1/9 Ny månad Kärt återseende & Härligt besök på Högbo bruk

Hej!

Idag säger vi adjö till augusti……..

och hälsar SEPTEMBER välkommen!

 

Högbo Bruks historia

Högbo Bruk är en unik kombination av natur, aktiviteter och kulturhistoria. Herrgårdarna, de röda längorna, smedsstugorna, kvarnen, stallet och bruksparken ger Högbo dess karaktär och minner om det som varit.

Historien i Högbo Bruk täcker under de senaste 300-400 åren vitt skilda utvecklingsepoker. Gammal järnhantering, industrihistoriskt viktiga händelser, ”törnrosasömn”, jordbruk, konferenshotell och idag en blomstrande året-runt-anläggning.

Från tiden före 1646 finns det ingen skriftlig vittnesbörd om vad som försiggick i Högbo. Man kan emellertid förutsätta att ett primitivt smide pågick i enkla bondehamrar. Det man vet är att tre av Högbos sexton bönder erlade mångdubbelt mer än sina grannar i skatt i samband med Älvsborgs lösen 1613. Man har anledning att tro att dessa tre var bergsmän.

Första gången som smidet i Högbo kommun omnämns i skrift är i en inspektionsrapport, en ”relation” som bergmästaren Hans Steffen upprättade 1646. I den meddelar han att i Högbo ”uti en skön ström” fanns ”1 Hamber medh 2 härdar, som Wardt an 1634 upbygdt på Nu grund.”

Högbo Bruk var en av de anläggningar som i början av 1700-talet ägdes av den legendariska biskopinnan Catharina Bröms. Hennes dotterdotter gifte sig 1727 med översten Hans Hierta som tidigare suttit i ryskt fångenskap under 13 år efter slaget vid Poltava. Han lät uppföra bruksherrgården i Högbo 1737-1739, nu kallad Gamla Herrgården.

År 1858 lyckades Högbos ägare konsul Göran Fredrik Göransson och hans medarbetare bli först i världen med att utveckla bessemermetoden i industriell skala. Metoden innebar, enkelt beskrivet, att man blåste luft genom järnet för att rena det från kolrester. Ståltillverkningen flyttades till en sandig vik av Storsjön 1862, vid den nyanlagda järnvägen. Därmed var grunden till staden Sandviken lagd liksom till företaget Sandvik. (Högbos hemsida)

 

Tisdagen den 8/8 hade vi bestämt träff med Kerstin, Dennis, Marga, Birgitta och Mats vid Högbo bruk för att gå och äta lunch på Högbo Qvarn.

Högbo Qvarn!

Högbo Qvarn ligger mitt i Högboån i en historisk bruksmiljö. Där finns det en restaurang, café och minigolf. Högbo Bruk är en vacker kombination av kulturhistoria, natur och aktiviteter. Qvarnen, herrgårdarna, bruksparken, smeden, glasblåsaren, stallet och de röda längorna ger Högbo Bruk dess karaktär. Vid den nedre Hammaren som idag är riven byggdes 1862 en kvarn med två malstenar, kvarnen användes av de omkringboende bönderna som i gengäld gav bruket tillstånd att anlägga en större damm vid Kvarnströmmen. Vid sekelskiftet anlades en kraftstation med två turbiner intill byggnaden. 1950-talet byggdes den om till en serveringlokal – där är vi ännu idag.

Högbo Qvarn idag

Högbo Qvarn ligger mellan två vattenkanaler. Det finns tre olika matsalar inomhus. två i sutteräng och en på vindsvåningen. Totalt kan man sitta 147 personer inne och ungefär 150 personer på deras två uteserveringar.

Man kan nå båda etagerna med rullstol. Till vinden kommer man via en vanlig trappa. Vinden kan även användas som konferensrum eller privata bokningar för max 35 personer

På deras baksida kan ca 80 personer sitta. Härifrån ser man ut över vattendraget eller så kan man se hur det går för minigolf-spelarna på andra sidan ån. (Qvarnens hemsida)

Så härligt att vi kunde sitta på terassen och äta, direkt vid ån…..

och när vi hade ätit klart, då åkte vi hem till Kerstin & Dennis och drack kaffe

Här hade jag ingen aning om att jag 4 dagar senare skulle opereras för tarmbråck!

Tack alla för en jättetrevlig e.m!

Den första söndagen i varje månad brukar det ju vara bilträff i Los Montesinos

Så nu på söndag den 3/9 är det dags igen!

Tid: ca kl.11:00 – kl.14:00

vid Hotel La Torre i Montesinos

Tack för alla krya-på-dig-hälsningar!

Bloggvilan fortsätter ett tag till!

Kram!

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilder från Sverige, Bloggvila, Högbo Qvarn, Okategoriserade, Restaurangbesök, Utflykter. Bokmärk permalänken.

38 kommentarer till 1/9 Ny månad Kärt återseende & Härligt besök på Högbo bruk

 1. Ylva Johansson skriver:

  Trevligt att få lösa din blogg igen. Tråkigt att du drabbats ab sjukdom, hoppas du snart må bra.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Ylva!
   Vad glad jag blir att höra att du brukar läsa min blogg!
   Brukar du vara nere i Torre eller….?
   Ja det var absolut inte kul att drabbas av tarmbråck,
   men nu är jag sakta men säkert på G igen.
   Hoppas vi hörs och ses snart igen!
   Kram!
   //Carina

   Gilla

   • Ylva Johansson skriver:

    Vi har ett hus i Playa Flamenca som vi kommer stt vara i mer nu sedan spväl min man som jag är pensionärer. Bor annars i Kalmar. Kram!

    Gilla

   • torrebloggen skriver:

    Vad härligt, det är ju så fint där i Playa Flamenca.
    Hör gärna av dig när ni är nere nästa gång, vi kanske kan ses över en fika.
    Ha en trevlig dag!
    Kram!

    Gilla

 2. Preciosa skriver:

  Hej!
  Så roligt att se dig och att det går framåt! Snart är ni nere igen och det ska bli så trevligt!
  Kram och fortsatt påpiggning 😀 Kram P ♥♥♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Preciosa!
   Tack ska du ha. Ja det är så kul att jag är på bättringsvägen.
   Känns så skönt och tryckt att gå ut och gå med kryckorna.
   Ja det ska bli kul att komma ner igen och träffa dig och alla andra som är på väg ner nu.
   Trevlig kväll!
   Kram!
   Carina

   Gilla

 3. Titti skriver:

  Hej,
  Vad skönt att du mår bättre, måste ha varit fruktansvärt jobbigt.
  Så fina bilder från Högbo Bruk!
  Kram Titti

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Titti!
   Ja tack, det känns mycket bättre nu. Det var inte kul alls att drabbas av tarmbråck.
   Det var verkligen fint i Högbo Bruk och det var så kul att träffa alla goa vänner igen!
   Vi ses snart igen!
   Kram!
   Carina

   Gilla

 4. marga skriver:

  Trevligt med all info om Högbo! Går att spendera mycket tid där. Nej, tänk så lite vi vet om morgondagen o tur är det. Inte kunde vi ana hur allvarlig din situation var. Så glad att det gick bra!
  Härligt att se dig ute med kryckor! Rätt vad det är är de borta också! Riktigt god bättring önskar jag dig! Kramar!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Tack Marga för pratstunden idag och sen blev det ju en jättetrevlig dag i Högbo tillsammans med hela gänget. Det var ju oerhört vackert där uppe i Högbo bruk och det finns ju så mycket mer att upptäcka. Får åka dit fler gånger.
   Ja det är väl tur att man inte vet vad som kommer att hända. Men nu känns det jättehärligt att gå ut med kryckorna, så dom får nog följa med ner till Torre.
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 5. Birgitta skriver:

  Hej Carina!
  Roligt med ett innehållsrikt blogginlägg men ännu roligare är att du nu är på benen igen, om än med kryckor än så länge. Är så glad för att allt gick bra för dig, tarmbråck är ingen simpel åkomma direkt. Tack också för en trevlig dag den 8 augusti 🙂 Tänk så mycket intressant det finns att besöka alldeles i närheten 😀
  Hoppas nu att du fortsätter att krya på dig för var dag och att ni snart är därnere igen, där man helst är när höststormarna här hemma börjar vina.
  Kram! ♥ ♥

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Birgitta!
   Tack, kul att du gillade inlägget. Det var bra många år sen vi var där i Högbo bruk, så tack för att ni föreslog lunch där på Högbo Qvarn. Stort tack för att ni tog ”hand” om mig när jag mådde lite dåligt på hemvägen till Furuvik. Ni var så gulliga allihopa. Det värmde…
   Känns stadigt och bra med kryckorna, har inga andningssvårigheter nu när jag är ute och går. Så snart så springer jag med kryckorna hihi. Ja det ska bli så skönt att komma ner igen och det dröjer ju inte länge förrän ni kommer efter.
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 6. Agneta K skriver:

  Hej Carina! Jag följer din blogg och har undrat om det kanske hänt dig något. Såg nu att du nu är på återhämtning efter sjukdom. Krya på dig! Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Agneta!
   Vad glad jag blir att höra att du brukar läsa och följa min blogg!
   Ja jag blev riktigt dålig och opererades sen akut för tarmbråck!
   Men nu är jag på bättringsvägen, det känns så himla skönt!
   Tack ska du ha!
   Hoppas vi hörs och ses snart igen!
   Kram!
   Carina

   Gilla

   • Agneta K skriver:

    Skulle vara roligt att ”springa på varandra” i Torre. Jag har boende där sedan 2000, är dock bara där periodvis. Hoppas kunna få träffa Preciosa också. På något konstigt vis så känns det nästan som om vi känner varann genom att läsa bloggarna. Ha det så gott!
    Kram
    Agneta

    Gilla

   • torrebloggen skriver:

    Hej Agneta!
    Ja det skulle verkligen vara jättekul att ses irl. Preciosa och vi träffas ju en hel del och fikar tillsammans både här hemma och nere i Torre, så det vore hemskt kul att få träffa dig. Vad kul att du också har ett boende i stan. Bor du i centrala stan, så kan du söka efter Spaniengruppen Torrevieja City Grannsamverkan på FB. Hör av dig till mig när du åker ner så kan vi ses och höras. Min e-postadress är: costabianca@icloud.com
    Trevlig kväll!
    Kram!
    Carina

    Gilla

 7. farfar hebbe skriver:

  Kväller.oj s skönt att du är på bättringsvägen,fortsätt så..Jo barnen blev glada åt armbanden,även om dom var lite för stora,bokstäverna är små plastkuber silverfärgade som är trädda på paracorden..Haé Kram.

  Gilla

 8. A-C skriver:

  Så roligt med ett blogginlägg igen. Högbo Bruk verkar vara ett trevligt utflyktsmål. Skönt att höra att du mår bättre o bättre. Vi börjar också längta ner till Torre nu. Inte så lång tid kvar. Ser fram emot att träffa er igen. Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej A-C!
   Tack vad kul att du tyckte det. Faktiskt nöjd själv med att jag orkade skriva ett inlägg.
   Ja det var verkligen fint där vid Högbo Qvarn, så hit kan man åka igen och kolla in resten av bruket. Vi längtar också ner nu och det ska bli så kul att ses igen!
   Kram!

   Gilla

 9. Ann-Kristin skriver:

  Oj, så fint det såg ut i Högbo. Roligt att se alla bilder på hus och bekantingar.
  Skönt att Du är på bättringsvägen och känner Dig pigg.
  Kram/A-K

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej A-K!
   Det var väldigt fint där, gillade verkligen Högbo Qvarn, väldigt mysigt ställe.
   Ja det var jättekul att träffa alla goa bekantingar igen. Det ska bli så skönt att komma ner till Torre igen, synd bara att vi missar dig den här gången.
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 10. farfar hebbe skriver:

  Hej du..Högbo är ett fantastiskt ställe,har varit där några gånger,finns alltid något nytt att upptäcka varje gång..Skönt att din återhämtning går bra..
  Ja brynäsbanden är populära,har sålt ett 10 tal,har beställning på ett gäng..Haé Kram.

  Gilla

 11. Ama de casa skriver:

  Men oj! Jag har ju också varit lite off på nätet och hade ingen aning om att du drabbats av en sån hemsk historia. Skönt att du är på bättringsvägen nu i alla fall!
  Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Ama!
   Ja jag har också varit off på nätet. Orkade inte ens med att prata, läsa, skriva blogg och kommentera på någons blogg. Jag var helt slut, åkte in akut och blev opererad för tarmbråck. Fick ligga kvar på sjukan i 9 dagar. Nu tar jag promenader med kryckor varje dag och jag börjar faktiskt känna mig lite piggare. Så snart åker vi ner till Torre igen.
   Jag läser din blogg varje dag, men jag har inte orkat skriva något!
   Ni ser ut att ha det jätteskönt!
   Kram!

   Gilla

 12. Ditte skriver:

  Vad skönt att du nu är på bättrngsvägen. Men det tar tid innan krafterna kommer tillbaka.
  Vi har passerat Högbo bruk och kvarn några gånger i sommar på mina jobbresor och det är ju så fint bid alla dessa bruk som finns. Roligt att de bevarats så bra.
  Catharina Bröms var ju också brukspatron vid Wij säteri och bruk i Ockelbo. En stark och driftig kvinna.
  Önskar dig fortsatt god bättring.
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Ditte, det känns faktiskt skönt att man känner sig lite piggare. Promenaderna gör susen, känner mig starkare för varje dag som går.
   Ja det var fint vid Högbo Qvarn. Tack för infot om Catharina Bröms, hon verkade ju verkligen vara en driftig kvinna.
   Ni såg ut att ha det riktigt mysigt i Göteborg!
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 13. Ami skriver:

  Så skönt att höra att du nu är på bättringsvägen igen. Men jag förstår att det tar ganska lång tid innan krafterna återkommer helt.
  Kram och krya på dig!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Ami! Tack ska du ha. Ja jag blev riktigt dålig och opererades sen akut för tarmbråck!
   Men nu är jag på bättringsvägen, sakta men säkert och det känns så himla skönt!
   Tar promenader (kryckor) varje dag och det känns att man blir starkare för varje dag.
   Trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

 14. farfar hebbe skriver:

  Ja Grattis,,vill minnas att jag sett en likadan pall ett flertal gånger..Fortsätt att krya på dig..Haé Kram.

  Gilla

 15. skåningen skriver:

  Hej!
  Stor kram och krya på dig!
  Kramen!

  Gilla

 16. Lena i Wales skriver:

  Tack för en mycket intressant historisk vandring! Helt i min stil. Ett ställe jag aldrig hört talas om, men ack så intressant.
  Jag får också säja krya på dej.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Tack Lena, ja det var väldigt vackert där, jag gillade verkligen Högbo Qvarn, väldigt mysigt ställe. Tycker också det är häftigt att man bevarar dessa gamla fina bruk som det finns rätt gott om här i Sverige. Vi hade tänkt spela lite minigolf, men alla var så mätta efter lunchen.
   Tack ska du ha för krya-på-dig hälsningen. Mår mycket bättre nu, åker ner till Torre snart.
   Trevlig helg!
   Kram!

   Gilla

 17. farfar hebbe skriver:

  Jag myser med barnen i Sunnersta,mamman o pappan är på vift,mamma i Eskilstuna (jobb).pappa på Irland (jobb)….Fortsätt med kryapåandet.Haé Kram.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s