17/7 Söndag

Hej!

Här kommer ett rykande färskt inlägg från Berlin!!!

IMG_6501 kopia

Checkpoint Charlie

var en av de mest kända gränsövergångarna mellan Öst- och Västberlin mellan 1945 och 1990. Den låg på gränsen mellan Berlins amerikanska och sovjetiska sektor samt stadsdelarna Mitte i östra Berlin och Kreuzberg i västra Berlin.

IMG_6497 kopia

Idag räknas Checkpoint Charlie till de mest kända sevärdheterna i Berlin. Här finns sedan den 13 augusti år 2000 en verklighetstrogen modell av den första kontrollbaracken, murmuseet, den sista Kremlflaggan och andra föremål som påminner om Tysklands delning.

IMG_7703 kopia

Kontrollpunkten befann sig på Friedrichstraße i Mitte och endast anställda vid de allierades militärorganisationer eller deras ambassader, icke-tyska utlänningar samt medarbetare vid den ständiga representationen för Västtyskland och östtyska funktionärer fick passera den.

IMG_7705 kopia

Beteckningen ”Charlie” härstammar från NATO-alfabetet och står för alfabetets tredje bokstav. Checkpoint Alpha var gränsövergången på motorvägen vid staden Helmstedt, Checkpoint Bravo var motorvägsövergången Dreilinden strax utanför Berlin.

IMG_6500 kopia

När den östtyska ledningen försökte inskränka de allierade västmakternas rättigheter stod i oktober 1961 sovjetiska och amerikanska stridsvagnar med skarp ammunition mittemot varandra vid Checkpoint Charlie.

F2BB4A5A-2100-4D46-B0B9-078DB18C20F2 kopia

Kontrollpunkten var skådeplats för ett antal uppseendeväckande flyktförsök från Östberlin. Mycket berömd var flyktingen Peter Fechters död.

IMG_7706 kopia

Tillsammans med sin kamrat Helmut Kulbeik försökte han den 17 augusti 1962 att klättra över muren i kontrollpunktens omedelbara närhet.

F6931CD9-64DB-40C9-B888-F526165AF896 kopia

Kulbeiks flyktförsök lyckades men Fechter träffades av skott som avlossades emot honom. Inför ögonen på civila åskådare från väst, amerikanska soldater och östtyska gränsvakter förblödde han på den delen av gränsbefästningarna som kallades för dödsremsan (Todesstreifen).

IMG_7707 kopia

Kontrollpunkten revs den 22 juni 1990, som en del i processen som ledde till Tysklands återförening, och nu återstår endast ett så kallat murmuseum, Mauermuseum, om denna en gång så viktiga gränsövergång. (Wikipedia)

FullSizeRender-11 kopia
Haus am Checkpoint Charlie som ligger precis vid Checkpoint Charlie,                                                                                   är ett museum med fokus på flyktförsök från Öst till Västberlin.

IMG_6496 kopia

Berlinmuren!

 

Berlinmuren, östtysk gränsmur mellan Västberlin och Östberlin, påbörjad 13 augusti 1961 då gränsen stängdes helt. Berlinmuren, som var 43,1 km lång, byggdes om och förstärktes flera gånger för att effektivt kunna hindra flyktingar från öst att ta sig till väst. Den kompletterades med ytterligare en mur och med minfält, taggtråd och höga bevakningstorn mellan murarna. (uppslagsverk NE)

Berlinermauer
Berlinmuren sedd från Västberlin 1986. Notera graffitin på västsidan och ”dödens zon” mellan den första och andra muren, där över hundra flyende blev skjutna. På andra sidan muren syns en städpatrull av östtyska pionjärer. Att kasta skräp och allehanda föremål över muren in i dödszonen var något av ett folknöje i Västberlin. (foto: Wikipedia)

IMG_6499 kopia

Berlinmuren (tyska: Die Berliner Mauer) var en barriär som under perioden 13 augusti 1961 till 9 november 1989 åtskilde Väst- och Östberlin. Muren byggdes av Östtyskland för att stoppa den omfattande flykten av östtyska medborgare till väst via Västberlin, men i Östblocket användes officiellt benämningen ”antifascistiska skyddsvallen” om muren för att ge sken av att dess syfte var att hålla ”fascismen” ute. Muren var den mest påtagliga delen av järnridån och var en stark symbol för Europas delning under det kalla kriget.

FullSizeRender-23 kopia

Den dubbla muren gick till stor del genom centrala Berlin på östtyskt territorium och omfattade däremellan även militära säkringsanordningar som diken, minor, vakttorn och bunkrar. Den mätte 43,7 kilometer; resterande 112,7 kilometer runt Västberlin utgjordes av dubbla och tredubbla taggtrådsstängsel med mellanliggande ingenmansland (Todesstreifen, ungefärlig betydelse ”dödsremsor”). Därmed blev Västberlin helt omringat av den cirka 156 kilometer långa gränsbefästningen.

FullSizeRender kopia

Östberlin var formellt den sovjetiska militära sektorn i Berlin, medan Västberlin bestod av motsvarande franska, brittiska och amerikanska sektorer. I praktiken var Västberlin en del av Västtyskland helt omgiven av östtyskt territorium.

6FullSizeRender kopia

Det enda som är kvar av Berlinmuren är små delar av Berlinmuren som står kvar som minne. Men annars så är den borta.

IMG_6517 kopia

Utställningen Topographie des Terrors (utomhus)

Utomhusutställningen med resterna av källaren till den forna Gestapobyggnaden och ett bevarat avsnitt av Berlinmuren till höger.

4FullSizeRender kopia

IMG_6522 kopia

IMG_7728 kopia

Små celler…

IMG_2517 kopia

Här hölls judar fångna för att arbeta som ”tjänstefolk” åt SS i deras högkvarter nedan…

IMG_2520 kopia

Utställningen Topographie des Terrors (inomhus)

IMG_6520 kopia

Topographie des Terrors (”Terrorns topografi” på svenska) är ett museum i Kreuzberg i Berlin som dokumenterar nazismens brott före och under andra världskriget. Det är beläget på den plats där Gestapo och SS hade sina högkvarter. Sedan maj 2010 finns museet i en permanent utställningslokal med en tillhörande utomhusutställning. På museets tomt finns även en sektion av Berlinmuren bevarad.

IMG_7732 kopia

 

Topograhie des Terrors drivs av en stiftelse med syftet att tillhandahålla historisk information om nationalsocialismen och dess brott mot de mänskliga rättigheterna, samt att stimulera konfrontation med dess aktiviteter efter andra världskrigets slut 1945. Stiftelsen är också rådgivare till de tyska delstaterna Berlin och Brandenburg i dylika frågor. (Wikipedia)

IMG_7735 kopia

Det går fortfarande att se vart Berlinmuren gick genom Berlin. Det finns gatstenar runt nästan hela stan som visar vart Berlinmuren gick. Här ser ni några exempel på hur det ser ut på vissa ställen där Berlinmuren har gått.

 

IMG_6515 kopia

IMG_2507 kopiaKillens fot snuddar ”muren”….

IMG_6516 kopia

 

Större delen av muren revs under åren efter att gränsen öppnats 1989. Idag finns endast enstaka kortare delsträckor bevarade, bland annat vid Bernauer Strasse, Topographie des Terrors och East Side Gallery. En cykelled, Berliner Mauerweg, anlades senare utefter murens tidigare sträckning omkring dåvarande Västberlin, och längs stora delar av sträckan är det idag möjligt att cykla på den tidigare östtyska patrullvägen. (Wikipedia)

Utställningen berör en väldigt mycket!!!!

SÅ GRYMT!

Vi får verkligen hoppas att det här ALDRIG kommer att hända igen!

KRAM!

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

29 kommentarer till 17/7 Söndag

 1. MariArne skriver:

  Vi var i Berlin tillsammans med AK och Ö för några år sedan. Fin stad. Vi gick på Madame Taussaude (stavning?) bland annat. Vi kom dit på påsken tror jag. Alla gatuserveringar hade öppnat precis. Tyvärr låg det snödrivor på borden. Burr så kallt. Säkert bättre idag

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja Berlin är en mysig stad! Det lät inte så skönt med snödrivor på borden, men vädret kan man ju inte göra så mycket åt! Det kom en rejäl regn o hagelskur när vi var på väg till Checkpoint Charlie, inte kul alls! Annars var vädret bra!
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 2. MariArne skriver:

  Kör försiktigt och Kram Marianne

  Gilla

 3. Biggeros skriver:

  Jag har aldrig varit i Berlin utan bara kört igenom Östtyskland. Jag kan tänka mig att det berörde och många känslor som kommer upp när man ser bilder. Må det aldrig hända igen. Tänk så länge sedan var det ju inte när muren revs ner… Ha en fortsatt trevlig semester.Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det är faktiskt väldigt svårt att föreställa hur det verkligen har varit. Det är ju inte så länge sen som muren föll. Första gången vi var i Berlin var 2011 och den här gången märkte vi att det hade byggts och att det fortfarande byggs en hel del nya hus, så man kände inte riktigt igen sig på vissa platser.
   Vi är hemma igen och njuter av den svenska sommarvädret!
   Ha det så bra!
   Kram!

   Gilla

 4. Ama de casa skriver:

  Vi var i Berlin 1989 på sommaren innan muren föll. En gräslig ögonöppnare, kan man säga… FY att den fanns PÅ RIKTIGT och att det stod vakter vars uppgift var att skjuta såna som försökte passera. Sen var vi tillbaks 2011. Jag har skrivit om skillnaden som vi såg den i tre delar, den tredje finns här:

  https://amacasa.wordpress.com/2011/11/15/da-och-nu-del-3/

  och där finns länkar till dom två andra.

  Håller med – må det ALDRIG hända igen!!!
  Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Oj,1989 innan muren föll, då måste det verkligen ha sett helt annorlunda ut.
   Tack för länken, det var verkligen intressant att se skillnaden och läsa om er upplevelse-89
   Vi var också där 2011, den här gången märkte vi att det hade byggts och byggs fortfarande en hel del nya hus, så man kände inte riktigt igen sig på vissa platser.
   Ha en trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 5. skåningen skriver:

  Det som hände då borde vara till lärdom för oss. Men tyvärr så har det inte blivit så.
  SV:..Alma sover och äter och gosar! Kram!

  Gilla

 6. Precisoa skriver:

  Hej Carina!
  Tusen tack för bilderna och infon! Jag är ju så ”årsrik” så jag kommer i håg mycket av allt det där och flyktförsöken osv…Vidrigt, Och när muren föll så var man helt chockad! Det var overkligt !!!
  Och så himla fantastiskt!!! Och människor fick återförenas osv.
  Ja må det aldrig hända igen men det finns ju murar både här och där som byggts lite överallt men går väl inte att jämföras med gränserna (järnridån) som började avskilja öst-och västeuropa efter 1945…
  Eller…
  Kram P ♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Preciosa!
   Roligt att du gillade inlägget!
   Ja jag kommer ihåg när muren föll, det kändes verkligen overkligt, var det sant o.s.v.
   Men samtidigt vilken glädje det var!!!!
   Ja det är bara att hoppas att det aldrig händer igen!!!
   Vi hörs snart!!
   Kram!

   Gilla

 7. ditteakker skriver:

  Förstår att ni haft fina dagar i Berlin och sett och upplevt mycket.
  Berlin är alltid en stad dit jag gärna återvänder. En stad som har allt däribland; historia, nöjen, härliga restauranger, kultur i massor, shopping, lästtsam stämning, lätt att ta sig runt med t-bana och buss och en läcker atmosfär.
  Första gången jag var i Berlin var i Östberlin och det var 1963 och sedan har dte blivit fler resor dit genom åren.
  Och må vi aldrig glömma det som nazisterna utsatte omvärlden för…
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det blev en härlig vistelse i Berlin! Staden andas historia och stan har verkligen mycket att erbjuda….och det är lätt att ta sig runt till fots, t-bana, buss, buss och taxi.
   Kram!

   Gilla

 8. Ditte skriver:

  Glömde! Utsatte omvärlden och sitt egna lands invånare för….skulle det vara.

  Gilla

 9. farfar hebbe skriver:

  Kväller,Ja denna mur som är en skamfläck för komunismen,skönt att den föll och måtte något liknande aldrig komma igen…
  Ja kul att se huset som det berättats så mycket om..Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det är bara att hoppas att något sånt här aldrig kommer att hända igen!!!
   Här är det sol och lite moln just nu….
   SV: ja det förstår jag!
   Ha det så bra!
   Kram!

   Gilla

 10. Ann-Kristin skriver:

  Gomorron!
  Tack för alla fina bilder och historik!
  Det var trevligt att få uppleva Berlin igen via Dig.
  Vi var ju där en påsk i snålblåst. Men vi trotsade vädret och såg oss omkring tillsammans med Marianne och Arne.
  Kram/A-K

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Vad kul att du gillade inlägget! Ja vädret kan man ju inte göra så mycket åt! Ni kunde ju se er omkring iaf, trots snödrivorna. Det finns verkligen mycket att se och göra i Berlin!
   Skönt att vara hemma igen.
   Ha en bra dag!
   Kram!

   Gilla

 11. Ami skriver:

  Usch ja, så fruktansvärt det var!
  Vi var där första gången 1990 och har sen varit där ett par gånger på senare år!
  Många hus var fortfarande övergivna eftersom man inte hade hittat ägarna…..Ja, det var verkligen hemskt!
  Kram

  Gilla

 12. Fia skriver:

  Hej! Mycket intressant inlägg och hemskt! Vi var där hela familjen i juni 2000 och hackade bitar av grafittin som jag tittar på ibland med sorg i hjärtat. Jag återvände 2003 till Checkpoint Charlie och museet. Berlin är för övrigt en jättefin stad som jag gärna återvänder till.
  Kul att ni är hemma igen!
  Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Fia!
   Roligt att du gillade inlägget!
   Ja Berlin är verkligen en härlig stad. Staden andas historia och det är lätt att ta sig runt till fots, t-bana, buss, buss och taxi
   Vi får verkligen hoppas att det aldrig händer igen!!!
   Kram!

   Gilla

 13. Fia skriver:

  Oj mina fingrar skrev fel år! Naturligtvis var det 1990 som vi var där första gången! Muren fanns kvar till stor del….

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Oj,1990 då var ni ju där precis året efter muren föll, då måste det verkligen ha sett helt annorlunda ut. Häftigt upplevelse att ni fick tillfälle att hacka lite bitar från muren.Ja det är faktiskt väldigt svårt att föreställa sig hur det verkligen har varit. Det är ju inte så länge sen som muren föll. Så grymt och så hemskt!
   Tack! det känns jätteskönt att vara hemma igen!
   Härligt med svensk sommar!
   Kram och hälsa till Lasse!

   Gilla

 14. Birgitta skriver:

  Intressant info om och fina bilder från Berlin du förmedlat. Var i Östberlin 1975. Västberlin låg ju då som en ö där så Västberlin kom vi aldrig till. Har sen varit ett par gånger som hastigast i Berlin, på typ genomresa. Skulle vara intressant och spännande med ett nytt besök vid tillfälle.
  Ha det gott till vi ses! Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Tack ska du ha! Oj,1975 innan muren föll, då måste det verkligen ha sett helt annorlunda ut. Det är lite svårt att föreställa hur det såg ut där i Berlin när muren fanns!
   Man blir verkligen berörd av inomhusutställningen Topograhie des Terrors, så grymt och så hemskt! Vilka människoöden! Kommer ihåg när muren föll, det kändes verkligen overkligt, var det sant o.s.v.
   Vi får hoppas att det aldrig händer igen!!!
   Berlin är en mysig stad som jag gärna återvänder till!
   Tack detsamma!
   Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s