22/9 Torsdag Las Cuevas grottrestaurang

Hej!

untitledgrottorIgår åkte vi till San Miguel de Salinas och då såg vi dessa små grotthus 

IMG_1770 kopia

som låg alldeles bredvid grottrestaurangen Las Cuevas Robert. 

Det är en mysig liten grottrestaurang med mycket god mat, bra service och en fantastisk atmosfär.

untitled1

Adress: Barrio 1* de Mayo 13, Telefon: 966 723 432 – 600 001 117 , Måndagar stängt!

untitledgrottmat

Karin åt lax och vi andra åt grillad serranoskinka med getost.

Jättegott!

Vill ni se mer bilder från Las Cuevas kolla då in mitt inlägg från den 12/6 – 2016


img_7627-kopia

Lånat Stigs bild!

Vi avslutade den trevliga lunchen med en kopp kaffe på bar Charly

untitledmontesinos

på torget Plaza Sagrado Corazón de Jesús i Montesinos

Härligt!

14344285_577194012467955_6282140936814855331_n

Här kan du se olika typer av fordon, som ni ser så är cykeln bland dem, därför enligt det spanska trafiklagarna, anses cykeln vara ett fordon som innebär att förarna måste respektera reglerna precis som resten av trafikanterna. (N332)

cykel-panorama-1024x349

Att cykla i Spanien

Cyklister är en sårbar grupp och löper störst risk på landsvägar när frustrerade bilförare kör om på olämpliga ställen och på fel sätt.

Cykling har blivit allt populärare i Spanien, för ett tiotal år sedan så var de enda cyklisterna man såg på vägarna tävlingscyklister som var ute och tränade. Så är det definitivt inte längre utan numera används cykeln både för motion och för att förflytta sig från punkt A till punkt B.

Man behöver bara kasta en blick på sektorns försäljningssiffror för att se att detta är sant. Under 2015 såldes i Spanien cykelrelaterad utrustning till ett värde av 662 miljoner Euro. Det är en ökning med 68 miljoner Euro jämfört med året innan och 112 miljoner mer än 2013. Siffrorna återfinns i cykelhandlarnas (Ambe) årliga rapport.

Men det är dessvärre inte bara försäljningssiffrorna som återspeglar cykelboomen, det har också blivit motsvarande ökning av olyckor. Även om de flesta olyckor sker i städerna så sker de allvarligaste olyckorna på landsbygden.

”En cykel är inte en leksak, det är ett fordon som kan uppnå avsevärda hastigheter. Vissa människor ger sig ut på vägarna utan att vara medvetna och sina egna rättigheter och skyldigheter” säger José Almagro, generalsekreterare på Madrids cykelfederation.

Flera webbsidor, till exempel de från RACE eller DGT har tips om cykelsäkerhet. Den viktigaste regeln enligt spansk lag är att alltid använda hjälm utanför städerna. Personer som är 16 år eller under måste dock alltid ha hjälm, både i stad och på landsvägen. Det finns några få undantag från hjälmlagen: Vid stark hetta, i kraftiga uppförsbackar och för professionella cyklister. Brott mot hjälmlagen ger 200 € i böter, föräldrar blir betalningsskyldiga för sina barn.

Ytterligare några regler som cyklister skall känna till
Reflekterande kläder och lyse måste alltid användas när omständigheterna kräver det (när det är mörkt, dålig sikt eller i tunnlar), motsvarande när bilister måste tända ljuset. Böterna är 200 €.
Avsaknad av ringklocka – 80 €
Dåliga eller inga bromsar – 80 €
Passagerare på cykeln – 80 €
Inte stanna vid rött trafikljus – 200 €
Underlåta att lämna företräde i korsning – 200 €
Cykla under inflytande av alkohol – 500 €

Det finns många fler lagar som berör cyklister, detta är bara ett utdrag. En cykel räknas som ett fordon och har att följa alla de reglerna som alla andra fordon har att följa. Därför är det lika förbjudet att cykla på ett övergångsställe som det är att köra en bil där. Hoppar däremot cyklisten av sin cykel och leder den då är det reglerna för fotgängare som gäller.

Ett par fördelar har cyklisterna i Spanien gentemot de flesta andra länder, det är tillåtet att cykla i bredd. Men bara så länge som de håller så långt till höger som möjligt och bara om det är bra sikt och det inte är tät trafik.

Dessutom har cyklister i grupp företräde i korsningar och rondeller när den första cyklisten i gruppen redan har kommit ut i trafikplatsen. Men denna regeln är uppenbarligen problematisk när det gäller mycket stora grupper, frustrerade bilförare har förlorat tålamodet och det har då hänt olyckor.

Vad gäller att cykla på trottoarer eller gågator, så är det generellt förbjudet. Men många kommuner tillåter det i de lokala reglerna, oftast med en föreskrift om minibredd på trottoaren för att det skall vara tillåtet. Och i princip alltid med hastighetsbegränsning till gångfart (Malaga har skrivit ut många fartböter till cyklister).

Vad bilister har att tänka på
När man skall köra om en cyklist eller en grupp av cyklister så skall det vara ett minimiavstånd på 1,5 meter till cyklisterna. Det är tillåtet vid omkörning av tvåhjuligt fordon att överskrida heldragen linje, om det kan göras utan fara.

”Hur mycket frustration en bilist än kan känna sig så kom ihåg hur sårbar en cyklist är” säger Almagro. ”Det handlar om att ha tålamod, att använda sunt förnuft och lyda reglerna, för de finns där av en anledning” tillägger Alfonso Triviño, generalsekreterare för föreningen för proffscyklister och en juridisk specialist på trafiksäkerhet. Enligt Almagros uppfattning kan det aldrig bli för många informationskampanjer, förra året var det tre döda cyklister på Madrids vägar, i år har det redan hunnit bli två.

Källor: El Pais, N332, bikehub, cycle chat och Camino Cyklist. (av Jonny Erixson, Megafon)

14192670_1103021739734135_1485330392512904974_n

Ha en bra dag!

Kram!

Detta inlägg publicerades i Allmän info, Grottrestaurang Las Cuevas, Info om Torrevieja, Okategoriserade, Restaurangbesök, Utflykter. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till 22/9 Torsdag Las Cuevas grottrestaurang

 1. skåningen skriver:

  Ha en bra dag i värmen!
  Kram!

  Gilla

 2. Ami skriver:

  Ja, det finns många sätt att bo på….men ett sånt där grotthus tror jag inte är så lockande 🙂
  Då verkade det trevligare att slå sig ner där på restaurangen 🙂
  Kram

  Gilla

 3. Fina grotthus! Och strandbilden väcker reslusten hos mig… 🙂

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Carita!
   Vill du se flera fina grotthus kan du kolla in mitt inlägg från grottorna i Rojales den 4/7-2015. Ja tänk vad härligt det är att resa och se sig omkring…..
   Trevlig kväll!
   Kram!
   //Carina

   Gilla

 4. Karin skriver:

  Ja det är så fint där uppe i San Miguel och restaurangen har bra mat. Laxen var ju jättegod och salladen ni tog prövade jag ju förra gången! Härlig dag😊
  Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det är verkligen mysigt där uppe i San Miguel. Maten var ju jättegod. Kollade in menyn från förra gången vi var där (tyckte ju att det saknades något på menyn nu) och det stämde, de hade tagit bort två olika sorters sallader.
   Ja det blev verkligen en härlig utflykt!
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 5. Stig o Karin skriver:

  Mycket bra du skriver om cykling och trafik. Ett annat trafikproblem som inte är ”farligt eller dödligt” är oljudet från många motorcyklar. Himla störande. Konstigt om det vore tillåtet eller bara att polisen inte orkar ingripa. Det krävs ju bullermätning och det kan vara juridiskt komplicerat. Har för mig att polisen för ca 10 år sedan kollade mopeder bla deras bullernivå. Kram

  Gilla

 6. Ditte skriver:

  Bra info om vad som gäller för cykling! Ja, många regler finns och det mesta borde vara ganska självklart. (Kollade de spanska reglerna för cykling när vi köpte cyklar här för att veta) Men om det inte finns personal som ens kan fokusera på att bötfälla hundägare som inte plockar upp efter sina hundar och att bötfälla de som badar vid röd flagg så hur ska polisen då hinna med resten, eller snarare visa intresse för att de regler som finns överlag följs.
  ”Grottrestaurangen” finns på vår lista så där blir det vid tillfälle ett besök.
  Förstår att det blev en trevlig kväll.
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det är nog inte många som vet om att cykeln är ett fordon.
   Här cyklar ju dom både mot rött och mot enkelriktat!
   Grottrestaurangen är verkligen värt ett besök, trevligt ställe och god mat!
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 7. marga skriver:

  Så sugen jag blir på grottrestaurangen! Den ska besökas. Torget i Montesinos är känt. Mats och jag var där i januari i år och fikade. Roligt också med platser som jag känner igen. Önskar en fin torsdag! Kram!

  Gilla

 8. Ama de casa skriver:

  Vi har bara åkt förbi den restaurangen några gånger, kanske dags att stanna till nästa gång 🙂

  Gilla

 9. skåningen skriver:

  Ibland är det lätt att missa det uppenbara😛

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s