21/12 Torsdag Idag anländer vintern…kl.17:28, Äta julbord….

Hej!

Vintern anländer officiellt till Spanien och Sverige

idag klockan 17:28.

Proyecto Mastral

Vintersolståndet

Sedan den 21 juni har det blivit mörkare och mörkare – varje dag. Men snart infaller vintersolståndet och vi går mot ljusare tider igen.

Är du trött på mörkret? Det är förståeligt. Sedan sommarsolståndet inföll den 21 juni har solen gått upp senare – och gått ner tidigare – för varje dag som går.

Men håll ut. Klockan 17:28 på torsdagen den 21 december inträffar vintersolståndet, och solen börjar i stället gå upp tidigare och ner senare.

Vi går mot ljusare tider…….

Vintersolståndet kallas den tidpunkt då solen står som lägst på norra halvklotet. 2017 inträffar detta den 21 december kl 17:28. Den 21 december blir då den kortaste dagen under året och natten den 20-21 december den längsta natten. Fakta: Vintersolståndet

Vintersolståndet är en markering för årets kortaste dag och årets längst natt. Det är när solen på norra halvklotet står som lägst på himlen i förhållande till jordaxelns lutning. Solen går överhuvudtaget inte upp på norra halvklotet, däremot blir det något ljusare på dagen.

Vid sommarsolståndet är förhållandet det motsatta – solen står som högst på himlen och är därmed uppe längst. Källa: SMHI

Befinner man sig norr om polcirkeln går ju solen inte ens upp. Middagsmörker eller midvintermörker innebär att solen inte alls stiger över horisonten. Detta inträffar vid den norra polcirkeln och norr därom under norra halvklotets vintertid. Nära polcirkeln är det dock skymningsljus mitt på dagen. Bortom 72 breddgraden är det mörkt även mitt på dagen, speciellt mulna dagar. ”Mellan Anna och Hanna är det mörkt” sägs det, alltså mellan 9/12 och 5/1.

Men sen förlängs dagarna igen
Och solen stiger allt högre upp på himlen för varje dag. Från den 1 januari kan solen ses i hela Sverige igen, förutsatt att det inte är för mycket moln förstås…

I den gamla folktron markerade vintersolståndet en farlig natt då djuren kunde tala och övernaturliga makter härjade fritt. I det förkristna Skandinavien förknippades midvintern med en offerfest, ett midvinterblot. Med djuroffer skulle gudarna blidkas att låta solen komma tillbaka. I grunden fanns det en rädsla för att ljuset aldrig skulle komma tillbaka om man inte firade det på något sätt. / SVT.se

Läste på nätet att det tydligen är många som firar vintersolståndet lite extra idag, typ som ett nyårsfirande. Några ville att det skulle vara en helgdag denna dag

(Ankan)

Nu är det bara 88 dagar och 23 timmar kvar till sommaren!

Så ska du äta julbordet

I vilken ordning brukar du äta rätterna på julbordet? Lär dig de fem turerna så blir det garanterat rätt. Missa inte heller vett och etikett-knepet.Känner du till julbordets klassiska turordning? En gång i tiden var det den legendariska krögaren Tore Wretman som fastställde dem. Vitsen var att man skulle kunna njuta av julbordets fröjder i lugn och ro och på bästa sätt. Smart! Och inte så dumt att känna till.

här ska man tydligen äta julbord enligt den legendariska krögaren Tore Wretman (Land.se)

Den spanska julmaten skiljer sig åt beroende på vilken region man befinner sig, men kalkon, skaldjur, fisk och gris är viktiga inslag på de flesta menyer. Jamonskinkan är också med på ett hörn under hela julfirandet. Spanskt julgodis heter Turrón, som är en form av nougat som tillagas i flera olika varianter. Marsipan i olika former är också vanligt som julgodis i Spanien.


Turrón Foto: Pixabay

Hur firar man jul och nyår i Spanien?

I Spanien firar man jul och nyår ungefär som i Sverige. Julafton är kanske inte fullt lika viktig, eftersom julklapparna delas ut först i samband med trettondagen, i Spanien kallat ”los Reyes”, dvs. när de tre vise männen kommer fram till Jesusbarnet med sina gåvor. (Spanska fastigheter)

Julafton, Nochebuena (betyder god natt) är en vardag i Spanien, men man jobbar sällan hela dagen. Julmaten intar man sent vid cirka nio eller tio på kvällen. Sedan festar man, spelar, dansar och sjunger man religiösa men roliga julsånger med familjen hela kvällen, gärna långt in på natten. En del går sedan i midnattsmässan – La Misa del Gallo – för att fira att Jesus har blivit fött. En del presenter delas också ut.

Juldagen, är en helgdag i hela den kristna världen så även i Spanien. Då samlas ofta släkten till samvaro från förmiddagen till sent på kvällen. Höjdpunkten är jullunchen vid två-tre tiden. Det finns inga fasta traditioner för vad som serveras men det är oftast en kötträtt. Eftermiddagen slappar man ihop med familjen. Utelivet är oftast rätt begränsat både julafton och juldagen, det är familjedagar och restaurangerna satsar på stora familjetillställningar eller håller stängt.

Annandagen firas inte i Spanien utan det är en för spanjorerna helt vanlig dag. Men vi Skandinaver firar den, och det gör engelsmännen också – för dem är det ”The Boxing Day”.                                             Men Annandagen är en regional fiesta som faktiskt firas i Torrevieja

Julvädret blir fint i Spanien

Även om vintern officiellt anländer till Spanien den 21 december klockan 17:28

så innebär det inte att det blir kallt eller regnigt.

På julafton blir vädret soligt och torrt i hela Spanien. För juldagen och annandagen smyger det sig en ett regnområde i Galicien, i Spaniens övre västra hörn. Dessutom kan det bli lite halvmulet i de centrala delarna av landet.

Men för hela Medelhavskusten, på Costa Brava, Costa Blanca, Costa Tropical, Costa del Sol, Kanarieöarna och Balearerna blir det soligt och fint. (Svenska Magasinet)

Under mellandagarna finns det viss risk för regn i stora delar av landet, särskilt då den 28 december. Däremot lovar långtidsprognosen från eltiempo.es fint väder till nyårshelgen i hela landet.

Foto: Turismo de Torrevieja 2017

Ha en bra dag!

Kram!

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Jul & Nyår, Okategoriserade, Vintersolståndet. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till 21/12 Torsdag Idag anländer vintern…kl.17:28, Äta julbord….

 1. Agneta K skriver:

  Hej Carina!
  Intressant läsning både om vintersolståndet och det spanska julfirandet.
  Idag skiner solen här och vi har 5-6 plusgrader.
  Igår var en glädjens dag för familjen. Då föddes lilla Olivia, mitt andra barnbarnsbarn. Ser fram emot att träffa henne på lördag!
  Ha det så gott!
  Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Agneta!
   Javisst är det härligt att vi går mot ljusare tider nu!
   Grattis! och vad mysigt att du får träffa ditt barnbarnsbarn redan nu på lördag,
   förstår att du längtar. Dom är ju så gosiga!
   Ja här har solen tittat fram, men det blev bara några plusgrader, nu har vi -2,3.
   Hoppas du får en riktigt God Jul & Gott Nytt År tillsammans med dina nära och kära!
   Ska bli kul att ses nästa år!
   Kramar från Carina & Horst

   Gilla

 2. skåningen skriver:

  Solen tittade fram här för en stund sen.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  Gilla

 3. farfar hebbe skriver:

  Ja det blev en fin dag idag..Jag var in till Gevaliarosteriet idag på em..seniorfika,glömde kameran,,har inte hänt på länge..Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja dagen blev riktigt skaplig idag! Men kyligt när solen försvann.
   Jag var tvungen att googla på Gevaliarosteriet, för jag visste inte att det fanns ett fik där inne. Men jag kunde inte hitta något info om själva fiket.
   Men vilken otur att du glömde kameran, det får bli en påtår där en annan gång
   Ha en trevlig kväll!
   Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s