27/1 Lördag Se upp för DANA & larverna som är på G

Hej!

Varför inte ta en promenad på piren i helgen!

El dique de levante – vågbrytaren

Hamnpiren som löper hela vägen ut till fyren har blivit en populär promenadled.

Den är utförd i modern stil med gångbro av trä och räcken av metall.

Pirpromenaden invigdes den 7 december år 2000 och är idag en av de mest populära och besökta platserna av både turister och stadsbor. Härifrån kan man se havet på ena sidan och den nya utvidgade sporthamnen på den andra och inte minst se hur Torrevieja ter sig från havet. Piren i Torrevieja är ett av de mest frekventerade promenadstråken i staden av såväl turister som av spanjorerna själva.

Promenadsträcka: 2.700 meter tur och retur
Tidsåtgång: 15-20 minuter åt vardera hållet
Tips: en idealisk kvällspromenad vid solnedgången

Den har alltid varit förenad med stadens historia och skyddat fiskebåtarna och saltarbetarnas båtar mot stormarna. De låg förr i tiden uppdragna på samma strand i Torreviejabukten, som nu upptas av olika sportbåtshamnar.

Under många år låg piren som sådan oanvänd och blev en smutsig men skyddande arm för stranden. Ingen vågade lämna sin båt där för natten.

I december år 2000 invigdes den nyrenoverade piren, som därefter har blivit ett av de mest attraktiva tillskotten till strandpromenaden, Paseo del Dique de Levante. Den gamla piren har förvandlats till stadens ansikte mot havet och inger besökarna en känsla av mera direkt kontakt med de omgivande vågorna och havets skönhet.

Piren sträcker sig 1350 meter ut i havet och har en gångbana, täckt av träplankor och räcken av metall, så att man får intrycket att vara ombord på ett fartyg eller åtminstone gå på en brygga. Utefter piren och delvis under den finns en cykelbana.

Dagliga promenader på piren rekommenderas av läkarna, varför den har fått smeknamnet ”La ruta del kolesterol”.

Piren lyses nattetid upp av en rad av lyktor, vars pärlband syns på långt håll om man närmar sig staden från söder.

När man stiger upp för trapporna till piren (där finns f.ö. också en handikappramp) omges man av vattenvyer, dels mot Medelhavet vid horisonten, dels mot den stora sportbåtshamnen innanför pirarmen.
Ett stycke ut på piren finns bänkar under solskydd och där finns också en staty av den på kajen evigt väntande sjömanshustrun, ett kärt fotomotiv.

12552790_1175750515788358_7931044598805747944_n kopia

Halvvägs ut på piren finns trappor som leder ner till ett litet köpcentrum, Marina Salinas, där man kan ta sig en förfriskning på terrassen. Efter en sådan liten paus kan man fortsätta på piren ända ut till fyren, varifrån man vid siktigt väder kan se ända bort till Cabo de Palos i Murcia-regionen.

12552790_1175750515788358_7931044598805747944_n kopia 2                                                                                     Foto: Proyecto Mastral

Återfärden bjuder på den bästa vyn av Torrevieja med sin strandpromenad och den mest kända playan, la Playa del Cura. Väl tillbaka vid pirens början och statyn Hombre del Mar, en vanlig träffpunkt för invånarna, har man tillryggalagt mer än tre kilometer och kan ta nästa paus hos Keeper Bar. Där ovanför på husväggen finns en webbkamera – kanske syns du och kan vinka till vänner om de just då kopplar upp sig mot torrevieja.com och denna webbkamera? (torrevieja.com)

SE UPP för larverna som är i farten nu

Processionslarverna är inte att leka med

I februari/mars är det vanligt att man ser vita bomullsliknande tussar i pinjeträden. Det är bon där processionslarverna bor. Därifrån gör de utflykter i långa processionerpå marken och deras rörelser väcker våra hundars nyfikenhet. Larverna är små 35 cm långa och håriga.

Håren har ett starkt gift som ger en omedelbar brännande reaktionföljd av en stark allergisk reaktion där hundens tunga kan svälla upp till 3 ggr och leda till döden genom chock. Misstänker ni att hunden rört vid en larv, skölj då omedelbart ur hundens mun med vatten och kontakta din veterinär. En smittad hund avsöndrar onormalt mycket saliv. Var försiktig och skydda dina händer för giftet ger även människan obehagliga allergiska reaktioner och hudirritationer.

De hundar som överlever den första krisen får senare en inflammation på tungan och eventuellti svalget. Efter en tid uppstår kallbrand och hunden kan förlora delar av tungan.

Larverna kan vara aktiva fram till maj beroende på vädret. Därefter gräver de ner sig i jorden och utvecklas till malfjärilar. Senare på sommaren flyger de ut, hittar en partner och letar upp ett lämpligt träd att lägga sina ägg. Därför är det lämpligt att behandla sina pinjeträd på sensommaren.

Kontrollera alltid pinjeträd och undvik att rasta hunden just där, om ni ser bomullstussar i träden.

På allmänna platser är kommunen skyldig att behandla och ta bort dessa bon. Behöver ni hjälp med att behandla era träd så anlita professionell hjälp. (Svenska Magasinet)

Foto: På väg till Guadalest feb 2017

Så om ni ser dessa larver och även bon när ni är ute och går i parkerna här i Torre, så maila gärna till jardinesdetorrevieja@gmail.com och informera om var dom finns.

Håll ögonen öppna. SE UPP och framför allt SE NER!

SE UPP – nu kommer DANA

Som SPANIA I DAG meldte forleden, så vil temperaturen falle fra i dag av (fredag) og der blir en del regn de nærmeste dagene, spesielt søndag og tirsdag. Kaldfronten som kommer innover landet kalles DANA.

DANA – Depresion Aislada en Nivels Altos – er et meteorologisk fenomen som oppstår enkelte ganger. Det er en lomme med kald luft som fører med seg regn og sterk vind. I hele 38 spanske regioner det såkalt forhøyet alarmberedskap nå. Varselet er sendt ut blant annet for at vinden vil føre til opprørt hav og en bølgehøyde på 5-10 meterHele Spania vil bli rammet av den polare lufta, men dårligst vær blir det i Valencia, Alicante og Murcia, samt i østre deler av Andalucia. Dagtemperaturene kan falle helt ned i 12 grader. I innlandet kan det bli kuldegrader. (Spania i dag)

Torreviejas invånare 2018

Inte konstigt att invånarantalet har minskat med minst 20 000, för numera måste man vara resident för att få söka padron. Förstår inte varför kommunen införde dessa regler för några år sen – de förlorar ju mycket pengar på det.

Marabou gör en chokladkaka med kokossmak, en kombination av klassisk mjölkchoklad och styckbiten Co-Co. Marabou Co-Co lanseras i butik under vecka 7, alltså någon gång mellan den 12 och 18 februari. Artikeln publicerades först på Cafe.se. och sen på Allas.

Vet ej när fotot togs, men enligt några kommentarer till bilden, så kan man alltså se Francos hotell för sina elitsoldater, som tydligen revs för 25 år sen. Mot havet låg det en rund restaurang som också revs, men golvplattan finns fortfarande kvar. Tittar man riktigt noga så kan man se grunden efter den runda byggnaden.
Så här ser det ut vid klippvikarna idag.

Ha en trevlig helg!

Kram!

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Förr och nu, Info om Torrevieja, Invånarantalet i Torrevieja, Okategoriserade, Pinjelarver. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till 27/1 Lördag Se upp för DANA & larverna som är på G

 1. farfar hebbe skriver:

  Oki du har det lite varmare än vad jag har..Här har det varit en solig fin dag,graderna har vandrat mellan -4,1-till +2,3 idag..Haé Kram.

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Idag var det lite kyligt här, sol och bara 14 grader, men samtidigt så är det ju faktiskt skönare här nere än där hemma. Hoppas det fina vädret håller i sig så du får en härlig helg! Kram!

   Gilla

 2. skåningen skriver:

  Bra att börja dagen med bra frukost!
  Jag hoppas att du har haft en bra dag!
  Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja det är riktigt bra att börja dagen med en bra och nyttig frukost!
   Jag hade en riktigt bra dag både igår och idag! Så härligt att vara här nere i Torre igen.
   Trevlig kväll!

   Gilla

 3. farfar hebbe skriver:

  Ja du Trumpen och Trumpan ser inte ut att ha så kul..Haé Kram.

  Gilla

 4. marga skriver:

  Nu när jag fick veta att det finns förfriskningar en trappa ner efter halva piren känns det lite mer lockande för både mig och ”Rolle”. Tänk om vi skulle försöka nån gång! Mats som gillar kokos får väl testa nykomlingen. Grå dag idag måndag. Innehäng av flera olika anledningar alltså. Hoppas ni i alla fall kommer ut! Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Ja vi får ta en sväng med Rolle och kryckorna när ni kommer ner!
   Här var det riktigt bra väder igår 16 -17 grader, så det blev en fikapromenad till Los Locos.
   Ha det så bra idag!
   Kram!

   Gilla

 5. skåningen skriver:

  jag önskar dej en riktigt härlig vecka!
  Kram!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s