22/5 Måndag Besökte högarna…

Hej!

De sista dagarna har vi haft jättefint väder här hemma…

och i fredags hade vi +28 grader och sol

Så då åkte vi ut till Odinsborg i Gamla Uppsala 

för att fika tillsammans med vår granne på

Odinsborg Restaurang och café som är inrymd i den charmiga träbyggnaden Odinsborg

och det var så härligt att vi kunde sitta ute och njuta av lite gofika i solen

Odinsborg uppfördes år 1899 intill de berömda Kungshögarna, uråldriga gravkullar vars historia sträcker sig ända tillbaka till 500-talet e. Kr.

Efter fikat tog vi en liten promenad och tittade på kyrkan…..

Här kan man verkligen känna historiens vingslag då detta är en av vårt lands allra första Tingsplatser vilken Svea rike styrdes i från. Visste du att det förmodligen legat ett hednatempel där Gamla Uppsala kyrka nu ligger? På 1100-talet började man bygga en stor stenkatedral som senare fick ge plats åt den nuvarande kyrkan.

Foto: från 2016

Från vänster: Östhögen, Mitthögen och Västhögen

De tre största gravarna kallas Kungshögarna. De har tidigare tillskrivits gudarna Oden, Tor och Frej. Nu kallas de för Västhögen, Mitthögen och Östhögen efter sin geografiska placering. Västhögen ansågs vara Tors, Östhögen Odens och Mitthögen Frejs.

Nu håller dom på att renovera Tingshögen så vi kunde inte gå upp på den.

Direkt öster om högarna, intill kyrkan, finns Tingshögen. Den är en låg, flat hög och ansågs tidigare vara kung Domars grav. Sedan man konstaterat att högen faktiskt ligger i nivå med den ursprungliga åsytan avfärdades den som gravhög. Radarundersökningar av högen har dock visat att högen trots allt verkar anlagd. Tingshögen kan ha spelat en roll vid det forntida kungavalet. Själva valproceduren skall dock ha förrättats vid Mora stenar några kilometer söder om nuvarande Uppsala, åtminstone i den tid då Tiundaland och Attundaland gemensamt valt kung. Tingshögen skall vid ett tiotal tillfällen ha använts som symbolisk plats av Gustav Vasa vid tal. (Wikipedia)

Ha en riktigt trevlig dag!

Kram!

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilder från Sverige, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till 22/5 Måndag Besökte högarna…

 1. farfar hebbe skriver:

  Växlande molnighet här +17,3 just nu..Det är en fantastisk historia om dessa Uppsalahögar,,undrar vad som är riktiga fakta om uppkomsten.
  Sveriges äldsta daterade kyrka. Herrestad kyrka utanför Vadstena är 905 år. Det gör den till Sveriges äldsta.
  Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Här försöker solen titta fram mellan molnen, +19 just nu.
   Ja det är faktiskt en fantastisk spännande historia om vad som verkligen har hänt i Gamla Uppsala. Man lär nog aldrig få svar på alla de frågor som ställs!
   Många utgrävningar har ju gjorts av högarna, för att försöka datera högarna och sen alla dom gravar som har funnits i området. Ja Herrestad är ju en av de äldsta kyrkorna.
   Ha en bra dag!
   Kram!

   Gilla

 2. skåningen skriver:

  Vi hade också fint väder i fredags Men i lördags var det kallt!
  Det är alltid mysigt att vara tillsammans.
  marängsvissen hade de önskat sig!
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Det var lite svalare här också hos oss i lördags när vi var ut och tittade på kungsängsliljorna. Trevligt att träffas och mysa tillsammans.
   Blev verkligen sugen på marängsviss!
   Kram!

   Gilla

 3. marga skriver:

  Så trevligt med Odinsborg! Känner igen mig från vårt mysiga besök där. Är det någon blomma som är nostalgi för mig så är det löjtnantshjärta. Den fanns i en lång rabatt innanför grinden till vårt barndomshem i Gävle. Den rabatten sitter starkt kvar på näthinnan. Blåsippa är också nostalgi i hög grad. Och namnet Mora stenar passerar vi numera alltid på väg till Uppsala. Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja jag minns verkligen vår mysiga utflykt till Odinsborg och Fullerö Handel förra året!
   Löjtnantshjärtan är ju så himla vacker när den blommar! Härliga minnen man har sen förr! Vi hade också planterat flera stycken i trädgården när vi bodde i hus, innan vi flyttade in till stan. Blåsippa, tussilago, vitsippa, liljekonvalj, syrén och gullviva är också nostalgi i högsta grad.
   Vi hörs och ses!
   Kram!

   Gilla

 4. Ingrid skriver:

  Hej igen
  Ja dom där högarna har jag också vandrat på för ca 50 år sedan. Ser att ni kan ha sommarkläder på er. Här är det underbart med sol på dagarna och lite svalare på kvällen. Jag har varit nere på paseon med en väninna som bott en vecka på Hotell Cano några kvällar. Provade Tiramisu på Bella Mar men den var inget vidare. Namnet betyder tydligen ”pigga upp mig” och det behövs nu när luftrörskatarren börjar ge med sig, peppar, peppar.
  Kram/Ingrid

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja men då är det väl dags att ta en tur hit och vandra lite på högarna. Vi har faktiskt kunnat ha sommarkläder på oss några dagar nu, men idag kändes det lite svalare, trots att vi hade runt +20 grader. Aha är det Elisabet som är nere och hälsar på dig igen. Kul, hade inte hört att namnet Tiramisu betyder så, tack för infot! Men vad skönt och höra att du börjar känna dig bättre, har tänkt så mycket både på dig och din hosta. Om drygt två veckor så syns vi och det ska bli så skönt att komma ner igen!
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 5. Ama de casa skriver:

  Så fint! Och dom där hjärtlavendlarna känner jag allt igen – hade såna i vår trädgård 🙂

  Ha en härlig kväll!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det är riktigt mysigt där ute vid Odinsborg och högarna! Sen finns också Disagården där de har samlat massa fina gamla trähus från olika delar av Sverige. Kul att se hur dom bodde och levde på den tiden.
   Ja hjärtlavendlarna är ju väldigt tacksamt att ha i sin trädgård, de blommar och de blommar nästan hela sommaren.
   Ha en härlig kväll ni med!
   Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s