20/4 Onsdag Tullgarnsparken

Hej!

 

Igår tog vi en promenad till Tullgarnsparken

IMG_1441 kopia

Den långsmala Tullgransparken som sträcker sig längs en del av Fyrisån fick sitt namn 2002. I området Tullgarn uppfördes i slutet av 1800-talet både gjuteri och mekanisk verkstad.

IMG_5596 kopia

Studenternas IP, Slottet, Stadsträdgården och Flustret ligger på andra sidan ån

IMG_5599 kopiaSmåbåtshamnen

IMG_5597 kopia

Mitt över gatan i ett hus som revs på på 1960-talet fanns mellan 1939 och 1946 ett barnhem för judiska barn. Barnhemmet fick sitt namn efter området Tullgarn. Vill ni veta mera om gjuteriet, mekaniska verkstaden och barnhemmet, kolla gärna in mitt blogginlägg från Tullgarnsparken den 9/4 – 2015.

IMG_5605 kopia

Poetisk viloplats

Strax före andra världskrigets slut kom en grupp judar som överlevt förintelsen till Sverige med främlingspass. Just den här gruppen judar hade inget val. Ingen annan stad i Sverige ville ta emot dem. I Uppsala fick dessa överlevare förvisso en fristad, men inte så mycket mer. De flesta av de nya medborgarna kom tomhänta och utan utbildning i bagaget. Judarna, som kom från de krigshärjade länderna i Europa, hade under långa tider varit utestängda från all högre utbildning i sina hemländer. Här i Uppsala hamnade många av dem inom textilindustrin som fanns i staden under den här tiden. De allra flesta av dessa flyktingar med judiskt ursprung hittade sina nya bostäder i området mellan järnvägsstationen och Fyrisån. De judiska barnen som kom utan föräldrar blev placerade på ett barnhem vid Tullgarn.

Konstverket i Tullgarnsparken är ett minnesmärke över judarna som kom hit till Uppsala år 1945, samma år som andra världskriget fick sitt slut.

Ulla Viottis verk föreställer inte några personer. Ur sätet på den av kolbrända tegelstenar murade sittplatsen, spirar nytt liv med plats för minnen och drömmar.

Minnesmärket är rest på uppdrag av Uppsala kommuns kulturnämnd, på initiativ av Susanne Levin, som tillhör den andra generationens judiska invandrare från år 1945.

(Texten är ett utdrag ur Lisen Hessners bok Staden genom konsten.)

IMG_5593 kopia

Blåstjärna, scilla. 

Ett säkert vårtecken är den vackra blåstjärnan då den blommar med sina vackra blå blommor!
IMG_5602 kopia

Blåstjärna, också kallad Scilla vilket är dess latinska namn, tillhör familjen hyacintväxter och är en av de tidigare blommorna som blommar på våren. Blåstjärnan blommar med vackra klockformade små blommor.

IMG_5604 kopia

Blåstjärnan trivs bäst i en väldränerad och fuktig jord men är relativt enkel och förökar sig ofta rikligt så har du valt att plantera dem i gräsmattan kan du under våren uppleva ”ett blått hav” av blåstjärnor.

F38207F0-8DDD-4E6A-B684-1CEFF9F95F1E kopia

Uppdatering…..

Igår kväll hörde AggeV av sig ang. bildfrågan och hon tyckte att:                                                                       -”När det gäller djur och ansikten i bildfrågan så kan jag inte riktigt släppa det att jag tycker mig se en stor häst mitt i bilden, rumpan åt vänster och huvudet åt höger, hmm”

Vilka falkögon hon hade! Jag kollade på bilden och hon hade helt rätt för jag såg också hästen! Sen upptäckte jag att det fanns flera djur och ansikten, bl.a två ansikten ovanför räven, precis som Farfar Hebbe tyckte. Man kan tydligen inte lita på facit!

13010784_1241582275871848_5425949329742212953_n

Ha en finfin dag!

Kram!

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilder från Sverige, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till 20/4 Onsdag Tullgarnsparken

 1. farfar hebbe skriver:

  Mors..Ja det verkar bli en fin dag,ser lovande ut..Ja bilden har fler ansikten och djur än vad facit säger,absolut..Studenternas,där har jag tillbringat många timmar i vintras..Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja än så skiner solen, så det ser lovande ut!
   Dåligt att facit inte stämde och jag hittade flera ansikten och djur.
   Ja på Studenternas har man varit många gånger när man var yngre.
   Ha det så bra!
   Kram!

   Gilla

 2. Lena i Wales skriver:

  Den parken har jag varit i och har några fina foton av mina väninnor och mej där.Har t o m låtit trycka kuddar till dem med bild på oss där. Kul att få se dina bilder och intressant text.
  Djurbilden var verkligen lurig!
  Ha en fin vårdag!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Men vad kul att du har varit i den här parken! Så häftigt att du lät trycka upp kuddar till dina vänner. Tycker det är synd att alla dessa gamla vackra hus är rivna.
   Ja djurbilden var en historia för sig, man kan tydligen inte lita på facit!
   Soliga hälsningar från Uppsala!
   Kram!

   Gilla

 3. Ami skriver:

  Vilka fina vårbilder! Och scillorna är så vackre 🙂
  Kram och trevlig eftermiddag!

  Gilla

 4. Ditte skriver:

  Tack för en trevlig tur i Uppsala med fina bilder till.
  I parken har jag varit och här längs Fyrisån har jag gått, men jag visste inte alls om judarna som kom till Uppsala i samband med kriget och hur de mottogs. Intressant så detta får jag läsa mer om.
  Nu har jag lärt mig ännu en ny sak idag.
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Det var en riktigt härlig promenad trots det lite kyliga vädret! Kul att du också har varit där i parken. Kommunen håller på att rusta upp parken, så det ska bli spännande att se hur det blir när de blir klara. Vi brukar ofta gå ner och sätta oss på bryggorna vid småbåtshamnen.
   Ja det var väldigt intressant att läsa om hur judarna mottogs när de kom hit.
   Ha det så bra!
   Kram!

   Gilla

 5. Ama de casa skriver:

  Åh vilket härligt vårväder, och scillan är ju bara för underbar. Älskar blåa gräsmattor! 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s