24/7 Söndag

Hej!

I fredags när vi var på väg hem från vår härliga dag i Furuvik, så passade vi på att stanna till vid Dragon Gate. Det var bra många år sen vi var där uppe sist. Vi var lite nyfikna på hur det såg ut där nu och samtidigt var det kul för Karin och Stig och se stället, eftersom dom inte hade varit där tidigare. Oj vilken skillnad det var mot när vi var där sist.

2FullSizeRender kopia
Dragon Gate är ett delvis färdigställt affärs- och kulturcentrum i Älvkarleby kommun i Uppsala län, Sverige vid motorvägen E4, cirka 25 km ostsydost om Gävle och cirka 150 km nordnordväst om Stockholm. Den bärande idén är att skapa en plats där kinesisk och svensk kultur ska kunna mötas. (idén har nog kostat några hundra miljoner)

1FullSizeRender kopia

Projektet inleddes 2004 och den första etappen i bygget avslutades den 6 juli 2008, då centrets museum öppnades för allmänheten. Turist- och kulturverksamheten vid Dragon Gate drivs av det svenska aktiebolaget Eastern Expo Center AB. Den 16 augusti 2014 hade centret aviserat att en invigningskonsert av hotellet skulle hållas, vilket dock inte skedde och i maj 2015 stod hotellet fortfarande tomt.Det planerade öppnandet av hotellet har skjutits på framtiden, bland annat på grund av bristfällig brandsäkerhet och uppvärmning.

3FullSizeRender kopia

Dragon Gate hette ursprungligen ”Hotell Älvkarlen” och byggdes 1986. 1992 såldes Hotell Älvkarlen för fem miljoner kronor till Erland Ågren och Eriks Friis,

11FullSizeRender kopia

som 2004 sålde fastigheten vidare till den kinesiske affärsmannen Jingchun Li (李经春), från Zhejiang, som  hade gjort en förmögenhet på att tillverka myggmedel

4FullSizeRender kopia

Jingchun Li bytte namn på hotellet till ”Dragon Gate” och drog upp planer för att bygga om fastigheten till en mötesplats för svenska och kinesiska affärsmän.

6FullSizeRender kopia

Ett kinesiskt torg anlades under 2007 i anslutning till hotellet 

19FullSizeRender kopia

En staty av det buddhistiska helgonet Guanyin….

26FullSizeRender kopia

restes 2005 på väl synlig plats från E4:an.

25FullSizeRender kopia

Planen på det kinesisk-svenska handelshuset, vars nock skulle prydas av en trehundra meter lång draksvans, fick ändras till att omfatta en restaurang Dragon Boat, ett hotell, museum (Dragon Museum) och ett shaolintempel, innehållande en kung fu-skola.

8FullSizeRender kopia

Nu är hotell och konferensdelarna stängda men restaurangen är öppen!

20FullSizeRender kopiaDragon Museum

Dragon Museum innehåller en översikt om Kina, dess utveckling, natur- och kulturgeografi och arkitektur. Museet har i en 150 meter lång arkadgång världens längsta trärelief, som en del av en större fotografiutställning.

24FullSizeRender kopiaTerrakottaarmén

Museet har via sitt samarbetsmuseum i Xi’an, fått uppemot 200 kopierade terrakottasoldater i originalstorlek. Dessa utgör en utställning om terrakottaarmén och Kinas första kejsare.

7FullSizeRender kopia

Framtida planer…..???

Efter att Dragon Gate blivit klar, planeras för ”Dragon City”, en kinesisk stad i närheten. Man vill bland annat bygga världens största Buddha och få hit en levande panda. Man har även planer att inom en snar framtid inrätta en risåker i direkt anslutning till Dragon gate. Planen är att risfältet ska komma att nyttjas säsongsvis. (Wikipedia)

Ja vi får väl se vad som händer med Dragon Gate framöver…….

01f0b3fecd650894f858fb1c3be897eb70a59a7de0-kopia

Kram!

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till 24/7 Söndag

 1. farfar hebbe skriver:

  Tackar,det var mycket info om ”Dragon Gate” jag visste en del sen förr,men du kom med lite för mig nytt..Ja inte tänker jag göra mycket idag,,här kommer det upp lite mörka moln,kan nog bli en värme/åskurladdning snart..Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det hade hänt en hel del med Dragon Gate sen vi var där sist. Då höll de på att bygga DG, så då var vi in och fikade i den gamla restaurangen som nu byggts om.
   Nej här har vi inte heller gjort så mycket idag! Kom en liten skur på e.m.
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 2. farfar hebbe skriver:

  Ja du,inte hade jag tänkt att komma tillbaka till startstaden,,men min plan blev lite lång så jag tänkte om..Men det är kul att sätta ihop klurigheterna..Haé Kram.

  Gilla

 3. Birgitta skriver:

  Intressant att få veta lite om detta ställe som vi så ofta passerar. Man funderar varje gång vad kineserna har tänkt sig. Vi får väl se om det händer nåt mer!
  Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det var kul att vi stannade till där en stund innan vi åkte hem!
   Det såg ju fruktansvärt öde ut, men restaurangen var öppen och det kom lite turister och kollade precis som vi gjorde. Ja jag undrar också vad som kommer att hända med stället, deras framtidsplaner känns i dagsläget väldigt långt bort!
   Ha det bra!
   Kram!

   Gilla

 4. Preciosa skriver:

  Hej Carina!
  Det var ju riktigt fint där, ser ju inte mycket ut från vägen. Vackra byggnader och annat.
  Läste om det för ett antal år sen i nån tidning.
  Ha en fin dag själva. Jag hade 29 gr på fm men sen regnade det lite och det var ju bra 🙂
  Hade precis vattnat blommorna 🙂 Men har ju tak över balkongen som tur är.
  Kram P ♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Preciosa!
   Ja det var fint där och det hade hänt en hel del med Dragon Gate sen vi var där sist. Då höll de på att bygga DG, så då var vi in och fikade i den gamla restaurangen som nu byggts om. Men det såg ju fruktansvärt öde ut, men restaurangen var öppen och det kom lite turister och kollade precis som vi gjorde. Ja det har nog stått en hel del om DG i tidningarna, dålig arbetsmiljö, konkurser, att delar av anläggningen byggts utan bygglov och mkt mer.
   Här kom det också en liten skur på e.m och vi har också haft +29 idag.
   Ha en trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 5. skåningen skriver:

  Man kan ju fundera på vad kineserna har planerat mer!
  Man måste uppföra sig ordentligt för att träffa töser:-)
  Varmt här med 33,7 i solen.
  Planerar på att göra ingenting!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det kan man ju fundera på – men deras framtidsplaner känns i dagsläget väldigt långt bort!
   SV: håller helt med hi hi! Lät som en bra idé, jag gjorde likadant idag!
   Kram!

   Gilla

 6. Ditte skriver:

  Dragon Gate tycker jag är precis så förfärligt som det kan bli…Fula kopior av allt.
  Var inbjuden hit för ett par år sedan av kinesiska vänner på info och rundvandring.
  Då fick vi speciallagad mat av influgna kinesika kockar och det var väldans gott, tror jag räknade till 43 rätter. Hur restaurangen är idag vet jag inte, men om den håller samma standard som bygget i övrigt så avstår jag nog.
  Muséet tycker jag dock visade en hel del bra saker.
  I övrigt tror jag nog det finns betydligt trevligare platser att öka det kinesiska-svenska samarbetet på än i en kopia som detta.
  Kul att ni tittade in och fick er en rundtur på plats.
  VI passerade där både igår och idag, men besöket hoppade vi över….
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja dom ursprungliga planerna, idéerna och visionerna som dom hade från början för Dragon Gate var säkert bra, men det blev nog inte som dom hade tänkt sig från början!
   Nu såg det inget vidare ut, slitet, öde och tomt, allt verkar stå still, så stället håller sakta på att ”förfalla” känns det som.
   Vi köpte bara en varsin glass på restaurangen, så hur maten smakade vet jag inte.
   Trevlig att bli bjuden på speciallagad mat av influgna kockar!
   Men det var i alla fall kul att se hur det såg ut där idag.
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 7. Tina skriver:

  Terracotta-armén är så häftig! På la nordost-terraza har vi 24 gr, i skuggan. Sval sommar!

  Gilla

 8. farfar hebbe skriver:

  Min bror har varit runt på många äldreboenden här i norra uppland och spelat i många år,det är uppskattat av de gamla..Haé Kram.

  Gilla

 9. Veiken skriver:

  Jag har aldrig hört talas om Dragon gate. Det är ett intressant inlägg, men jag vet inte om jag skulle gilla stället om jag kom dit! Ändå roligt att veta att det finns! Kram

  PS. Det går inte den här gången heller att kommentera om veikenpunktse finns med i kommentarsrutan. hamnar dom möjligen i din skräppost??

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja dom ursprungliga planerna, idéerna och visionerna som dom hade från början för Dragon Gate var säkert bra, men det blev nog inte som dom hade tänkt sig från början!
   Nu såg det inget vidare ut, slitet, öde och tomt, allt verkar stå still, så stället håller sakta på att ”förfalla” känns det som. Men det var i alla fall kul att se hur det såg ut där idag.

   SV: Vet faktiskt inte vad som felar! Hittade 3st kommentarer från dig i skräpposten, med den andra e-postadressen du brukar använda. Någon veiken-adress har jag inte sett!
   Första gången du kommenterade på min blogg, så godkände jag dig och din andra
   e-postadress. Ska försöka kolla med någon av sönerna i veckan!
   Ha det så bra!
   Kram!

   Gilla

 10. Ami skriver:

  Oj, vilket ställe!
  Kan tänka mig att det har kostat en del att bygga det!
  Kram

  Gilla

 11. marga skriver:

  Dragon Gate synes mig som ett stort skämt från början till slut. Fast än vet vi ju inte hur det slutar. Hahaha! Risfält mm, sickna planer! Fin dag idag också och fint besök av Ditte och Bosse. Roligt och trevligt! Bäst som vi satt på altanen började det regna vid halv åttatiden. Dags att krypa in. Önskar en härlig början på en ny vecka! Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Tyvärr det blev nog inte som dom hade tänkt sig från början!
   Ja vi vet ju inte hur det kommer att sluta, men deras framtidsplaner känns i dagsläget väldigt långt borta! Nu såg det inget vidare ut, slitet, öde och tomt, allt verkar stå still, så stället håller sakta på att ”förfalla” känns det som. Men det var i alla fall kul att se hur det såg ut där idag. Tack ännu en gång för en jättetrevlig dag hemma hos er!
   Härligt med besök från huvudstaden! Här kom det en liten skur på e.m!
   Önskar er detsamma!
   Kram!

   Gilla

 12. Ama de casa skriver:

  Vilket oväntat ställe på den platsen – kul att se! 🙂

  Ha en braig start på veckan! 🙂

  Gilla

 13. MariArne skriver:

  Har läst i förr veckan precis on denna döda spökstad. Stor artikel som andades berydligt mer pessismism än det du heskriver. Iaf trevligare att läsa ditt hoppfulla inlägg. Kram Marianne

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja jag läste också den där artikeln om att Dragon gate hade förvandlats till en spökstad och det stämde faktiskt rätt bra. För dom ursprungliga planerna, idéerna och visionerna som dom hade från början för Dragon Gate var säkert bra, men det blev nog inte som dom hade tänkt sig från början! Nu såg det inget vidare ut, slitet, öde och tomt, allt verkar stå still, så stället håller sakta på att ”förfalla” känns det som. Men det verkar ju som att stället till 99% (enligt artikeln) ska hinna bli klart för att kunna öppnas i höst igen.
   Ska bli spännande att se hur det blir.
   Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s