8/12 Torsdag Helgdag!

 

Hej!

Idag firar många…..

Inmaculada Concepción, den 8 december – som också är en allmän helgdag i hela Spanien samt i stort sett i hela den katolska världen. Den har gamla anor och firas sedan tidig medeltid, den infördes av påven Sixtus IV 1476. Det anses att det var denna dagen som Jungfru Maria genom nåd och särskilt privilegium blev med barn. Dagen kallas i nuvarande katolsk kalender för ”Jungfru Marias utkorelse och fullkomliga renhet” och utgör en förpliktad helgdag för alla katoliker.

purisima_515673683_739454457
Skyddshelgondagen med Magna Procesión

Tid: torsdag 8 december

Kl.7:00 Diana, vilket betyder att stadens befolkning väcks tidigt på Skyddspatrondagen av ambulerande blåsorkester.
Kl.18:30: högmässa i Stora kyrkan till Skyddshelgonets, La Purísima, ära.                               Därefter (ca 19.30) Magna Procesión

Färdväg: Caballero de Rodas-Clemente Gosálvez-Paseo Vista Alegre-Joaquín Chapaprieta-Vicente Blasco Ibáñez- Azorín-Caballero de Rodas-domkyrkan vid Stora torget.
Denna dag 8 december är helgdag och avslutar festen. (Birgitta, Torrevieja.com)

untitled-nr-2-krubba-2001Julkrubban  i Torrevieja 2001

Julen i Spanien för spanjorer handlar om familjen, gemenskap och ledighet,                                                                         inte helt olikt det vi är vana vid i Skandinavien men vissa traditioner är olika.untitledkrubba-2001Torrevieja 2001

Spanien är ett i grunden djupt katolskt land och det sätter givetvis sin prägel på julfirandet. En av de viktigaste julsymbolerna i Spanien är el Belén – julkrubban.

krubba4Torrevieja 2001

En sådan finns i de flesta spanska hem och på många offentliga platser.

herodes-talt-00011

Det stora torget i de flesta städer i Spanien har oftast en julkrubba (Megafon)

kvallsvy-001Kväller och sovdags i julkrubban 2001

Vi har ju sett krubban i bra många år nu och vi tycker som alla andra att den ”ser mindre ut” för varje år som går. Men det är nog inte riktigt sant, för själva podiet som krubban byggs upp på är nog storleksmässigt lika stor år från år. Däremot verkar det som om krubban har blivit mindre detaljrik med åren, inte lika mycket julkrubbedekorationer som förr. Det ser också ut som det har blivit väldigt glest mellan husen. Tror att det kan bero på att de bytt ut en del av de gamla husen och sen köpt nya och större hus till krubban.
Men trots allt detta så är Torreviejas julkrubba verkligen väl värt ett besök!
l3rvb2xzl3bob3rvywxidw1fdmlldy9zcgfuawevaw1nlzc0odqvbwvkaxvtms83ndg0otuuanbnl0nyb3avp3g9mcz5ptamd2lkdgg9nty3jmhlawdodd0zntaArkivfoto.

Fikk ja til 2600 nye boliger på Orihuela Costa
Utbyggeren fikk ja til å kutte ut 670 sosialboliger og kan i stedet bygge 2570 boliger for salg på det åpne markedet. I de opprinnelige planene for utbyggingen av PAU 7, som grenser til San Miguel, øst for Tajo-Segura-kanalen og sør for Villa Martin, var det planlagt åtte kvartal med totalt 670 såkalte beskyttede boliger, skriver Informacion.

Det var regionsregjeringen i Valencia som aksepterte utbyggerens ønske om å kun bygge boliger for det åpne markedet. Dette måtte aksepteres etter en endring i den valencianske loven Ordenación del Territorio, Urbanismo y Paisaje (LOTUP) som ble gjort i forrige periode. Den nye makro-urbanisasjonen vil okkupere et område på 655.000 kvadratmeter.

17.000 kvadratmeter skal settes av til handel, mens 15.000 reserveres utstyr. Det er også obligatorisk med 60.000 kvadratmeter grøntområder. (Terje Aspdahl, Vikingposten)

11917__imagenormal__jqpzdoqdtnwcgmtpndhz

Skatten höjs på tobak och starksprit

Regeringen kommer att höja skatten på tobak, 2,5 procent, och starksprit, fem procent, vilket betyder en extra inkomst på 150 miljoner euro till statskassan 2017. Däremot höjs inte skatten på vin och öl. För storföretagen väntar ökade kostnader då möjligheten till vissa avdrag försvinner.

Regeringen inför alltså en rad skatteåtgärder och skärper kampen mot bedrägeri för att öka på skatteintäkterna och få bot på underskottet på 3,1 procent som Bryssel kräver. För spanska staten gäller det att öka på inkomsterna med 7.000 miljoner euro. Hittills har de lagda skattehöjningarna bidraget med 5.500 miljoner euro. Ytterligare skatteintäkter krävs.

Genom att vissa avdrag försvinner (4.650 miljoner euro), skatten på tobak och alkohol ökar (150 miljoner euro) och skatt på sockerhaltiga drycker införs (200 miljoner euro) ska inbringa 5.500 miljoner euro till statskassan.

Ytterligare 2.000 miljoner euro väntas komma som ett resultat av kampen mot den svarta ekonomin.  ”Vi behöver mer skatteintäkter under 2017” säger den spanske skatteministern Cristóbal Montoro. (Svenska Magasinet)

15319153_10154124300936884_5650859640085845909_n

Reggaefestivalen är tillbaka i Uppsala igen!

En glädjande nyhet för vääääldigt många!…...

Uppsala Reggaefestival är tillbaka!
Efter några års uppehåll är en av Sveriges populäraste festivaler och nordens största reggaefestival äntligen tillbaka. Reggaefestivalen, som under flera år lockade tiotusentals besökare från så väl hela Sverige som stora delar av Europa, går tillbaka till rötterna där allt en gång började. Nämligen nordens ”Reggae Mecka” Uppsala.

Lördag den 12 augusti 2017 är det dags igen.
Festivalen, som blev en lika efterlängtad som årlig tradition i Uppsala, hölls mellan åren 2001 och 2011 innan den flyttades till Furuviksparken strax utanför Gävle somrarna 2012 och 2013. Den satte tack vare sin stora publik Uppsala på den internationella reggaekartan och lockade varje år några av världens största reggaeartister till Uppland. Storheter som Burning Spear, Bunny Wailer, Heptones, Capleton, Steel Pulse, Marcia Griffiths och svenska artister som Peps Persson, Kapten Röd, Kalle Bah & Syster Sol har alla spelat på någon av scenerna och saknaden och efterfrågan har varit stor de senaste åren.
Rabatterade förköpsbiljetter kommer att släpas lagom till jul och vi väljer att lägga allt fokus på en festivaldag den här gången för att långsiktigt återuppbygga en institution i svenskt urbant musikliv. (Uppsala Reggaefestival 2017)

img_3022-kopia

Ha en riktigt skön dag!

Kram!

Annonser
Det här inlägget postades i Helgdagar i Torre, Info om Torrevieja, Jul & Nyår, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till 8/12 Torsdag Helgdag!

 1. MariArne skriver:

  Tack för kvällens progrem. Ska nog in och kolla fyrverkeriet som brukar avsluta spektaklet. Kram

  Gilla

 2. Preciosa skriver:

  Hola Carina!
  Ja och en sak i kväll…körer sjunger julsånger utanför Gala Kyrkan ca 17.30 ska dom vara där…
  Velvetones med Cata också!!! Står ingenstans vad jag kan se på nån sajt…
  Bra att skatten höjs på vissa varor som är onödiga hihi…
  Dumt att bygga så himla mycket 😦
  Och bra att solen skiner i dag också…
  Kram till er!! P ♥♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Preciosa!
   OBS! Det är inte förrän i morgon som körerna sjunger vid kyrkan.
   Detta kommer på bloggen i morgon:
   Fredag 9. desember er det tradisjonen tro tid for julesanger i Torrevieja sentrum.
   Torrevieja kommune arrangerer «Villancicos en la plaza» sammen med utenlandske musikere og kor i byen i det som er en start på julen.
   Arrangementet på fredag starter klokken 17.30 på Plaza de la Constitución foran kirken.
   Ha det bra!
   Kram!
   //Carina

   Gilla

 3. farfar hebbe skriver:

  Oki,då har vi i stort samma typ av väder,här regnade det i morse,nu har det ljusnat lite där uppe bland molnen,ser lite blått oxå,+7 grader..Haé Kram.

  Gilla

 4. skåningen skriver:

  Här är det 10,1 och mulet!
  ……Patrik blev glad över att slippa gå på offentlig toa!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  Gilla

 5. marga skriver:

  Känns nästan skamligt att vi inte kom iväg och tittade på krubban. Hade egentligen velat det, men det lät sig inte göras. Nästa år? Är nu i alla fall hemma. Känns segt så här i början. Roligt att Torrevieja har så mycket att bjuda på innan jul, ja, hela Spanien förstås. Just nu ger solen ett otroligt vackert sken över sjö och träd. Önskar er en bra dag! Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja ibland blir det inte som man har tänkt sig! Men det kommer ju fler tillfällen framöver.
   Jag kände likadant när vi kom hem, den första tiden gjorde jag inte många knop.
   Det händer faktiskt väldigt mycket i Torre både före och efter jul & nyår, det gäller att hänga med!
   Härligt att ni också har fint väder idag!
   Önskar er en trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 6. farfar hebbe skriver:

  Kväller.Att det byggs en hel del i dina trakter har jag sett,just nu växer det upp en massa bostäder på ängen mellan Sunnersta och Engelska skolan,bra tempo på det bygget ..Ja det var ett fint fotoögonblick när ån låg som en spegel..Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja oj så det byggs överallt!
   I somras åkte vi förbi ängen och då såg vi att de skulle börja bygga bostäder där.
   Ja det var verkligen stämningsfulla bilder du hade tagit!
   Ha en bra fredag!
   Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s