5/6 Måndag RC Chocolat i Sigtuna

Hej!

Igår kom mellersta sonen och sonhustrun förbi och 

hämtade upp oss för vi skulle åka till

Sigtuna som är en tätort i Sigtuna kommun i Stockholm. Sigtuna ligger vid Mälaren och grundades av Erik Segersäll runt år 980. Sigtuna var den första egentliga staden i dåvarande Sverige och sedan säte för den förste kristne kungen, Olof Skötkonung, som här lät slå de första svenska mynten. Sigtuna blomstrade som ett kungligt, kyrkligt och kommersiellt centrum fram till slutet på 1200-talet. (Wikipedia)

Längs med Erik Segersälls huvudgata, Stora gatan,

ligger idag pittoreska trähus med butiker, restauranger och kaféer.

Året runt kommer besökare från när och fjärran och promenerar i hans fotspår, på Sveriges första gågata. Precis som för tusen år sedan. (Destinaton Sigtuna)

Sigtuna museum, tidigare Sigtuna Fornhem, är ett kommunalt museum vid Lilla torg vid Stora gatan i Sigtuna. Museet ligger på den tomt där den första kungsgården byggdes vid slutet på 900-talet.

Café RC Chocolat 

I oktober 2011 förvärvade vi bageriet Bagarboden i Sigtuna, som nu mer går under namnet Bageriet. Om oss: Ronny Latva och Charlotta Söör startade RC Chocolat 1 mars 2002. Vår inspiration kommer främst från det franska konditoriet och bygger på de tre grundstenarna Patissier, Chocolatier och Glacier. För oss är kvaliteten det viktiga och vi använder oss av endast naturliga råvaror i all vår tillverkning. Vi arbetar även intensivt mot att endast använda lokalt producerade och ekologiska råvaror i vår produktion. Allt görs för hand och det är just hantverket och råvarorna som gör vårt konditori exklusivt.På Arlanda öppnade vi vår första RC-butik med bageri i mars 2013. Idag finns ytligare två RC butiker på flygplatsen, en påTerminal 3 och en på Terminal5 ( vid gate 3 ).

Oj vad mycket gott det fanns att välja på

2016 utsågs vi till vinnare i kategorin ” Årets värt en resa” i välrenommerade White Guide. En fin liten verksamhet där vi valt att behålla den svenska framtoningen med bröd och klassiker som Sigtuna-munk & Sigtuna-kaka.

Sigtuna munken var jättegod!

Allt tillverkas på plats och man arbetar intensivt mot att endast använda närproducerade eller ekologiska råvaror i produktionen. Konditoriets chefskonditor, Ronny Latva, är en av åtta medlemmar i Svenska Konditorlandslaget, som 2016 vann brons i konditor-EM. RC Chocolat utnämndes till ”Årets bästa café” 2017 av White Guide med motiveringen:
”För att med stor hantverksskicklighet ha skapat ett möte mellan fransk och svensk konditorikultur där experimentlusta och atmosfär gör att man ständigt längtar tillbaka.” (Destination Sigtuna)

Vilken härlig dag!

Ha en riktigt bra dag!

Kram!

 

Detta inlägg publicerades i Bilder från Sverige, Okategoriserade, Utflykter. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till 5/6 Måndag RC Chocolat i Sigtuna

  1. MariArne skriver:

    Sigtuna är en jättefin liten stad. Om inte dottern och barnbarnen bodde 500 meter från oss skulke jag kunna bo där. Har hört att det bor massor av flygpersonal där. Bekvämt mot Arlanda också. Ha en bra vecka. Inatt regnade och åskade det här i Torrevieja. Kram

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Ja Sigtuna är verkligen en mysig liten stad. Det kan jag tänka mig att det är många som bor där som jobbar på Arlanda, nära och bra. Ja det är ju skönt att ha sina nära och kära i närheten också. Dom får väl flytta med dom också….
      Tack detsamma!
      Kram!

      Gilla

  2. Preciosa skriver:

    ¡Buenos días pareja!
    Härlig utflykt till fin stad. Verkar som dom fått behålla affärer på affärsgatan…
    till skillnad från här…
    Den munken var fin och stor 😀 Kul att se mellansonen med fru!
    Kram P ♥

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Ja det blev en härlig utflykt till Sigtuna, vi brukar åka dit lite då och då. Så mysigt att strosa omkring på Stora gatan och kolla in affärerna och sen fika på något ställe. Det är också väldigt mysigt att gå en promenad ner till vattnet.
      Ja munken var toppengod!
      Ha det bra!
      Kram!

      Gilla

  3. Ami skriver:

    Vilken trevlig utflykt det blev! Förstår att det var roligt att träffa sonen och hans fru 🙂
    Kram

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Ja det var jättekul att dom kom och hämtade upp oss!
      Det är så mysigt att strosa omkring där inne i själva gamla stan.
      Så det blev verkligen en trevlig utflykt och fikastund på RC Chocolat.
      Ha det så bra!
      Kram!

      Gilla

  4. marga skriver:

    Men det var någonting det! Kunde du välja? Blev det munken för dig? Vilket bra utflyktsmål även för oss! Alla konditorier är toppenutflyktsmål! En gång i tiden skojade min moster o jag om att vi skulle göra en resa efter ”Stora konditoriboken”. Blev ingen. Fick nöja oss med att bläddra i den. Hahaha! Förstår att ni hade trevligt! Sigtuna är ju en sån gullig stad. Ha en bra dag! Kram!

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Ja det fanns mycket att välja på, men jag valde ju munken till slut!
      Gjorde rätt val också – för den var jättegod! Sigtuna är verkligen ett perfekt utflyktsmål.
      Vilken härlig resa ni planerade att resa efter ”Stora konditoriboken”, men det var väl kul att bläddra i boken också hihi! Ja det blev verkligen en trevlig utflykt!
      Ha en trevlig kväll!
      Kram!

      Gilla

  5. farfar hebbe skriver:

    Oj,Sigtuna besökte jag senast 1962,minns att vi fikade på ett litet torg framför,kanske det var rådhuset..
    Jag har hafr alla vädersorter utom snö idag,,regn,blåst,åska och sol,just nu skiner solen men det ligger en hoper mörka moln och lurar..Haé Kram.

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Oj det var ju några år sen du var där i Sigtuna! Men Det det kan nog stämma att det var där på torget vid rådhuset som du fikade. Det är otroligt mysigt där i Sigtuna.
      Ja det har verkligen varit ett aprilväder idag.
      Trevlig kväll!
      Kram!

      Gilla

  6. Ditte skriver:

    Sigtuna är verkligen en favorit och vi är där ganska ofta och har vännersom bor i stan.
    Kul att ni hade en så fin dag. Men ”Tant Brun” älskar vi och miljön där i dessa gamla hus och det blir där vi alltid äter en läcker räksmörgås och något gott till kaffet. DEras trädgård är så fin.
    Har även besökt RC Chocolat på Arlanda som är jättebra-Men i Sigtuna blir det alltid ”Tant Brun”.
    Men kanske ska vi nästa gång ge RC Chokolat en chans ….
    Ha det gott.
    Kram!

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Sigtuna är verkligen är en fin stad att strosa omkring i! Vår favorit är också ”Tant Brun”!
      Tänk så mysigt det är att sitta i trädgården med en kopp kaffe och äta deras goda räksmörgås, underbart! Det var faktiskt första gången jag var på RC Chocolate och Sigtuna-munken var jättegod. Men det var otroligt mycket folk, fullsatt både inne och ute.
      Tack detsamma!
      Kram!

      Gilla

  7. Karin skriver:

    Ja Sigtuna är verkligen en mysig stad, trevlig att flanera i. Brukar ibland göra utflykt dit. Jackan du har på dig behöver du inte ta med dig hit😊 Jag ser mycket framemot att få besök i morgon, min gamla körkompis. Hon följer med på repetitionen på onsdag!
    Kram

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Ja Sigtuna är Sigtuna, så mysig stad! Det blev en jättetrevlig utflykt.
      Vad kul att din gamla körkompis kommer ner och följer med dig till repetitionerna.
      Ha det så bra!
      Kram!

      Gilla

  8. Ama de casa skriver:

    Det är sååå himla fint i Sigtuna 🙂

    Gilla

  9. Ingrid skriver:

    Gokväll
    Sigtuna har jag aldrig besökt, utom genom två bloggar jag läser. Idag blev det både Fresco och Coffe & Tapa, vad gör man inte i goda vänners lag. Det var halv storm i dag och åska i natt.
    Min dator har åter igen havererat. Som tur är, så är Rajje här denna gång också. Han och sonen lyckades återställa skrället igen, mycket bra. Snart ses vi! Kram/Ingrid

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Kväller!
      Sigtuna är en riktigt mysig liten stad! Vilken trevlig dag du hade tillsammans med vännerna. Saknar faktiskt våra mysiga fikastunder på Coffee & Tapas, så det lär nog bli ett besök nästan direkt när vi kommer ner. Ja jag läste att det skulle både åska, blåsa och regna. Men vad jobbigt, tur att Rajje och sonen kunde återställa allt igen!
      Ja det ska bli så kul att ses igen!
      Kram!

      Gilla

  10. Jeanette skriver:

    Ser riktigt härligt ut… och det var väldigt vad sonen var lik sin mamma. Nu är det väl nära till avfärd för eran del? Måste säga att jag är lite avis, skulle gärna ha lite semester jag med. Hälsa gubben.
    Kramar

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Ja det är väldigt mysigt där i Sigtuna! Vad kul att tycker att vi är lika, roligt att höra.
      Förstår att du längtar efter semester, speciellt nu när Rajje är där nere och du är hemma och jobbar. Men tiden går så himla fort så du är snart nere i Torre igen.
      Det ska bli skönt att åka ner igen. Vi får se om vi kommer förbi något i sommar.
      Han hälsar tillbaka!
      Kram!

      Gilla

  11. Birgitta skriver:

    Tänk jag tror att jag aldrig varit i Sigtuna 😦 Men nu har du gett en rejäl dos med inspiration till en utflykt dit. Munken ser ju ut som att kunna sitta som en smäck 😀 Å det finns tydligen många goa fikaställen där. Bara det är ju värt en färd på 10-15 mil! Ser ut att finnas en hel del annat intressant där också.
    Kul att se mellanättlingen med fru! En annan fick vi ju träffa irl häromsistens,en jättetrevlig utflykt det också 😀
    Kram!

    Gilla

    • torrebloggen skriver:

      Vilken tur, då har du något att se fram emot! Det finns mycket att se och upptäcka inne i själva gamla stan. Storgatan med alla dom små gulliga husen, affärerna, restaurangerna och kaféerna. ”Tant Brun” med sina goda smörgåsar och den mysiga trädgården.
      RC Chocolats Sigtuna – munk var supergod, det var bra längesen jag åt en sån god munk!
      Det var kul att dom hämtade upp oss och vi hade en jättetrevlig dag tillsammans.
      Ha det så bra!
      Kram!

      Gilla

Lämna en kommentar