26/12 Annandag jul i Sverige

Hej allihopa!

I år blev det en riktigt lugn och mysig julhelg tillsammans med mina nära och kära. Helt underbart. Solen skiner och det är runt 6-7 plusgrader ute. Härligt!

fullsizerender4

Annandag jul  

Staffansupptåg

Annandagen var däremot staffansupptågens dag. Ungdomar klädde ut sig och red eller gick runt i stugorna under sång och glam för att tigga ihop mat och dryck till egna kalas. Staffansvisor ingick i uppträdandet.
Eftersom man inte gjort rent hos djuren på juldagen gick man upp tidigt på annandagen för att mocka, inte bara på den egna gården utan även på grannens. Var det någon bonde som var impopulär kunde det hända att drängarna i stället kastade in gödsel.

Staffansritt
Annandagens morgon skulle hästarna vattnas i nordrinnande vatten för att hålla sig friska under det kommande året. Detta kombinerades med Staffansritt, det vill säga kappridning.

Staffan stalledräng
Dagens namn är Stefan eller Staffan. S:t Stefanus stenades denna dag och enligt legenden var Staffan stalldräng hos kung Herodes. När han vattnat sina hästar fick han syn på stjärnan och framförde budskapet om Jesu födelse till Herodes. Herodes svarade att det var lika orimligt som att den stekta tuppen skulle flyga upp och gala, vilket skedde!

Staffansvisan är en medeltida ballad som berättar om legenden.
Annandag jul var också den dag då julgillena inleddes. Grannar och släktingar träffades under mellandagarna till lek och dans. Stjärngossarnas kringgång tillhörde annandagen i trakterna runt Vänern, annars förekommer denna sed mest vid trettonhelgen. (juligen)

Annandag jul i världen

I Sverige är det en helgdag, precis som juldagen. I Norge kallas dagen Andre juledag och i Danmark Anden juledag. I Finland kallas den även Stefanidagen eller på finska Tapaninpäivä. I USA finns inte annandagen som allmän federal helgdag.
I Storbritannien heter Annandag jul Boxing Day, medan man i Republiken Irland säger Saint Stephen’s Day eller Wren’s Day. Åren 1954-1993 hette dagen Christmas Sunday i Storbritannien om juldagen inföll på en söndag. Dessa år (1954, 1965, 1971, 1976, 1982 och 1993), flyttades Boxing Day till den 27 december. Därför är det korrekt att säga att i Storbritannien kunde det aldrig vara Boxing Day på en lördag eller söndag även om dessa dagar ibland felaktigt kallades Boxing Day. (Wikipedia)

Boxing Day

I Storbritannien var Boxing Day i högre ståndsfamiljer traditionellt en dag då tjänstefolket gavs ledigt. På grund av detta brukade familjen äta en kall buffé som gjorts i ordning av tjänstefolket i förväg. I många familjer följer man än i dag denna tradition och äter en enklare buffélunch. Dagen är i Storbritannien en dag för familjen, sällskapsspel och sport.

I traditionen på Boxing Day har det länge ingått att ge pengar eller andra gåvor till personer i serviceyrken eller till fattiga personer. Den europeiska traditionen anses gå tillbaka till medeltiden, men det exakta ursprunget är okänt. Några menar att den kommer från sen romartid/tidig kristen tid. Man ställde ut metallådor (’boxes’) utanför kyrkorna på den helige Staffans dag för att samla in gåvor.

I Storbritannien blev det en tradition i det viktorianska 1800-talet att hantverkare och tjänstefolket kunde hämta sina ”Christmas boxes” dagen efter juldagen som ett tack för pålitligt arbete under det gångna året.

En förklaring är att namnet kommer från en sed i England bland de rika godsägarna att för att säkerställa att tjänstefolket skötte familjens julfirande väl gavs de ledigt på annandagen för att kunna besöka sina familjer. Arbetsgivarna gav tjänarna lådor med presenter och ibland mat att ta med sig. Dessutom brukade kyrkorna, runt 1800, öppna sina offerkistor där människor under året lagt penninggåvor, och fördela innehållet bland de fattiga.

Då Boxing Day gavs status av allmän lagstadgad ledig dag, skild från firandet av den helige Stefanus, innebar det att Boxing Day blev en helt civil helgdag, en dag för shopping då mellandagsreorna startar. (Wikipedia)

Annandagen firas inte i Spanien utan det är en för spanjorerna helt vanlig dag.

1613949_1065933673446956_7211412904355156962_n

Igår var det precis 2 år sen som jag startade min blogg!

p1010264Tomtebilden är från den 25/12-2014

Tänk så många fantastiska och underbara människor som jag/vi har träffat och lärt känna tack vare bloggen och blogg-läsar-träffarna under dessa två år. Vi har fått så många härliga Torrevänner som vi faktiskt umgås med både här hemma och nere i Torre!

God fortsättning!

Kram!

Det här inlägget postades i Jul & Nyår. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till 26/12 Annandag jul i Sverige

 1. mariama de casa skriver:

  God fortsättning

  Gilla

 2. marga skriver:

  God fortsättning tillönskas! Roligt att läsa att du haft en mysig julhelg med de dina! Här har också varit lugnt och mysigt. Grattis till torrebloggens 2-årsjubileum! Visst är det jätteroligt att lära känna nya människor och få nya vänner genom bloggen. Människor som man inte skulle ha kommit i kontakt med annars. Så värdefullt! Kramar!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Tack detsamma! Ja det blev verkligen en mysig julhelg!
   Härligt att ni också hade en riktigt skön och lugn jul!
   Tack! ja jag är verkligen glad över att jag började blogga för det har gett mig så mycket!
   God fortsättning!
   Kram!

   Gilla

 3. Ami skriver:

  Så skönt att ni har haft en mysig julhelg tillsammans med nära och kära!
  Och grattis till 2-års jubileet!
  Kram och god fortsättning!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Det blev verkligen en riktigt mysig jul tillsammans med våra nära och kära!
   Tack ska du ha! ja blogglandia är ju helt fantastiskt, så många underbara människor som man har träffat och lärt känna under dessa två år. Härligt!
   Skönt att du mår bättre nu!
   God fortsättning!
   Kram!

   Gilla

 4. farfar hebbe skriver:

  Kväller.Ja min jul blev riktigt mysig..Loke och Moa gjorde likadant förra året,då köpte dom träd som skulle planteras där man skövlat regnskogen..Dom är kloka tycker jag..Ha nu en god fortsättning..Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Kväller, skönt och höra att din jul också blev riktigt mysig tillsammans med de dina!
   Jag tycker också att Moa & Loke är väldigt kloka som ger bort så fina julklappar.
   Tack detsamma och ha en trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 5. skåningen skriver:

  Ha en god fortsättning!
  Kram!

  Gilla

 6. ditteakker skriver:

  Vad härligt att julhelgen blev just som ni önskade för det är ju så man gärna vill ha det.
  Grattis till bloggens tvåårsdag! Och visst är det fantastiskt med alla härliga människor man möter både hemma och över hela världen genom bloggen. Verkligen roligt och inspirerande! Och just möten som uppstått i.r.l..där bloggen varit en sammanlänkande faktor.
  Önskar er fortsatt fina dagar.
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det blev en perfekt julhelg, ingen stress, lugnt och skönt!
   Tack! Javisst är det fantastiskt med bloggandet! Så inspirerande med alla nya vänner som man träffat genom bloggen. Människor som man absolut inte skulle ha kommit i kontakt med annars. Härligt!
   God fortsättning!
   Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s