6/3 Måndag Vi var hembjudna…

Hej!

Vi hade fått i uppdrag av en vän (som inte är här nere just nu) att hämta en sak som hon hade köpt av en person som bodde i ett radhus bakom Jysk vid Punta Marinas köpcentrum. Så igår åkte vi dit och hämtade saken åt henne. Sen blev vi lite hungriga …..

img_8719-kopia

så vi passade på att stanna till vid Donken och äta lunch och….

img_8720-kopia

det är inte alla gånger man får chansen att äta tillsammans med Batman…..

img_8724-kopia

Efter lunchen åkte vi tillbaka till stan och hämtade upp La Syrra för vi var hembjudna till Titti och Oskar på lite eftermiddagsfika. Oj så fint dom hade det….untitledtitti

Tack Titti & Oskar för en jättetrevlig e.m i solen!

img_5465-kopia

Vilket härligt väder det var igår och det ser ut att fortsätta….

Veckans väder i Torrevieja

skarmavbild-2017-03-06-kl-07-25-27(Just nu kl. 7:30 är det +15 grader) Klart.se

Stort Grattis till Fia!!

images

som fyller år idag

trafikskyltarFoto: Mats Björkman, Sydkusten

Varning för oväntade böter

Även om det är grön gubbe kan man få böter om man korsar onödigt långsamt. Det är inte lite man måste hålla reda på i den spanska trafiken. Man kan få böter för oren registreringsskylt, missad adressändring eller för att diskutera med sin medpassagerare.

REPORTAGE Risken för att bli bötfälld i Spanien är betydligt större än vad många säkert föreställer sig. Det är inte bara bilister som kan åka dit, utan även cyklister och fotgängare riskerar böter för de mest oväntade förseelser. Bristande kännedom om reglerna friar ej från bot, så det kan nog vara en bra idé att läsa resten av denna artikel.
Fler än bara fortkörare och fyllerister riskerar dryga böter i den spanska trafiken. Om du har ovanan att bita på naglarna ska du vara försiktig om du är ute och kör. Det kan nämligen kosta 80 euro i böter. Likaså om du diskuterar med en medpassagerare i bilen, då du i både fallen befinns ha brustit i uppmärksamhet vid ratten. I det ena fallet befinns du inte varit tillräckligt alert och i det andra har du släppt en viktig del av uppmärksamheten från vägen.

Några av de drygaste böterna har inte med direkta trafikförseelser att göra, utan är på grund av administrativa brister. Om du som körkortsinnehavare ej meddelat en adressändring kan du få böta 80 euro och om ditt körkort gått ut eller du ej besiktigat fordonet i tid är straffet 200 euro.

Se vidare till att dina registreringsskyltar är i gott skick och inte bär någon form av reklam eller andra dekaler. Det beivras nämligen med 80 euro. Om belysningen av registreringsskylten ej fungerar är boten hela 200 euro.

Vissa böter är förståeliga, även om många inte känner till det exakta bötesbeloppet. Det kostar exempelvis 200 euro att kasta ut saker genom bilfönstret, både om det gäller papper, skräp eller fimpar. Mot bakgrund av det vanliga tutandet i den spanska trafiken kanske det är en överraskning att detta kan leda till 80 euro i böter. Biltutan får nämligen endast brukas i händelse av överhängande fara eller för att varsko en annan bilist om en påbörjad omkörning. Tutan är alltså ej avsedd för att skälla på omgivande trafikanter och fotgängare.

Du är säkert mån om att bilens däck är i gott skick och i annat fall kan du få böta 200 euro. Sedan finns en rad förseelser som har med bristande uppmärksamhet att göra och som straffas med mellan 80 och 200 euro i böter. Till dessa räknas att ställa in navigatorn under körning (100 euro), sminka sig vid ratten – även om man står still vid rödljus (200 euro), äta eller dricka vid ratten (200 euro) eller ha armen delvis utanför fönstret (80 euro). Föraren är även ersättningsskyldig om passagerare inte sitter ordentligt i bilen, exempelvis genom att ha fötterna på instrumentbrädan (80 euro). Undvik vidare inte bara diskussioner i bilen utan även kärleksfulla gester som pussar eller armen över axeln på din medpassagerare, som kostar lika mycket som ett gräl (80 euro). Att ha sitt husdjur bredvid sig i passagerarsätet är för många en kärleksförklaring, vilket kanske förklarar varför det också beivras med 80 euro i böter.

Cyklister i Spanien har sedan 2014 påbud på hjälm vi vissa situationer. Ungdomar under 16 år måste alltid bruka hjälm, medan det för övriga är obligatoriskt i innerstad. Brist på hjälm kan beivras med 200 euro i böter. Ringklocka är obligatoriskt och brist på detta utgör en risk på 80 euro. Bristande cykelbelysning när det anses nödvändigt kan bötfällas med 200 euro.

Cyklister (liksom bilister) får ej bruka hörlurar (200 euro) och det är förbjudet att utföra trick som att cykla endast på bakhjulet. Avhängigt av förseelsens art kan boten i det senare fallet vara på upp till 500 euro.

Inte heller fotgängarna går säkra. Det kan kosta 200 euro att gå mot röd gubbe, eller att gå i cykel- eller bussbana. Boten för att gå vid en motorväg är på 80 euro. Den som korsar en väg där det saknas övergångsställe kan också få böta 80 euro och det kan faktiskt bli lika dyrt om en polisman befinner att man korsar gatan onödigt lågsamt, oavsett om man gör det på ett övergångsställe.

Här är en lista på de kanske mest överraskande eller obekanta överträdelserna, rangordnad efter bötessumma:

80 euro
– Ej meddela adressändring till trafikverket DGT
– Korsa ett övergångsställe onödigt långsamt
– Bruka biltutan i onödan
– Ej ha registreringsskylten i gott skick

100 euro
– Rivstarta så att hjulen slirar

200 euro
– Köra med körkort som gått ut
– Köra fordon som ej besiktigats i tid
– Gå mot röd gubbe
– Gå i cykel- eller bussfil
– Orsakande av trafikolycka för att man gått på gatan
– Avsaknad av stötfångare på bilen
– Köra med däcken i dåligt skick
– Ha reklam, dekaler eller andra dekorationer på registreringsskylten
– Kasta saker från bilfönstret
– Köra med hörlurar
– Ej släppa fram fordon som har företräde
– Backa där det ej är tillåtet
– Omkörning utan att hålla minimalt säkerhetsavstånd
– Öka hastigheten medan man blir omkörd
– Dubbelparkera
– Sakna belysning på bakre registreringsskylten
– Köra upp på trottoar eller parkera på densamma

500 euro
– Köra utan att inneha körkort
– Köra med körförbud
– Organisera eller deltaga i olagligt rally  (Text: Mats Björkman, Sydkusten)

l3rvb2xzl3bob3rvywxidw1fdmlldy9zcgfuawevaw1nlzc2mjuvbwvkaxvtms83nji1mdmuanbnl0nyb3avp3g9mcz5ptamd2lkdgg9ntu0jmhlawdodd0zmdu

Disse strendene skal bli utbedret

For vårt område er strendene på Costa Blanca et av de største aktiva for turismen og de må passes på. Uværet i vinter har gjort store skader og også regionsregjeringen tar sin del av regningen. Fotvasker begravd i sanden, lekeapparater som har kollapset og ødelagte betongfundamenter er blant de ting som må repareres, skriver Informacion.

Regionsregjeringen blar opp 1,7 millioner euro for å reparere en rekke strender i Alicante etter uværet. El Consell (regionsregjeringen i Valencia) bevilger nå 1,7 millioner for å bøte på ødeleggelsene på Costa Blanca strendene. Agencia Valenciana del Turisme (AVT) har beregnet at det totalt er gjort skader på strendene i regionen for om lag 4,4 millioner. Konkret dreier det seg om 824.000 euro i Castellon, 1.782.000 i Valencia og 1.700.000 i Alicante.

Turistminister i Valencia, Francesc Colomer, fremhever arbeidet AVT har gjort med å evaluere skadene langs kysten. -Nå har vi møter med de berørte kommunene for at prosessen skal gjennomføres raskest mulig, sier han. I Alicante er strender i Dénia, Xàbia, Teulada, Benissa, Calpe, Altea, Alfàs del Pi, Benidorm, Finestrat, Villajoyosa, El Campello, Alicante, Elche, Santa Pola, Guardamar del Segura, Torrevieja, Orihuela og Pilar de la Horadada som er berørt.(Robert E. Larsen, Vikingposten)

img_8682

Ha en riktigt bra dag!

Kram!

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmän info, Härliga möten, Hemma hos...., Info om Torrevieja, Okategoriserade, Trevligheter på G.. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till 6/3 Måndag Vi var hembjudna…

 1. farfar hebbe skriver:

  Mors,,ser att ni får finväder ett tag framöver,här är det lite växlande just nu,solen kikar fram mellan de glesa molnen..Ett par grader kallt just nu..Jo nog blir morgonfikat bra,vi löser väl en del världsliga problem,,gappkäften Trump har ju varit igång igen..Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja vi har verkligen fått finväder här nere nu, termometern står på +21,7 just nu!
   Hoppas ni kunde lösa några världsproblem under fikat idag!
   Nu ska vi ta en promenad och fika med några vänner, ska bli härligt!
   Ha en bra fortsättning på dagen!
   Kram!

   Gilla

 2. Ami skriver:

  Stort grattis till Fia!
  Och vad trevligt att ni var hemma hos Oscar och Christine 😄
  Kram

  Gilla

 3. Preciosa skriver:

  Hej pareja!
  Ja dom har så mysigt T och O!!
  Spanien borde vara ett rikt land om dom gav böter i verkligheten,
  men det är ju tvärtom. Rent löjligt med dessa böter, vissa är berättigade så klart men andra bara löjliga. Guardia C skällde på mig när jag gick över en gata och en gång när jag fotade. Ja inte dom då. Helt utan anledning. Dom gillar jag inte men så vet man var dom härstammar i från 😦
  GRATTIS till Fia!!!
  Kram P

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det var verkligen ett gulligt och mysigt hus dom hade.
   Så det var så trevligt med en fika i solen med en härlig utsikt över poolen.
   Ja dessa böter fattar man nada av. Kommunen skulle ju kunnat ha håvat in tusentals euro på att bötfälla alla som kör upp och ställer sig på trottoarerna när det är marknad på fredagarna. Det skulle bli 200€/bil x antalet felparkerade bilar ca 50-100st = mucho dinero!!!
   Ska snart ut och fika med några kändisar…
   ha det så bra!
   Kram!

   Gilla

 4. Ditte skriver:

  Mysigt med besök hemma hos Oscar och Christine. De bor ju väldigt fint där ute.
  Dessa böter kan man ju bli trött på och jag undrar varför det finns en massa lagar och rekler när detta inte sedan följs upp- Ett exempel är ju hundägarna som sätter hundarna där det passar. Böter ska ges men vem ger dessa.
  Passar förstås även här på att gratta Fia.
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det var trevligt och dom bor ju väldigt fint till där ute i sitt nya hus!
   Säger detsamma! Ska dom ha regler så bör dom väl se till att dom efterföljs och bötfälla alla dom som inte följer trafikreglerna. Dessutom är det en hel del helknäppa regler, som jag har svårt att förstå hur polisen ska hinna med och se och framför allt kunna bevisa att en person har gjort si och så. Men sätt böter på alla felparkerade bilar som står lite överallt, folk som kör mot rött, hundägare som inte plockar upp efter hunden o.s.v.
   Ha en bra kväll!
   Kram!

   Gilla

 5. skåningen skriver:

  Jag vill också äta med Batman!
  Jag önskar dig en bra vecka!
  Kram!

  Gilla

 6. Ingrid skriver:

  Tack för igår, det blev en trevlig eftermiddag. En del böter kan man verkligen undra över. Det där med att gå långsamt vid grön gubbe, varför? Om det inte slår över till rött, går man väl hur långsamt man vill? Och detta tutande, vad pengar dom skulle ta in om alla tutare fick böter, haha.
  Och parkerarna, här verkar ingen få böter, många står ju i gathörn och på övergångsställen jämt.
  Kasta ut saker genom bilfönstren gör både barn och föräldrar.
  Grattis till Fia från mig också, kram/Ingrid

  Gilla

 7. Fia skriver:

  Godafton! Så trevligt Titti och Oscar bor! Och nu är jag riktigt avis på ert varma och fina väder! Här har vi också haft en härligt solig dag men 0-gradigt!

  Dessa nya böter är ju i vissa fall rent skrattretande men men minsann inte om man råkar ut för dem!

  Tack snälla du för att du uppmärksammade min födelsedag i din blogg och tack till alla er som grattat! Så trevligt det känns!
  Kramar!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Kväller här!
   Ja dom bor verkligen fint där i sitt nya hus! Det blev en jättetrevlig e.m i solen!
   Efter två riktigt kyliga dagar, så var det helt underbart att värmen är tillbaka igen!
   Idag var det riktigt varmt och skönt, gissar att det var runt +24 på e.m.
   Härligt att ni också hade sol idag!
   Nej det är nog inte så kul om man skulle råka ut för dessa böter! Så man får väl ta det lite lugnt i trafiken hi hi.
   Men vad kul att du gillade att jag och alla de andra grattade dig här på bloggen!
   Hoppas du fick en riktigt mysig födelsedag!
   Stor Grattis KRAM!

   Gilla

 8. Titti skriver:

  Tack för det trevliga besöket och den vackra blomman som vi är så glada för hur fint den passar ☺!

  Kramar 🌹

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Tack själva för igår!
   Det var så himla trevligt att få komma och se hur fint ni hade det i ert nya hus!
   Ja Silverbusken var ju väldigt vacker med sina vita blommor och silverfärgade blad.
   Läste att den bara växer i Spanien och i några andra länder.
   Kramar!

   Gilla

 9. A-C skriver:

  Ja, det är inte varje dag man får äta tillsammans med Batman 😀
  Trevligt med en fika hemma hos Titti o Oscar.
  Nu blir det strax Bonusfamiljen o sen Homeland. Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Nej det är inte alla gånger man får chansen att äta tillsammans med Batman, hi hi!
   Och utanför Jysk såg vi en fin ”Transformers – bil” (nämligen en gul Camaro)!
   Ja det blev en jättetrevlig fika hemma hos Titti & Oskar!
   Oj vad spännande både ”Innan vi dör” och Homeland börjar bli nu! Usch nu får man ju vänta en hel vecka till innan nästa avsnitt visas!
   Vi hörs!
   Kram!

   Gilla

 10. A-C skriver:

  Grattis Fia!!!

  Gilla

 11. marga skriver:

  Att du hade sådan tur att stöta ihop med en sån söt Batman på Donken! Inte alla förunnat! Roligt att se dotter och svärson på bild framför sitt rara hus. Kan bli lite full i skratt åt alla bötesförelägganden, spec ha inte armen ut genom bilfönstret (hur ofta ser man inte det) och diskutera inte för livligt i bilen. Spanjorer kan ju vara diskussionsglada ibland! Men det skulle inte förundra mig om det funkar, för rätt som det är är polisen där! Säg åt Horst att inte dela ut ömhetsbetygelser när han kör! Hahaha! Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja jag hade en riktigt trevlig lunch med Batman!
   Sen var vi ju ut till Titti & Oskar och dom bor ju fint därute i sitt gulliga hus!
   Det blev verkligen en jättetrevlig e.m. Titti & Oskar är ju så underbara!!!
   Ja vissa av dessa regler är ju skrattretande. Får komma ihåg att påminna Batman….
   Hahaha! säger jag också!
   Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s