23/6 Fredag Midsommarafton & San Juan

Hej!

Midsommarvädret i Spanien och i Sverige 2017

Att fira midsommar är något som Spanjorer och Svenskar har gemensamt. Firandet är kanske lite olika, men festas görs det. I år är det dessutom på samma datum i båda länderna vilket oftast inte är fallet.

Midsommarafton här i Spanien är den gamla svenska dvs. 23 juni, ett datum som lever kvar även i Danmark och Norge. Sverige och Finland har ju som bekant flyttat midsommardagen till perioden fredag 19 juni-25 juni. Det gjordes i Sverige 1953 och i Finland 1955.

Spaniens stränder kommer under fredagskvällen den 23 juni att fyllas med tusentals brasor till firandet av San Juan. Traditionen handlar om att de som firar San Juan ska rena sig från onda andar genom eld och vatten. Det är en upplevelse att vara med och gå baklänges ut i vattnet kl 24.00, tillsammans med tusentals andra människor på stranden. Många tappar sedan upp havsvatten på flaska för att ta med hem och stänka i hörnen (heligt vatten). Midsommardagen är däremot inte någon helgdag i Spanien utan man förväntas gå mer eller mindre direkt från stranden till jobbet, fast i år är det ju en lördag så många är lediga.

22.06.2017 (Svenska Magasinet)

Alla vill ju ha fint väder på midsommar, och om vi ser lite på väderkartorna så blir det som vanligt fint väder i nästan hela Spanien, det är bara i Kantabrien längst i norr som det kan komma någon skur.

För Sveriges del ser det däremot ut att bli betydligt blötare, störst solchanser verkar det vara utmed norrlandskusten och möjligtvis på Öland. Men en bild säger ju mer än 1000 ord så jag låter bilderna tala för sig själva.

Genuint midsommarfirande i Molinos del Calvario

Tid: 17 – 24 juni

Plats: calle San José i stadsdelen Molinos del Calvario

Fritt tillträde

Stadsdelen Molinos del Calvario och calle San José blir huvudscenen för den 120-åriga traditionen att bränna s.k. monument av satiriska eller humoristiska figurer av kork och papier maché. Här firar man 25 år som enda kvarvarande traditionsbärare av de tidigare sju i staden. Programmet sträcker sig över en vecka 17 – 24 juni. (Torrevieja.com)

Fredag 23 juni

Kl.17.30: tjur på hjul för barnen

Kl.18: ballongskoj för barnen

Kl.19.30: Paya´s dansskola framträder

Kl.22: lotteri, därefter disco med Rafael

Kl.22.30: Drag Imperio framträder

Lördag 24 juni

Kl.8: uppväckning med Los Salerosos morgonpara, därefter frukost

Kl.14: jättepaella à 2€ portionen

Kl.18: välgörenhetsframträdande med star wars-figurer för afecancer-föreningen

Kl.22.30: lotteri och disco Rafael

Kl.01: avslutning med cremà, brännandet av årets ninots, först barnens, sedan de vuxnas

I slutten av måneden kan alle leskedrikkglade sette pris på enda en ny variant i butikkene og barene: Grön Coca Cola. Den grønne colaen er utvunnet av den tradisjonelle grønne colabønna, men i denne drikken er det lagt til søtningsstoffet stevia og naturlig koffein.

Den nye colaen karakteriseres som smaksrik og god. Den grønne Cocaen er allerede lansert i 10 land. Spania blir da land nummer elleve ut. I Spania vil man få kjøpt den nye drikken på boks og  flasker – henholdsvis 0,5 og 1,5 liter. (Spania i dag)

Inkomstklyftorna mellan Spaniens rikaste och fattigaste kommuner ökar och Torrevieja hade förra året åter den lägsta medelinkomsten av alla. Säsongsekonomi och omfattande svart marknad gör att den officiella medelinkomsten i turistorter som Torrevieja är särskilt låg.
 Spaniens rikaste kommun sett till inkomst är Pozuelo de Alarcón, med ett genomsnitt på 73 014 euro per år. På behörigt avstånd på andra plats följer en annan Madridkommun, Majadahonda (57 623) och på tredje plats återfinns San Cugat del Vallés, i Barcelonaprovinsen, med 53 767 euro per år. 
Torrevieja har den lägsta medelinkomsten av de 123 jämförda kommunerna. Den ligger på 14 462 euro per år. I bottenskiftet finns flera kända turistorter som Fuengirola (18 225) och Benalmádena (19 849). Anledningen uppges vara dels att dessa orter är avhängiga av högsäsonger som endast omfattar delar av kalenderåret samt att den svarta marknaden är särskilt stor.
Siffrorna presenteras av statliga statistikinstitutet INE. (Sydkusten.es)

Igår kväll tog vi en promenad och då upptäckte vi att Yvonne hade kommit ner. Så vi stannade till och pratade en stund innan vi gick vidare hemåt. Det var så himla kul att ses igen.

 Kram!

 

 

 

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Info om Torrevieja, Okategoriserade, Påsk & Midsommar. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till 23/6 Fredag Midsommarafton & San Juan

 1. farfar hebbe skriver:

  Mors..Tackar…Önskar dig/er Detsamma,,En Go o Glad Midsommar..Haé Kram.

  Gilla

 2. Ama de casa skriver:

  Ha nu en riktigt GLAD midsommar, Hogueras och San Juan!
  Kram

  Gilla

 3. Preciosa skriver:

  Hej pareja!
  Konstig statistik detta om Torre…Jämfört med 123 kommuner…kanske det är invånarantalet…84000 ca har väl Torre nu officiellt.
  Spanien har ju över 8000 kommuner. Torre har ca 30% pensionärer…med el utan inkomst och ca 30% under 30 år…Många har inte jobb av dom unga eller kontrakt på 4 tim, svart resten.
  Så är det ju i turistkommuner. Inte många firmor heller man får kvitto av och i kinesbutiker…
  Inte konstigt att det inte kommer in skatt då.
  Kul att se Yvonne! Det var ett tag sen 😀
  Kram P ♥

  Gilla

 4. skåningen skriver:

  Ha det mysigt i helgen!
  Kram!

  Gilla

 5. Stig Levin skriver:

  Verkar bli ett stressigt midsommarfirande om man ska hinna med ”ditt program” 😅 Själva tar vi det lugnt med några goda vänner hemma hos oss. Med lite tur kan vi sitta ute. Önskar alla en trevlig midsommar.

  Gilla

 6. marga skriver:

  Dagen började bra med sol, men nu börjar molnen hopa sig. Aj aj! Bara vi slipper regn! Kl 15 kommer midsommartåget gåendes förbi här, bestående av folk från alla stugor. Man hakar på allt eftersom o går så till festplatsen, där den klädda midsommarstången reses. Under högtidliga former vill jag lova, då vi sjunger Du gamla, du fria….Hur länge vårt land nu får vara så! Sen blir det dans o lekar under Babsans ledning. Så har traditionen varit så länge jag kan minnas. Då förstår du att det är länge! Vi äter arrakskrans till kaffet o sen blir det grillning. Om nu vädret tillåter! Tänk om man i detta land kunde vara säker på att det åtminstone blir hyggligt väder! Glad midsommar önskar vi er! Gå inte baklänges ut i vattnet så du druttar omkull! Hihi! Kramar!

  Gilla

 7. Ami skriver:

  Glad midsommar önskar vi er!
  Kram

  Gilla

 8. Ingrid skriver:

  Ja glad midsommar på er. Gå ner till Cura vill man göra en sån här kväll. Kram

  Gilla

 9. Cicki o Ronny skriver:

  Trevlig midsommarhelg. Själva somnade vi vid 10-tiden slut efter allt packande👍. N

  Gilla

 10. Lena i Wales skriver:

  I UK firas inte alls midsommar, så det är lugnt här. Fast helt okej väder.
  Intressant med inkomsterna. De är stora på Costa del Sol, men det kanske är så att mycket inte redovisas för bland utlänningar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Torrebloggen

Torrevieja - En plats där vägarna möts

Vardagsfunderingar.

Jag har alltid älskat att skriva och det finns många tankar som flyger genom mitt huvud som jag vill skriva ner ibland. Vill ibland skriva dagbok och ibland om saker som engagerar mig.

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

MariArnes Reseblogg

MariArnes reseblogg

Casa Krafft i Torrevieja

Torrevieja - En plats där vägarna möts

Farfar Hebbe en yngling på 80 bast

En Farfars vardag,med Foto,Mat,Resor och Klurigheter.

Viva Torrevieja!

Torrevieja - En plats där vägarna möts

www.matsmarie.com

Från Årsunda till Torrevieja

Rendahl i Spanien

Torrevieja - Helsingborg

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

%d bloggare gillar detta: