23/3 Onsdag

Hej!

semanasanta2016_472386411

Onsdag 23 mars – två processioner som möts

Kl.22: Ntro. Padre Jesús Triunfante och Ntra. Sra de la Esperanza y de la Paz åtföljs av Los Salerosos och bärs Stora torget-Caballero de Rodas-María Parodi
Samtidigt utgår från Vita kyrkan tronerna Mujer Samaritana och Cristo de la Caída, den senare med följe av Santa Mujer Verónicas medlemmar, vilka är klädda i mantiljor, följande färdväg: Plaza de Oriente-Zoa-Ramón Gallud. En grupp ur Los Salerosos ackompanjerar.
Mötet – encuentro en la vía dolorosa – i korsningen María Parodi och Ramón Gallud sker till knäfall och tonerna av Marcha Real. Därefter förenas de båda processionerna och går
Ramón Gallud-Patricio Pérez-Campoamor-Vicente Blasco Ibáñez-Azorín-Caballero de Rodas till Stora torget.

tron-1-300x179
Påskfirande i Spanien

Påskveckan, eller heliga veckan är den största och mest firade religiösa händelsen i hela Spanien och och är omgärdat av många och mycket gamla traditioner.

När det gäller det religiösa ursprunget till påskfirandet så är det lika i hela den kristna världen, firandet är till minne av Kristi lidande och död på korset samt hans uppståndelse. Men omfattningen och utförandet av själva påskfirandet skiljer kapitalt mellan norra Europa och Spanien. Här finns inga påskkärringar, påskris med fjädrar eller målade ägg, detta bygger på en helt annan tradition.

Däremot pågår det hundratals storslagna påskprocessioner runt om i landet, de allra största och mest spektakulära ser man i Andalusien, framförallt i Sevilla och Málaga.

tron-2-300x165

Påskveckan börjar med Palmsöndagen ”Domingo de Ramos” och slutar i största delen av landet med påskdagen ”Domingo de Pascua”. Annandag påsk firas bara i några få provinser, i övriga Spanien är det en vanlig vardag.

Själva påskprocessionerna är kanske det viktigaste och definitivt det mest ”publika” under påskveckan. I de flesta städerna kan man nästan varje dag och framförallt på kvällarna (och ibland även nätterna) se olika processioner som sakta arbetar sig fram genom folkhavet. De följs av orkestrar och Los Nazarenos, troende botgörare klädda i långa kåpor. Kommunerna har normalt sett program som man kan hämta på turistbyråerna som talar om när och var processionerna går.

tron-3-283x300

Traditionen med brödraskap och troner som bärs runt i procession uppstod i Spanien efter katolikernas återtagande av Spanien 1492 efter 800 års muslimskt styre. Dessutom tog katolska kyrkan avstånd från protestanternas motstånd mot bilder och religiösa folkfester.

Enbart i Málaga finns det 42 olika brödraskap, många av dem med över 2.000 medlemmar av båda könen. De bär tillsammans runt 87 olika troner, den största av dem ”María Santíima de la Esperanza ” väger 6,5 ton och bärs av 259 bärare – det lär vara världens största tron.

Påskveckan kallas ju i Sverige för ”stilla veckan”, här i Spanien är den långt ifrån stilla, det är en folkfest och dessutom en rätt ljudlig sådan. Även om stil och stämning varierar från stad till stad så är de grundläggande delarna samma. Det bör i sammanhanget nämnas att om det regnar så ställs processionerna in, tronerna är gamla och känsliga för vatten så den risken tas inte. (Jonny Erixon)

Röda dagar
Skärtorsdagen ”Jueves Santo” är helgdag i hela Spanien utom i Katalonien.
Långfredagen ”Viernes Santo” är helgdag i hela kristenheten.
Påskdagen ”Domingo de Pascua, Domingo de Resurrección” är också allmän helgdag
Annandag påsk ”Lunes de Pascua” är helgdag i några provinser, Katalonien, Kantabrien, Valencia, Balearerna, Navarra, Baskien, La Rioja samt några få städer i framförallt Asturien, i övriga landet vanlig vardag.

Att det är helgdagar betyder inte att alla affärer håller stängt, Spanien har en affärstidslag men affärerna har rätt att ha öppet ett antal helgdagar och påskveckan brukar många välja att ha öppet. Dessutom är hela affärstidslagen suspenderad i kommuner som har status som turistkommun, detta gäller både under påskveckan och under sommaren (fram till 15 september). Men räkna med att mycket håller stängt framförallt under långfredagen och påskdagen. Alla bilder är tagna i Málaga centrum. Foto Erixon Consulting.

trafik-spanien-2
Påsktrafikens toppar

Trafikmyndigheten DGT informerar om vilka dagar och timmar som påsktrafiken är som värst, om det går så bör man då försöka undvika att vara ute i trafiken.

Totalt under påskhelgen förväntas mer än 14,5 miljoner långväga resor, vilket är en ökning med en miljon jämfört med förra året. Trafikmyndighetens operation ”Salida” började i fredags och varar fram till midnatt den 28 mars. Detta är en period på mer än 10 dagar och det förväntas trafikstörningar i hela landet men framförallt i Andalusien och på östkusten. Som vanligt kommer också utfarterna från storstäderna mot turistområdena att korkas igen.

De värsta timmarna att ta bilen
Första fasen dvs. i fredags och midnatt på palmsöndagen är redan överstökad och då registrerades det omkring 3,4 miljoner resor och 22 personer förlorade sina liv i trafiken under denna fas. Men det var bara en inledning, kommande onsdag blir betydligt värre.

bilko-300x167

Enligt prognoserna så kommer trafiken att bli mycket långsam från onsdagen den 23/3 klockan 17:00 fram till klockan 23:00 samma dag.
Detta scenariot kommer att upprepas på skärtorsdagen från 9:00 – 11:00 fram till klockan 15:00.
De värsta timmarna på långfredagen är mellan 12:00 och 14:00.
På påskafton är det mest trafikstockningar mellan 20:00 och 22:00.
Påskdagens trafik kommer att flyta trögt mellan 12:00 till 23:00.
För annandag påsk förväntas köbildningar mellan 12:00 och 21:00.

Spansk motorvägTrafikmyndigheten DGT kommer att ha förstärkt bevakning, de har över 1.000 radarenheter i drift och 12 helikoptrar övervakar trafiken, varav 8 av dem har det avancerade radarsystemet ”Pegasus”. Fler än 10.000 agenter från Guardia Civil är i tjänst under påsken för att kontrollera alkohol och droger. (Info: Jonny Erixon)

 

shutterstock_369868040

Svinnbra tips från Willys

Frukt och grönt är naturens eget godis och något man vill äta mycket av. Här får du ett gäng tips på hur du kan förlänga livet på godsakerna och göra en insats för både klimatet, dig själv och din plånbok.

Påskspecial
1. Slängda ägg är slängda pengar! Förvara ägg med den spetsiga delen nedåt så håller de minst två månader i kylen. Om du vill kolla om ett ägg är färskt kan du lägga det i mycket kallt vatten. Ett äldre ägg flyter upp till ytan.

2. Hårdkokta ägg håller sig minst en vecka i kylen. Förvara dem med skalet på i en behållare för att minska risken att de tar smak från annat som finns i kylen.

3. Om det blir lamm över från påskbordet har du grunden till mångagoda rätter. Lammkött passar utmärkt i indiska rätter, till pasta med en god tomatsås eller varför inte i en sallad? Lammbenet kan du även ha som grund i en hemmagjord buljong. Ta alltid reda på maten som blir över, så slänger du inte pengar i onödan.

__________________________________________________________

still-life-658109__180Foto: Pixabay

Grönsaker
1. Börjar den färska basilikan, dillen eller persiljan se hängig ut? Förläng deras liv genom att frysa in kryddorna i isbitar. Använd kuberna till att smaksätta såser, grytor eller soppor. Även stjälkarna är bra smaksättare, exempelvis som fyllning i ugnsstekt kyckling eller fisk.
2. Rotfrukter som vitkål, morötter och blomkål är både prisvärda och tål att lagras. Förvara dem i kylen och behåll gärna eventuell plastförpackning på för att maximera livslängden. Men gör ett hål i plasten, det motverkar att kondens/fukt bildas. Dessutom kan du använda dem i allt från Thairätter till grytor och soppor.

3. Händer det att du kommer hem med avokado som har ungefär samma konsistens som gråsten? Då mår den bäst av att få mogna i rumstemperatur. Men när den väl mognat håller avokadofrukten längre i kylen. Om du ätit en halv avokado och ska spara andra halvan så kan du pressa lite citron eller lime över den för att slippa missfärgning. Svep in den i plastfolie eller lägg den i en burk med lock och förvara den i kylen.

4. Visste du att morötter som tappat sin spänst och livsgnista mår bra av ett kallt bad? Tappa upp vatten i en skål och lägg i morötterna som behöver piggas upp. Ställ in skålen i kylskåpet och låt den stå där några timmar. När du plockar ut den igen har morötterna återfått sin spänst. Tricket fungerar även med andra rotfrukter.

5. Vissa frukter och grönsaker mår bättre av att vara separerade från varandra. Äpplen, tomater och bananer utsöndrar en gas som heter eten. Den gör att andra frukter och grönsaker i deras närhet mognar snabbare. Du kan lätt motverka det genom att ha förvara dem i plastpåsar i kylen. Och de håller längre om du lägger fram dem på fruktfatet först när de ska ätas.

Ha en bra dag!

Kram!

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Helgdagar i Torre, Info om Torrevieja, Okategoriserade, Påsk & Midsommar, Påskfirandet Semana Santa, Trafikregler & böter. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till 23/3 Onsdag

 1. farfar hebbe skriver:

  Mors..Ja grått är det,kanske en ljusare nyans än igår,jag hade hoppats på lite sol idag,graderna är +2,2 just nu..Kommunen har börjat med vårbestyren,ser att dom sopar gångvägarna nu..Haé Kram.

  Gilla

 2. Ama de casa skriver:

  Sen ett par år tillbaka får affärerna här i Torrevieja ha öppet så många helg- och söndagar som dom vill. Detta sen Zenia Boulevard öppnade och Orihuela Costa tillät söndagsöppet utan restriktioner. Det skulle bli en orättvis konkurrenssituation för exempelvis Carrefour.
  🙂

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Aha, tack för infot! Vet att det var ett herrans liv för några år sen när konkurrenterna ville att Carrefour också skulle ha stängt på söndagarna. Men så blev det inte som tur var.
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 3. Lena i Wales skriver:

  Tack för så mycket intressant information.
  Vi brukar nästan alltid vara i Spanien under denna tid, men inte så i år, kommer lite senare.
  Det är helt fantastiskt med dessa statyer och parader.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Vad kul att du gillade inlägget!
   Det ska bli väldigt intressant och läsa om hur ni firar påsk i Wales!
   Vi kommer att fira påsken med våra nära och kära.
   Glad Påsk!
   Kram!

   Gilla

 4. Ami skriver:

  Ja, nu är det full fart här nere med påskfirandet!
  Solen skiner från en blå himmel – härligt!
  Ha en fin dag
  Kram

  Gilla

 5. torrebloggen skriver:

  Härligt! Kan tänka mig att det är full fart nere på paseon den här veckan.
  Tack detsamma!
  Kram!

  Gilla

 6. Stig skriver:

  Intressant med informationen om allt påskfirande men skönt att man slipper vara med och gå i processionerna. Räcker att kolla någon gång från åskådarplats.
  Bra tips om grönsakerna . . . gäller bara att komma ihåg dom.
  Ha en skön svensk påsk önskar vi i Sundbyberg.
  Kram Stig

  Gilla

 7. torrebloggen skriver:

  Kul att du gillade infot om påskfirandet och grönsakerna.
  Tack detsamma! Här blir det en lugn svensk påsk tillsammans med våra nära och kära.
  Hälsa till Karin från oss båda!
  Glad Påsk!
  Kram!
  //Carina

  Gilla

 8. ditteakker skriver:

  Tack för bra info om påskfirandet.Vi har ju varit på plats ett par år så det känns helt ok att i år ha bytt ut Torre mot THailand och nu Stockholm. Processionerna är mäktiga och jag tycker det varit väldigt trevligt att se dem.
  Här blir vi hemma i påsk och det känns bra. Och sol och värme har vi haft så uteblir deta så går dte bra ändå. Men visst hoppas vi på lite vårväder.
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Tack, vad roligt att du gillade infot om påskfirandet.
   Ja det är trevligt att titta på processionerna, men det känns faktiskt rätt skönt att fira påsken här hemma tillsammans med våra när och kära.
   Jag gissar att ni nyss har kommit hem från Thailand, så vi säger:
   Välkomna hem!
   Kramar!
   //Carina & Horst

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s