11/4 Tisdag Procession & dymmelveckan

Hej!

Semana_Santa_Torrevieja_2017_781744622

Tisdag 11 april kl.22:00 Högtidlig procession

Färdväg:  Stora kyrkan, Caballero de Rodas, Patricio Pérez, Concepción, Paseo Vistalegre, Caballero de Rodas och åter till Stora kyrkan.

Text från 2016. Kl.22:00 processioner med tronerna Convocatoria y Mujer Samaritana, Cristo Crucificado, Ntro. Padre Jesús de la Salud, María Santísima del Silencio, Ntro. Padre Jesús de la Caída, Santa Mujer Verónica, San Juan Evangelista, Ntra. Sra. de los Dolores (denna är en av de äldsta från mitten av 1800-talet).
Färdväg: Stora torget-Caballero de Rodas-Patricio Pérez-Concepción-Paseo Vistalegre-María Parodi-Caballero de Rodas-Stora torget och Stora kyrkan. (torrevieja.com)
3237281113Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Påskveckans alla dagar i Sverige.

Den här veckan, dymmelveckan, har varje dag ett eget namn och sin egen historia.

Butikerna fylls med färgglada ägg, fluffiga fjädrar och tonvis med godis. Men den högtid som nu närmar sig är inte bara den tid på året då vi klär ut barnen till häxor och äter flera tusen ton godis. Inom kristendomen firas att Jesus uppstår efter att han dött och begravts på långfredagen. Enligt svensk tradition är veckan förknippad med mycket mystik och regler. Dagarna innan påsk har fått sina egna namn.                                                                            Den här veckan, stilla veckan, får man inte ligga kvar för länge i sängen.

På blåmåndag, eller ”svarta måndag”, var den som klev upp sist ”askfisen”.

På Vita tisdag kunde man vakna och tända eld i spisen. Den som lämnade sänghalmen sist den här dagen kallades för ”fetgrisen”.

Dymmelonsdagen är den dag då påskfriden ska infinna sig. Fram till 1571 skulle kyrkans klockringningar dämpas den här dagen. Men det ändrade man på eftersom tysta klockor kan medföra vantro. Om aska och sopor inte var undanröjda på dymmelonsdagen ”inträffade det förmodligen vanligaste av alla magiska straff: huset blev fullt av loppor och annan ohyra”, enligt Ebbe Schön i Folktro från förr. Den som låg kvar i sängen längst kallades ”dymmeloxen”.

Skärtorsdagen syftar på ordet skära som betyder ‘göra ren’. Jesus tvättade lärjungarnas fötter och instiftade nattvarden. Den som låg kvar längst blev ”skärtosen”.

På långfredagen hölls barn inomhus till sent 1900-tal. Bio, teater och danstillställningar var förbjudna enligt svensk lag ända fram till 1973.”Långlaten” kallades han eller hon som låg kvar längst i sängen.

Sisten upp ur sängen på påskafton kallades ”stumpen”.

På påskdagen kunde den mest morgonpigge få se solen dansa. Det skulle vara av glädje över Jesu uppståndelse. Sist upp ur sängen var ”långlåskan”.

Påsken är årets största högtid inom både kristendomen och judendomen, även om den firas av olika anledningar. Inom kristendomen firas att Jesus uppstår efter att ha dött och begravts på långfredagen. Inom judendomen firas påsken till minne av uttåget ur Egypten.

Källa: Ne.se, Svenska kyrkan. Johanna  Jönsson, Hallands nyheter, inlägg från 2016.

spaintourist

Spanjolene flinke med reiseliv og turisme

Spania er for andre gang på rad kåret til det landet som er best på turisme og reiseliv.

Det er World Economic Forum som står bak kåringen.

Av sju mulige poeng, får Spania 5,4 poeng og slår dermed store turistnasjoner som Frankrike, Tyskland, Japan, USA, Australia, Storbritannia og Italia.

Spania får litt kritikk for at byråkratiet er omfattende og at det tar for lang tid med byggetillatelser etc. og at prisnivået er noe høyt sammenlignet med billigste landene. Utover det er det bare ros å hente. Infrastrukturen er god og landet er rikt på kultur- og naturressurser. (Jon Henriksen, Spania i dag)

17862861_733890826770538_7435805971486920584_n

 Vi skandinaver är ganska bortskämda med ett brett ekologiskt utbud. Här runt Torrevieja med omnejd har utbudet hittills varit ganska magert. Carrefour och Al Campo har små sektioner med ekologiskt frukt och grönt, Aldi har tidvis vissa ekologiska varor och i övrigt är det hälsokostaffärer och specialbutiker som gäller. Det är därför glädjande att se att sen ett drygt halvår tillbaka verkar Lidls ekologiska utbud här i Spanien växa. Utbudet av frukt och grönt varierar, säkerligen med säsongen, men antalet torrvaror ökar nästan varje vecka. (Más Amigos, Asociación)

Skärmavbild 2017-04-05 kl. 12.47.42Flygbussens tider.

Den 5/4 skrev jag så här: När vi flög hem i söndags morse så såg jag att man kunde reservera en sittplats i förväg på flygbussen. Det kan ju vara en bra idé att tänka på under högsäsongen, för då lär det väl vara väldigt många som vill åka med bussen in till Torre. Kanon att bussbolaget har utökat tidtabellen med 4st extra turer/dag mellan den 1 april-31 oktober.

Flera har nu undrat hur man gör för att förboka en sittplats på flygbussen.

Så jag delar Tinas tips på sin FB-sida Torrevieja Info and Ideas 

där hon har tagit reda på hur man gör för att……..

 Förboka flygbussen ALC Airport 🛩 via Venta Online:

Champions League Kvartsfinal.

Road to Cardiff……

 • UEFA Champions League final taking place at National Stadium of Wales in Cardiff
 • 2016/17 showpiece kicks off at 20:45CET on Saturday 3 June
 • Cardiff is a port city in the south of Wales, around 240km from London
 • Cardiff’s most notable attractions include the castle and the bay

Skärmavbild 2017-04-11 kl. 01.17.00Match datum 11-12/4 & 18-19/4

img_5465-kopia

Ambar-Especial-Lager-1

Dette er Spanias aller beste øl

Forbrukerorganisasjonen OCU har testet spansk øl og funnet ut hvilket ølmerke som er best. Ambar Especial Lager er best itest! OCU har testet over 30 forskjellig sorter med øl sammen med «La Organizacion de Consumidores y Usuarios». Det er tatt utgangspunkt i pilsner øl. Det er blant annet testet ølets smak og farge, alkoholprosent, syrlighet, PH-verdi og innhold av gasser.

Vinner ble altså Ambar Especial Lager. På de neste plassene kom:

 1. Estrella Galicia Especial
 2. Alhamra Especial
 3. Condiun Prenium Pilsener

5, Start Pilsner fra Mercadona

6, Aurum fra Eroski  (Av Jon Henriksen, Spania i dag)

owl-158418__3401

I morgon onsdag blir det hundpromenad med de hemlösa hundarna kl 10.15-10.30. Vi ses vid hundstallet som vanligt , hälsar Eva.

17264399_917396351735444_5367365388182460216_n

Ha en skön dag!

Kram!

Annons
Detta inlägg publicerades i Busstidtabell Flygbuss, Zenia B, Hundpromenad i Torre, Okategoriserade, Påsk & Midsommar, Påskfirandet Semana Santa. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till 11/4 Tisdag Procession & dymmelveckan

 1. farfar hebbe skriver:

  Här var det sol i morse,men efter en stund hopade sig molnen,är helgrått fortfarande,blåser en aning + 7,4 just nu.Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Det blev rätt skapligt väder men blåsigt och rätt så kyliga vindar!
   Smakade riktigt bra med en semla till e.m kaffet!
   Snart ska jag kolla på Juventus – Barcelona, hoppas verkligen att Barca vinner.
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 2. skåningen skriver:

  Kramar är viktiga.
  Sv…Att göra vid bilen in/utvändigt kostar 300:-
  Och det finns inte ett damm/gruskorn kvar i den.
  Allt är putsat och rent !
  Ha en bra fortsättning på tisdagen.

  Kram!

  Gilla

 3. marga skriver:

  Hahaha! Jag är då allt från askfis till långlåska. Underbara namn! Hihi! Är det stilla
  veckan så är det! Ha det gott! Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja dom hade riktigt häftiga namn på den tiden. Jag går upp först, så jag slipper dom där underbara namnen hihi. Javisst är det stilla veckan nu och då kan man ju ligga och dra sig i sängen eller hur. Hoppas allt är bra med er allihopa! Har träffat alla nära och kära nu så det känns jättebra. Vi kommer att ses allihopa i påsk!
   Ha det bra!
   Kram!

   Gilla

 4. Ditte skriver:

  Visst är det bra att kunna reservera en plats men eftersom man måste ange vilken tid man ska åka kan det vara klurigt om ett plan är försenat. Reservationen gäller för den avgång man bestämt och missar man den har man ingen bokad plats till nästa avgång. På de förbeställda platserna ges heller ingen pensionärsrabatt som man annars får som svensk och fyllda 65 år. Vi åker ju i princip alltid buss och det har aldrig hänt att vi inte kommit med och nu med utökade avgångar fungerar det hela ännu bättre verkar det som. Men vill man så är det ju bra att testa boka i förväg.
  P.S. Tinas delning kan nog bara ses om man har facebook, men det står bra och tydlig info på bussbolagets sida så den går lätt att följa.
  Ha det gott!
  Kram !

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Tack för infot om flygbussens reservation av sittplatser! Jaha om man bokar en sittplats i för väg, så får man alltså inte pensionärsrabatt, det var ju synd. Ja just det, det tänkte jag inte på att man måste ju vara med i FB för att kunna se Tinas FB-sida, så jag tog bort länken.
   Ha det bra!
   Kram!

   Gilla

 5. Tina skriver:

  Hola! Bra tips om ekologiskt. Tack! Undrar hur det blir om man förbokar buss och betalar, men missar bussen. Det vore inte kul. Jag kommer att göra som Ditte skrev, åka utan att förboka 😊 Toppen även med extra turer! Läste faktiskt i Samåkningsgrupoen Alicante-Torrevieja att det var en medlem som förbokat buss, hon åker hem i slutet av veckan. Ska höra med henne hur det gick 😀 Glad Påsk till dig och Horst! 🐥🐔🐣Jag åker till jämtlandssläkten! 🐔🐥🐣

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det verkar komma mer och mer av ekologisk mat i affärerna.
   Gissar att man förlorar pengarna om man missar bussen. inte så kul.
   Spännande att höra hur det gick med förbokningen….
   Glad Påsk till dig med!
   Ha det så trevligt med släkten!
   Kram!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s