15/4 Påskafton Ett inlägg med ägg….

Hej!

Semana_Santa_Torrevieja_2017_781744622

Lördag 15 april kl.22:30 Sábado de Gloria med Tamborada

Efter församlingens påskvaka i Vita kyrkan vidtar en tamborada, en marsch med trummor, för att fira uppståndelsen. Alla som har en trumma får delta!

Färdväg: Calle del Mar, Gumersindo, Apolo, Pedro Lorca, Joaquín Chapaprieta, Vicente Blasco Ibáñez, Zoa till Vita kyrkan vid Plaza de Oriente. Här görs en paus då de vakande bjuds på en kopp choklad. Sedan fortsätter man Torrevejentes Ausentes, Campoamor, Patricio Pérez, Plaza Miguel Hernández, CanónigoTorres, Concepción till Stora torget, som man går tre varv runt.

17884639_10154607902898403_1126739594392499012_nProcesión del Silencio Jueves Santo , delar Torreguia inlägg

Den tysta processionen på skärtorsdagen

IMG_0084-1-640x427

Hensikten med kunstprosjektet ¨Eclosion¨ (klekking) er å bringe den kunstneriske prosessen nærmere allmennheten.

Eggende påskeutstilling i Murcia

 Det var i forbindelse med kunstprosjektet ¨Eclosion¨ (klekking) at ti lokale malere tok i bruk disse originale og egg-formede glassfiberlerretene for på fortelle om sin visjoner for Murcia by og regionen rundt.

Eggene ble opprinnelig malt sist jul, men i forbindelse med Murica by sin vårfest, Bienvenida Primavera, velger byrådet for kultur og turisme i Murica igjen å stille ut eggene for publikum. De gigantiske eggene, som har en høyde på 1.80 meter, er nå satt opp på Plaza Glorieta de Espana, kun få meter fra byens katedral, søndagsmarked og elv.

Egg-kunst til folket

Det spesielle med nettopp dette kunstprosjektet var at kunstnerne Kraser, Antonio Sánchez, Silvia Viñao, Salvador Torres, Gaby Guillen, Marcos Amoros, Alvaro Peña, José María Garres, Eva Poyato og Katarzyna Rogowicz først fikk starte å dekorere eggene etter at de var satt ut på ulike steder rundt om i byen. Hensikten med dette skal ha vært å bringe den kunstneriske prosessen nærmere allmennheten. Etterhvert som eggene ble ferdigdekorert ble de en etter en flyttet til sentrumsplassen Plaza Glorieta de Espana, hvor de har stått siden. Etter vårfestens slutt vil de 1.80-meter høye kjempe-eggene stilles ut i flere ulike distrikt i Murcia. Av Fredrik Kruse, Spania i dag

L3Rvb2xzL3Bob3RvYWxidW1fdmlldy9zcGFuaWEvaW1nLzc2MjkvbWVkaXVtMmIvNzYyOTQ3LmpwZy9Dcm9wLz94PTE0Jnk9MCZ3aWR0aD02MjAmaGVpZ2h0PTMzNw

Nye trafikkameraer kontrollerer mer enn hastigheten din

Er utplassert både på Costa Blanca og i Murcia.

Totalt tar trafikkmyndighetene, Dirección General de Tráfico (DGT), i bruk 225 kameraer for å kontrollere om bilførerne bruker bilbelte eller ikke.

De første to månedene vanker det imidlertid ikke bot om du blir tatt.

I Valencia-regionen tas 19 kamera i bruk, fem av dem her i Alicante-provinsen, skriver Informacion. I Alicante er kameraene plassert på følgende plasser;  A-31 (km.185,80), N-340 (km. 713,20),  A-70 (km. 29,56), A-7 (km. 514,20) og N-338 (km. 2,94).

Også i Murcia har man plassert ut de nye kameraene. DGT opplyser at det i første omgang ikke vil sanksjoneres mot brudd,  men føreren vil få brev med bilde av hendelsen i posten. Om tiltaket blir innført vil det bety 200 euro i bot og fratrekk av tre punkter i førerkortet om man blir avbildet uten bilbelte.(Robert E. Larsen,Vikingposten)

eggs-653834_640-2

Att påsken blivit den stora ägghelgen beror bland annat på att ägget anses vara en symbol för liv och för Jesu uppståndelse på själva påskdagen. En ytterligare anledning är att det under den 40 dagar långa fastan före påsk var förbjudet att äta ägg.

Det finns ju också många olika sorters ägg……..

images-2Påskägg

images

Chokladägg

17861926_1300557673397004_777980109706511793_n

eller varför inte ett ölägg  med lite tapas till…..

 

Skärmavbild 2017-04-14 kl. 22.43.35Har delat Allas inlägg 

Vad är den vita strängen i ägget för något?

Vi är många som älskar ägg. Stekta på rostat bröd, stekta med rinnig gula över pyttipanna, kokta och delade med lite kaviar på, äggröra, pocherat… Listan kan göras oändlig. Och det är inte bara ofattbart gott, det är så klart väldigt nyttigt också. Men det finns de som märkligt nog inte tycker om ägg, och en ganska vanlig anledning är att de tycker att de små, vita strängarna som är fästa till gulan är motbjudande.

Men vad är de för något? Ett vanligt resonemang är att det är något hormonrelaterat och vissa kallar den för navelsträngen, spermier eller tänker att de kan vara början till embryon. Men faktum är att den inte har något med befruktning eller hormoner att göra.

Strängarna kallas för äggsnoddar (chalaza på engelska) och det finns två av dem i varje ägg. Deras enda funktion är att hålla gulan på plats inuti äggen så att den inte krossas mot skalet. Vissa ser dem som en tecken på mindre fulländade ägg, men det enda äggsnoddarna säger dig är att ägget är färskt. Ju större och starkare äggsnoddar, desto färskare ägg. Kan du inte se några äggsnoddar alls är ägget förmodligen ganska gammalt.

Snoddarna fäster vid gulan och i hinnan på skalets insida, vilket gör att de ibland kan vara lite kluriga att bli av med när man vill separera gulan från vitan. Den är en form av protein och är precis lika ätbar som allt annat i ägget. Av Joel Linde/Elle mat & vin

chicken-45929_640Visste du att?

– Vita höns värper så gott som alltid vita ägg och bruna höns bruna ägg. Att ägg har olika färg har alltså ingenting att göra med hur de producerats, vilket många tror. (text från Svenska ägg)

– Skillnaderna i storlek på ägg beror helt och hållet på hönans ålder. Ju yngre hönan är, desto mindre blir äggen. Och vice versa. Storleksmärkningen är densamma som på kläder: S, M, L och XL.

IMG_4817

Glad Påsk!!!

17951541_1607378052625600_2827542594420367261_n

Ha en trevlig påskafton!

Kram!           

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmän info, Info om Torrevieja, Okategoriserade, Påsk & Midsommar. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till 15/4 Påskafton Ett inlägg med ägg….

 1. Ama de casa skriver:

  Jag skulle bra gärna vilja ha ett sånt där påskägg med godis i…

  Ha en fin påskafton! 🙂

  Gilla

 2. Ditte skriver:

  Påsken firas ju på så olika sätt och olika kristna länder och områden har sin kultur och sina traditioner.
  Här har vi sett några processioner i år likväl spm tidigare påskar då vi varit här och det är alltid en upplevelse i sig.
  Kul med info om ägg och det är ju något som äts över hela jorden och åter runt och verkligen internationellt.
  Önskar er en fortsatt fin påsk.
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Det ska ju verkligen vara en häftig upplevelse att vara med och titta på alla dessa processioner under Semana Santa veckan. Ja det är gott med ägg. Idag var vi hem till barnbarnen och åt påsklunch. Sen fick dom leta efter påskägg som vi hade gömt!
   Tack detsamma!
   Kram!

   Gilla

 3. marga skriver:

  Det blir väl några ägg ikväll också, men jag tror ölen hamnar i glas. Lättare att dricka så! Intressant att få veta om äggsnoddarna. Har inte tänkt så mycket på deras funktion, bara att de är svåra att få bort ibland. Alltså färska ägg. Konstigt nog är jag inte speciellt sugen på godis nu. Kanske för att jag är sjuk! Fast en och annan godisbit ska jag nog kunna trycka i mig! Ha en fortsatt glad påsk! Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Det blev bara ett ägg för mig idag när vi var och åt påsklunch hemma hos barnbarnen.
   Haha jag föredrar också att dricka ölen ur ett glas. Ja det var kul att få veta lite mer om äggsnoddarna. Förstår att du inte är så sugen på godis just nu, men du får ta igen det när du piggnat till igen. Krya på dig!
   Här har det precis börjat snöa nu, inte kul alls!
   Tack detsamma!
   Kram!

   Gilla

 4. farfar hebbe skriver:

  Kväller..Ja här lyser flitens lampa..Kollade ut när jag läste vad du skrev,,tametusan det snöar ,usch o fy..Haé Kram.

  Gilla

 5. Jeanette skriver:

  Ja dessa snoddar har det diskuteras en hel del om hemma hos oss, dom tas ju alltid bort… så äckliga. Nu är våran semester snart slut…
  Glad påsk på er

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Torrebloggen

Torrevieja - En plats där vägarna möts

Vardagsfunderingar.

Jag har alltid älskat att skriva och det finns många tankar som flyger genom mitt huvud som jag vill skriva ner ibland. Vill ibland skriva dagbok och ibland om saker som engagerar mig.

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

MariArnes Reseblogg

MariArnes reseblogg

Casa Krafft i Torrevieja

Torrevieja - En plats där vägarna möts

Farfar Hebbe en yngling på 80 bast

En Farfars vardag,med Foto,Mat,Resor och Klurigheter.

Viva Torrevieja!

Torrevieja - En plats där vägarna möts

www.matsmarie.com

Från Årsunda till Torrevieja

Rendahl i Spanien

Torrevieja - Helsingborg

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

%d bloggare gillar detta: