19/4 Tisdag Caminito del Rey, Los Locos

Hej!

 

Kolla in denna häftiga vandringsled!

caminito-del-rey-spanska-300x169
Caminito del Rey nyöppnar

Den sedan 1 april stängda vandringsleden Caminito del Rey öppnar på nytt den 22 april och biljetterna till den släpps den 18 april.

Den populära och spektakulära vandringsleden stängde den 1 april på grund av administrativa bekymmer när den nya entreprenören skulle få sin öppningslicens. Men allt det är nu löst och ett lokalt företag har nu koncession på driften i fyra år. De skall sköta hela driften med allt från underhåll och säkerhet till biljettförsäljning.

Skärmavbild 2016-04-18 kl. 18.15.31

Men bara 10% av biljetterna kan bokas via företagets hemsida: http://www.caminitodelrey.info
En tredjedel av biljetterna kommer att gå till resebyråer, ytterligare en tredjedel går till lokala företag i området (restauranger, hotell etc.). Resterande biljetter reserveras för universitet och olika forskningsprojekt.

För att skydda området från överexploatering så begränsas antalet besökare till 1.100 /dag och maximalt 300.000 /år. Det kommer att vara stängt på måndagar, jul och nyårshelgerna samt när vädret är för dåligt. Biljettpriserna kommer att bli upp till tio Euro per person. (Jonny Erixon 2016/04/18)

caminito-del-rey-invigningen-300x170

Projektet som genomförs av ”Malaga Sando Construcciones” har budgeterats till 2.244.101 € . Förutom upprustning av hela den 3 km långa gångvägen inkluderande den 1,2 km långa delen som är upphängd i berget ingår det även förbättring av tillfartsvägarna i båda ändar.

Den nya gångvägen görs av träskivor som pluggas fast i hål i bergsväggen, vissa sektioner kommer dock att vara av glas så att man kan titta 100 m. rakt ned på ”Los Gaitanes”. Tekniken som används påminner mycket om den ursprungliga tekniken som användes av vattenkraftföretaget ”Sociedad Hidroeléctrica de El Chorro” mellan 1901 och 1905.

Arbetet med renoveringen har stötts och blötts under mer än 25 år och under tiden är det flera som har fått sätta livet till när de har gått på den förfallna vandringsleden. Caminito del Rey har varit officiellt stängt sedan 2001 men det är åtskilliga som har trotsat förbudet trots att de riskerat livet samt böter på 6.000 €. En nyöppnad Caminito del Rey beräknas betyda mycket för turistnäringen i Guadalhorce-området. (Jonny Erixon, 2014/08/27)

caminito-del-rey-300x191Caminito del Rey Foto: Erixon Consulting

******************

En guide till

El Chorro och Caminito del Rey i Malaga 

av Mattias Rad (okt 2015)

El Caminito byggdes ursprungligen mellan 1901-1905 och användes för att transportera material och människor mellan två kraftverk som byggdes på varsin sida av El Chorro ravinen. Det var inte förrän i början av 1920-talet som den öppnades officiellt av kung Alfonso XIII och han lade grunden till namnet som den bär idag. Sedan hans besök har El Caminito blivit en av de mer intressanta underverk i Spanien som bjuder på historia och natur i ett. Den fascinerande vägen och den vackra omgivningen gör att denna aktivitet hamnar väldigt högt upp på listan över intressanta saker att göra i Andalusien.
El Chorro (La Garganta del Chorro) är en fantastisk plats med stora väggar av sten som sträcker sig så högt som 400 m längs en tre kilometer lång sträcka. ”El Chorro” kan löst översättas som ”spurten” vilket är precis vad vattnet gör i samband med att den reser genom ravinens smala kanaler. Skillnaden i höjden mellan de två konstgjorda reservoarerna i vardera ändar av ravinen skapar en unik möjlighet för utveckling av vattenkraft, ett nästintill revolutionerande koncept på den tiden då man startade detta projekt.
Här på El Caminito del Rey ser man trådar som hänger längs ravinen halvvägs upp på sidan. Den ursprungliga strukturen sägs ha byggts av sjömän som var vana vid att klättra rep och arbeta samtidigt som de svävade ovanför ett tomrum och döden. Obekräftade rapporter har också påstått att många av de mer farliga arbetsuppgifterna utfördes av dödsdömda fångar.
Vägen byggdes med sand och cement och hålls på plats av metallfästen. Ett enkelt järnräcke infördes längs denna svåra bergsvägg och den Caminito som man kände till den förr började sakta bli osäkrare för varje år och i samband med förfallet ökade också risken för olyckor. De stängde officiellt ner leden under 2000, och detta endast efter att flera människor föll och dog på denna nu ökända plats.
Faran och historien runt platsen blev legendarisk och lockade klättrare och adrenalintorskar från hela världen. Många människor hänvisar till Caminito som ”världens farligaste väg”. (Mattias Rad) (semesterbostad – spanien.se)

 

tejpa

Vill du dansa runt i pumps en hel kväll utan att få ont i fötterna?

Lösningen är tejp. Använd helst kirurgtejp och linda samman din andra och tredje tå. Mellan tårna du just tejpat ihop går en nerv som smärtar när den kläms åt, vilket ofta sker när du går i högklackat. (Newsner)

 

13010665_1238203202876422_6018686079274957802_n

Playa de los Locos ”De galnas strand” i Torrevieja har fått sitt namn efter en asyl som en gång låg här. Nära Playa de los Locos fanns förr ett mentalsjukhus, därav namnet.

Stranden är 760 m lång och 25 m bred och dess guldgula sand är finkornig, vågorna små. Man finner den norrut från centrum, där Habanerasgatan mynnar vid Palangre-kurvan med dess lilla vik.

Fyra badvaktstorn, lika många livräddare och en förstahjälpen-station samt två sjukvårdare finns till allmänhetens tjänst, dessutom många barer och restauranger utefter strandvägen. (torrevieja.com)

 

Proyecto Mastral varnar för kraftiga vindbyar idag, som kan nå upp till 70 km / h under dagen och fram på natten mellan tisdag och onsdag.

11959984_1236235876406488_7605224608649762777_n

Kram!

 

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Carminito de Rey vandringsled, Hälso tips, Historiska händelser, Okategoriserade, Sevärdheter, Stränderna i Torre, Utflykter. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till 19/4 Tisdag Caminito del Rey, Los Locos

 1. farfar hebbe skriver:

  Mors..Man får inte ha höjdfobi om man ska gå den leden..Halvmulet här +4,8 just nu..Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Nej man får verkligen inte vara rädd för höjder! Det ska tydligen vara en fantastisk utsikt.
   Här är det också halvmulet och det känns som det ska börja regna när som helst.
   Ha det så bra!
   Kram!

   Gilla

 2. Fia skriver:

  Hej, länge sen sist, har läst ikapp litet! Du snappar verkligen upp saker och är snäll och delar med dig! Heders! Vi har haft litet stressigt ett par veckor med många besök och träffar, och fler är ju på väg ner! Just nu har vi umeåvänner med husbil ute vid Los Locosklipporna. Rema stormen idag, vi är på väg dit för att se om de har blåst bort!
  Ska bli roligt att ses här framöver!
  Hälsa Horst!
  Fia & Lasse

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Fia, Tack för din fina kommentar, den värmde!
   Ja det kan bli lite stressigt ibland, men samtidigt är det ju kul med besök och träffar.
   Då stämde det som Proyecto Mastral varnade om, att det skulle bli kraftiga vindbyar idag!
   Får hoppas att dom inte har blåst bort där på udden. Det är så fint där, vi brukar ofta åka bort dit och sitta på klipporna och titta ut över havet.
   Ja det är ju flera på väg ner nu och det ska ju bli så himla kul att ses igen!
   Ha det så bra!
   Horst hälsar tillbaka!
   Kramar till er båda!

   Gilla

 3. Ditte skriver:

  Vad trevligt med vandringsleden och att den är öppnad igen. Men det är väl risk att man inte direkt blir ensam där. Är jag i trakterna så skulle jag absolut kunna tänka mig att gå den, dock inte köa vare sig för biljetter eller att gå den.
  Tycker och söäger som Fia; Tack för all info du lämnar. Völdigt bra! Jag läser ju inte direkt här hemma de svenska tidningarna om vad som är på G i Torre, dock tittar jag på Aktiv i Torreviejas hemsida.
  Ha det bra!
  Kramar från oss till er.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja vandringsleden ska tydligen vara mycket populär, så det är nog en hel del folk som kommer dit för att gå leden. Utsikten ska tydligen vara fantastisk sägs det, men man får ju inte ha anlag för svindel. Läste att de visst delar upp folk i mindre grupper, så att det inte blir så många som går samtidigt. Men jag tror nog att jag avstår promenaden.
   Tack ska du, alltid kul med lite feedback! Jag är ju rätt nyfiken av mig och försöker ta reda på så mkt som möjligt om vad som händer och sker, dessutom delar jag gärna med mig av all information som jag hittar.
   Ha det så bra!
   Kram!

   Gilla

 4. Preciosa skriver:

  Hej Carina!
  Jag skulle aldrig våga gå den…Både klaustrofobi och höjdskräck 😀 Bra kombo 🙂 Tänk om man skulle bli sjuk där på vägen 😦
  Ja det stormade i dag…Min macka på El Barco blåste i golvet trots tält 😀
  Kram P ♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Gokväll!
   Nej jag tror inte heller att jag skulle våga gå leden. Ja usch tänk om det skulle hända ngt!
   Men oj, då måste det ha blåst om mackan for i golvet när ni satt inne i tältet.
   Tur att ingen kom till skada!
   Men Proyecto Mastral varnade ju för vindbyar upp mot 70km/tim.
   Ha det så bra!
   Kram!

   Gilla

 5. AggeV skriver:

  Hej, jag har följt din blogg ett tag, mycket intressant och bra information, uppskattas :).
  När det gäller djur och ansikten i bildfrågan så kan jag inte riktigt släppa det att jag tycker mig se en stor häst mitt i bilden, rumpan åt vänster och huvudet åt höger, hmm.
  Ni skall ha en bloggträff precis innan jag kommer ner till Spanien, missar den men vore trevligt att få vara med på en annan.
  Agneta

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Agneta!
   Vad kul att du tittade in! Tack för din fina kommentar.
   Vilka falkögon du har! Jag kollade på bilden och du hade helt rätt för jag såg också hästen!
   Man kan tydligen inte lita på facit! Sen upptäckte jag att det fanns flera,
   bl.a två ansikten ovanför räven, precis som Farfar Hebbe tyckte.
   Vad synd att du missar bloggträffen, det hade varit kul att träffas!
   Hur länge stannar du? Hör gärna av dig igen!
   Ha en riktigt bra onsdag!
   Kram!
   //Carina

   Gilla

 6. Ama de casa skriver:

  Jag har sett om den där leden och är faktiskt rätt sugen på att gå den. Trots höjdskräck… Vet inte varför jag alltid har en tendens att utsätta mig för såna där saker… 😉

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Haha Vem vet, kanske för att bevisa för dig själv att du klarar av att göra vissa saker, för att övervinna din höjdskräck!
   Jag har också varit sugen på att gå den där leden – men jag har faktiskt ångrat mig!
   Hoppas ni får härlig dag idag!
   Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s