27/5 Lördag En härlig utflykt till Öregrund

Hej!

I torsdags tog vi en biltur till…..

Öregrund som är en tätort i Roslagen och är en av Sveriges bäst bevarade trästäder. Stadens befolkning fördubblas under sommarmånaderna. Staden har brunnit sju gånger, men trots det är huvuddelen av bebyggelsen från 1700- eller 1800-talet. Namnet skrevs 1492 Øregrundh. Det betyder ”grusgrundet”, av ”ör”. Detta har antagits syfta på Dummelgrundet utanför hamnen. (Wikipedia)

Öregrund räknar sin tillvaro som stad från 1491 och är ursprungligen en koloni från Östhammar. Kung Kristian II lät bränna ner staden, vars invånare då flyttade till Östhammar, men Gustav Vasa återställde staden. 1561-1562 bar Per Brahe d.ä. titeln greve. Öregrund var utskeppningshamn för järn från de uppländska järnbruken. Staden härjades och brändes av i samband med Rysshärjningarna 1719 i slutfasen av Stora nordiska kriget. (Wikipedia)

Vi åkte ner till hamnen för vi skulle träffa

Marga, Mats och Birgitta där och äta lunch tillsammans

på den mysiga restaurangen Terrazzo 

som låg direkt nere vid havet

 Tack, för en jättetrevlig e.m med god mat och trevligt sällskap!

Vi passade på att fota lite innan vi åkte hemåt

Öregrund är den enda staden på ostkusten där man kan se solen gå ner i havet. Här strosar man gärna länge på små gator och gränder, botaniserar bland butiker, njuter av lokala delikatesser, fikar och äter gott på kaféer och krogar. Sommartid frestar Öregrund ofta med fest. Här väntar klubbar och krogar med artister, Båtveckan med Roslagsloppet som har målgång i Öregrund och Öregrundsmåndag med musik vid fyrskeppet Västra Banken. (visit Roslagen)

Vi hade sån tur så vi hann fota färjan som var på väg in till färjelägret i Öregrund

Gräsöleden går mellan Öregrund och Gräsö. Färjeledens längd är 1000 meter och överfartstiden är fem minuter. Gräsö ligger i norra Uppland, Så högt upp i Roslagen man kan komma faktiskt. Gräsö ligger i Östhammars kommun, men närmaste stad är Öregrund.

Hur kommer man hit?

Kommer man söderifrån, exempelvis från Stockholm, åker man enklast E4:an till Uppsala och därifrån sedan 288:an mot Östhammar. Eller så åker man E18 från Stockholm till Norrtälje, för att sedan fortsätta 76:an mot Gävle. Efter att man passerat Östhammar svänger man av mot Öregrund. Man kan också åka buss till Öregrund, antingen buss 811 från Uppsala, eller buss från Tekniska Högskolan i Stockholm vidare till Hallstavik för att där byta buss mot Öregrund

Väl framme i Öregrund tar man Vägverkets färja som går mellan just Öregrund och Gräsö. Färjan är avgiftsfri och går under vardagar minst två gånger i timmen under större delen av dygnet (04-23). På lördagar och söndagar går färjan nästan lika ofta. (gräsö.nu)

Men Öregrund härjades också av pest och krig och har bränts ner och byggts upp flera gånger. I slutet av 1800-talet hade Öregrund utvecklats till ostkustens mest populära badort och kurort med badhus och societetshus. Vid Badortsdagarna i mitten av augusti varje år förflyttas Öregrund tillbaka till den tiden. Då bjuds det på hattparad, mässingsorkester, kurdoktorns mottagning och annat som hörde badortstiden till. (visit Roslagen)

Kurortstiden

Från slutet av 1800-talet till andra världskriget var Öregrund en omtyckt kurort. Under den tiden byggdes många vackra hus och trädgårdar, och av de byggnaderna påminner societetshuset och många andra vackra sekelskiftesvillor om den tiden än i dag.

Bland de äldsta kvarvarande sommarvillorna märks den Bergenstiernska sommarvillan som uppfördes på 1890-talet i nationalromantisk stil. Det var under kurortstiden som sommargästerna från storstäderna köpte upp många av husen i Öregrund, och det gjorde att halva staden stod tom under större delen av året. (Wikipedia)

Här hemma blir det fint väder i helgen, sol och ca +25 – 27 grader!

Ha en riktigt skön lördag!

Kram!

 

 

 

 

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilder från Sverige, Härliga möten, Okategoriserade, Restaurangbesök, Utflykter. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till 27/5 Lördag En härlig utflykt till Öregrund

 1. Preciosa skriver:

  ¡Buenos días pareja!
  Ja det där är ju kända trakter för en rospigg 🙂 När jag jobbade så var vi där och sålde ”produkter”…
  på en marknad. Liksom i Östhammar.
  Det är så vackert där och ännu vackrare att se er allihop där!
  Kram P ♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det kan jag tänka mig! Det är ju himla vackert där ute i Roslagen.
   Kul att ni var ut hit till Öregrund med jobbet och sålde lite ”produkter”.
   Tack, det blev ju ett kärt återseende och en jättemysig e.m tillsammans med gänget!
   Ha en bra dag!
   Kram!

   Gilla

 2. MariArne skriver:

  Kända trakter för mig med. Får nog lura med Arne i somnar. Kram M

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Kul att du också har varit här flera gånger. Ja det tycker jag låter som en bra idé!
   För det är ju så himla mysigt där ute i skärgården. Det var första gången vi åt på Terrazzo och det blev en jättetrevlig e.m med fint väder, god pizza och trevligt sällskap!
   En perfekt dag i Öregrund!
   Ha det så bra!
   Kram!

   Gilla

 3. farfar hebbe skriver:

  Vi har nog ganska lika väder,sol här +20,3 just nu.Har precis fixat melodikrysset,,nu blir det dusch sen Uppsala..Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det blev verkligen en härlig sommardag idag! Just nu är det +27 grader ute.
   Vi testade ditt recept på baconköttfärslimpan till lunch idag och alla tyckte att det smakade riktigt gott. Nästa gång vi gör rätten, så kommer vi att blanda i kryddorna i köttfärsen innan man formar allt till en rektangel. Även lite fetaost kan man blanda in i köttfärsen.
   Ha en trevlig grillkväll!
   Kram!

   Gilla

 4. Ami skriver:

  Så trevligt med en liten lunchträff tillsammans med goda vänner!
  Skönt att ni har så varmt där hemma 🙂
  Kram och trevlig lördag!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Ami!
   Ja det blev verkligen en jättetrevlig lunchträff med god mat och goa vänner! Det är så mysigt där i Öregrund med alla restauranger som ligger längs med bryggan nere i hamnen.
   Nu i helgen har vi haft ett strålande sommarväder här hemma med ca +27-28 grader.
   Ha en trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 5. marga skriver:

  Tack för den trevliga eftermiddagen tillsammans! Öregrund är så mysigt. Måste nog återvända! Intressant att få ”kött på benen” till Öregrund. Det mesta visste jag inte, utom att färjan till Gräsö gick därifrån. Kram och fin fortsättning på helgen!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Tack själva! Det blev verkligen en toppendag! Tur med vädret hade vi ju också! Ja helt klart måste man återvända dit igen, det finns så många fina gamla trähus att titta på, bara strosa omkring eller ta färjan över till Gräsö. Det är alltid bra med lite ”kött på benen”!
   Tack detsamma!
   Kramar!

   Gilla

 6. Ditte skriver:

  Öregrund är så trevligt! Har varit där ganska mycket och har vänner som har en underbar fiskarstuga alldeles bakom kyrkan, så mysiga kvarter.
  Kul att ni gjorde ett besök där.
  Vi har även seglat hit och skärgården utanför Öregrund är verkligen fin den också.
  En härlig dag blev det och kul att även träffa M+M+B.
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det är mysigt där i Öregrund! Kan tänka mig att det är väldigt vackert att segla där ute i Roslagens skärgård. Låter härligt med en fiskarstuga där bakom kyrkan. Det var ju nästan där vi var och fotade dom gamla trähusen, härliga små gränder.
   Ja det var verkligen trevligt att träffa M+M+B igen, det blev ju ett kärt återseende och en helt perfekt dag med god mat och trevligt sällskap.
   Vilken härlig sommardag vi har haft idag!
   Kram!

   Gilla

 7. farfar hebbe skriver:

  Hej i värmen..Ja det är en av de få bilder som vi har av mamma,,hon har alltid undvikit kameralinsen och hon var inte lätt att smygfota heller,denna bild tog jag 1962..Haée Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja idag är det både soligt och varmt! Cypern & Spanien väder!
   Du lyckades verkligen! Bilden av din mamma var ju jättefin!
   Idag tar man ju många fler bilder med mobilen, än vad man gjorde med kameran förr i tiden. Det är så mycket enklare idag!
   Snart blir det Formel 1 från Monaco på TV.
   Kram!

   Gilla

 8. FREEDOMtravel skriver:

  Vad fint och mysigt det ser ut! Där har vi aldrig varit …

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Helena!
   Ja det är väldigt vackert där ute i Öregrund, verkligen ett smultronställe! Det är så mysigt med alla restaurangerna som ligger nere i hamnen i de gamla röda sjöbodarna längs med bryggan. Mysiga kvarter med många fina gamla trähus att titta på, bara strosa omkring nere i hamnen och ut på klipporna eller ta färjan över till Gräsö.
   Så jag kan varmt rekommendera en tur hit ut, ca 15 mil.
   Om ni åker bil från Stockholm – Uppsala – Öregrund, då tar det bara ca 1 timme och 50 min. Det finns också flera campingplatser i området runt omkring Östhammar och Öregrund.
   Ha det så bra!
   Kram!
   //Carina

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s