30/4 Lördag Sista april

Hej!

I dag kommer Uppsala att invaderas av ca 100 000 människor som kommer hit för att fira sista april!

Sista april firar vi ju vårens ankomst, och det allra mest i studenternas Uppsala. Firandet pågår hela dagen enligt speciella traditioner, med grötfrukost, forsränning, sillunch, mösspåtagning, champagnegalopp – och på kvällen samlas man kring Gunillaklockan vid Uppsala slott, där Allmänna Sången sjunger klassiska vårsånger och Curator Curatorum talar. Det är en tradition sedan 1820-talet. Radiosändningen därifrån är också en gammal tradition, sedan 1920-talet. Allmänna Sången är Skandinaviens äldsta universitetskör, bildad 1830. Ursprungligen en manskör, men sedan 1963 en blandad kör. Kören leds sedan ett par år av Maria Goundorina. Vårtalet hålls traditionellt av Uppsalastudenternas Curator Curatorum, alltså den som leder studentnationernas samarbetsorgan kuratorskonventet.

250px-Uppsala_slott_as_seen_from_the_botanical_gardenUppsala slott

Studenterna börjar två dagar före valborg, den 28 april med det som kallas ”skvalborg” som dagen efter följs av ”kvalborg” då man ofta har grillfester, lekar och annat under dagen och sedan går ut på nation och festar till morgontimmarna.

Framför allt Ekonomikumparken brukar från tidig morgon invaderas av tusentals festande människor. Dagen efter valborg (finalborg) håller många nationer en majmiddag som bevistas av de tappraste studenterna som inte fått nog efter 30-40 timmars konstant festande. (Wikipedia)

Vill ni veta vad som händer under dagen, kolla då in Valborg i Uppsala.se

FORSRÄNNINGEN

Forsränningen startades av Uppsalateknologerna vid mitten av 1970-talet. En mängd olika farkoster, mer eller mindre fantasifullt utstyrda, glider nerför Fyrisån. Det är en grann och mycket populär tradition. Förra året – 2015 – fyllde forsränningen 40 år!

           10363660_753803634738926_6006499694578665959_n 11209375_753803441405612_3506207575505406341_n foto: Erik Carlman

FORSFESTIVALEN   –  Sveriges största (och häftigaste) studentevenemang!

Under sista veckan innan Sista april i Uppsala förvandlas området utanför Ångströmlaboratoriet i Uppsala till en stor festival.

img_3671-kopia

***********************************************************************

defaulteventSillunch på UKK (Musikens hus).

carolinarediviva-300x123

Wiljkmanska blocket spelar på trappan kl.13:30 – 14:45

OD:S vårkonsert kl.15:02 på trappan till Carolina Rediviva

MÖSSPÅTAGNINGEN

Mösspåtagningen äger rum nedanför Carolina Rediviva – Universitetsbiblioteket. Exakt kl 15 höjer rektor sin vita mössa och detta är signalen till alla att sätta på sig sina studentmössor och springa ned för Carolinabacken.

3706697preview-jpg

Ett par veckor innan sista april monteras en nedräkningsklocka på Carolina Redivivas balkong. Klockan räknar ned till Mösspåtagningen klockan 15.00. Mösspåtagningen är en gammal tradition Efter mösspåtagningen är det champagnegalopp på studentnationerna.

VÅRSÅNG OCH VÅRTAL VID GUNILLAKLOCKAN

279260_3gunillaklockanGunillaklockan

Under tidigt 1800-tal började studenterna gå upp till Slottsbacken på kvällen för att se på uppsalaslättens flammande kasar. De som var sångkunniga tog tillfället i akt; detta var studentsångens födelsetid. Så småningom blev det också sed att man skulle utbringa ett leve för kungen och fosterlandet och kanske hålla ett tal till våren. I slutet av 1800-talet var ceremonien fullt utvecklad, hela studentkåren tågade upp och så blev det regel att studentkårens vice ordförande skulle hålla vårtalet. Detta ofta mycket uppmärksammade tal har sänts i radio sedan 1926 (med ett enda undantag, 1951). Men sedan 1971 är det curator curatorum som håller talet. Gunillaklockan ringer klockan 21 och Allmänna Sången medverkar fortfarande.

Balborg på Slottet

Allmänna Sången anordnar den stora kvällsbalen på Slottet, öppen för alla som vill gå dit

MAJBRASOR – EN VARM VÅRTRADITION

1661249_520_250

Majbrasa, Vårkase, Kase, Valborgsmässobål, Våreld, Majbål – en kär tradition med många namn. Traditionen att tända eldar kommer ursprungligen från Tyskland där man tände eldar för att skrämma bort häxorna. I Sverige började vi med det som vi idag kallar majbrasa under medeltiden. Först ut var östra Sverige som tände sin eld i slutet av april, medan andra delar av landet väntade så länge som till mitten av maj. I Sverige tänder man eldar för att skrämma bort vargar och häxor innan man skulle släppa ut djuren på sommarbete.Runt elden sköt man med gevär, skramlade med grytor eller skrek för att skrämma bort vilda djur och övernaturliga väsen. Idag skräms vi med en eller annan smällare men mest så samlas vi där för att hälsa våren välkommen med tal och sång.

Trevlig Valborg!

KRAM!

 

Detta inlägg publicerades i Bilder från Sverige, Okategoriserade, Sista April Valborg. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till 30/4 Lördag Sista april

 1. farfar hebbe skriver:

  Ja det känns bra att vara tillbaka på Cypern,ja Antigoni är Go…Hoppas du får ett fint inte alltför kallt sista aprilfirande.Jag firar lugnt men varmt..Haé Kram.

  Gilla

 2. MariArne skriver:

  Oh had jag inte varit i Spanien så hade det varit kul att ka tll Uppsala idag. Alltid nåt speciellt med Valborg där. Hur många år har man inte stått och tittat på studenhavet som vällde ner från Karolina Rediviva alldeles för tunnklädd. Det var ju VÅR tyckte man. Kram Marianne

  Gilla

 3. Ami skriver:

  Mycket kul som händer hos er nu 🙂
  Ha en trevlig Valborg!
  Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det är fullt ös i stan! Det hade visst varit ca 35 000 och kollat på mösspåtagningen.
   Men vi passade på att åka hem till barnbarnen och dess föräldrar och grilla lite på balkongen. Det var mysigt att träffa alla innan vi åker ner igen.
   Hoppas ni också har haft en trevlig sista april!
   Kram!

   Gilla

 4. Fia skriver:

  Saknar Valborg och mösspåtagningen! Men inte fy skam här heller! För oss blir det firande på Bar Carlos med andra masamigosvänner!
  Och snart ses vi!
  Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Vi hade också gått till Carlos och firat om vi hade varit nere nu.
   Hoppas ni får en jättetrevlig kväll tillsammans med dom andra Masamigosvännerna!
   Ja det ska bli så kul att ses igen!
   Kram!

   Gilla

 5. Ann-Kristin skriver:

  Hola!
  Idag lite varmare, men ännu molnigt.
  Jag har faktiskt firat Valborg en gång i Uppsala med dans på Baldakinen.
  Önskar er en trevlig Valborg.
  Kram/A-K

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Skönt att det har blivit lite varmare.
   Ja Baldis där var man ofta och dansade när man var ung en gång i tiden.
   Blev det Bar Carlos för dig också i kväll?
   Tack detsamma!
   Stor kram!

   Gilla

 6. Karin skriver:

  Hej Carina o Horst!
  Vi önskar er en riktigt fin Valborg i Uppsala. Vi går nog ut och äter en middag på El Berliner. Vädret är idag inte så fint, lite kyligt så det kan vara skönt att sitta inne. Det blir bättre när ni kommer ner!
  Ska bli trevligt att ses igen😆
  Kram Karin o Stig

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Karin!
   Tack, det blev en riktigt härlig Valborg! Vi grillade hemma hos barnbarnen och det var så kul att träffa alla innan vi åker ner.
   Åh vad trevligt med middag på El Berliner!
   Låter perfekt att vädret blir bättre tills vi kommer ner!
   Har saknat er, så det ska bli trevligt att ses igen!
   Kram till er båda!

   Gilla

 7. Lena i Wales skriver:

  Jag har hört talas om detta från min väninna i Uppsals, men aldrig varit med själv.
  Ha det trevligt !!!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja Valborgsfirandet här i stan är något utöver det vanliga! Man måste ha upplevt det irl för att förstå hur stort det är. Valborg i Uppsala är rätt unikt faktiskt, stan invaderas av både studenter och Uppsalabor, samt turister både från Sverige och utlandet.
   Ha en bra 1:a maj!
   Kram!

   Gilla

 8. skåningen skriver:

  Blir lite fundersam.
  Var bor du egentligen??
  Uppsala eller Torrevieja?
  Idag har vi nått upp till 17+
  Kram!

  Gilla

 9. ditteakker skriver:

  Tack för detta! Hur många gånger har jag inte varit i Uppsala på Valborg och haft jätteroligt; mösspåtagning, sprungit i backen som student, varit på bal. Valborg, Skvalborg, Kvalborg -så mycket roligt.
  Forsränningen har jag sett flera gånger men inte deltagit i.
  Sillfrukost första maj på Västgöta nation…
  Önskar er en fin kväll!
  Stor kram!

  Gilla

 10. farfar hebbe skriver:

  Kväller..ja sista april i Uppsala är något utöver det vanliga,sjhälv sitter jag på min balkong på Cypern och mår som jag förtjänar,,som en kung..Har fått min hyrbil idag,så jag har farit runt hälsat på några vänner.Avslutade dagen med en god bit mat på favostället.Nu njuter jag av en Ouso Vitamina i lugn o ro på balkongen…Haé Kram.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s