20/4 Torsdag , Tapas på gång…

Hej!

Nos_vamos_de_tapas_en_Torrevieja_Abril_2017_700854021

Tapas har blivit ett begrepp t.o.m. i våra nordliga hemländer, vilket avspeglas både i restaurangvärlden och i våra mattidningar. Ordet betyder lock och var ursprungligen en liten brödbit att lägga över vinglaset som ett lock mot flugor, sedan blev det lite pålägg på tilltugget, och nu är det hela små rätter. Tro inte att dessa smårätter är något enkelt och billigt – tar man några stycken kostar det snart som en hel menú del día! (Aktiv i Torrevieja)

18010442_1827579270896006_2146903241558770823_n

Idag startar tapas racet Nos vamos de Tapas i Torre!

Tid: torsdag – söndag 20-23 april & 27-30 april
Plats: en lång rad restauranger och barer i Torrevieja
Öppettider: kl.12.00 – 16.30 samt 17.30 – 23.00
Pris: tapa + dryck = 2,50€

La Ruta de la Tapa, som sker varje år i andra halvan av april resp. november, ger prov på ortens gastronomi.
Man erbjuder både lokalt traditionella och nyskapade små munsbitar, tapas.
Den provsmakande allmänheten kan sedan rösta på sina favoriter och vinna fina priser, typ mobil, hotellvistelse för två etc.
För att delta i utlottningen ska man ha fyllt ett kort med minst 10 stämplar från olika barer, vilka sedan har en låda att lägga kortet i. (torrevieja.com)

playaperros

Torrevieja – hundarnas stad

Sedan några år har en kampanj pågått i Torrevieja för att få till stånd en playa, tillåten för hundar. Man har kunnat peka på att sådana gemensamma playor för hundar och hussar/mattar redan finns på en rad håll i Alicante-provinsen, exempelvis i Denia, Jávea, Moraira, Calpe, Benidorm, Villajoyosa, Alicante, Santa Pola, Guardamar och förhoppningsvis nu skulle komma även i Torrevieja.

Det startade med en namninsamling och kommunen ställde sig positiv och har sedan dess stött och blött var den skulle ligga. Det finns en rad små vikar mellan Cabo Cervera och Los Locos man funderat på, liksom ett avsnitt av La Mata, Los Náufragos, Lo Ferrís … Men ännu har man inte kommit till skott, trots löften om att det skulle stå klart i fjol. Beslutet är ändock fattat. (Aktiv i Torrevieja)
adhesivo-definitivo
Nu vill man gå ett steg längre: staden skall bli Pet Friendly! Utöver en playa för hundar föreslås en rad butiker i staden tillåta att hundar får följa med in i stället för att sitta knutna med oroliga blickar vid entrén.
Här kommer en förteckning över butiker o dyl som välkomnar husdjuren.https://shoppingtorrevieja.com/pet-friendly/
Man hoppas givetvis att denna giv skall gynna turismen i staden och hänvisar till att den redan finns sedan länge i åtskilliga orter i Europa.
Men det lär dröja innan det är fritt fram för hundar på stadsbussarna!
mars 2017 (Aktiv i Torrevieja)

Jag tycker också det vore bra med en repris av kampanjen:

”Plocka upp efter din hund”!

12279__ImageNormal__VrgshwHSwygAdVlJbvfTo

Europas äldsta person bor i Spanien

Ana María Vela Rubio med den aktningsvärda åldern 115 år är Europas äldsta person. Hon är född i Puente Genil (Córdoba) den 29 oktober 1901 men är sedan lång tid tillbaka bosatt i Barcelona.

Hon är dessutom den fjärde äldsta i världen efter 117-åriga Violet Brown från Jamaica och Nabi Tajima, 116 och Chiyo Miyako,115, båda från Japan. Brown och Tajima är de sista nu levande som har fötts på 1800-talet.

Ana Vela bor för närvarande på ett äldreboende i norra Barcelona, men hennes hälsa är bräcklig efter ett benbrott förra året. Hon tar sig runt med hjälp av en rullstol, hennes dotter som också heter Anna har precis nyligen fått ge upp sina dagliga besök till sin mor på grund av egna hälsoproblem (dottern är 89 år). Hennes barnbarn Antonio Vela, 65 besöker henne dock regelbundet.

I en intervju i dagstidningen EL PAÍS förra året förklarade hennes dotter att det finns inga magiska ingredienser i hennes mors höga ålder. Hon tycker om ett glas halvsött vin till maten men hon dricker inte mycket. Hon äter allting, kött, fisk grönsaker – en helt vanlig medelhavskost. Hon har fått fyra barn men gifte sig aldrig med sin partner eftersom hans föräldrar inte accepterade deras relation.

Hennes placering som Europas äldsta person ger ett perspektiv på fördelarna med livet i Spanien och med medelhavskosten. Enligt Spaniens statistiska institut (INE) är det runt 15.000 spanjorer som är 100 år eller äldre, 80% av dessa är kvinnor. Den siffran har dubblerats under de senaste 15 åren. OECD rankar Spanien som landet med näst längst förväntad livslängd med i genomsnitt 83,2 år. Det är bara Japan som med sina 83,4 år ligger snäppet före. När Ana Vela föddes var den genomsnittliga livslängden 35,7 år för kvinnor i Spanien. 18.04.2017 (Svenska Magasinet)

traffic-police-640x466

Tråkk ikke for hardt på gasspedalen

Denne uka her, så lønner det seg å kjøre forsiktig på spanske veier. Trafikkmyndighetene DGT varsler nye kontroller og kampanje. Det blir primært trafikkontroller på landeveiene, for der skjer det flere dødsulykker enn på motorveiene.

På strekninger der det er 90 kilometer i timen, viser det seg at to av fire bilister kjører for fort. Der det er 100 kilometer i timen er fartsoverskridelsene færre.

Denne uka blir det radarkontroller og politiets Pegasus helikoptre vil følge trafikken fra lufta. Det blir også promillekontroller. Kontrollpostene blir mange og politiet vil flytte seg ofte, slik at bilistene vil kunne bli overrasket. Slike dynamiske kontroller har man hatt suksess med i Spania ved flere anledninger tidligere.

29 personer omkom i den spanske påsketrafikken. Det er 16 færre enn i påska i fjor, men fortsatt et for høyt tall. Kontrollene avsluttes kommende mandag kveld.                                (Jon Henriksen, Spania i dag)

IMG_4633Ha det så bra idag!

Kram!

Annons
Detta inlägg publicerades i Info om Torrevieja, Okategoriserade, Tapasrunda och andra matevenemang. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till 20/4 Torsdag , Tapas på gång…

 1. skåningen skriver:

  Kul att få veta vad tapas betyder.
  S…Jag struntar i att att deklarera!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  Gilla

 2. farfar hebbe skriver:

  Hej du,kul info om Tapas…
  Här har inte solen hittat fram än i dag,,helgrått,blåser skapligt,,ingen skön vind,,+8,5 bara just nu..Haé Kram.

  Gilla

 3. farfar hebbe skriver:

  Jag har nu letat i mitt musikminne,säger som du,melodin känns väldigt bekant,men sen är det stopp,,men en jättefin låt är det,med en duktig sångerska..Haé Kram.

  Gilla

 4. Ingrid skriver:

  Gokväll! Tapas skulle jag någon gång vilja prova på under racet, det har aldrig blivit av. Bra med bad för hundar, men i butikerna? Vet inte om jag skulle vilja stöta på en stor hund mellan klädgalgarna. Faktiskt så tycker jag inte att jag sett så många hundar bundna utanför butiker.
  Tänk att bli 115 år, då har man ett tag kvar att leva. Idag har det varit snudd på storm, men vi var bjudna på lunch av nyblivna La Mata-bor. Vi tog taxi till Foodline, och kollade sedan in deras radhus i för oss känt område. Kommer väl på någon blogg antar jag 🙂
  Kram/Ingrid

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Helt klart att du ska prova någon gång. Nej det vore inte kul och möta en stor hund bland kläderna. Jag har inte heller sett så många hundar utanför affärerna.
   Ja är man 115 år då har man upplevt en hel del.
   Har hört att det har blivit lite sämre väder där nere nu, blåsigt och kyliga vindar.
   Härligt att bli bjuden på lunch. Får kolla in hennes blogg sen.
   Ha det bra! Vi hörs!
   Kram!

   Gilla

 5. Ditte skriver:

  Tapasrundan startade idag och är ju i lite annan regi, men det gör ju inget alls.
  Vi hade en jättetrevlig runda och även när detta inte är detta evenemang går vi gärna på spanska barer och beställer tapas. Oftast blir ju det betydligt billigare, men å andra sidan blir det nu a att testa nya tapas och restauranger och det är roligt.
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Otur att vädret inte visade sig från sin bästa sida nu vid tapasstarten.
   Men ni verkade ju ha trevligt ändå, såg himla gott ut iaf.
   Härligt här skiner solen idag och det är 13 plusgrader ute!
   Ha det så bra!
   Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s