17/1 Tisdag,Día de San Antón,Grisens dag

Hej!

Idag firar man Día de San Antón i Torre!

sananton17
Tisdag 17 januari kl.18 vid Stora kyrkan 

Djurens skyddspatron, San Antón, firas med årets välsignelse av husdjuren. Denna brukar ske med stor anslutning av stadens djurägare, som samlas med sina djur – det må vara katter, ödlor, undulater, illrar men framför allt hundar av alla de raser – på Vista Alegre för en kort promenad uppför gågatan till kyrkporten. Där väntar kyrkoherden i full ornat, beredd med vigvattnet, för att välsigna varje djur, ett och ett. (aktiv i torrevieja)

Lördag 21/1 kl.12 firas ”Día de San Antón” vid kyrkan i La Mata

l3rvb2xzl3bob3rvywxidw1fdmlldy9zcgfuawevaw1nlzc2mjqvbwvkaxvtms83nji0ntyuanbnl0nyb3avp3g9mcz5ptamd2lkdgg9nty3jmhlawdodd0znta

Detta är Torreviejas ”hjärta”

Ble bygget i 1810.
Dette er sentrum av Torrevieja, byens hjerte. Du kan spørre hvem helst og de vil sende deg til Plaza de la Constitución eller la Glorieta, som fortsatt mange i byen kaller plassen.

Plassen ble først bygget i 1810 da det knapt bodde 1500 personer i Torrevieja. Etter det forferdelige jordskjelvet i 1829, tegnet ingeniøren Larramendi den nye plassen med ny kirke, La Inmaculada.

Plaza de la Constitución var navnet plassen fikk i 1842. På den tiden var plassen både kjent som Plaza Mayor og Glorieta, det siste et navn som har blitt brukt av mange innbyggere siden den gang. I 1931 ble plassen døpt Plaza de la República, mens i 1945 ble navnet endret til Plaza del Generalísimo. Det gamle navnet kom tilbake med demokratiprosessen i 1978.(Robert E. Larsen Vikingposten)

grisensdag17
Söndag 22 januari kl.12 på Plaza de Encarnación Puchol de La Mata

Grisens Dag firas för sjuttonde året i La Mata med utdelning av 1500 kg griskött, 10 tunnor öl, 150 bagetter, selleri och 125 liter vin – allt gratis! Köttet tillagas på grillar, uppställda på torget, och festen fortsätter så länge det finns mat kvar. Festen lockar till sig folk från hela Vega Baja. Ett stort skinklotteri samlar in pengar för att kunna hålla denna grisfest även nästa år. (aktiv i torrevieja)

l3rvb2xzl3bob3rvywxidw1fdmlldy9zcgfuawevaw1nlzc2mjqvbwvkaxvtms83nji0njauanbnl0nyb3avp3g9mcz5ptamd2lkdgg9ntc1jmhlawdodd0znta

Torrevieja tar i bruk gymsal for å huse hjemløse i kuldeperioden

Torrevieja kommune har forberedt tiltak for å kunne hjelpe hjemløse under kuldebølgen som er ventet. Ordfører José Manuel Dolón og byråd med ansvar for sikkerhet Javier Manzanares forteller at det er sportshallen Cecilio Gallego som skal brukes for å gi hjemløse tak over hodet. Det er gjort plass til hundre personer, et tall man har kommet fram til etter å ha fått informasjon fra lokalpolitiet og Protección Civil.

Kommunen samarbeider med Røde Kors og andre frivillige organisasjoner som vil sørge for å følge opp personene som oppsøker mottaket. Mandag hadde kommunen også et møte med blant andre representanter fra Guardia Civil, brannvesenet og Agamed.

Mottaket vil være åpent fra klokken 20.00 og man må være ute klokken 08.00. Dørene stenges ved midnatt og åpnes neste morgen klokken seks. Mottaket åpner tirsdag og er forventet å holde på fram til lørdag.

Det er ventet kulde og regn fra tirsdag ettermiddag og særlig torsdag er det forventet store nedbørsmengder. I Benidorm tar kommunen i bruk senteret José Llorca Linares for hjemløse. Tilbudet vil trolig vare gjennom hele uken.

Kommunen samarbeider med Røde Kors om å tilby 23 sengeplasser.                                      (Robert E. Larsen Vikingposten)

16002880_690164804476474_7702205859793901917_n
Beställ online och få varorna hemlevererade från Ikea i Murcia.

Det är inte jättebilligt, men ska man handla större saker så kan det ändå löna sig.
Leverans kostar från 55 euro för zon A för inköp upp till 1500 euro. Det är avståndet från Ikea i Murcia som avgör vilken zon du tillhör och därmed kostnaden för leveransen. Torrevieja och San Pedro de Pinatar hör till exempel till zon A.
Alfaz del Pí hör till Zon B där leveranserna börjar på 95 euro. Med tanke på att resan från Alfaz till Ikea i Murcia är nästan 26 mil tur och retur kan det också vara värt pengarna om man handlar mycket.
Priserna per zon
http://www.ikea.com/es/es/store/murcia/compraonline_en/…
Här kan du lägga in ditt postnummer får att se vilken zon du tillhör.
http://www.ikea.com/…/apps/calculadoraCP-comprao…/index.html                                          (Más Amigos, Asociación)

15977566_1503017113061695_1707937010051740744_n

Kram!

Annonser
Det här inlägget postades i Allmän info, Helgdagar i Torre, Info om Torrevieja, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till 17/1 Tisdag,Día de San Antón,Grisens dag

 1. Ama de casa skriver:

  Så det är gratis i alla fall där på grisens dag? Jag tolkade det förut som att det skulle kosta en hel euro? Undrade lite hur dom skulle ta ut den pengen 🙂

  Beställa på nätet från IKEA med leverans hem låter inte alls så bra… Jag gillar att åka till Murcia och stanna över när jag ska handla där. Men det är klart, nån Billy bokhylla får jag nog inte hem på bussen… 😉

  Ha en fin tisdag!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det har alltid varit gratis med mat & dryck, (men varje år har de haft ett lotteri, vars lott har kostat 1€)
   Så i år kommer det att säljas lotter under festen som skall täcka nästa års upplaga av festen, priset på dessa lotter är just 1 €.
   Beställa på nätet är ju bra för dom som inte har möjlighet att ta sig dit!
   Vi gillar också att åka dit och kolla in dessa sortiment.
   Man kan ju också planera ett inköp av möbler i Murcia här hemma i Sverige.
   Åk till närmaste IKEA, tag en inköpslista och gå runt i varuhuset och skriv ner alla art.nr på de möbler ni vill ha. Gå sen till kunddisken på den avdelningen som ni har handlat mest varor ifrån. Lämna fram inköpslistan och säg att ni ska köpa dessa varor på IKEA i Murcia. Då får man en plocklista (hylla, rad) som gäller just för Murcia. och när man sen kommer ner så åker man till IKEA i Murcia och plockar ihop alla varor på en vagn. Man betalar i kassan som vanligt, gå sen till Varumottagningen/Återköp, beställ hemkörning och betala hemtransporten. Hur smidigt som helst!
   Kram!

   Gilla

 2. Preciosa skriver:

  Hej Carina!
  Då hade jag lite rätt om att Välsignelsen av djuren och Grisens dag inte är på samma dag…Det var ju det för nåt år sen och man tyckte liksom att det var lite oetiskt 😀 Ja i la Mata alltså
  Bra att dom hemlösa får lite värme på nätterna nu när det blir ännu kallare här nere.
  Hemma finns härbärgen och varma trappuppgångar men det finns ju inte här.
  Jättebra att man kan handla online och få hemkört…ja om man skulle behöva 🙂
  I dag blir det notariebesök, bankbesök och ferreteriabesök…går det på en dag?
  Nej det ska inte köpas nåt, bara lite kopior 😀
  Kram P ♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Preciosa!
   Javisst hade du det, San Antón firas visst den 17/1 och Grisens dag är alltid den näst sista söndagen i januari månad! Den gången i La Mata råkade väl dessa två ”dagar” inträffa samtidigt, just på en söndag! Kommer ihåg det….
   Ja det är verkligen bra gjort av kommunen att fixa ett härbärge åt de hemlösa!
   Tror att du lyckades hinna med alla dina uppdrag under en och samma dag!
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 3. skåningen skriver:

  Avstånden krymper när man kan ses så här.
  WhatsApp har jag också.
  Ha en bra dag
  Kram!

  Gilla

 4. Ami skriver:

  Visst är det smidigt att kunna beställa via nätet! Men det tror jag man har kunnat göra innan också. Vi gjorde det för fyra år sen när vi köpte lägenheten här i Torrevieja och det fungerade jättebra!
  Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Det är ju bra att kunna beställa via nätet, speciellt för de som inte kan ta sig till IKEA i Murcia. Ja att beställa via nätet har man ju kunnat göra i flera år nu, så jag har ändrat MA rubrik till ”Beställ online” i stället. Vi har åkt dit några gånger och köpt det vi vill ha och sen beställt hemkörning. Funkade jättebra! Se min kommentar till AMA…..
   Kram!

   Gilla

 5. marga skriver:

  Då skulle vi ha varit i Torre idag mao och haft Sasha med oss, så hade hon kunnat bli välsignad! Fast hon verkar helnöjd med att ligga i soffan och ha det skönt! Vi har också börjat titta på ”Innan vi dör”. Där kommer det att hända saker vill jag lova! Kanske inte så trevliga. Önskar trevlig tisdagkväll! Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Jag tror Sasha hade det mycket mysigare i soffan, än att stå i kö där nere för att få sin välsignelse. Ja den nya serien ”Innan vi dör” verkar riktigt spännande att följa, ser fram emot nästa avsnitt.
   Ha det så bra!
   Kram!

   Gilla

 6. Ditte skriver:

  Blir nog inte så många som vågar sig ut i kylan i kväll i Torre där det nu endast är +10 grader nuoch desssutom kraftig blåst och kyligare ska det bli. En hel del regn och blåst kommande dagar. Trist om det är kallt även på söndag och även med positivt tänkande ser det inte lovande ut. Men det kan ju ändra sig.
  Perfekt att beställa möbler hemma på iKEA och jag vet att man kan göra så till många IKEA varuhus världen över. Vi gjorde det till Peking för många år sedan och det fungerade jättebra.
  Bra att få möblerna hem och även inburna och hopmonterade.
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Välkommen ner igen! Måste ha varit jobbigt att komma ner till ett utkylt hus.
   Såg bilder på FB och det var faktiskt rätt många som vågade sig ut för att få sina husdjur välsignade. Nej vädret ser ju inte så kul ut alls just nu, men det blir snart bättre igen. Såg att det hade blåst rätt bra också. Ja det är perfekt att få möblerna direkt hem och inburna. Däremot får man ju betala extra för att få de hopmonterade.
   Ha det så bra!
   Kram!

   Gillad av 1 person

 7. farfar hebbe skriver:

  Samma här,gråtrist är bara förnamnet,blåste lite,så visst blev jag lite fryssen,,fikade hos kompisar på Em..Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ser ut att bli liknande väder i morgon också!
   Oj vad jag kämpade med kändisen igår, ingen av dom namnen jag kom på stämde.
   Men när jag fick se bilden idag, då visste jag vem det var, men jag var nog för sent ute!
   Trevlig kväll och ha en bra f.m i morgon!
   Kram!

   Gilla

 8. Ann-Kristin skriver:

  Gokväll!
  Varnade precis min syster o svåger att det ev kunde bli snö i Torre i morgon. Såg nyss att det hade snöat uppe vid Guadelest. Sånt väder vill man inte ha i Torre.
  Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Sen kväller här!
   Ja tänk om dom får uppleva att det snöar i Torre. Såg några filmsnuttar på FB om att det hade kommit pyttesmå ”snöflingor” på personernas kläder.
   Men jag hoppas verkligen att kallfronten snart är över……!
   Ha det så bra!
   Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s