22/6 & 23/6 då kan vi Fira Midsommar x 2

Hej!

Vi svenskar har i år som vanligt möjligheten att fira 2 midsomrar

först den svenska midsommaraftonen den 22 juni

och sen den spanska midsommaraftonen den 23 juni.

Lördagen den 23 juni 2018
San Juan
Plats: Playa del Cura
Tid: från kl.21:00

Att fira midsommar är något som spanjorer och svenskar har gemensamt. Firandet är kanske lite olika och det är oftast inte på samma datum, men festas görs det. Midsommarafton här är den gamla svenska dvs. 23 juni, ett datum som lever kvar även i Danmark och Norge. Sverige och Finland har ju som bekant flyttat midsommarafton till fredag 19 juni-25 juni. Det gjordes i Sverige 1953 och i Finland 1955.

Spaniens stränder kommer under lördagkvällen den 23 juni att fyllas med tusentals brasor till firandet av San Juan. Traditionen handlar om att de som firar San Juan ska rena sig från onda andar genom eld och vatten. Man brukar hoppa över tre små eldar som lär ha en renande effekt, alla problem bränns upp, så på det viset skaffar man sig  sig tur och lycka hela året. Det är också en upplevelse att vara med och gå baklänges ut i vattnet kl 24.00, tillsammans med tusentals andra människor på stranden.

Efter midnatt tvättar man sitt ansikte och sina fötter tre gånger för att sedan önska sig tre saker för de kommande tolv månaderna. Att bada vid den här tiden sägs också vara bra för huden, och enligt tradition besökte inte spanjorerna stränderna före den här dagen.

Många tappar sedan upp havsvatten på flaska för att ta med hem och stänka i hörnen (heligt vatten). Midsommardagen är däremot inte någon helgdag i Spanien utan man förväntas gå mer eller mindre direkt från stranden till jobbet, fast i år är det ju en söndag så många är lediga. (Svenska Magasinet)

 En magisk kväll, fylld med eld, vatten, dans och musik. 

Tack Hartis för att du skickade detta info till mig om vad eleverna gör på den spanska midsommarafton, San Juan. Texten är från hans spansklärarinna, som också jobbar som lärare på skolan i Santa Pola.Noche de San Juan en la playa los estudiantes queman todos los papeles que no les gustan de la escuela!

Översatt: St. John ‘ s night på stranden. Eleverna bränner alla papper de inte gillar från skolan!

Grattis st. John ‘ s day! Ha en bra midsommar // Hartis.

Tack detsamma! säger jag!

Trevlig midsommar!

Kram!

Annons
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till 22/6 & 23/6 då kan vi Fira Midsommar x 2

 1. Agneta K skriver:

  Hej!
  Annorlunda firande i Spanien men festligt och intressant.
  Gillar det fina fotot med barnen och svensk midsommar 🙂
  Ha ett riktigt trevligt firande!
  Kram

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej!
   Ja det är verkligen ett annorlunda midsommarfirande, mot vi är vana med! San Juan med eldarna liknar ju väldigt mycket vårt firande med majbrasorna. För spanjorerna är det här den enda gången dom får elda på stranden. Så tyvärr kan det bli väldigt rökigt fram på kvällskvisten. Men det är verkligen en upplevelse att vara med där nere på playa Cura och fira San Juan. Ja jag blev jätteglad när jag fick fotot av honom! Gillar också den gamla midsommarbilden.
   Hoppas du också får ett riktigt trevligt firandet!
   Kram!

   Gilla

 2. Anders Bergström skriver:

  Tack, så fina bilder och god information. Detta ser vi framemot att få uppleva nu till helgen när vi kommer. Viva España!
  För övrigt tänker vi åka till Calasparra och Totana, vi blev inspirerade av er härliga resa och reportage. Tack!

  Mvh
  Anders Bergström

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Anders!
   Tack vad glad jag blev att du gillade inlägget om San Juan! Det är en häftigt upplevelse att vara med och fira San Juan nere på Cura stranden.
   Vi kanske ses i vimlet, kom gärna fram och heja om du ser oss….
   Men vad kul att ni blev sugna på att åka till Calasparra, det var verkligen vackert där. Resan går ju att göra på en dag, men vi valde att sova över en natt.
   Välkomna ner!
   Kram!

   Gilla

 3. marga skriver:

  En midsommar räcker för oss. Det ser ut att bli som vanlgt, småkyligt och kulet. Not surprised! Intressant att läsa om den spanska midsommaren! Tack för det! Glad midsommar till er! Kram!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Hej Marga!
   Ja jag såg att vädret hemma inte skulle bli någon höjdare, typiskt när det har varit så himla fint i så många veckor innan. Det är så trevligt och en annorlunda upplevelse att vara nere på Cura stranden och fira San Juan. Kul att du gillade inlägget!
   Glad midsommar!
   Kram!

   Gilla

 4. Lena i Wales skriver:

  Här i Wales firas det inte mycket.
  Ha en fin midsommar!

  Gilla

  • torrebloggen skriver:

   Nej det är väl bara här i Spanien som man firar San Juan.
   Tyvärr har kommunen i sista stund gått ut och förbjudit att inga eldar vid firandet av San Juan och inga bål får heller göras på någon av stränderna i Torrevieja. Känns lite snopet. många spanjorer är tydligen väldigt upprörda över detta. Men vi kommer att gå ner till playa Cura och fira kvällen med några vänner.
   Hoppas ni får en trevlig helg!
   Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s