8/6 Torsdag Härligt trädgårdsbesök …

Hej!

I måndags var vi till Botaniska trädgården i Uppsala som är Sveriges äldsta botaniska trädgård. Trädgården anlades som slottsträdgård av Olof Rudbeck den äldre 1664 och stod färdig några år senare. Den ersatte då den äldre slottsträdgård öster om slottet, där kvartersnamnen Fågelsången och Trädgården påminner om slottsträdgårdens äldre plats. Uppsala universitet fick barockträdgården i gåva år 1787 av Gustav III. I samband med detta drogs Stockholmsvägen fram mellan slottet och trädgården och avskiljde därmed slottets terrasser från den övriga trädgården

I 350 år har den kombinerat botanik och hortikultur. Den kallas i dagligt tal ”Botan” (med betoning på sista stavelsen). I fonden på den äldsta delen av trädgården, som tidigare var slottsträdgård, ligger orangeriet Linneanum, ritat av Olof Tempelman och Louis Jean Desprez. Framför Linneanum finns en av världens äldsta bevarade trädgårdar planerad i barockstil av Carl Hårleman. Denna trädgård bevarades eftersom Gustav III i sin donation begärde att utsikten från slottet inte skulle försämras. (Wikipedia)

Vi valde att gå till ”Botans” nyare del av parken som ligger på andra sidan Norbyvägen, som leder mot Eriksberg och Norby, där Tropiska växthuset ligger.

Här gjorde Café Victoria lite reklam för deras café

Vi fikade på Café Victoria och dom hade ju väldigt mycket gott att välja på till kaffet. 

Det var så mysigt att sitta ute i trädgården och fika 

Köksväxtlandet

Välkommen in till Uppsala universitets botaniska trädgård 

En mysig liten dunge och ett vattenfall 

Stenblocken består av Uppsala granit (tonalit) och är rester av en 19 miljarder år gammal bergskedja. Det största blocket väger 55 ton. För att fjällväxterna ska överleva här i Uppsala krävs en väldränerad jord, variation i jordmån och skuggning, riklig vattning och noggrann skötsel.

Här håller vi på att kolla in Insektshotellet som är ett hem för våra värdefulla djur i trädgården. Många växter är ju beroende av bin och andra insekter för pollination så att de kan sätta frö.

Pedagogiska trädgården för både vuxna och barn

Det blev en jättetrevlig eftermiddag i parken.

Ha en riktigt bra dag!

Kram!

 

 

Detta inlägg publicerades i Bilder från Sverige, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till 8/6 Torsdag Härligt trädgårdsbesök …

 1. farfar hebbe skriver:

  Fint,jag har bara sett den trädgården från vägen..Ja här var det sol en stund på fm,men nu kommer det in gråa tunga moln,kan bli regn tror jag…Jag ska köra ner till Uppsala idag på em,,Snooza lite,,kör nog upp till stugan och blir några dagar veckan som kommer,öppnar upp för sesongen..Haé Kram.

  Gilla

 2. Ama de casa skriver:

  Oj vad fint det såg ut att vara där! Snygg stil du har när du fotar också 🙂

  Gilla

 3. Ditte skriver:

  Botaniska i Uppsala är väldigt trevligt och än trevligare en vacker dag. Har varit här en del med barnbarnen och vi fastnar oftast länge vid insektshotellet.
  Förstår att det blev en fin dag där.
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Vad kul att ni brukar besöka Botaniska lite då och då! Förstår att ni brukar fastna vid insektshotellet, det var ju väldigt intressant och fint gjort. Ja det blev en perfekt dag!
   Välkommen ner till värmen!
   Kram!

   Gilla

 4. Lena i Wales skriver:

  Oh, stort tack för denna rundvandring.
  Jag har varit i Uppsala många gånger och sett trädgården på håll, men alltid varit där vid ”fel” årstid, så har aldrig riktigt sett den.
  Önskar dej en trevlig helg!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Lena! Vad kul att du gillade mitt inlägg! Ja det är verkligen fint där i trädgården! Du kan läsa mer om Botaniska trädgården och Tropiska växthuset i mitt inlägg från 28/8-2016. Du hittar inlägget under kategorin: Bilder från Sverige.
   Jag har inte hunnit med att kolla in din blogg, för sent i torsdags kväll reste vi ner till Spanien och Torre igen! Underbart!
   Tack detsamma!
   Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s