26/5 Fredag och marknad igen

Hej!

Visst är det härligt när solen tittar fram på morgonen!

Högsta domstolen i Spanien underkänner att kommunerna tar ut plusvalía när du säljer din bostad med förlust. Men vad innebär detta här för dem som redan betalat och är det nu olagligt för kommunerna att ta ut den extra skatten?

Plusvalía är i korthet en extra kapitalvinstskatt som kommunerna tar ut även om du säljer med förlust.

– Det handlar inte om en lagändring utan snarare att HD slagit fast att skatten på markvärdeshöjningen strider mot konstitutionen och att den därmed kan krävas tillbaka. En lagändring måste antas av parlamentet och det kommer att ta tid att nå enighet om en ny lagtext, säger Daniel Nilsson, VD för Fastighetsbyrån i Spanien.

Finns det någonting man kan göra om man redan har betalat?

– Inbetald skatt efter maj 2013 kan bestridas. Före maj 2013 är dessvärre preskriberat. Mitt råd är att kontakta ombud för att driva processen, säger Daniel Nilsson.

Om man just nu befinner sig i processen att sälja en bostad, kan man nu strunta i att betala plusvalían om försäljningen sker med förlust? Nej, menar Daniel Nilsson:
– Man kan heller inte välja att inte betala skatten utan den måste först betalas, sedan bestridas.

/FAKTA/ Vad är Plusvalía och vem betalar den?

Plusvalía (Impuesto sobre el incremento de valor de los terrenos de naturaleza urbana) är en kapitalvinstskatt som tas ut på ökningen av det officiellt fastställda värdet på marken som bostaden är byggd på sedan den sist var såld. Procentsatsen varierar beroende på var bostaden ligger, hur stor marken är och hur lång tid som har gått sedan den sist såldes. Detta gäller både för nya och begagnade bostäder. Denna skatt skall inte blandas ihop med reavinstskatt (Ganancia Patrimonial) som är skatt på den vinst man gör vid bostadsförsäljningen och som också betalas av säljaren.

(Sofia Wirberg, Mas Amigos)

mercadillo de la Mata/Foto Tony Sevilla

Kustförvaltning kräver att kommunen flyttar marknaden- mercadillo i La Mata, Torrevieja. Miljöskyddsnämnden varnar med en rapport från Seprona, att det finns risk för att täckningen över salt kanalen kan kollapsa och utsätta människor för fara, där marknaden har uppförts under 15 år.

Kommunalfullmäktige Javier Manzanares Solivelles (PSOE) meddelar att det kommer att söka en ny plats för La Matas Mercadillo, men att den ändå kommer att genomföras på den nuvarande platsen på onsdagarna i ett par veckor till, med alla säkerhetsåtgärder medan det hittas ett nytt ställe att ha marknaden på.(Informacíon/Samira Cures FB inlägg)

Kanalen Foto: Costa Blanca News

Samlingsfrimärkena kostar fem euro och har tryckts i 300 000 exemplar. Foto: Correos
Darth Vader och Chewbacka är några av de senaste affischnamnen på spanska frimärken.

Spanska postverket Correos har tecknat ett avtal med Walt Disney för att uppmärksamma 40-årsjubiléet av den klassiska rymdsagan. Det inkluderar en samling av sex olika frimärken med några av de populäraste figurerna från Star Wars. De är tryckta med en särskild teknik som ger både djup och perspektiv och kostar fem euro per serie.

Correos släpper även ett förbetalkort à tolv euro, med Darth Vader alternativt Joda som motiv. Kampanjen är den första av flera planerade samarbetsprojekt mellan Correos och The Walt Disney Company España. (Sydkusten)

Slut med roamingavgifter från 15 juni

Telefónica och Movistar har börjat informera sina kunder att de kan prata och surfa med mobiler som om de vore i Spanien när de från den 15 juni reser till andra EU-länder samt till Island, Norge och Liechtenstein. Det uppger nyhetsbyrån Europa Press och dagstidningen El Mundo på sina nätupplagor under torsdagen.

Därmed uppfyller de spanska bolagen den nya EU-lagstiftningen om dataroaming som EU-kommissionen presenterade i februari och som träder i kraft den 15 juni. Detta efter långdragna förhandlingar som pågått i nästan tio års tid. Sedan tidigare har även Vodafone España och Orange meddelat att de slopar roamingavgifterna. (Svenska Magasinet)

Onsdag bästa dag för shopping

När är det minst köer vid spanska shoppingvaruhus? Efter att ha analyserat 50.000 kvitton från inköp vid 30 matkedjor är bästa tiden att shoppa loss mellan klockan 10 och 16 på onsdagar i slutet på månaden. Däremot fredagar mellan klockan 19 till 21 och lördagar från klockan 12 till 14 är köerna som längst.

Det visar en studie från Gelt som granskat 50.000 kvitton från 30 livsmedelkedjor i Spanien. Den bästa tiden för inköp under dagen då köerna är som kortat är mellan klockan 10 och 11. Då är det 42 procent färre besökare i affärerna jämfört med övriga tider på dagen. Även på eftermiddagen mellan klockan 16 och 18 är köerna kortare. Då är det 30 procent färre besökare jämfört med genomsnittet under en dag.

Flest handlare är det mellan klockan 19 och 21. Och den dag som det shoppas mest vid är första lördagen i månaden. (Svenska Magasinet)

Du trenger ikke dra så langt for å få spabehandling i Torrevieja.

Mange hadde tatt turen til Saltsjøen i Torrevieja onsdag.

Det hevdes nemlig at saltbad og gjørmebad, som en kan observere enkelte gjøre her, skal være godt for revmatisme, astma og en rekke hudsykdommer.

Denne badeplassen ligger på Torreta III. Parkering kan du blant annet finne på Calle de las Lavanderas. (Camilla Haugseth Hoem, Vikingposten.)

Äntligen fredag och det betyder ju att det är marknad på det nya stället idag igen!

Här kommer en repris på hur man tar sig med buss till marknaden.

Både C-bussen och Mercado bussen går från Eras de Sal bort till marknaden.

När man åker till marknaden kliver man av vid hållplats nr 10 Palacio de los deportes och när man åker därifrån kliver man på vid samma hållplats som man klev av, fast då är det hållplats nr 23 som gäller på bussturlistan och sen går bussen (nr 23 – 32) tillbaka ner till Eras de Sal igen.

Buss Mercado linje H, grön linje, C-bussen, röd linje 🚌🚌 (Turismo de Torrevieja)

Ha en riktigt skön klämdag!

Kram!

 

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Fredagsmarknaden, Info om Torrevieja, Okategoriserade, Speciella marknader i och runt omkring Torre. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till 26/5 Fredag och marknad igen

 1. marga skriver:

  Tur att jag inte är så shoppingbenägen! Det går ju att undvika de värsta tiderna som synes. Hamnar man ändå där är det bara att gå ut. Hände mig på Carrefour en gång när jag såg de långa köerna. Snabbt tillbaka med de få varorna jag hade och så UT! Befriande! Ligger mycket i de svenska årstiderna! Hahaha! Men alla är vackra på sitt sätt och alla går att njuta av. Och njuter det gör vi nu i denna ljuva sommartid! Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det är tur att man inte shoppar så ofta. Usch ja, köerna kan bli hemska på Carrefour ibland. Vet inte om det blev bättre nu sen dom införde könummer systemet vid kassorna. Tycker det är rätt skönt att åka till Habaneras och strosa omkring där lite senare på kvällen. Ja det ligger mycket i de svenska årstiderna, vi är ju aldrig nöjda hi hi!
   I helgen blir det kanonväder här hemma, ca +27-28 grader, härligt!
   Tack för igår!
   Ha en trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 2. farfar hebbe skriver:

  Här har det varit sol hela dagen,hör att dom pratar regn till kvällen på radion,,det är torrt som f-n så det skulle behövas..Nu har jag sol på termometern visar +29,2 just nu,inte illa..Haé Kram.

  Gilla

 3. Ama de casa skriver:

  Tråkigt att dom ska behöva flytta La Mata-marknaden. Den har jag aldrig tänkt på som en säkerhetsrisk – men då har jag inte alls funderat på den där kanalen.
  La Mata är den marknad som jag nog gillar bäst – lagom stor med en BRED gata 🙂

  Ha en fin fredagskväll!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det är jättetråkigt, för vi gillar också La Mata marknaden.
   Vet att det har surrats lite då och då under åren som gått om just detta med kanalen.
   Vi får väl hoppas att kommunen hittar en annan plats i närheten.
   Ha en härlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 4. Preciosa skriver:

  Hej!
  Vacker bild på vårt favoställe…ja bakom 🙂
  Länken om plusvalía funkar inte. Kanske man måste vara inloggad?
  La Mata-markn dröjer säkert åratal innan flytt 😀
  Kram P ♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Tack, jag har uppdaterat inlägget! Blev något fel med länken.
   Men det går att komma in på Mas Amigos hemsida utan inloggning och kolla på inlägget.
   Så nu kan du läsa hela texten om plusvalia.
   Ja man saknar vårt favvoställe nere vid havet.
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 5. skåningen skriver:

  Här har det varit sol hela dagen.
  Natti

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Torrebloggen

Torrevieja - En plats där vägarna möts

Vardagsfunderingar.

Jag har alltid älskat att skriva och det finns många tankar som flyger genom mitt huvud som jag vill skriva ner ibland. Vill ibland skriva dagbok och ibland om saker som engagerar mig.

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

MariArnes Reseblogg

MariArnes reseblogg

Casa Krafft i Torrevieja

Torrevieja - En plats där vägarna möts

Farfar Hebbe en yngling på 80 bast

En Farfars vardag,med Foto,Mat,Resor och Klurigheter.

Viva Torrevieja!

Torrevieja - En plats där vägarna möts

www.matsmarie.com

Från Årsunda till Torrevieja

Rendahl i Spanien

Torrevieja - Helsingborg

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

%d bloggare gillar detta: