24/3 Skärtorsdag


Hej!

 

semanasanta2016_472386411

Skärtorsdag 24 mars – Tystnadens procession

Kl.23: tronerna Mujer Samaritana, Cristo Crucificado, Ntro. Padre Jesúsde la Salud och María del Silencio.
Då de två senare bärs ut ur domkyrkan sjunger kören Francisco Vallejos “Señor, me cansa la vida” och “Madre del Silencio”. Processionen fortgår under tystnad så när som på en dyster trumma, samt i möjligaste mörker – butiker och gatlyktor har släckt ned utefter följande
färdväg: Stora torget-Patricio Pérez-Campoamor-Turco-Gabriel Miró-Orihuela-Caballero de Rodas-Stora torget.

Kl.00.30: Golgata-processionen
Inleds med att kören Manuel Barberá sjunger “La Pasión de la Tía Tortas”. Även denna procession, i vilken endast Ntra. Sra. de la Piedad deltar, sker i mörker och under tystnad med trummor som enda ljud.
Färdväg: Plaza del Calvario-Santísima Trinidad-San José-María Parodi-Caballelro de Rodas-Stora torget.

easter-1236628__180

Varför firar vi egentligen påsk?

Påsken är den största kristna högtiden. Från början är det en judisk tradition som firas till minne av israeliternas uttåg ur Egypten. De kristna började fira påsk till minne av Jesu död och uppståndelse, och de äldsta beläggen för det firandet är från 100-talets mitt.

I gamla tider påbjöds påskfrid onsdagen före påsk. Då bytte man i kyrkans klocktorn ut den vanliga järnkläppen mot en träkläpp, eller dymmel, för att få en dov ringning.
Tiden mellan dymmelonsdagen och påskafton var en allvarsam period, och man skulle inte arbeta.

11057945_1127992663892810_4202556104017546721_n

Dymmelonsdag, skärtorsdag och långfredag…

Dymmelonsdag kallas onsdagen i veckan före påsk. Det är nu påskfriden startar. Förr i tiden bytte man ut kläppen i kyrkklockorna mot en i trä, eller virade in den i tyg för att kyrkklockorna skulle få en mer dov klang som inte skulle störa påskfriden.

Dagen därpå kallas för skärtorsdag och har fått sitt namn från ordet ”skära” i betydelsen ”rena”. Skärtorsdag var syndaförlåtelsens dag, det var på skärtorsdagen Jesus höll sin första nattvard och senare förråddes av Judas.

Långfredagen upplevs säkert som namnet antyder som en så lång dag just eftersom det är sorgens dag då vi ska minnas Jesu lidande och död på korset, förr i tiden fick inga affärer vara öppna och ingen glad musik fick spelas på radion.

Ja långfredagen var hemskt lång! Kommer ihåg att man inte fick gå ut och träffa sina kompisar (detta gällde för alla), man skulle umgås med familjen hela helgen.Allt var stängt så det fanns ingenting att göra heller. På påskafton höll mjölkbutiken öppet några timmar på f.m och då gick vi dit med en tom glasflaska, sen fyllde handlaren flaskan full med mjölk.

Även påskafton var en sorgens dag och fastans sista dag.                                                                   Nu var det tillåtet att arbeta igen och man kunde städa huset och förbereda inför

186365416-430x286

festen och firandet som började på påskdagen, dagen för Jesu återuppståndelse.

På annandag påsk var definitivt alla förbud och påbud om stillhet över. Nu kunde man hålla gillen, leka och dansa! Läs mer om våra traditioner på skansen.se

11121793_808204475925350_4151141440918494085_n

Påskägg!

Att äta just ägg under påsken är en gammal tradition för kristna i hela världen. Folklivsforskare tror att det beror på att hönorna kommer igång med värpningen vid påsktid och det kan också ha att göra med att man inte fick äta ägg under fastan och därför festade till när man slutligen fick tillfälle. Efter den sex veckor långa påskfastan hade man också en hel del ägg sparade.

images

Seden att måla äggen, och att göra påskmåltiden festligare, finns i hela Europa. Den kom i folkligt bruk i Norden på 1700-talet. I början var det vanligt att man kokade äggen till exempel med lökskal och i rödbetsvatten för att de skulle få en vacker färg. Omkring sekelskiftet 1900 började man använda speciella äggfärger som då fanns att köpa. För att ägget skulle få en fin glans kunde man efter färgningen gnida det med en bit fläsksvål

farger_ma_2011_089_0

Förr gav man bort dekorerade ägg i påsktid, både till sina vänner och även till sitt tjänstefolk. Vid slutet av 1800-talet gav man även bort öppningsbara påskägg av papp – som fylldes med godis. Sådana godisfyllda ägg ger vi bort än idag! Boken ”Hårdkokta fakta om ägg” säljs i Skansenbutiken

10264548_808204945925303_3973988230823178047_n

Påskharen

Påskharen är en påsksymbol som ofta förknippas med påskägg. Enligt traditionen är påskharen påskens motsvarighet till jultomten och kommer med (påsk)ägg till barnen. I många familjer anordnas små lekar där påskäggen göms exempelvis i trädgården och barnen får leta efter dem, i tron att påskharen gömt påskäggen.

Påskharens historia

Ursprungligen kommer traditionen från Tyskland och är känd från 1600-talets senare del i Pfalz och Elsass. Traditionen var under 150 år ganska okänd i övriga Tyskland, men lanserades på bred front efter 1850 av godis- och leksaksindustrierna, som en påsksymbol riktad till barn. Ungefär vid den tiden började Tyskland tillverka påskkort, vars motiv ofta bestod av påskharen.

easter-bunny-1242610__180

I Sverige omtalas påskharen, tidigast bland tyska invandrare, under 1800-talets slut eller 1900-talets början. Den fick inget riktigt genomslag i landet. När Sverige började tillverka egna påskkort ersattes påskharen med andra påskmotiv. I Sverige är den kanske mest känd som marsipan- eller chokladfigur.Leken med att gömma påskägg förekommer dock även i vissa svenska barnfamiljer. (Wikipedia)

IMG_5512

Rätta svaret är 16st tigrar!

Kram!

Annons
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade, Påsk & Midsommar, Påskfirandet Semana Santa. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till 24/3 Skärtorsdag

 1. farfar hebbe skriver:

  Mors..Oups,det var en jädrans massa tigrar,bommade 3 ser jag..Här ligger morgondimman tät nu..jag åker ner till Sunnersta senare idag,firar påsk där..Kan kanske hoppas på lite ”altanhäng” om vädret tillåter..Grattis till pallplatsen..Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Gomorron! Ja det var många tigrar och vissa av dom var väldigt svåra att upptäcka.
   Här har dimman nästan försvunnit. Vad härligt att du ska fira påsk i Sunnersta med dina nära och kära. Ja vi får hoppas på lite altan och balkonghäng.
   Tack det var riktigt kul att komma högst upp på pallen igen.
   Ha en riktigt bra dag!
   Glad Påsk!
   Kram!

   Gilla

 2. farfar hebbe skriver:

  Ja Pulledpork har jag gjort flera gånger,har provat med kyckling,kalkon och nötkött,,men det blir bäst med carré tycker jag..Jag ser inte vartåt det lutar med vädret dimman är lite för tät..Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja Pulledpork har jag ätit några gånger. Äldsta sonen bjuder ju på hemlagad Pulledpork – hamburgare till lunch idag, så det ska bli spännande att se hur det smakar!
   Vi får hoppas att det blir fint väder här i stan idag!
   Ha det bra!
   Kram!

   Gilla

 3. Preciosa skriver:

  Hej Carina!
  Milde tid vad med tigrar!! Jag förstorade bilden men det hjälpte inte 😀 Svårt!
  Tack för påsklektionen 🙂
  Ha en trevlig påsk! Och bättre väder. Här blir det väl fint som det ser ut.
  Processionerna går för sent 😦 Såg faktiskt en trono i går vid kl 22 vid Vita Kyrkan…
  Den var inte upplyft en dom skulle väl komma i gång. Vi hade varit på Keeper med S och J.
  Kram P ♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Gokväll Preciosa!
   Ja det var rätt många och vissa var svåra att upptäcka.
   Tack detsamma! Idag var solen framme och det var ca +7, men det var lite blåsigt, synd.
   Ja jag har sett att ni ska få fint väder i påskhelgen!
   Vad kul att du var ner till Keeper med S & J och sen var förbi och kollade på tronon. Ja det är synd att processionerna går så sent, för i kväll startar ju inte Golgata-processionen förrän kl.00:30.
   Idag var vi till ett kondis och fikade och jag tog en Budapestbakelse till kaffet, så gott!
   Ha en trevlig påsk!
   Kramar!
   //Carina & Horst

   Gilla

 4. Ami skriver:

  Oj, det var en hel massa tigrar där på bilden 🙂
  Ha en fin skärtorsdag!
  Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Ami, jo det var en hel del tigrar, svåra att upptäcka var dom också!
   Tack, här har det varit en riktigt solig dag med lite snålblåst.
   Ha det så bra ni med!
   Kram!

   Gilla

 5. Ann-Kristin skriver:

  Hola!
  Tack för all info! Det var mycket att ta till sig.
  Hittade 14 st och letade efter resterande 2 med de var väldigt svåra att hitta ser jag.
  Pratade med min syrra igår då TV:n inte funkade efter regnet som var. Glömde fråga om de skulle ner på stan och kolla prossesioner.
  Önskat Dig och Horst en Göad Påsk!
  Kram/A-K

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Gokväll!
   Kul att du gillade infot! Ja några av tigrarna var väldigt svåra att hitta, men det var ju jättebra att du hittade så många som 14st.
   Men vad jobbigt att inte TV:n funkade för syrran.
   I morgon kl. 20 då är visst alla tronor med i processionen, det kan ju vara ngt för syrran.
   Glad Påsk!
   Kram!

   Långfredag 25 mars – Magna Procesión
   Kl.20: Torreviejas alla arton troner deltar i den högtidliga stora processionen.
   Färdväg: Stora torget-Caballero de Rodas-Patricio Pérez-Ramón Gallud-Zoa-Ulpiano-Moriones-Caballero de Rodas-Stora torget.
   Kram!

   Gilla

 6. ditteakker skriver:

  Ja, mycket är det på gång i Spanien och södra Europa men här hemma undrar jag om många egentligen har en aning om varför det ens är påsk. Och så mycket firande är det kanske inte här heller för det är ju en religiös högtid och en del av vårt kulturarv.
  För oss blir det od mat och så småningom påsklunch med alla de våra, någor som alltid är trevligt.
  Solen lyser över Stockholm och jag njuter med en kopp förmiddagskaffe på balkongen. Skönt!
  Önskar er en Glad Påsk!
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det är full fart på processionerna söder över, men här hemma märker man inte så mkt av att det är påsk. Vi kommer att fira påsk tillsammans med våra nära och kära.
   Ja här har solen också tittat fram idag, synd bara på snålblåsten.
   Välkomna hem igen!
   Vi önskar er båda en Glad Påsk!
   Kram!

   Gilla

 7. biggeros skriver:

  Tack för din fina information om påsk traditionella firande. Här blir det mycket mat. Jag kommer ihåg att det var ett måste att gå påskkärring och hoppades på att få lite godis i sin kaffekanna. Då fick man inga pengar som påskgåva. I mitt hem har vi aldrig gömt påskägg i trädgården, men jag vet att de förekom i Holland ( då vi bodde där). Ha en mysig skärtorsdag. Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Gokväll!
   Tack, vad kul att du gillade påskinlägget.
   Påskhelgen kommer vi att fira tillsammans med våra nära och kära.
   När jag var liten fick jag leta efter påskägget som mina föräldrar hade gömt någonstans inomhus. När våra barn var små så gjorde vi likadant och nu vill barnbarnen leta efter påskägg när de kommer hem till oss. Kul med traditioner.
   Glad Påsk!
   Kram!

   Gilla

 8. Helena FREEDOMtravel skriver:

  Vet inte om min kommentar kom fram? Kolla gärna i skräpposten/papperskorgen! Jag provar utan att ange bloggadressen…

  Tack för lite mer kött på benen om påsktraditionerna. Sånt tycker jag är ganska kul! Jag har skrivit lite om det idag också, men inte alls såhär utförligt. Önskar en fin påskhelg!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s