19/7 Tisdag

Hej!

 

FullSizeRender-25 kopia

Brandenburger Tor 

Ett av de mest kända byggnaderna i Tyskland och även i Europa.

Detta storslagna monument är en triumfbåge som under många år varit en symbol för Berlin. Brandenburger Tor började byggas 1788 och stod klar 1791. Det var Frederick William II av Prussia som beordrade bygget. Själva bygget var en skapelse av Carl Gotthard Langhans. Porten är den enda återstående av 14 stadsportar i Berlins tullmur. Den står vid dagens Pariser Platz, som en monumental avslutning av Unter den Linden, den berömda boulevarden som en gång ledde från Berlins stadsslott till Tiergarten.IMG_7755 kopia

Denna byggnad står i slutet av Unter den Linden innan man kommer in i TierGarten.
Porten är 26 meter hög och 11 meter tjock. Den är över 65 meter bred.

IMG_7756 kopia

Porten är utförd i nyklassicistisk stil och består av sex par doriska kolonner, med största mellanrummet mellan tredje och fjärde paret, inspirerat av Propyléerna, porten till Akropolis i Aten, Grekland. Porten har även två tillhörande flygelbyggnader.
IMG_7751 kopia
Genom Brandenburger Tor så går det 5 genomfarter. Av de fem genomfarterna, som är separerade med väggar, fick vanligt folk ursprungligen bara använda de yttre.

IMG_7754 kopia

Uppe på Brandenburger Tor så finns det en liten fredsgudinna som kör en vagn, vagnen dras av 4 hästar. Nazisterna använde porten för att visa deras makt som en symbol.
Porten blev restaurerad under 1957, för att sen stängas när Berlinmuren väl byggdes 1961.
IMG_7730 kopiaFoto från utställningen Topographie des Terrors . Berlin 1933 – 1945
Under det kalla kriget så stod Brandenburger Tor på östsidan av Berlinmuren.
wk3_berlin_brandenburg_tor_berlin_wall_1970s_AA_01_01a kopiaBerlinmuren vid Brandenburger Tor  (1970 ?) Foto: från nätet
Fast även på Östsidan av Berlinmuren så fanns det en avgränsning som gjorde att inte heller Östtyskarna skulle kunna besöka Brandenburger Tor från 1961 till 1989.När Berlinmuren slutligen föll i november 1989 blev Brandenburger Tor symbolen för fred och enandet av staden.
IMG_7758 kopiaBrandenburger Tor sett från andra sidan
Brandenburger Tor blev återinvigd av Helmut Kohl den 22 december 1989. Porten blev ju rätt så nergången med åren så den renoverades igen den 12 december 2000. (iBerlin.se, Wikipedia)
IMG_7760 kopiaBrandenburger Tor sett från andra sidan

Alexanderplatz

IMG_7784 kopia

Alexanderplatz (även Berlin Alexanderplatz, populärt Alex) är ett välkänt och historiskt betydelsefullt torg i stadsdelen Mitte samt knutpunkt för kollektivtrafiken i den östra delen av centrala Berlin. Alexanderplatz fick sitt namn efter den ryske tsaren Alexander I, efter att denne besökt Berlin år 1805.

P1020395 kopia

Berliner Fernsehturm (tyska för ”TV-tornet i Berlin”) är ett radio- och TV-torn som byggdes 1965-1969. Det har en höjd av 368 meter och är beläget vid Alexanderplatz, som ligger i stadsdelen Mitte. Det är Tysklands högsta byggnad (rena master oräknade). I den så kallade silverkulan, på en höjd av 203,78 m, finns förutom Berliner Fernsehturms utsiktsplats, med en 360 graders panoramautsikt, även Telecafé (café och restaurang), som är beläget ovanför utsiktsplatsen och roterar sakta – ett varv per halvtimme.
Tornet byggdes av den östtyska regimen, som även använde den som en symbol för Östberlin. Det ger en god utsikt över hela staden och därifrån kunde alltså östtyskar se Västberlin, som de flesta inte hade möjlighet att besöka. Det väl synliga tornet påminde även invånarna i Västberlin om den östra delen av staden.

IMG_7799 kopia

några hundra meter västerut återfinns Berlins medeltida centrum samt flera av stadens främsta historiska och kejserliga institutioner utmed Unter den Lindens början vid floden Spree.

IMG_7783 kopia

I nära anslutning till Alexanderplatz ligger också Berlins rådhus, Rotes Rathaus.

IMG_7786 kopia

Tidigt bedrevs här boskapsmarknad men det riktiga uppsvinget kom under senare delen av 1800-talet i och med uppförandet av järnvägsstationen. Nu kan man i stället shoppa loss på C&A och inne på Gallerian.

IMG_7795 kopia

På 1920-talet utgjorde torget ett kommersiellt centrum i tilltagande och var navet i Berlins svärmiska nattliv, vilket bl a inspirerade till romanen Berlin Alexanderplatz från 1929.

IMG_7798 kopia

Efter andra världskriget låg bebyggelsen runt Alexanderplatz i ruiner.

IMG_6532 kopia

Die Weltzeituhr (ty. ”Världstidsuret”) är en gigantisk klocka som står på Alexanderplatz och visar tiden i andra länder.

IMG_7801 kopia

Klockan invigdes 1969 då Alexanderplatz renoverades. Sedan dess har det varit en av Berlins mest populära mötesplatser. (Wikipedia)

Klockan fungerade klockrent!

190px-Coat_of_arms_of_Berlin.svgBerlins vapen står både för staden och för landet (delstaten) Berlin.
Björnen var inte ursprungligen stadens symbol utan har genom tiderna konkurrerat med andra märken. Vapnen och sigillen påverkades delvis av såväl politiska som historiska skäl; under flera århundraden fanns i Berlinska sigill och vapenbilder inte bara denna björn utan också Brandenburgs och Preussens örnar. Det äldsta kända sigillet med Berlinbjörnar är emellertid från 1280.
Varför björnen kom att användas som symbol för Berlin har inget helt entydigt svar, eftersom källmaterialet inte är fullständigt. Troligtvis handlar det dock om ett talande vapen, en under medeltiden populär metod där man valde vapen efter ljudlikheten med stadens namn; det tyska ordet för björn är Bär. (Wikipedia)

Skärmavbild 2016-07-18 kl. 20.20.21 kopiaBilden är från 2013 när vi besökte Olympiastadion i Berlin.

Kram!

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till 19/7 Tisdag

 1. Fia skriver:

  Intressant om Brandenburger Tor, jag visste inte att detta återinvigts ett halvår före vi var där sommaren -90. Minns att det var spännande att se Östberlin med bl a Alexanderplats och vi var även uppe i Tv-tornet. Men det jag berördes mest av var muren, och bitarna vi har kvar ger mig många tankar. En ”tysk farbror” gav vår son en gammal hammare att hacka med och den har han sparat.
  Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det var intressant att läsa om BT, för det var mycket som jag inte visste om.
   Vilken känslosam upplevelse det måste ha varit för er när ni hackade små bitar ur muren. Vad snällt av farbrorn att ge sonen en hammare så att han också kunde hacka. Vilket minne för livet!
   Ha en bra dag!
   Kram!

   Gilla

 2. skåningen skriver:

  En fantastisk klocka!
  SV:..Oj vad det kan göra ont i små sår!
  Tack för krya på kram!

  Gilla

 3. Preciosa skriver:

  Gomorron Carina!
  Tack för alla fantastiska bilder och info! Man lär så länge man lever sägs det.
  Dom tre björnarna är fina 😀
  Kram P ♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Tack! Ja det var väldigt intressant att läsa om BT, för det var mycket som jag inte visste om. Bl a att när Napoleon år 1806 marscherade in i Berlin tog han portens quadriga-staty till Paris som krigsbyte. Efter att Napoleon besegrats 1814, återfördes statyn till Berlin, varvid porten mer skulle få karaktären av ett monument till minne av segern.
   Ja björnarna var riktigt fina, speciellt den i mitten!
   Hasta luego!
   Kram!

   Gilla

 4. Ama de casa skriver:

  ”Brandenburger Tor” deltog Norge med i storschlagern ett år. Gissar att det var efter murens fall…

  Du skriver inte vem som är vem där på sista bilden? 😉

  Ha en härlig onsdag!
  Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Det låter rätt troligt att det var efter murens fall som Norge deltog i storschlagern.
   Nej tyvärr så kom jag inte på vad björnarna hette ….hi hi!
   Tack detsamma!
   Kram!

   Gilla

 5. farfar hebbe skriver:

  Hej du,,idag är det varmt,ingen vind,+22 just nu,tur att det sveper förbi ett och annat moln ibland..Lunch på Ikea i Uppsala kan det bli ibland när jag är i Sunnersta och passar barnen,,mer lättlagat och lättdiskat än så finns inte..Haé Kram.

  Gilla

 6. farfar hebbe skriver:

  Visst är det skönt att bli lite kortare på skulten,sen sitter ju kepsen bättre å..Ja kyckling o bacon passar ju så förbaskat bra ihop,,sen gillar jag spetskål i olika varianter,stekt,grillad och rå..Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja visst var det skönt att bli klippt igår!
   Gillar kyckling o bacon, men grillad spetskål har jag inte testat.
   Det blir lite jordgubbar (fanns vid IKEA) med grädde till kvällen! Gott!
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 7. Lena i Wales skriver:

  Så mycket trevligt från mitt älskade Berlin!
  Strax efter öppnandet av muren kunde man åka genom den med våra turistbussar. Vilken upplevelse det var! Har gått genom den många gånger också.
  Utsikten fårn Fernsehturm är härligt och cafeet där är också en höjdare,hi,hi!
  Weltzeituhr har jag aldrig lyckats förstå med datumgränser o s v, men en bra mötesplats. Har bott på det höga hotellet på Alex många gånger. Det har bytt namn många gånger genom åren, men tror att det kanske heter Park Inn nu.
  Tack för nostalgitrippen!!!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Vad kul att höra om dina upplevelser från Berlin!
   Tror att hotellet fortfarande heter Park Inn.
   Ja Berlin är verkligen en intressant stad, både historiskt och nutid!
   Väldigt intressant och lärorikt att läsa om dom platserna i Berlin som vi besökte, man fick reda på en hel del saker som man inte hade en aning om.
   Varsågod, det var så lite så, den bjuder jag på! hi hi
   Ha en trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 8. Ami skriver:

  En väldigt intressant stad! Så det får nog bli ett nytt besök dit för oss framöver 🙂
  Kram och trevlig kväll

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja Berlin är verkligen en intressant stad, både historiskt och nutid! Väldigt intressant att läsa om dom platserna i Berlin som vi besökte, det var mycket som jag inte visste om.
   Berlin är väl värt ett besök!
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 9. Veiken skriver:

  Riktigt trevligt med info och historia om Brandenburger Tor. Jag har alltid hört talas om den, men visste liksom inget om den!
  Det gick inte att kommentera med min bloggadress den här gången heller 😦
  veikenpunktse

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Veiken!
   Konstigt och jag vet inte varför du inte kan kommentera med din bloggadress.
   Tack, det var väldigt intressant och lärorikt att läsa om alla platserna i Berlin som vi besökte, man fick reda på en hel del saker som man inte hade en aning om. Bl a att när Napoleon år 1806 marscherade in i Berlin tog han BT portens quadriga-staty till Paris som krigsbyte. Efter att Napoleon besegrats 1814, återfördes statyn till Berlin, varvid porten mer skulle få karaktären av ett monument till minne av segern.
   Berlin är verkligen en mysig stad att utforska!
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 10. ditteakker skriver:

  Brandenburger Thor är ju spännande och jag vet att jag tyckte det även som 11 åring när jag var där och då i Östberlin. Hade möjligheten att återkomma några gånger till ”gamla” Östberlin och senare efter murens fall var set ju så annorlunda.
  Berlin har alltid intresserat mig och det finns ju så mycket att se och uppleva i denna stad alltfrån historia till det senaste av det modernaste.
  Mängder med bra restauranger och uteserveringar bidrar ju också till trivseln. Och en grön stad är det ju.
  kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja Berlin är verkligen en intressant stad, både historiskt och nutid! Det fanns gott om många mysiga restauranger med god mat, pubar och konditorier att välja mellan.
   Det måste ha varit en häftig upplevelse för dig som 11-årig att besöka Brandenburger Thor
   och det måste verkligen ha sett helt annorlunda ut på den tiden. Det märks att dom har börjat ”bygga bort det gamla fula” i Berlin.
   Ha det så bra!
   Kram!

   Gilla

 11. skåningen skriver:

  Godmorgon!
  Du är tidigt uppe!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  Gilla

 12. Ann-Kristin skriver:

  Gomorron!
  Tack för ännu en tripp i Berlin och all historik.
  Dessutom fina bilder som vanligt.
  Ha en trevlig dag idag.
  Kram/A-K

  Gilla

 13. torrebloggen skriver:

  Gomorron!
  Tack ska du ha!
  Synd att ni inte kunde hänga med!!!!
  För det blir nog en riktigt trevligt dag idag!
  Kram!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s