8/12 Fredag Helgdag

Hej!

Idag firar många…..

Inmaculada Concepción, den 8 december – som också är en allmän helgdag i hela Spaniensamt i stort sett i hela den katolska världen. Den har gamla anor och firas sedan tidig medeltid, den infördes av påven Sixtus IV 1476. Det anses att det var denna dagen som Jungfru Maria genom nåd och särskilt privilegium blev med barn. Dagen kallas i nuvarande katolsk kalender för ”Jungfru Marias utkorelse och fullkomliga renhet” och utgör en förpliktad helgdag för alla katoliker.

 Så idag är det

lokal helgdag och skyddshelgonfestens sista dag

här i Torrevieja

Skyddshelgondagen med Magna Procesión

Kl.7: traditionell Diana, vilket betyder att stadens befolkning väcks tidigt på Skyddspatrondagen av ambulerande blåsorkester.

Kl.18:30: högmässa i Stora kyrkan till Skyddshelgonets, La Purísima, ära.                                           Därefter (ca 19.30) Magna Procesión som är en stor och högtidlig procession med skyddshelgonet, som bärs ut ur Stora kyrkan och förs följande väg:

Caballero de Rodas-Clemente Gosálvez-Paseo Vista Alegre-Joaquín Chapaprieta-Vicente Blasco Ibáñez- Azorín-Caballero de Rodas-domkyrkan vid Stora torget. Vid Casino skjuts ett festfyrverkeri.

Julen i Spanien för spanjorer handlar om familjen, gemenskap och ledighet,                                                                         inte helt olikt det vi är vana vid i Skandinavien men vissa traditioner är olika.

Spanien är ett i grunden djupt katolskt land och det sätter givetvis sin prägel på julfirandet. En av de viktigaste julsymbolerna i Spanien är el Belén – julkrubban.

Torrevieja 2001

En sådan finns i de flesta spanska hem och på många offentliga platser.

Det stora torget i de flesta städer i Spanien har oftast en julkrubba (Megafon)

Kväller och sovdags i julkrubban 2001

Vi har ju sett krubban i bra många år nu och vi tycker som alla andra att den ”ser mindre ut” för varje år som går. Men det är nog inte riktigt sant, för själva podiet som krubban byggs upp på är nog storleksmässigt lika stor år från år. Däremot verkar det som om krubban har blivit mindre detaljrik med åren, inte lika mycket julkrubbedekorationer som förr. Det ser också ut som det har blivit väldigt glest mellan husen. Tror att det kan bero på att de bytt ut en del av de gamla husen och sen köpt nya och större hus till krubban.

Men trots allt detta så är Torreviejas julkrubba verkligen väl värt ett besök!

Ha en riktigt bra dag!

Kram!

P.S Det sägs att det kan bli uppåt +20 grader idag!

Annons
Detta inlägg publicerades i Helgdagar i Torre, Info om Torrevieja, Jul & Nyår, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till 8/12 Fredag Helgdag

 1. skåningen skriver:

  Ingen sol här!
  Ha en bra fredag!
  Kram!

  Gilla

 2. farfar hebbe skriver:

  Ja det kommer in beställningar i strid ström,är nu uppe i 65 st..Oki då önskar jag er välkomna hem till gråvädret..Haé Kram.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s