2/5 Tisdag

Hej!

Kommer du ihåg de gamla GB-glassarna?

40-talet.-Puck-delas-ut.-Ur-GBs-arkiv-hos-Centrum-för-Näringslivshistoria.-GB-står-för-deponenten.-e1471011857993

GB Glace Historia

40-talet

När Mjölkcentralen år 1942 tillsammans med Choklad-Thule köper in Alaskaglass, bildas Glace-Bolaget (GB) och Eric Hanner utses till vd. Han får dock en utmanande start, i jämförelse med grannarna ligger svenskarna sist när det gäller glasskonsumtion. Man tror att det beror på svenskarnas konservativa bild av glass, på 40-talet såg man t.ex. pinnglass som något för barn och det var inte accepterat att som vuxen njuta av detta utanför hemmet. Men det skulle det minsann bli ändring på. (se mer på GB hemsida)

Nostalgi

Undrar du vilka glassar dina föräldrar gillade när de var små? Eller har du själv stått utanför 60-, 70- eller 80-talets glasskiosker och valt din GB-favorit?

Glassar kommer och går, men glasskartorna består. Och de väcker nostalgi. Somriga minnen av solvarm sand, klapprande träskor, bruna ben och skrapsår på knäna. I vår nostalgibank kan du återupptäcka gamla glassfavoriter och kära minnen ihop med GB Glace. Se fler glasskartor på GB Glace hemsida

Nostalgi_header_1960-1024x330

Nostalgi-1960

På 60-talet föds popmusiken och minikjolen. De första diskoteken öppnar och jojon gör en dundercomeback, nästan 2500 år efter sin debut. Människan landar på månen och tidens största rockstjärnor lockar nästan en halv miljon människor till en legendarisk rockfestival i Woodstock. Bob Beamon slår världsrekord i längdhoppning – 55 cm längre än det gamla rekordet!

I Sverige växer Glace-bolaget och inviger ett nytt fryslager som rymmer tjugo miljoner glasspinnar. Det behövs, nu när de glassälskande svenskarna slipper betala lyxskatt på glass.

gb-glass-1967 kopia

Nostalgi-1970

På 70-talet kommer den första mobiltelefonen ut på marknaden. Den tar tio timmar att ladda. New York City får sitt första Marathon-lopp och Sears Tower i Chicago blir världens högsta byggnad. I mitten av decenniet föds både punken och discon, som ett omaka tvillingpar. Föräldrar börjar oroa sig för sina dataspelande ungdomar när Atari lanserar sina första spel.

gb-glass-1971 kopia

Nostalgi-1980

På 80-talet dyker det upp många måste-ha-prylar: Rubiks kub, Sony Walkman, små bärbara dataspel och tv-spel från Nintendo. Till exempel Super Mario Bros. Den stora musikstriden står mellan synthare och hårdrockare. Deras musikvideos visas dygnet runt på nya, coola MTV – Music Television.

gb-glass-1982 kopia

Nostalgi-1990

På 90-talet lär vi oss ett nytt sätt att få tag på information och människor: Internet. Vi ”kopplar upp” oss via modem för att mejla och surfa. Piercings och tatueringar, som förr förknippades med punkare och sjömän, blir mainstream. Både barn och vuxna skaffar Tamagochi, ett digitalt husdjur som ska hållas vid liv med digital mat och omtanke.

gb-glass-1998 kopia

Nostalgi-2000

På 00-talet blir vi digitala och mobila som aldrig förr. Bredband ersätter modemen och telefonerna kan vi plötsliga använda till att surfa, fotografera, mejla och lyssna på musik. Vi umgås alltmer på internet, via ”platser” som Lunarstorm, MySpace och Facebook. Barnfamiljens främsta julklappsdilemma är nog detta: Xbox, Playstation eller Nintendo?

gb-glass-2007 kopia

och så här ser årets Glasskarta ut från GB Glace

UNGB0396_Full_A4_1007

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till 2/5 Tisdag

 1. farfar hebbe skriver:

  Oj,jag undrar hur många GBglassar man tuggat i sig genom åren,,Magnum var en klar favorit..
  Här är det sommar varje dag,lite disigt på fm,,sand i luften säger dom som vet.Sedan mot eftermiddagen kommer solen och steker..Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det har nog blivit en hel del glass under årens lopp!
   Gillade cocos puckstången, men den smaken fanns bara under en kort period tyvärr.
   Nogger & 88:an har varit de senaste favoriterna.
   Usch vi brukar också ha sand i luften nere i Torre (sanden kommer från Sahara)
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 2. skåningen skriver:

  Jag kommer ihåg Puck glassen.
  S…Bra att kunna återvinna!
  Kram!

  Gilla

 3. Ditte skriver:

  Glassarna kommer kommer och glassarna går och jag minns ju många GB glassar från 60-talet- En del finn kvar, några byttes ut och har senare kommit tillbaka. Igloo, Top hat och Storstrut var favoriter då och laktitspuck. TRor dessa finns än idag.
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja glassarna kommer och går, det är också roligt när gamla favoriter kommer tillbaka igen! Igloo glassen var ju perfekt att dela med kompisen. Även Triumfglass och Åhus glass hade många goda glassar.
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 4. Ama de casa skriver:

  Visst minns jag strutarna! Valde alltid en storstrut när jag var liten – för den var ju störst 😀

  Ha en härlig dag!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s