6/4 Onsdag Siestan kan försvinna…

Hej!

 

siesta-2-1024x742Siestan har gamla anor, detta är en målning av Gustave Courbet 1844.

Siestan kan försvinna

Den tillförordnade statsministern Mariano Rajoy föreslår att Spanien förkortar arbetsdagen genom att säga adios till siestan, dessutom vill han ändra tidszon.

Siestan är som kanske de flesta vet en tre timmar lång arbetspaus mitt på dagen den varar normalt från cirka 14:00 till 17:00. Den får till följd att den normala arbetsdagen för de allra flesta slutar först vid åttatiden på kvällen. Rajoy vill att arbetsdagen för de allra flesta skall vara slut klockan 18:00.

Bakgrunden är att ge bättre livskvalitet för arbetstagarna samt att ge en snabbare ekonomisk tillväxt. Statistik visar att spanjorerna tillbringar fler timmar på arbetsplatsen än andra européer men är mindre produktiva.

Den spanska siestan har funnits i århundraden, sedan långt före den industriella revolutionen. På den tiden var Spanien ett bondesamhälle och den långa pausen behövdes för att skydda sig mot dagens hetaste timmar vid arbete på åkrarna.

Att ta bort siestan gör Spanien mer kompatibelt tidsmässigt med företag i övriga Europa men kommer också att påverka det vardagliga livet. Till exempel fotbollsmatcher under arbetsveckorna börjar idag oftast 20:30, de kommer då att kunna spelas ett par timmar tidigare.

Många moderna spanjorer från hela det politiska fältet har tryckt på i många år för att få bort siestan och göra arbetsdagen likvärdig med andra europeiska länder så det bör inte bli någon politisk strid om detta.

tidszon-europa-294x300
Europeiska tidszoner

Förutom borttagandet av siestan föreslår också Rajoy att Spanien ändrar till Västeuropeisk tid (WET) det vill säga samma tidszon som England, Irland, Portugal och Kanarieöarna. Detta skulle bättre stämma med Spaniens geografiska belägenhet och dessutom ge hela landet samma tid. Spanien hade västeuropeisk tid före andra världskriget men Franco beordrade att klockorna skulle likställas med Nazityskland. Portugal anslöt sig också till samma tid som Tyskland under andra världskriget men de ändrade tillbaka efter krigsslutet.  (Jonny Erixon)

Skärmavbild 2016-04-05 kl. 20.18.31.pngMeglere fra Trømsø og Oslo gjetter priser på boliger i Torrevieja, Albir og Altea i forbindelse med programmet «Solgt!» som sendes på NRK1 onsdag 6. april.

ALBIR. I kväll i den norske dokumentarserien «Solgt!» blir to eiendomsmeglere dratt ut fra sitt vanlige ”territorium” og tatt med til et ukjent boligmarked for å tippe prisen på tre ulike eiendommer. (Vikingposten)

12931104_1232338336796242_1580567480401118015_n

Så här mycket regn kom det mellan den 4 – 5 april i år!

YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjEyNTU1ODM7czoxOiJ3IjtpOjY0NTtzOjE6ImgiO2k6OTk5OTtzOjE6ImMiO2k6MDtzOjE6InMiO2k6MDtzOjE6ImsiO3M6NDA6IjkzYjU3YjM1NDk1ZjNhNzllNThmYTM1YTk3MjY1MWQ5MTFiMzg5ZTEiO30=Foto: Istock.

Snart ändras passreglerna – här är vad som gäller

Den 15 april börjar nya regler för svenska pass att gälla. Ett maxantal på hur många pass man kan få ut införs och giltighetstiden för barn sänks. Reglerna ändras för att minska missbruket av passen.

Svenska pass står högt i kurs på den svarta marknaden och alldeles för många svenska pass tappas bort eller försvinner, anser polisen. Under 2013 var 177 000 svenska pass försvunna. Därför ändras reglerna för svenska pass efter att riksdagen röstat ja för ett nytt lagförslag.

”Pass som missbrukas och används av andra än passinnehavaren innebär en stor säkerhetsrisk när till exempel personer med kopplingar till organiserad brottslighet eller terrororganisationer reser anonymt med andra pass än sina egna. Att många pass tappas bort eller försvinner är ett problem,” skriver polisen på sin hemsida.

De nya passreglerna innebär att:
Svenska medborgare endast kan få ut tre pass under en femårsperiod.
Vanliga pass ska som huvudregel återkallas och spärras om ett provisoriskt pass ges ut.
Giltighetstiden för pass till barn under tolv år sänks till tre år. För övriga pass är giltighetstiden fortfarande fem år.
Nytt är också att reglerna för provisoriska pass ändras. Förutom att vara tidsbegränsade som tidigare kommer de i fortsättningen även att vara geografiskt begränsade och enbart gälla för det specifika land man ska resa till. (Vagabond)

11954629_1100023803361030_2425345494485244470_n

Kram!

 

 

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Historiska händelser, Okategoriserade, Passregler, Siesta & tidszon. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till 6/4 Onsdag Siestan kan försvinna…

 1. farfar hebbe skriver:

  Mors..Oki,det måste väl vara klokt att ta bort eller korta ner siestan…
  Här hemma är det tjock dimma,lär inte se någon ljusning idag..
  Jag ska åka till Tierp idag,redovisa resultatet av släktforskningen som jag hjälpt en kompis med..Haé Kram.

  Gilla

 2. torrebloggen skriver:

  Ja det är nog ganska vettigt att ta bort eller korta ner siestan.
  Här regnar det just nu, inte kul alls! Tänk vilket härligt vårväder vi hade igår.
  Hoppas kompisen blir nöjd med resultat.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  Gilla

 3. Lena i Wales skriver:

  Siestan är lite förlegad här idag tycker jag. Skillnad när man var ute på fälten och behövde komma undan solen, men i air condition kontor är det lite samma sak.
  Tiden borde ju ligga samma som UK,men…..jag tvivlar på om det är bra.
  Tack för all info.
  Ha det bra!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Håller med om att siestan har gjort sitt! Tycker synd om barnföräldrarna som har det rätt så jobbigt att få dagen att fungera med jobb och barnens skolgång, tänk dom som inte har sina mor och farföräldrar i närheten.
   Har ni också sommar och vintertid i UK?
   Kul att du gillade inlägget!
   Kram!

   Gilla

 4. Ditte skriver:

  Siestan känns förlegad tycker jag och i många andra länder i världen där det är om möjligt varmare har det aldrig ens funnits siesta. Visserligen har man om man arbetat ute på fälten dragit sig tillbaka mitt på dagen till skugga men å andra sidan börjat arnetet väldigt tidigt. Återstår att se vad som beslutas och likaså om tiden. Men jag förstår unte alls varför klockor ska ändras till sommar/vintertid.
  Vad gäller passen så är det ju bra att man nu vaknat till. Men det känns som om det är 20 år för sent.
  Jag har blivit erbjuden 40 000 kr för mitt svenska pass i Asien och det hade ju varit enkelt att säga att jag tappat det- . Och tre pass på en femårsperiod är mycket det, tycker jag.
  Men svenska pass är hårdvaluta…
  Tack för bra info!
  Kram och snart ses vi!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja man kan undra varför siestan fortfarande finns kvar. Om de ändrar tidszonen då får ju vi ställa om våra klockor varje gång vi reser ner till Torre hi hi.
   Otroligt att du blev erbjuden så mycket pengar för ditt pass, men som sagt svenska pass är hårdvaluta.
   Vi ses snart!
   Kram!

   Gilla

 5. Preciosa skriver:

  Hej Carina!
  Ja bort med siestan. Tänker mest på dom som har barn och jobbar så konstiga tider…Dom ser bara sovande barn när dom kommer hem. Och många kan ju inte åka hem på siestan utan är bortkastad tid att vänta på att få börja jobba igen. Man kan ju inte fika i 3 timmar som vi :-D..
  Ja detta med passen skulle ha gjorts för läääänge sen. Finns dom som tar ut 20 nya på kort tid stod det på SVT,60.000 pass ”tappas bort” per år!! Jag har aldrig lyckats med att tappa det fast jag trott det haha…Fast stulna kan dom ju bli, inget ovanligt.
  Kram till Er / P ♥♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Håller med, bort med siestan! Hemskt för föräldrar som har barn i skolan, de måste lämna på morgonen, sen hämta barnen efter några timmar, hem och äta lunch, för att sen lämna barnen i skolan igen och sen hämtade de igen efter några timmar. Bort med siestan.
   Inte klokt att man kan lyckas med att få hämta ut 20st nya pass på kort tid!
   Ha det så bra!
   Kram!

   Gilla

 6. Ann-Kristin skriver:

  Håller med övriga. Siestan behövs inte längre.
  Detta med passen är ju knepigt att det går att få ut så många.
  Dock tycker jag att man ska återgå till 10-årsperioder för pass. Jobbigt att förnya vart 5:te år.
  Tråkväder här idag och även i Torre har jag hört.
  Hoppas det rättar till sig för vår del, bara 12 dgr kvar nu ✈️🍷🌞
  Kram/A-K

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Jag håller också med om att siestan inte behövs längre!
   Ja 10-årsperioder är ju faktiskt bättre, men det finns väl en förklaring om varför det bara är 5 år. Man kan ju förändras utseendemässigt väldigt mycket på 10år.
   Ja idag har det verkligen varit ett riktigt skitväder.
   Härligt nu har ni inte långt kvar….
   Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s