosa att en del var nytt även om jag är sundbybergsbo sedan några år. Burr vilket väder vi har.
  Kram Stig o Karin

  Gilla

 4. farfar hebbe skriver:

  Kväller.Ja UNIK har en fin barnverksamhet med bandy,,Kul att hjälpa till när det behövs,sonhustrun är engagerad i klubben..
  Ser att ni hade en mysig dag i Sumpan,jag har varit till Maraboufabriken några gånger när den låg i Sundbyberg,har även besökt Marabouparken,för många år sedan..Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det blev en mysig dag i Sumpan.
   Visste inte att det finns en park som heter Marabouparken i stan.
   Vi har varit engagerade i olika klubbar när våra söner spelade fotboll och innebandy.
   Ha det så bra!
   Kram!

   Gilla

 5. ditteakker skriver:

  Vad trevligt med ett besök i Sumpan och mysikt att träffas förstås.
  Sumpan,denna gamla stad som nu har förvandlats så mycket med all nybyggnation men fint att en del naturområden är sparade.
  Jag är ju uppvuxen i Solna, grannstaden och den ”stora standn” jämförelsevis och har besökt Sumpan många gånger och har vänner som bott där. Men det är en mysig småstad fortfarande.
  Tur att ni i alla fall fick plats på ”Boullan”.
  Marabou parken är fin, men ännu finare längre fram i vår.
  Stor kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det var kul med en tur till Sumpan, det var bra många år sen vi var där sist. Visst var det mkt nybyggnationer, men jag tyckte ändå att det var en mysig liten småstad. Vem vet, kanske det blir ett besök till Marabou parken framöver.
   Det var jättetrevligt att träffas och det blev ju en mysig e.m på Boullan.
   Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s