27/3 Påskdagen, sommartid…..

Hej!

Nu är det Sommartid!

12376639_1220445281318881_4078002074942344730_n

Ni har väl ställt fram klockan en timme!!!

Skärmavbild 2016-03-26 kl. 01.17.43

Spanien i fel tidszon

Fram till 1942 hade Spanien västeuropeisk tid, samma som Storbritannien, Portugal och Frankrike. Men så 1942 beordrade diktatorn Francisco Franco en ändring av tiden till samma som Tyskland. Det var då vi hamnade i fel tidszon.

Inte bara Spanien ändrade sin tidzon, så gjorde även de andra tre med Frankrike i spetsen efter tillsägning från Tyskland. Spanien gjorde ändringen då landets diktator Franco ville ha samma tid som Hitlers Tyskland.

Frankrike och Spanien ligger fortfarande kvar på fel tidszon, den centraleuropeiska.

Nu vill Ciudadanos att vi ställer tillbaka klockan en timme och återigen hamna på västeuropeisk tid. Motiveringen är att om man går efter solen, kan man bättre utnyttja tiden. Spanien tillhör geografiskt sett, den västeuropeiska tidszonen, åtminstone största delen, det gör att man i Spanien lever i otakt med solen, med bland annat senare kvällsvanor och läggdags. Endast Kanarieöarna håller västeuropeisk tid.

En ändring av tidszonen skulle kunna innebära ändrade arbetstider och en kortare siesta, något som kritikerna till förslaget inte gillar.

I samband med ändringen av tidszon, bör man tidigarelägga populära TV-program, säger förespråkarna, då kommer folk tidigare i säng. (Skandinaviska bladet)

10402868_987608927953642_7336353064414153562_nfoto: turismodetorrevieja

Igår var det minst +24 grader i Torre!

 

semanasanta2016_472386411

Påskdagen 27 mars – två processioner möts

Kl.8: procession med San Juan Evangelista och Torreviejas skyddshelgon La Purísima, klädd i sorgmantilja ackompanjeras av Sociedad Musical Ciudad de Torrevieja.
Färdväg: domkyrkan-Stora torget-Caballero de Rodas-Azorín-Fotógrafos Darblade-korsningen med Concepción

Samtidigt har en procession med Santísimo Sacramento under en baldakin utgått till tonerna av Unión Musical Torrevejense från domkyrkan med följande
färdväg: Stora torget-Caballero de Rodas-Clemente Gosálvez-Fotógrafos Darblade till korsningen med Concepción.

Vid mötet med San Juan lyfts sorgslöjan av från la Purísima, Marcha Real spelas och från de närliggande balkongerna kastas blommor och höjs halleluja-rop, kyrkklockorna slår och smällare hörs: Cristo ha resucitado!

De två processionerna förenas och går Concepción-Ramón Gallud-Bazán-Caballero de Rodas till Stora torget.

10391871_988546234526578_1708078195429209507_nIgår var det fullt med folk på La Cura stranden.    Foto: turismodetorrevieja

Namnet Semana Santa betyder den heliga veckan.

Påsken har en stor religiös anknytning för spanjorerna, runt om i landet ser man påskprocessionerna. För Costa Blanca innebär inte bara påsken religiösa händelser, det är också den tid på året det kommer flest spanska turister. De passar på att åka till kusten för att njuta av årets första dopp. Att njuta av påsken var inget som tilläts för spanjorerna under diktatorn Francos tid, man skulle klä sig i svart och lyssna till den sorgsna musiken på radion. Under påsken äter spanjorerna gärna en gryta på Bacalao (liknande lutfisk), kikärtor och spenat. (Skandinaviska bladet)

10325729_1071742929556372_9172152846877582403_nFoto: Natur och blomsterglädje

Igår var vi hembjudna till barnbarnens IMG_5517 kopia  föräldrar Marcus (mellersta sonen) och …    IMG_5519 kopia sonhustrun Madde (”konditorn”) 

IMG_5521 kopiaRickard (äldsta sonen) kollade in när…..

IMG_5520 kopiaDaniel (yngsta sonen) fixade en kladdkaka till kaffet.

Tack för att ni finns!

images-2

Ha en härlig Påskdag!

 

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmän info, Bilder från Sverige, Hemma hos...., Info om Torrevieja, Okategoriserade, Påsk & Midsommar, Påskfirandet Semana Santa, Sommartid. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till 27/3 Påskdagen, sommartid…..

 1. farfar hebbe skriver:

  Mors,oj sa farfar Hebbe och slickade sig om munnen,,en konditor i familjen,inte dåligt..Hade totalt glömt detta med klockan,vaknade som vanligt i 6 tiden mobilen visade 05:50,,Den ställer ju om automatiskt,blev lite snopen när jag såg att väggklockan 05:00 när jag kollade på den..Då ramlade femöringen ner i skallen på mig..Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Det är tur att mobilen ställer om sig automatiskt!
   Nej sonhustrun jobbar inte som konditor, man kan tro det för hon är så fenomenalt duktig på att baka tårtor. Alla som har sett hennes tårtor här på bloggen tror faktiskt att hon jobbar som konditor. Så därför har det blivit att vi kallar henne för ”konditorn”.
   Ha det så bra!
   Kram!

   Gilla

 2. Ama de casa skriver:

  DUMMA sommartid! Varför ska dom mickla med tiden på det där viset…

  Det var väldigt skönt här i Torrevieja igår. Om man satt i lä vill säga. Vårvindarna var lite väl friska på vissa ställen… 🙂

  Ha en härlig påskdag!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det ska bli kul att se vad som händer med sommartiden i Spanien.
   Det var riktigt skönt väder här i Uppsala igår.
   Just nu har vi soldis och +10 grader, men blåsigt!
   Tack detsamma!
   Kram!

   Gilla

 3. Ditte skriver:

  Jag förstår inte varför klockorna ska ställas om, dygnet blir ju inte alls längre för det.
  Men det är ju llika bra att foga sig….
  På Cura skulle jag ju inte vilja vara med så mycket folk och eftersoom jag inte solar så vill jag helst ha km långa stränder där jag kan promenera och inte trängas. La Mata är ju perfekt för detta .
  Ser inget nöje i att ligga som packad sardin på stranden. Men många gör ju det….Ju närmare grannstolen, grannfilten ju bättre. Sitter gärna bl.a på Keepres i skuggan, på Columnas eller hos ”Kiosco de Mario” och njuter av dels att sitta bekvämt och dels att det är lite utrymme också. Havet ser jag ju också.
  Mysigt med träff med nära och kära.
  Önskar er en fin söndag.
  Stor kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Nej jag förstår inte det heller, men det kanske blir lite ljusare om dagarna…..
   Usch för och ligga som en packad sardin på stranden, nej då finns det andra härliga stränder att vara på. Ja det är mysigt att sitta på Keepers och ute vid Columnas.
   Ja det blev en jättetrevlig eftermiddag med familjen igår!
   Ha en skön påskdag!
   Kram!

   Gilla

 4. Fia skriver:

  Jag tycker också att det är jobbigt att ställa om alla klockor, fram för sommartid året om! Som tur är ställer de digitala medierna om sig automatiskt så det blir färre o färre klockor att pilla med. Vilken härlig familjefest ni fick! Vi har också umgåtts med barn och barnbarn i omgångar i helgen, roligt då det kommer att dröja litet innan vi träffar dem igen!
  Dag ett…..
  Kram till er från oss båda!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det är tur att det mesta sker automatiskt, så man slipper hålla på själv.
   Visst är det mysigt att få umgås med sina nära och kära.
   Önskar er båda en trevlig resa!
   Vi hörs och ses!
   Kram!

   Gilla

 5. Ami skriver:

  Så mysigt att ni fick umgås med familjen!
  Ha en fin kväll
  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s