8/4 Lördag Semana Santa

Hej!

I morgon är det dags för……

Semana Santa – den stora påskhögtiden i Torrevieja

Semana_Santa_Torrevieja_2017_781744622

Påsken i Torrevieja firas söndag 9 april  – måndag 17 april

Polisen brukar forsla bort alla fordon, som står utmed processionsvägarna, 12 timmar innan processionernas början.

tron-1-300x179
Påskfirande i Spanien

Påskveckan, eller heliga veckan är den största och mest firade religiösa händelsen i hela Spanien och och är omgärdat av många och mycket gamla traditioner.

När det gäller det religiösa ursprunget till påskfirandet så är det lika i hela den kristna världen, firandet är till minne av Kristi lidande och död på korset samt hans uppståndelse. Men omfattningen och utförandet av själva påskfirandet skiljer kapitalt mellan norra Europa och Spanien. Här finns inga påskkärringar, påskris med fjädrar eller målade ägg, detta bygger på en helt annan tradition.

Däremot pågår det hundratals storslagna påskprocessioner runt om i landet, de allra största och mest spektakulära ser man i Andalusien, framförallt i Sevilla och Málaga.

tron-2-300x165

Påskveckan börjar med Palmsöndagen ”Domingo de Ramos” och slutar i största delen av landet med påskdagen ”Domingo de Pascua”. Annandag påsk firas bara i några få provinser, i övriga Spanien är det en vanlig vardag.

Själva påskprocessionerna är kanske det viktigaste och definitivt det mest ”publika” under påskveckan. I de flesta städerna kan man nästan varje dag och framförallt på kvällarna (och ibland även nätterna) se olika processioner som sakta arbetar sig fram genom folkhavet. De följs av orkestrar och Los Nazarenos, troende botgörare klädda i långa kåpor. Kommunerna har normalt sett program som man kan hämta på turistbyråerna som talar om när och var processionerna går.

tron-3-283x300

Traditionen med brödraskap och troner som bärs runt i procession uppstod i Spanien efter katolikernas återtagande av Spanien 1492 efter 800 års muslimskt styre. Dessutom tog katolska kyrkan avstånd från protestanternas motstånd mot bilder och religiösa folkfester.

Enbart i Málaga finns det 42 olika brödraskap, många av dem med över 2.000 medlemmar av båda könen. De bär tillsammans runt 87 olika troner, den största av dem ”María Santíima de la Esperanza ” väger 6,5 ton och bärs av 259 bärare – det lär vara världens största tron.

Påskveckan kallas ju i Sverige för ”stilla veckan”, här i Spanien är den långt ifrån stilla, det är en folkfest och dessutom en rätt ljudlig sådan. Även om stil och stämning varierar från stad till stad så är de grundläggande delarna samma. Det bör i sammanhanget nämnas att om det regnar så ställs processionerna in, tronerna är gamla och känsliga för vatten så den risken tas inte. (Jonny Erixon 2016)

Röda dagar
Skärtorsdagen ”Jueves Santo” är helgdag i hela Spanien utom i Katalonien.
Långfredagen ”Viernes Santo” är helgdag i hela kristenheten.
Påskdagen ”Domingo de Pascua, Domingo de Resurrección” är också allmän helgdag
Annandag påsk ”Lunes de Pascua” är helgdag i några provinser, Katalonien, Kantabrien, Valencia, Balearerna, Navarra, Baskien, La Rioja samt några få städer i framförallt Asturien, i övriga landet vanlig vardag.

Att det är helgdagar betyder inte att alla affärer håller stängt, Spanien har en affärstidslag men affärerna har rätt att ha öppet ett antal helgdagar och påskveckan brukar många välja att ha öppet. Dessutom är hela affärstidslagen suspenderad i kommuner som har status som turistkommun, detta gäller både under påskveckan och under sommaren (fram till 15 september). Men räkna med att mycket håller stängt framförallt under långfredagen och påskdagen. (Alla bilder är tagna i Málaga centrum. Foto Erixon Consulting 2016)

Flotte seilskip på rekke og rad.

Flotte miniatyr-skip i Torrevieja

Er du interessert i skip og båter – da er Nasjonsparken i Torrevieja stedet fram til 23. April. Også i år er det utstilling av modeller av skip og militært utstyr i ”Jardin de las Naciones”.

Det er fjortende gang ”Asociacion Modelismo Naval” stiller ut sine klenodier i Torrevieja. Også i år omfatter utstillingen mange skip og båter, det stilles det ut rundt 150 modeller.

Også i årets utgave kan publikum se modeller av krigsskip, galleoner, fregatter, slepebåter, fiskebåter, ubåter, jagerne, kryssere, hangarskip og opplæringsfartøyer. Samt robåter, seilbåter og mye annet.

Åpningstiden fram til 10 april: 10:00-14:00 og 17:00-20:00, tirsdag til lørdag (stengt mandag). Søndag åpent 10-14. (Av Per Arne Skramstad, Spania i dag)

 

17796407_933581090116970_391960620149425449_n

Kram!

 

 

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmän info, Helgdagar i Torre, Info om Torrevieja, Okategoriserade, Påskfirandet Semana Santa, Sevärdheter, Trevligheter på G.. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till 8/4 Lördag Semana Santa

 1. farfar hebbe skriver:

  Morgonens helgråa moln har blivit lite ljusare,,men tror inte jag får se solen idag..
  Jag har varit en tur till Eskön på Fm,fikade med min systerdotter,där är det utbyggnad på gång.Haé Kram.

  Gilla

 2. Preciosa skriver:

  Hej Carina!
  Ja nu snart…alltså i morgon ”smäller” det fast på ett positivt sätt. Har för mig att det inte bärs ”tronos” i morgon utan bara gula palmblad…Läste att den brittiska tronen inte bärs i år. Fattas bärare. Den som var så vacker…85 ska det var men finns bara 50. Brexit och ålder har gjort att folk åkt hem eller inte orkar…(El Información).
  Kram P ♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja i morgon börjar påskveckan med två processioner med palmblad som avgår från Vita kyrkan kl.10:30 och sen också kl.20.30 till stora torget.
   Men vad tråkigt att den brittiska tronen inte kommer att vara med i år.
   Hoppas ni har det bra, saknar er alla där nere i Torre!
   Ha det bra!
   Kram!

   Gilla

 3. skåningen skriver:

  Här har det varit kallt hela dagen.
  Kram!

  Gilla

 4. marga skriver:

  Ja, den spanska påsken skiljer sig väsentligt från vår påsk. Lite fjädrar och ägg jämfört med deras processioner! Hoppas få vara i Torre nån påsk! Terrordådet är förskräckligt, men jag är inte helt förvånad att det hände. Så många ondskefulla krafter som finns i världen nu. Vi får vara tacksamma för varje dag vi får! Kram!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s